Gasprijzen gestegen, levensmiddelen duurder….hoe gaan we het redden? Mijn persoonlijke tips!

…….🙁🙁……Zomaar een greep uit de laatste nieuwsberichten van afgelopen week ( September 2022 ) Het is keihard duidelijk geworden…..
We gaan op dit moment ( zomer 2022 ) gebukt onder zware tijden. Lijken we nét een beetje op te krabbelen van de gevolgen van de pandemie, dient de volgende crisis zich aan d.m.v een oorlog in Oekraïne 😞😞
Deze oorlog raakt de hele wereld nét zo hard als de pandemie, en de gevolgen dreunen steeds harder door in ons dagelijks leven ( met name in onze portemonnee… )  We kunnen minder levensmiddelen “ zomaar” kopen, en betalen voor veel producten het drie of zelfs vier-dubbele,
Onze portemonnee laat dit ook steeds minder toe, nu ook de gasprijzen letterlijk en figuurlijk de pan uit rijzen en een simpel eitje bakken een behoorlijk dure grap is geworden. Ook stijgen de huurprijzen, de water-prijzen….kortom, het gaat een zeer moeilijke en deprimerende tijd worden vrees ik.
IEDEREEN gaat het in zijn portemonnee voelen. Er komen wel geluiden vanuit Den Haag over afspraken die ervoor zouden moeten gaan zorgen dat vooral de onderkant van onze samenleving de klappen een beetje kunnen opvangen, maar daarmee is alles niet gered. Want ook de mensen die buiten deze groep vallen, en meestal ook ontzettend hard werken voor hun bestaansinkomen, krijgen en HEBBEN het zwaar. Energie-rekeningen die met €200 euro per maand omhoog schieten is nog maar een klein voorbeeld.
Onze dagelijkse boodschappen zijn ook duurder geworden. Voor een simpel supermarkt brood betaalt de consument al € 1,39 ( voorheen €89 cent ) en dat is voor heel veel mensen enorm veel geld.
Leven “ op brood en pindakaas “ is een veel gehoorde kreet als men even krap bij kas zit, of wordt veel gehoord onder studenten. Maar zelfs deze kreet is nu zeer op realiteit berust. Koop maar eens een stronk broccoli, of een bloemkool. Je bent zo € 4-5 euro armer. Zelfs die pot goedkope huismerk pindakaas is gemiddeld € 30 eurocent duurder geworden. Brood met pindakaas eten is waarschijnlijk nét zo duur ….

BESPAREN

De overheid voert een aantal campagnes , die de consument moet verleiden om zuiniger met bijvoorbeeld water om te springen. Alhoewel ik dit soort campagnes altijd wat banaal vind, en betuttelend, hebben ze dit keer best een punt, zeker met de huidige droogte. Nu ben ik zelf een persoon, die al jaren let op dit soort verspillingen. Dat geldt niet alleen op mijn waterverbruik, maar ook op gas, stroom en andere dingen waar ik op kan benippelen. Zo douche ik 1 x per week, en dan maximaal 10 minuten. Ik was mijzelf iedere dag gewoon bij de kraan met een ouderwetse washand 😁 Ik ben nét zo schoon als dat ik mij onder een douche enig, sterker, ik voel mij ook veel schoner omdat ik ieder stukje van mijn lijf bewuster ben en deze ook beter reinig. Douchen is voor mij niet gewoon, maar ik beschouw het als een luxe-verwen-moment van de week. Dit hanteer ik al jarenlang en het werkt voor mij meer dan goed. Niet alleen scheelt het mij gigantisch in waterverbruik, ook merk ik dat mijn huid ( die zeer extreem overgevoelig en kwetsbaar is ) er veel beter bij vaart. Het is voor mij inmiddels iets normaals geworden en ik ben nu extra blij met deze insteek. Voor mij is er geen overstap nodig van veel naar minder, want ik hanteerde dit al jaren.
Ook qua stroomverbruik let ik erg goed op “ slurpers “ en “ verspilling” van stroom. Ik heb minimale apparaten in huis, en gebruik ik deze, dan pas zet ik er stroom op. Zelfs mijn computer gaat aan / uit na gebruik. De sluimerstanden op ontzettend veel apparaten zijn echte stiekeme slurpers. En vergeet vooral de vele opladers / adopters niet. We hebben tegenwoordig voor ieder apparaat wel een adapter / oplader nodig. Denk aan mobiele telefoons, maar ook scheer-apparaten en elektrische tandenborstels. Ook laten ontzettend veel mensen stekkers in stopcontacten bij apparaten die ze niet doorgaans gebruiken, denk aan blenders, airfryers, oventjes, magnetrons….Door 24/7 de stekkers in het stopcontact te laten, kun je een behoorlijk bedrag extra per jaar kwijtraken aan stroom. Naast zonde van je geld, ook zonde van de energie.
In mijn huis heb ik 24/7 het modem voor internet in het stopcontact zitten en 24/7 de koelkast stekker. Verder gebruik ik alleen stroom als ik een desbetreffend apparaat ga gebruiken, zoals een radio, of blender. Op jaarbasis scheelt mij dit normaal gesproken al heel veel geld, maar nu met de prijsstijgingen zal dit extra voordelig kunnen zijn.
Wat mij ook onwijs veel geld scheelt is het feit dat ik geen wasdroger heb, en geen vaatwasser. Deze apparaten staan nogal bekend om hun absurd hoge stroomverbruik. Ook airco’s kunnen flink wat stroom opslurpen. Ik heb zelf een verrijdbare airco in huis, maar deze gebruik ik alleen als ik het echt niet meer trek. Tot nu toe heb ik het gebruik weten uit te stellen, omdat ik mij door de hittegolven heen heb weten te puffen. Ook dit heeft mij stroom bespaard.
Was droog ik buiten gratis en voor nop op mijn balkon. Het hele jaar rond. Wat ik niet kwijt kan, laat ik in mijn kelderbox drogen, waar het droog en koel is, ik heb er een speciaal wasrek-hoekje voor gecreëerd. Werkt al jaren ideaal.
Ik snap, dat jij, met bijvoorbeeld een groot gezin, nu kan denken “ ja hallo, lekker makkelijk kletsen! Jij woont alleen! ‘ En daar valt uiteraard wat voor te zeggen. Maar het is echt lonend, om wat kritischer te kijken naar het werkelijke nut van een wasdroger / vaatwasser. Kijk naar wat het jou uiteindelijk scheelt in tijd, en zet dat tegenover de kosten. En onthoud ook goed, dat we vroeger ook hele grote gezinnen hadden en er geen wasdrogers en vaatwassers bestonden. Handmatig afwassen lijkt nog altijd zuiniger in waterverbruik dan een wasprogramma met de vaatwasser. Afhankelijk natuurlijk HOE je afwast, want als je dit onder een lopende kraan doet, wordt dat uiteraard een ander verhaal. De ouderwetse stop in het afvoer putje werkt voor mij al jaren perfect. Ik laat wat water in de bak lopen, net zoveel er nodig is om mijn afwas te kunnen doen.
De wasmachine, daar heb ik ook al jaren een besparingsplan op gezet, en dat is op 30*C wassen op het kortste programma ( in mijn geval is dat 30 minuten ) Ik zorg voor VOLLE wastrommels, halve wasjes kosten klauwen met geld en dat is zonde. Echt bevuilde was laat ik in een emmertje met een laagje water met wat baking-soda een nachtje weken. Ik kan de was dan gewoon bij mijn normale was toevoegen om mee te wassen, de vlekken zijn er altijd uit. Ik was nooit op 40-60*C tenzij dit noodzakelijk is. Ook dit scheelt je op langere termijn veel geld. Wil je meer tips lezen ? KLIK DAN HIER
Het klinkt wat banaal, maar ook elektrische tandenborstels kunnen op jaarbasis aardig wat stroom opeten, zonder dat jij daar gebruik van hebt gemaakt. Wat ik doe sinds ik een elektrische tandenborstel in bezit heb, is de tandenborstel gebruiken tot het aangeeft dat het moet worden opgeladen. Ik laad de borstel dan op totdat hij vol is, daarna haal ik de stekker weer uit het stroom van het laad-station. Dit zorgt voor minder weg sijpelen van kostbaar stroom. Veel mensen laten de stekker 24/7 in het stopcontact in de badkamer zitten, zodat de tandenborstel altijd is opgeladen voor gebruik. Dit kost je dus ook extra stroom. Zonde. Wat ik ook doe, is afwisselen met handmatig tanden poetsen. Ook dit verlengt de inhoud van de batterij aanzienlijk, zodat de borstel niet snel weer opgeladen moet worden. Koop een bamboe tandenborstel bij de Action voor nog geen € 40 eurocent ( ja, echt waar ) en wissel af.
Als je toch in je badkamer bent, check dan ook even meten of er niet meer stekkers in stopcontacten zitten, zoals scheer-apparaten.

OVEN / GAS

Ik kook op gas. Ik vind het nog steeds de meest fijnste manier van voedsel bereiden, wat er ook tegenwoordig allemaal over wordt gezegd een geschreven.Het verhit pannen op de meest efficiëntste manier, tenminste, dat is mijn mening.  Als je verstandig omgaat met gas, dan kun je daar ook flink op besparen. Wat tips die ik hanteer :
– kook / bak zoveel mogelijk in één keer. Ik maak bijvoorbeeld erg veel vlees-vervangers zelf. Ik bak burgers dan in grotere hoeveelheden tegelijk, zodat ik deze na afkoeling in kan vriezen. Ik vind deze burgers zowel warm als koud verrukkelijk , en ook daarin “ speel” ik dus een beetje. Zeker in de zomermaanden laat ik deze burgers alleen ontdooien om zo op te eten. Je kunt ook veel groente tegelijk stomen / koken, met behulp van een grote pan. Ik gebruik bijvoorbeeld zelf vaak de BK CULINAIR SOEPPAN  van maar liefst 7 liter. Ik eet iedere dag erg veel verse groente, maar ook maak ik veel groetne-puree’s voor tussendoor. Door in één keer veel te stomen of te koken in een grote pan, kun je porties of invriezen, of in de koelkast bewaren in goed afsluitbare bakjes. Wellicht een inkoper, maar toch weten veel mensen nog steeds niet, dat een DEKSEL OP EEN PAN zorgt voor een snellere verhitting van het voedsel. Gebruik daarom altijd een deksel op een pan.
– Eerder zei ik al, dat zoiets simpels als even snel een eitje bakken aardig duur wordt komende tijd. Ik ben daarom blij met mijn bedachte bespaar-tip om eitjes te koken en te bakken. Steeds als ik een pan op het vuur zet, gebruik ik een koekenpan, die ik verder niet op vuur gebruik, maar speciaal heb gekocht om “ dubbel” te  bakken. Het principe is zeer eenvoudig: je verwisselt het deksel door de koekenpan, waar je meteen je ei kunt bakken. Of vul de koekenpan met wat water om daar je eitjes in te koken. Het is een zeer slim bespaar tip! Ik heb de GREEN PAN speciaal voor deze bespaar-truc aangeschaft. Een ideale pan!
– hou kook / bereidingstijden zo kort mogelijk. Veel mensen laten veel onnodig té lang pruttelen of door-koken. Met vlees e.d moeten we uiteraard wel voorzichtig zijn, maar zeker Vegan-alternatieven hebben zeer weinig kook / baktijd nodig. Wist je, dat de meeste verse groenten als spruitjes, broccoli, pompoen, bloemkool, spinazie enzovoort ZEER WEINIG verhitting nodig hebben? BEETGAAR koken is dan ook de boodschap. Da’s ook nog eens beter voor je gezondheid, omdat je dan zo min mogelijk vitaminen en mineralen weggooit met het kookvocht.
Over kookvocht gesproken: gooi dit nooit door het gootsteen putje! Vang het op, om bijvoorbeeld de planten te bewateren. Het is overigens niet aan te raden, om kookvocht op te drinken, om zo vitamine / mineralen binnen te harken. Het kookvocht kan in veel gevallen wat vervelende stofjes bevatten. Het kookvocht van aardappelen kan bijvoorbeeld het plantengif solanine bevatten en het kookvocht van nitraat-rijke groente als andijvie, spinazie en bietjes kunnen ook wat vervelende stoffen bevatten.Ook kookvocht waaraan zout is toegevoegd is uiteraard geen optie, ook niet voor de plantjes. Het kookvocht van peulvruchten is daar in tegen WEL weer goed te gebruiken. Dit kookvocht is rijk aan eiwitten en daar kun je AQUAFABA mee maken.  Denk ook aan de waterkoker.. Laat geen beetjes water koken, maar kook de ketel vol. Het warme water kun je dan gebruiken voor andere doeleinden.
– De oven dan. Ik heb een oven onder mijn vier gaspitten. Deze verwarmt vrij snel, maar ook dit voorverwarmen kost stroom. Ik zorg er altijd voor dat ik iets in mijn oven heb staan zodra ik hem aanzet. Dit verkort de aanvankelijke baktijd, hou daar rekening mee. Als vriendlief zin heeft in een gebakken eitje, dan bak ik deze meteen mee als ik mijn oven aan heb staan. In de oven kun je ook eieren bakken. Ik gebruik daar een met-bakpapier-beklede ovenschaal voor. Nog een voordeel hiervan is, dat je geen bakvet nodig hebt en je eitje vetvrij blijft. Vriendlief vind dit zelfs lekkerder.
– als je gaat bakken, maak dan meteen veel tegelijk. De oven aanzetten om een pizza te verwarmen is echt zonde. Als je van plan bent dat te gaan doen, zorg er dan voor dat je meer in de oven kunt schuiven. Je kunt veel alvast bereiden, en bijvoorbeeld in de koelkast bewaren of invriezen. Als je bijvoorbeeld koekjes gaat bakken, bak dan meteen ook een brood of een cake mee. Door meteen veel in één keer te bakken, bespaar je veel stroom.
Nog een zeer nuttige tip : draai de oven ongeveer 15 tot 30 minuten voor het einde van een baktijd uit en laat het liefst 24 uur in de oven staan. Ik maak op deze manier vaak ovenschotels voor de volgende dag. Superlekker! En je bespaart meteen weer een boel stroom door de oven eerder uit te draaien en geen warmte te laten ontsnappen door de ovendeur te openen. Het na-garen zorgt voor een betere garing. Wat het in mijn beleving echt veel lekkerder maakt. Ik doe dit ook met koekjes, taart bodems en cakes enzovoort. Het levert enorm lekkere dingen op die meer smaak hebben na 24 uur na-garen. Probeer het maar eens!
– Een airfryer is ook in deze periode een uitkomst. Airfryers hebben geen opwarm-fase nodig en verhitten direct, waardoor de baktijd ook veel korter is dan in een oven. Sommigen vinden de garing in een AF niet te vergelijken met garen in een oven, en dat vind ik soms ook, maar vaak niet. Er wordt ook juist veel lekkerder in een AF omdat de verhitting meteen begint en zich goed roeleert in de AF, tenminste, wel in de MONTANA airfryer.
In de AF kun je alles bakken, verwarmen en bereiden wat je ook in een oven bereidt. Het kan daarom zeer lonend zijn, om wat vaker een AF te gebruiken in plaats van oven / gas / elektra.
Bij mij staat de AF nu erg veel aan. Het bespaart veel stroom op langere termijn.

DE DAGELIJKE BOODSCHAPPEN

Onze dagelijkse boodschappen zijn ook flink in prijs gestegen. Eerder heb ik daar een zeer uitgebreid artikel over gepubliceerd, waarin ik nuttige tips geef hoe je toch gezond en meukvrij kunt leven zonder al teveel uit te geven. KLIK HIER om naar dat artikel te gaan.

NOG WAT LOSSE TIPS :

* LOOP KRITISCH DOOR JE HUIS
Bovenstaande tips hebben je alvast wat handgrepen gegeven om het zogenoemde ‘ sluipstroom’ te vinden en te voorkomen. Loop eens kritisch door het hele huis en kijk waar er stekkers uit het stroom kunnen. De koelkast en het modem zijn bij mij de enige stekkers, die 24/7 in stroom staan, maar verder stop ik alleen stekkers in stopcontacten als ik dat nodig heb. Let ook op wekkers, er zijn handige reiswekkertjes die op batterijen werken. Ik gebruik zelf al jaren zo’n wekkertje. Kijk op kinderkamers, slaapkamers, de woonkamer, en keuken of er overbodige stekkers in stopcontacten zitten, zoals lampen. Op jaarbasis kan dit ontzettend veel geld schelen.
* GA ZUINIG OM MET WATER
Inkopper uiteraard, maar toch…..wees een beetje zuiniger dan normaal met water. Er heerst niet alleen droogte, ook de waterprijzen zijn gestegen. Door bijvoorbeeld 1 x per week te douchen in plaats van 1 x per dag, bespaar je ontzettend veel. Ook kort douchen is meer dan genoeg om je te wassen. Een bad is heerlijk, maar beperk deze ook tot hooguit 1 x per week. Bij-de-kraan wassen is “ schoner “ dan een douche of bad, omdat je bewuster alle delen van je lichaam wast. Enkel een washand nat maken, en 1 x omspoelen kost aanzienlijk minder water. Let ook op nonchalant gebruik van water. Zet de kraan niet voor ieder wisse-wasje open, en gebruik alleen wat je nodig hebt. Poets je tanden “ droog” en gebruik alleen om je mond te spoelen en je tandenborstel om te spoelen.
Ook een regen-periode ( we hopen erop! ) is gunstig, je kunt bijvoorbeeld regenwater opvangen om planten water te geven, een toilet door te spoelen, een handwasje te laten weken….kortom, regenwater is ook handig in deze zware tijd.
* KIJK NAAR LOPENDE ABONNEMENTEN
Iets wat ik kort geleden, ondanks dat ik sowieso daar zeer kritisch naar kijk, heb gedaan is zeer goed nakijken waar ik op kan besparen wat betreft abonnementen. Ik heb bijvoorbeeld mijn TV abonnement opgezegd omdat ik voornamelijk on line tv kijk. Dit scheelt mij nu bijna € 25 euro per maand. Ik heb ook mijn vaste telefoonlijn opgezegd, wat mij ook per maand aan alleen abonnementskosten € 9,95 scheelt. Andere abonnementen zoals mijn mobiele telefoon heb ik aangepast aan mijn bel-verbruik. Ook dit scheelt per maand weer iets. Verdere abonnementen op bijvoorbeeld tijdschriften / kranten heb ik al jaren niet meer. Door ook hier nog eens goed en extra naar te kijken, kan dit ook jou veel geld schelen. Kijk naar mij, ik was erg kritisch maar vond toch nog een besparing per maand op van bijna €50 euro!!!

…Maar hoe zit het dan met bloempotten-kacheltjes ??

Er zijn erg veel ondernemingen die het op dit moment weer extra zwaar hebben, door de gestegen gas / Electra-prijzen. Alsof de corona-pandemie al niet erg genoeg was, gaan we al snel over op het volgende drama. Vele winkels kunnen amper het hoofd boven water houden, maar…er zijn dan altijd weer ondernemingen, die juist van iets enorm profiteren. Zo waren de vele webwinkels tijdens de corona crisis enorme bofkonten, omdat iedereen on-line kocht. Nu dat de gasprijzen stijgen, grijpen veel mensen naar “ red-middelen” om de kosten zo laag mogelijk te houden. En daar hebben ondernemingen als tuincentra’s en winkels die kachels verkopen, weer erg veel profijt van.
Veel mensen schaffen momenteel kachels aan die in kosten dan stukken goedkoper zijn om ons en ons huis warm te houden komende wintermaanden. Maar hoe verdienen tuincentra’s er dan nu extra aan? Wel….dankzij de vele terra-cotta bloempotten, die daar verkocht worden……

DE BLOEMPOT KACHEL ?????

Let me explain. Een korte tijd geleden kwam een bericht in het nieuws van een vrouw die vrijwillig haar gasaansluiting ophief, om zo te voorkomen, dat zij in de schulden kwam . Zij had, om zich warm te houden, daarom een paar bloempot-kacheltjes gemaakt. Dit werd zo gigantisch opgepikt op social media, dat er een ware run ontstond op de terra cotta bloempotten. En doen vele tuincentra’s, maar ook alle andere winkels die deze bloempotten verkopen, goede zaken.
Een bloempot-kachel wordt gemaakt , door deze bloempotten ondersteboven te keren en daarin waxine lichten te branden. Volgens vele artikelen, die overigens al jaren zijn te vinden op internet, zou dit warmte afgeven en meteen een fijne sfeerverlichting geven. Dat laatste is zeker het geval, maar over het eerste, daarover wordt nu flink getwist. Sterker : het lijkt een HOAX. En ook nog eens geen ongevaarlijke hoax. Er wordt ontzettend veel gewaarschuwd door veiligheidstroepen-instanties als de brandweer. Het is niet alleen brandgevaarlijk, maar ook is er gevaar voor koolmonoxide vergiftiging, iets wat echt bloed-serieus genomen moet worden.

Laten we beginnen met de warmte, die het af zou moeten geven. Volgens ontzettend veel wetenschappelijk onderbouwde bronnen is dit een broodje-aap verhaal. Het grote publiek heeft geen kaas gegeten van thermodynamica, ook wel de warmteleer. Zo stelt de eerste weet van deze warmteleer al meteen, dat energie niet zomaar uit het niets kan ontstaan. Wat bijvoorbeeld betekent, dat vier theelichtjes / waxines branden onder een bloempot precies hetzelfde doet als zonder bloempot. Het enige voordeel zou zijn, dat je je handen aan de bloempot kunt opwarmen, maar je kunt ook gemakkelijk wanten of warme handschoenen gaan dragen. Laten we eens een rekensommetje gaan maken.

Één waxine levert gemiddeld 30 watt aan warmte op
Vier waxines leveren dus gemiddeld 120 watt op, dat is ongeveer gelijk aan wat een menselijk lichaam in rust aan warmte produceert.

Ik woon in een klein huisje, gelukkig helemaal geïsoleerd en klimaat neutraal. Als ik mijn binnen temperatuur wil verwarmen naar 20*C bij een buitentemperatuur van rond het vriespunt, dan heb ik daar gemiddeld zo’n 8,700 BTU ( 2,550 watt ) voor nodig. Dat zijn dus even tellen…..85 waxines branden……
Rete knus en oh-zo-gezellie, zo’n ware haard aan waxines, ook erg romantisch. Maar daar houdt het verder op. Waxines zijn gemaakt van petroleum. En als we onze ramen dus niet openen, kan dat zorgen voor een zeer, maar dan ook echt ZEER ongezonde lucht, ook wel jouw zuurstof. Wil je daar wat meer over lezen? KLIK DAN HIER.

En tja, ramen en deuren open zetten betekent, dat zeker 95% van alle opgebouwde warmte weer nét zo snel verdwijnt……Water-naar-de-zee-dragen dus.
Daarnaast kun je ook vraagtekens zetten, in hoeverre zo’n bloempot kacheltje goedkoper is. Waxines kosten ook aardig wat tegenwoordig en stel nu even dat ik er 85 brandt, en ik waxines inkoop voor gemiddeld drie euro per 100 stuks ( met een brand uur van 4 uur ) dan komt dat zo’n beetje neer op € 25.00 aan verwarmingskosten per vier uur…….TJA! 🫤🫤 …ik stook nooit hoog, nooit gedaan en dat was ik nu dan ook zeker niet van plan, ook al zouden de gasprijzen normaal zijn gebleven. En mocht ik het koud hebben…..ik heb een heerlijke warme jas en een verrukkelijke sjaal. En zeer fijne truien en sloffen.

Goed, is dat alles ? NEE, want zoals eerder gezegd slaan vele veiligheidsinstanties momenteel alarm. Ten eerste leveren deze zelf in elkaar geknutselde bloempot-kacheltjes meer risico op brand. Natuurlijk kun je een ware knutsel-kampioen zijn, maar hoe goed jij je bloempot-kacheltje ook in elkaar fabriceert, het risico op brand is vele malen hoger dan een gewone kachel. Natuurkundige Adraan Ter Braak noemt deze hype dan ook klink-klare-onzin, waar onnodig veel risico’s worden gelopen. Volgens hem zijn waxines helemaal niet gemaakt om warmte af te geven maar SFEER. Hij maakt zich ook zorgen over het vele stikstof wat vrijkomt. Deze zorg deel ik met hem.
Doe niet mee aan deze rare hype. Maar zorg voor andere maatregelen, die wel nuttig zijn.

Tot slot : laten we vooral proberen positief te blijven. Hoe schrijnend het allemaal ook gaat worden, het gaat voorbij. We zijn veerkrachtig. En met wat creatieve tips kunnen we elkaar helpen, ondersteunen en motiveren. Het is nu eenmaal zo, en we hebben het maar te accepteren. Hoe we er ook over denken. Might as well het beste ervan maken is mijn insteek. 
Ik ga komende tijd mijn best doen om positiviteit te verspreiden, want linksom of rechtsom zijn onze emoties in dit verhaal ook erg belangrijk. Als je sombert of zeer negatief over alles denkt, zal dat zeker bijdragen aan een nog zwaardere tijd. Maak het jezelf daarom “ lichter” . Makkelijk wordt het voor NIEMAND. Maar we kunnen er op zijn minst wel het beste van maken, toch ??

HEB JIJ NOG GOEDE TIPS ?

Laat ze hieronder achter, om zo anderen te inspireren! Kom ik zelf nog op handige bespaartips voor het dagelijks leven, zal ik deze in dit artikel steeds gaan aanvullen. Heel veel sterkte voor iedereen!

10 Reacties op “Gasprijzen gestegen, levensmiddelen duurder….hoe gaan we het redden? Mijn persoonlijke tips!

 1. Leefgeld, per week besteed ik een x bedrag aan boodschappen en betaal altijd contant, zodat ik precies weet wat ik uitgeef.
  Met pin koop je altijd wat meer.

 2. Ik ga nog maar 1x per week boodschappen halen met een lijstje en hou me daar ook aan. Dat scheelt impulsieve aankopen. Er ligt een lijstje klaar waar ik in de loop van de week de boodschappen verzamel en opschrijf. Stekkers haal ik al jaren uit het stopcontact bij apparatuur die niet gebruikt wordt. Ondertussen goed geworden in het koken met restjes (zie mijn fb pagina). Groente afval gaat naar de kippen. Koop veel in de aanbieding maar alleen als ik het ook gebruik. Bulk kopen kan voor een groot gezin voordelig zijn voor kleine huishouden loont het vaak niet.

 3. Wij hebben een gaskachel in de woonkeuken. Die gaat op waakvlam als ik de oven gebruik. Zeker na afloop kan de warmte nog een tijdje de kachel vervangen

 4. Ik eet ook wat vaker rauwkost, dan houd je meer over van bepaalde groentes dan wanneer je ze kookt en scheelt ook weer gas/energie. Heb weer een ouderwetse flessenlikker aangeschaft en soms snijd/knip ik een verpakking ook open, je wilt niet weten wat er soms nog achterblijt nadat je dacht dat het op was, bijvoorbeeld tandpastatubes.

 5. Ik heb een Hooimadam aangeschaft. Dit is een moderne variant op de ouderwetse hooikist. Je brengt bijv. je stoofpotje, rijst of aardappeltjes aan de kook en zet dan de hete pan in de Hooimadam om verder te laten garen. Dit scheelt uren aan gasverbruik en je hebt er geen omkijken naar, alleen op het einde even opnieuw verwarmen. Ideaal!

 6. goede tips Ik heb er ook nog een; een thermoskan en een thermosbak, ik heb een waarin 500 ml kan, ik he daar 2 van, ik kook rijst of ander graan 3min. en doe het daarin. ook kan dat met aardappel in stukjes en allerlei andere groente. ik gebruik voor alles wat ik ga koen heet water uit de waterkoker. Als er water over is gaat dat in de thermoskan voor thee. groetjes hanny

 7. Groente (broccoli, bloemkool, boontjes) hoef je alleen maar even aan de kook te brengen en dan met deksel op de pan en een keuken handdoek erover 8 minuten (boontjes 12 minuten) laten staan… en het is beetgaar.

 8. Ik gebruik sochtends en sarongs een warmwaterzak voor onder in m’n rug. Werkt perfect,de kachel staat op max 17.5 graden en met een warmwaterzak en een plaid heb ik het nooit koud. Ook geen koude voeten

 9. Ik heb een lunchbots rood container.
  Ik spoel deze met kokend water, vul dan opnieuw met kokend water.
  Hierin doe ik twee rauw eieren en sluit de lunchbots.
  Na 15 minuten heb ik twee hard gekookte eieren.
  Dit doe ik ook met een kleine hoeveelheid rode linzen.
  En couscous.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *