Geachte NVWA….

supermarket-732279_960_720

Geachte NVWA,

Wat fijn, dat jullie er zijn! Ik was blij verrast om te vernemen, dat jullie ons ( ik spreek namens alle consumenten) willen behoeden van dramatische misstanden in de voedselindustrie. Eindelijk hoeven wij ons hoofd niet meer te breken over of iets nu wel of niet vegetarisch is bij een vegetarische slager. Want dat is inderdaad erg lastig. Ik liep laatst bijvoorbeeld langs de groenteafdeling bij de supermarkt. Man man, wat bracht alles daar mij in de war! Ik zag bijvoorbeeld een flespompoen liggen. Even ter duidelijkheid, er zat géén pompoen in een fles, dus ben ik maar even gaan vragen aan één van de medewerkers aldaar, of er een fles IN de pompoen zat. Dat konden zij mij ook niet met alle zekerheid vertellen, dus hebben zij mij geadviseerd informatie in te winnen bij het NVWA. 

question-2003955_960_720

En ik keek ook vreemd op toen ik vleestomaten zag liggen…ter duidelijkheid, ik heb het hier nog altijd over de GROENTE afdeling hé! Dat kan toch niet? Dit hoort toch op de vlees-afdeling? Het lag zelfs ongekoeld! Bij deze wil ik dit dan ook graag aan jullie melden. 

Wat ik ook zag waren honingmeloenen. Gek genoeg stond er nergens om hoeveel en welke honing het ging in de meloen, dus ben ik dit ook mar even gaan navragen. Ook dit wisten ze niet zo goed te vertellen en verwezen mij opnieuw door naar jullie. 

Wandelend naar de vleesafdeling zag ik inderdaad in het schap bij “ vegetarisch” de beruchte VS ( = vegetarische slager) “ spekjes” en “ kipstuckjes” liggen. Wat een misleiding! Wat geeft dat een verwarring! Maar weten jullie NVWA, dat de VS niet de enige is die ons dit flikt? De supermarktketens zelf met hun huismerken, VIVERA…..ook zij brengen ons in totale verwarring met worstjes, kippstukjes en allerlei schnitzels. Zo fijn, dat jullie hierop toezien en hier enorm veel energie in steken om ons te behoeden van dramatische fouten. We kunnen namelijk zelf niet lezen. En zijn “ een beetje dom” om het in de woorden van onze prachtige koningin te verwoorden. Hoe moeten wij nu weten dat iets vegetarisch is in een schap vol vegetarische producten? Of dat we vegetarisch kunnen kopen bij een vegetarische slager? Nee, wat dat betreft zijn we blij dat wij op jullie kunnen bouwen! 

Neem nu laatst. Ik had in een snoepwinkel een paar rolletjes dropveters gekocht. Want mijn oudste, die had zijn veters versleten in zijn schoenen. Ik vond ze al vrij stroef door de gaatjes gaan, maar wat denken jullie? Het brak af waar je bij stond! Nou, lekker dan! 

eyes-304338_960_720

Oh ja, nu ik jullie toch aanschrijf, wil ik deze snoepwinkel ook meteen aanklagen want weten jullie wat ik daar zag?  SALMIAK KOGELS! Dat is levensgevaarlijk! En terwijl ik daar stond kocht een vrouw papieren velletjes. Toen ik later vroeg wat zij met deze velletjes ging doen zei ze “ opeten!” Nou ja zeg!  Ik zag in het schap dat ze dit gewoon SNOEPPAPIER noemen! Dat mag toch niet? Je eet toch geen papier? In wat voor krankzinnige wereld leven we?

Zo wandelde ik laatst gewoon in de supermarkt, toen ik opeens in het snoepschap MOKKABOONTJES naast de chocoladerepen zag liggen! Nou ja zeg! Dus; vleestomaten liggen niet op de vleesafdeling maar bij de groenten, en mokkaboontjes liggen niet bij de groenten maar in het snoepvak! En ik vond onlangs ook KIEVITS bonen in de supermarkt! Gewoon bij de peulvruchten in het vak! Die arme vogels worden dus ook al geslacht voor ons genot! Afschuwelijk!  Het is toch te zot voor woorden NVWA? Daarom ben ik zo blij dat jullie onze miljoenen steken in deze misstanden! Dat maakt ons leven een stuk beter, gezonder en overzichtelijker!

Weten jullie wat ik nog wel het ergste vind? HET DIERENLEED! Neem nu de slavink! Apart van dat er totaal geen sla in blijkt te zitten, zitten er dus vogels in verwerkt! Die lieve mooie vinkjes! En weten jullie ook, dat het beschermde inheemse diersoorten zijn? Die MOGEN dus helemaal niet worden geslacht! NVWA, doe er wat aan! 

En nu ik toch bezig ben, wat dachten jullie van GESTAMPTE MUISJES? Die arme beestjes worden fijn gestampt voor ons genot! Hoe wreed! 

Ik heb het gevoel, dat ik nog uren kan doorgaan met het geven van voorbeelden. Zo trof ik laatst helemaal geen kaas aan in pindakaas! En ik al die jaren maar denken dat ik kaas met pinda’s uit een pot at. 

Wat fijn, dat jullie deze heftige misstanden prioriteit geven. Want het zal jullie vast enorm veel werk opleveren. Stel, dat jullie ook nog eens jullie toch al getergde hoofden moeten buigen over vleesschandalen, te hoge concentraties pesticiden op ons voedsel, enge, rare vreemde stofjes in ons eten, de té grote hoeveelheden suikers/transvetten/zout in ons eten….. Het werk is dan niet te overzien. Gelukkig zijn deze flutteliteiten  voor jullie veel minder belangrijk en kunnen ze wachten. Weten jullie wat nu ook zo fijn is? Dat bijna alles wat we tegenwoordig in de supermarkt kunnen kopen 100% natuurlijk is! Dat maakt ons vast ook een gezonder volkje. Ik koop nu bijvoorbeeld een kilozak suiker waarop staat dat het 100% natuurlijk is, heerlijk toch? Natuurlijke suiker? 

Ik wil jullie laten weten, dat wij, de consument ontzettend blij zijn met jullie inzet om ons te behoeden van misstanden. Keep up the good work! 

Vriendelijke groet, de consument.

Notificatie: deze ” brief” is met een vleugje humor geschreven, en niet bedoeld voor daadwerkelijke inzending. 

22 Reacties op “Geachte NVWA….

  • Precies mijn reactie, heerlijk die humor… maar wel met een duidelijke boodschap naar de NVWA!

 1. Geweldige brief, ik zou hem gewoon versturen (misschien met een lijst van handtekeningen van de mensen die deze boodschap onderschrijven?).

 2. Geweldig Schitterend. Wat een geneuzel. Groot gelijk, Neem even een bokkepoot bij de koffie zo. Toch maar weg gegooid zit een poot van een bok in sorry staat er niet duidelijk op. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ik vind je stuk geweldig.

 3. Heel, heel misschien komt het gezond verstand weer terug bij deze organisaties.

 4. Heerlijk artikel , van mij mag je het versturen. Trouwens wat te denken van katjesdrop en kattentongen , spekkies, om maar niet te spreken over moorkoppen en…. ach er is vast nog veel meer ….

 5. Echt geweldig ,,weer eens heerlijk kunnen lachen vandaag .Stuur maar op !!!

 6. Goed omschreven Monique, gewoon opsturen naar NVWA, kijken wat hun reactie is.

 7. Geweldig om te lezen.. Mag inderdaad van mij ook doorgezonden worden..
  Krijgen ze van nog pakje Veluwse eikels als cadeau.. (chocolade)

 8. Goed en duidelijk geschreven voor de NWVA…en ook ik zou hem zeker versturen hoor!!
  En mocht er iets tekenen komen, teken ik ook zeker mee!

 9. Geweldige brief, mooi versturen misschien is er iemand die wakker geschud wordt.

 10. In welk schap horen de negerzoenen thuis?
  Trouwens…… de NVWA moet toch iets doen? Alle andere producenten houden zich nl perfect aan de regeltjes, overtreden geen enkel ethisch moreel of realische wet, hebben de volksgezondheid veel hoger zitten dan de vegetarische slager. Joh, ze zouden zich vervelen als er geen boeven waren als de VS, die alleen handelen uit winstbejag en geen enkel ideaal heeft.

  Monique, ik sta helemaal achter je stuk. Gelukkig was het wel weer gratis reclame voor de VS, dat is ze gegund.

 11. Hoi Monique,
  Heerlijke brief, het is toch van de zotte! Ik zou hem versturen en ik teken!

 12. Eigenlijk best jammer, deze mensen pretenderen dat het hardwerkende voedselexperts zijn maar in werkelijkheid zijn het onze belasting miljoenen verspillende knol begonia’s en dus zouden ze bij de bloemist moeten liggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *