Fryer granola

Jaja….ook granola maak je voortaan easy-peasy in de fryer!

SAM_9667

Dit heb je nodig:

 • vijf flinke eetlepels  greensweet erythritol suiker
 • Verschillende soorten noten, zaden en pitten ( ongeveer een half kopje van iedere soort)
 • 100 gram havermout

Zo maak je het:

Bekleed de baklift met bakpapier. Doe alle zaden en noten en pitten en de havermout in een kom. Ik heb ongeveer een half kopje per soort gebruikt, maar je kunt meer of minder gebruiken. Laad de baklift echter niet te vol. Doe de erythritol in een steelpan en voeg hieraan 20 ml water toe, laat op hoog vuur de suiker oplossen. Schenk de hete suiker over de zadenmix in je kom en hussel erg goed door. Stort alles in de baklift.

SAM_9666

Zet de temperatuur op 170 graden. Stel de tijd in op 14 minuten. Blijf iedere 3/4 minuten even controleren door de bak eruit te trekken en de granola even om te scheppen. Blijf dit herhalen tot de granola mooi is verkleurd en goudbruin knapperig is geworden. Gooi de granola terug in de kom en laat afkoelen. Bewaren in een glazen, goed afsluitbare pot op kamertemperatuur.

 

Je kunt de granola ook zoeten met een gepureerde banaan. Pureer een kleine banaan en voeg wat water toe , roer tot een papje. Voeg eventueel wat kaneel en enkele druppels stevia toe voor extra zoetkracht. Meng door het noten / granen/ zaden/ pottenmengsel onbekleed de baklift met een stukje bakpapier, en sort de granola uit in de baklift. Controleer iedere 5 minuten en hussel alles steeds even door elkaar zodat alles gelijkmatig wordt gebakken.

10 Reacties op “Fryer granola

 1. Hoi Monique

  Ik heb ook pas een fryer gekocht, en wil dit recept graag maken.
  Maar kan ik het ook met kokosbloesemsuiker doen, en hoeveel dan?

  Alvast bedankt
  Gr Rolide

  • dat weet ik niet omdat ik niet met suiker ( = kokosbloesemsuiker) werk. Je kunt jezelf dan de moeite besparen en gewoon een zak in de winkel kopen, dat komt op hetzelfde neer. Je kunt het uiteraard proberen. Maar de uitkomst weet ik dus niet…Succes en warme groet!

   • Goh, kokosbloesemsuiker heeft wel een lage GI en is “minder slecht” dan gewone suiker! Ik zou dit niet direct vergelijken met een zak uit de winkel, voor de rest heb je geen toegevoegde producten en door allergieën kan ik kiezen wat ik toevoeg. Ga dus ook je recept proberen, maar met de kokosbloesemsuiker 😉

    • Vergis je er toch niet in. Want inhoudelijk verschilt het vrijwel NIETS naast gewone suiker. En het maakt voor ons lichaam echt niets uit of iets nu biologisch is of natuurlijk. Het vraagt om glucose Kokosbloesemsuiker = daarom ook gewoon suiker. En niet veel beter dan gewone suiker, dit is allemaal mooie marketing. Er zijn bijvoorbeeld geen onderzoeken, waaruit blijkt dat kokos suiker beter, gezonder of natuurlijk is dan gewone suiker. Ook dit moet tenslotte worden bewerkt. Warme groet!

     • Monique, de koolhydraten uit havervlokken worden in je lijf toch ook gewoon suiker… Tenzij je echt ketogeen eet, horen koolhydraten er wel gewoon bij, maar gaat het daarbij wel duidelijk om de GI, om de ‘achtbaan’ van sterke glucose niveau schommelingen in je bloed te vermijden. Ik volg je met veel plezier, het enige waar ik mijn twijfels bij heb is het vele gebruik van stevia. Stevia heeft mijns inziens een ding gemeen met de kunstmatige calorievrije zoetstoffen: Als je tong zoet waarneemt, gaat er direct al een signaal naar je hersenen dat er glucose aankomt. Dan maakt je lichaam dus al insuline aan. Dat is prima zolang het gerecht dat je bereid genoeg glucose bevat (liefst in de vorm van gezonde koolhydraten). Om gezonder te zijn moeten we enigszins afkicken van het verlangen naar zoet, door minder te zoeten en niet door het zoetmiddel te vervangen. Ik heb een tijd wel regelmatig stevia gebruikt als deelvervanger van suiker in bv zelfgemaakt ijs, toen mijn kinderen kleiner waren en ze nog sterker naar zoet verlangden. Nu ze ouder zijn merk ik dat dit duidelijk beter wordt en ben ik ermee gestopt.

 2. Ah fijn dat het ook met gepureerde bananen kan. Ik verdraag geen mais, en weet ook niet of het GMO vrij is, want het heeft geen bio teken helaas.
  Dank je wel voor je recept.

  • kan, maar ik heb ook oven recepten voor granola. Die zijn geschikter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *