Gevuld geitenkaas-brood

Ik ben er dol op. Geitenkaas/zuivel. Ik koop deze, net als gewone kwark en yoghurt, altijd biologisch/dynamisch. Er zijn dankzij de hippe gezonde trends inmiddels erg veel varianten verkrijgbaar in supermarkten, deze zijn niet biologisch en worden massaal geproduceerd. Dit doet af aan smaak, textuur en is bovendien dier en milieu-onvriendelijk.  Veel mensen die last hebben van een intolerantie/allergie voor koemelk, kunnen wel geitenzuivel verdragen. Dit komt door de andere samenstelling van geitenmelk. Je kunt er hier alles over lezen. 

SAM_2209

In dit recept maak ik gebruik van biologische geitensmeerkaas. Deze kun je vinden in de biowinkel. Heb je geen bezwaar tegen koemelk, dan kun je uiteraard ook voor gewone biologische smeerkaas naturel kiezen. Dit goed gevulde brood is zeer voedzaam, en vult de maag al met één flinke snee brood. Het bevat erg veel essentiële voedingsstoffen, waardoor je het brood bij iedere hoofdmaaltijd kunt nuttigen. Bij het ontbijt, de lunch, maar bijvoorbeeld ook bij de avondmaaltijd met lekkere soep en salade.

SAM_2212

Dit heb je nodig:

  • 150 gram biologische geitensmeerkaas
  • 65 gram lijnzaad, heel, fijn gevijzeld in een vijzel
  • 25 gram chiazaad
  • 30 gram sesamzaad
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 75 gram pompoenpitten
  • 100 gram walnoten, grof fijn gehakt
  • 100 gram havermout
  • twee eieren
  • 5 gram brandnetelpoeder * ( optioneel)
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • 100 gram boekweitmeel
  • 400 gram warm water
  • ( * brandnetelpoeder maak je door gedroogde brandnetel in de blender tot poeder te vermalen. Gedroogde brandnetel vind je in mijn webwinkel)

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een middelgroot vierkant bakblik met bakpapier. Roer alle ingrediënten. behalve de smeerkaas, stevig door elkaar. Stort de massa in het blik en tik op het aanrecht een paar keer goed aan. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat kort afkoelen. Snij het brood van boven open, en schep de smeerkaas erin, druk het kapje er voorzichtig weer op.

SAM_2211

SAM_2210

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *