Gevuld speculaas á la Monique ( vegan)

Zo rond September/Oktober begint het alweer te kriebelen…..Sint Nicolaas en kerstmis! We gaan weer verlangen naar de traditionele lekkernijen rondom kerstmis en Sinterklaas. Van kind af ben ik verzot op gevuld speculaas. Ik heb daar warme herinneringen aan. Op 5 December was het altijd feest. Mijn moeder kocht vers gevuld speculaas en banketstaven bij de banketbakker, terwijl ze daar de rest van het jaar nooit kwam. Maar 1 x per jaar gunde ze ons deze luxe. Ze lag deze dan uren tevoren op de verwarming. Wat een heerlijke traktatie. Tegenwoordig maken zelfs de beste banketbakkers ze niet meer zo lekker als vroeger.

SAM_2803

Daarnaast is het voor mij een ” no-go-area” omdat deze producten zijn vol gepropt met suiker en transvet. Zelfs een stukje geeft mij al maagklachten. Ik maak ieder jaar dan ook lekker zelf mijn gevulde speculaas en banketstaven. In mijn feestgerechten-boek ” DECEMBERLEKKERS”  vind je meer dan vijftig verrukkelijke meukvrije recepten voor sinterklaas, kerst, en oud en nieuw.

screenshot1445875585@1X-1200x800

We zien echter steeds meer verschuivingen plaatsvinden in de wereld van gezonde voeding. Veganisme heeft de afgelopen twee jaar een enorme populariteit gekregen. We kiezen steeds vaker voor geen vlees, en gaan daarin steeds een stapje verder. Voor deze groeiende groep mensen ben ik al geruime tijd bezig met lekkere vegan-recepten. Dit recept is bedoeld voor iedereen die tijdens sinterklaas lekker maar ook 100% meukvrij wil genieten. Het is geschikt voor veganisten.

DIT HEB JE NODIG:

Voor de vulling:

SAM_2802

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een vierkante ( brownie) vorm met bakpapier. Meng alle ingrediënten voor de speculaas in een kom, en roer stevig door. Als de massa wat te droog en te los-korrelig blijft, iets meer melk toevoegen, de massa moet smeuïg worden. Stort de helft van het beslag in de vorm en smeer uit, tik enkele keren het bakblik aan op het aanrecht.

SAM_2807

Roer de stevia en de banaan door het amandelmeel en kneed tot een spijs. Verdeel de spijs in stukjes ( als een soort crumble) over het beslag in de vorm. Stort de rest van het beslag over de spijs stukjes en verdeel. Bestrooi tot slot royaal met speculaaskruiden. Bak de gevulde speculaas in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen en snij in stukken.

SAM_2805

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *