Met hetzelfde gemak…..maken we het ook zelf!

Als we door een supermarkt wandelen, zou je bijna kunnen denken, dat we geen keuken meer nodig hebben. Alles is voor ons uitgedacht, voorbereid, uitgekauwd, en kant en klaar voorgeschoteld. We hoeven steeds minder zelf in de keuken te staan. De grootste handelingen die we nog moeten doen is hooguit opwarmen, en verpakkingen openmaken. Je zou kunnen denken “ da’s toch lekker makkelijk???” 

Dat is het vast. Maar wie het veel minder gemakkelijk heeft gekregen dankzij al deze kant en klaar ellende is ons lichaam en daaraan vast gekoppeld onze gezondheid en welzijn. Afgelopen decennia zijn we zieker geworden dan ooit. Kregen we steeds vaker de meest vreemde aandoeningen, ziekten, allergieën en intoleranties. Er wordt steeds meer meuk in ons voedsel gepropt. Wet en regelgevingen zijn zeer soepel, waardoor de voedselindustrie ruim baan krijgt om heel ver te mogen gaan. Alles mag 100% natuurlijk worden genoemd, alles mag plots rijk zijn aan vezels, vitaminen, mineralen, alles mag plots zonder toegevoegde suikers, zonder suiker, zonder gluten, en zonder kunstmatige kleur/geur en smaakstoffen worden bestempeld terwijl er vaak maar zeer weinig van klopt. Het heeft ervoor gezorgd dat vrijwel alle producten die we kunnen kopen ons zijn gaan vullen en niet voeden. Ons lichaam ( met name ons darmstelsel en organen) heeft het tegenwoordig ontzettend zwaar om al deze voeding te verteren en te verwerken. Gevolg: uitgeputte organen en een darmflora wat voortdurend op zijn kont ligt met alle nare gevolgen van dien. 

IMG_8827

NIETS MEER ZELF MAKEN

Bewust en onbewust zijn we verwend en gewend geraakt aan al dat gemaksvoedsel. Het grappige is, dat we de meest geavanceerde keukens bezitten in heel Europa, maar dat we er nauwelijks tijd in doorbrengen. Keukens zijn vooral een pronkstuk van een huis geworden, geen functionele ruimte. Een bloedmooie keuken met een zes-pitter fornuis, volstaand met de meest hippe keukenmachines……Het staat vooral stof te happen. 

Onderzoeken wezen uit dat we gemiddeld een half uur per dag in de keuken doorbrengen ( bereiden van voedsel)  Deze 30 minuten worden dan vooral besteed aan het snel opwarmen van een kant en klaar maaltijd, een pizza in de oven schuiven, of iets uit pakjes en zakjes in een kom of bord gieten. We maken niets meer zelf. Terwijl zelf maken juist heel veel voordelen heeft. Welke?

– je houdt zelf de complete regie over wat je eet en drinkt

– het is goedkoper. Dit komt omdat het meer voedzaam is, meer volume heeft en je daardoor ook minder nodig hebt dan “ leeg” voedsel.

– het is bevredigender

– omdat je met echt voedsel werkt, voedt het je in plaats van vullen

– je wordt bewuster van je voeding, je bent je meer bewust van wat je nu eigenlijk in je mond stopt

– Je staat veel meer in contact met voedsel, waardoor het ook een belangrijke schakel inneemt in je leven. Voedsel is erg belangrijk voor de mens, door het gemaksvoedsel zijn we het steeds minder en minder gaan waarderen, en in gaan schatten op waarde,

Dat laatste, het echte contact met ons voedsel, dat zijn we een beetje kwijtgeraakt. Hierdoor zijn we ook veel waardering en respect voor ons voedsel verloren. We gooien per jaar met zijn alleen duizelingwekkend veel goed en bruikbaar voedsel weg. Het gemak heeft niet alleen maar voor “ lekker handig” gezorgd, maar ook voor een bepaalde nonchalance en disrespect waardoor we zeer slordig en bijna gedachteloos omgaan met ons voedsel. Ik zie het vaak in mijn nabije omgeving, de vele voorbeelden. Een kind wat in een buggy twee hapjes neemt van een croissantje en het vervolgens weggooit, terwijl de ouder lachend toekijkt. Kennissen die de halve koelkast al legen in de vuilnisemmer zodra iets maar 1 dag over de verkoopdatum riekt, aangebroken verpakkingen die in hun ogen “ niet goed” meer zijn. Maar ook de voedselindustrie zelf kan er wat van. 

We zijn voedsel als iets vanzelfsprekends gaan zien. Omdat het er simpelweg ALTIJD is. Overal, op iedere meter van ons vandaan. Alles is maakbaar. 

De oudere generaties weten beter. Mensen, die de hongerwinter hebben mee moeten maken zullen nooit van hun leven iets zomaar onderwaarderen , laat staan weg kieperen. 

We zouden aan deze zeer kleine groep mensen een voorbeeld moeten nemen. Want als we zo door blijven gaan, zal voedsel uiteindelijk niet meer zo vanzelfsprekend meer zijn. 

En kost ons dit veel meer dan we ons nu realiseren: ….onze gezondheid en welzijn. 

16992498_10155075078049518_1655519293433360899_o

Jong geleerd is oud gedaan! Kleine Sophie weet het wel! ( met dank aan Bibi Tijnster)

TERUG NAAR DE KEUKEN

Er zijn zeker tientallen redenen te bedenken om te kunnen verantwoorden waarom we niet zo vaak/helemaal niet meer zelf koken en bakken. De bekendste zijn :

– geen tijd

– geen zin

– teveel gedoe

– veel te duur

– te ingewikkeld

GEEN TIJD? 

Tijd krijgen we. Iedere dag. 24 uur. Aan jou, hoe jij dit gaat verdelen en gebruiken. Veel mensen verschuilen zich achter “ ik heb daar echt geen tijd voor! “ terwijl ze uren kunnen verprutsen aan social media, spelletjes spelen, of uren “ netflixen” op de bank. Als we van die uitbestede tijd hooguit 45 minuten terugpakken heb je voldoende tijd om iedere dag met echt gezond voedsel je maaltjes te bereiden. Een gemiddelde keuken heeft minimaal twee, maximaal tien ( !!!!!!) of méér keukenhulpen/apparaten in huis. Deze geavanceerde keukenapparaten kunnen het jou al in één klap stukken gemakkelijker maken, wat uiteindelijk resulteert in nét zoveel tijd kwijt zijn als koken uit een pakje of zakje. Het is echt een kwestie van KEUZES maken. Wat vind jij belangrijk, om jouw gegeven tijd aan te besteden? Als je aan je goede gezondheid wilt denken, zou dit o.a aan je voeding moeten zijn. 

GEEN ZIN?

Vaak wordt “ geen zin” verward met “ geen ervaring”. Door veel juist zelf uit te proberen, ontdek je vaak, dat het juist leuk is. Gemak levert vaak “ geen zin” op. Waarom zelf groente snijden als we het uit een potje kunnen halen, kant en klaar? Waarom groente snijden als we het ook “ vers” voorgesneden kant en klaar kunnen kopen? We zij er erg lui door geworden wat zich resulteert in “ geen zin”. We zijn afgelopen jaren erg veel motivatie en enthousiasme kwijt geraakt. Door weer alles zelf te gaan hakken, snijden, persen, malen en mixen ( lang leve de luxe keukenhulpen) krijgen we ook weer vanzelf de zin terug. Hoe leuk is het om een compliment te krijgen op je eigen gemaakte gerecht? Je eigen gebakken cake? 

TEVEEL GEDOE?  TE DUUR?

Tuurlijk is al dat gemak-voer lekker. Lekker en gemakkelijk. We hoeven niets meer te doen.  Geen uren hoeven zoeken naar een bepaald ingrediënt. Geen afwas. Waarom zou je meer “ gedoe” om je hals halen terwijl het voor het grijpen ligt? 

Nou, omdat al dat gemak uiteindelijk om een hoge prijs vraagt, letterlijk en figuurlijk. Leeg voedsel vult ons, maar voedt ons nauwelijks. Dit kan op langere termijn tal van gezondheidsklachten geven, het geeft ons meer gemakzucht en minder waardering voor mens, dier en milieu, maar vooral ons voedsel. 

Het “ geniepige” is, dat de voedselindustrie ons ook wijsmaakt dat al dat gemaksvoedsel lekker goedkoop is. Maar kijk eens nuchter naar je aankoopbon als je net hebt gewinkeld bij de supermarkt. Ontdek, dat lang niet alles zo goedkoop is als het lijkt. Een pizza in de oven schuiven? Kost je vaak al snel rond de vijf euro. Na een uurtje heb je waarschijnlijk alweer trek/honger. En grijp je weer naar wat anders om je te vullen. Tel al die bewuste EN ONBEWUSTE aankopen eens bij elkaar op……Ook dat reepje bij het tankstation, dat bakje salade in de kantine van je werk, dat broodje wat je tussen de middag koopt bij een lunchroom. Maar ook de bakjes koffie onderweg, de blikjes frisdrank….Uiteindelijk ben je zelfs twee x zoveel meer kwijt dan als je echt voedsel koopt. Ook omdat je BEWUSTER inkoopt. Als voedsel duurder is, denk je twee x extra na voordat je besluit te kopen. En vind je het ook veel sneller “ zonde” om het weg te gooien en gaat het vaak helemaal op. 

ECHT voedsel heeft meer voedingswaarde, meer volume en is meer voedzaam. Vers, puur, biologisch en natuurlijk voedsel kost wellicht iets meer. En het kost je meer moeite en inzet om het klaar te maken. Maar op langere baan loont het de moeite. In gezondheid, in de portemonnee en voor je eigen geluk. 

TE INGEWIKKELD?

Tja…

Wat IS ingewikkeld? We zijn uiteraard niet allemaal keukenprinsen en prinsessen of klonen van Jamie Oliver, maar iedereen heeft zijn skills in huis. Waardoor eigenlijk NIETS echt ingewikkeld is of hoeft te zijn. Het zal in het begin even oefenen zijn. Zoeken naar jouw beste en sterkste punten. Maar geloof mij, iedereen, maar dan ook IEDEREEN is in staat om een ei te koken. We kunnen namelijk ALLEMAAL leren. “ hij/zij kan nog geen ei bakken!” is dan ook geen waarheid. als we energie steken in het leren, kunnen we de rest van ons leven een ei bakken. En is NIETS ingewikkeld. 

Zeker met een internet vol met meest handigste, makkelijkste, gezonde recepten. Ik heb er mijn werk van gemaakt om alles ook MEUKVRIJ maakbaar te maken. Want je kunt ook een twill of een mas zelf maken. Zelf brood maken. Zelf koekjes, cake , taart en gebak maken. Zelf de meest heerlijkste wereldse gerechten maken. Alles meukvrij. Met voedsel wat VOEDT. En niet ons lichaam enorm op de proef stelt, Het ons lichaam zo moeilijk maakt om alles op te ruimen, zodat we kunnen blijven doen wat we doen. Want stel: op een dag zegt je lever “ doe het lekker zelf maar”. Wat dan? Daar willen we liever niet over nadenken, terwijl we ons dagelijks blootstellen aan dit risico. 

Om te tonen dat het echt niet moeilijk, tijdrovend, niet duur, zinvol en leuk is, geef ik hier wat basis recepten om zelf heel veel dagelijkse dingen te maken. Pindakaas maken bijvoorbeeld. Kan het makkelijker? 

BELEGGING EN VULLING

SAM_5698-1200x800

Pindakaas is echt zo’n eenvoudig iets om te maken, dat je, eenmaal zelf gemaakt, nooit meer een pot pindakaas gaat kopen! Klik HIER om naar het recept te gaan.

SAM_0622

Een rage wat is over komen waaien vanuit België: speculoospasta. Supermarkten staan er vol mee, maar geen enkele is echt gezond te noemen. Zelf je speculoospasta maken levert flinke gezondheidspunten op! Klik HIER om naar het recept te gaan.

aardbeienjam 3

Jam bestaat vooral uit suiker, terwijl iedereen denkt dat het uit fruit bestaat. Je kunt je eigen echt gezonde jam ontzettend eenvoudig zelf m,aken. Klik HIER om naar het recept te gaan

appelmoespot-met-kapje-e1411508455970

De potten appelmoes in de supermarkt bevat meer suiker dan appels. Je maakt appelmoes zo simpel en eenvoudig ! Kik HIER om te zien hoe gemakkelijk.

SAM_9372-1200x800

Chocolade pasta maak je zeer gemakkelijk zelf. Er zijn talloze recepten vindbaar, maar probeer deze knettergezonde variant eens die bovendien binnen nog geen 5 minuten klaar te maken is! Klik HIER om naar het recept te gaan.

SAM_9485-1200x800

Sandwich spread…..wie lust dit nu niet? Je maakt het zo gemakkelijk zelf, klik HIER! 

Nog veel meer van deze simpele recepten vind je HIER

 

IMG_0512

Augurken ( zuur en zoetzuur) bevatten naast suiker ook kunstmatige zoetstoffen. Dit weten maar zeer weinig mensen. En die weten ook niet, dat het zeer simpel is om zelf je augurken in te maken. Alles wat je daarvoor nodig hebt zijn mini komkommers ( ook wel snack-komkommers genoemd) appel-cider azijn, en wat stevia baksuiker. Doe de mini komkommertjes in een ( liefst weck) pot en schenk drie kwart van de pot vol met azijn. Voeg twee flinke eetlepels stevia toe en vul aan met koud water. Doe de pot dicht en schud kort. Zet tenminste 24 uur in de koelkast. Wil je zure bommetjes? Laat dan de stevia achterwege en voeg een snufje keltisch zeezout toe. Maanden houdbaar in de koelkast,

SAM_0562

Snacks. Tussendoortjes. Terwijl de wetenschap er nog niet uit is of we dit wel zo nodig hebben tussen onze hoofdmaaltijden door, struikelen we in de supermarkten er zowat over. Je kunt ook zeer simpele snacks zelf maken. Deze noten balletjes maak je bijvoorbeeld van….noten. Punt. Niets meer of minder. Maal diverse soorten noten ( 200 gram is een goede richtlijn voor ongeveer 10 balletjes) in de keukenmachine tot een smeuïge massa, knijp de massa samen en draai er balletjes van. Je kunt de balletjes nog wat door kort vermalen ongezouten pinda’s rollen, maar dat hoeft niet.

SAM_7069-1200x800

Of het nu hartrje zomer is of hartje winter, deze zeer eenvoudige drank smaakt altijd en kost bijna niets. Ideaal als standaard drank in huis te hebben voor het hele gezin. Ook lekker om koud te serveren op een snikhete zomerse dag. Klik HIER om naar het recept te gaan.

SAM_0120-1200x800

Ben je een hartige klant? Ook dan valt er ontzettend veel zelf te maken. Laat je inspireren door al mijn hartige recepten die je vind op de recepten[pagina. Deze opkikkers geven je een enorme energieboost na het sporten! Klik HIER voor het recept.

chocolade-ijs-snelle-bakje-kids

Toetrjes en ijs zijn ook zeer eenvoudig om zelf te maken. Ontdek mijn toetjes en dessert recepten op de recepten pagina en ga op avontuur! Wat dacht je bijvoorbeeld van dit zeer eenvoudige chocolade ijs? Klik HIER om naar het recept te gaan

 

Kortom: zoals je ziet is het echt helemaal niet moeilijk. Met een beetje goede wil, goede zin, en een positieve kijk kom je heel erg ver. Probeer het gewoon eens! Verbaas jezelf en ontdek een hele nieuwe wereld`!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *