Gezellig koekjes bakken?????

cookie-actie_1368432771

Onlangs bekeek ik een aflevering van “ helemaal het einde!” op RTL vier, waarbij drie gezinnen een jaar lang worden gevolgd in hun emigratie naar Chilli. Een van de families is de familie POS. Deze familie telt twee zonen. Het zijn twee hele pientere en wijze ventjes. In de aflevering die ik bekeek gingen de “ posjes” zoals ze worden genoemd, samen met de twee ventjes koekjes bakken.:

 

Wat ik zag, was het tegenwoordige beeld van koekjes bakken. Kant en klare meuk in een kom kieperen, eieren erbij en kneden. Dat is het. De jongetjes mochten het deeg zelf dan nog wel in ronde koekjes rollen, maar daar stopte het “ feest”. De jongens gingen na “ gedane arbeid” weer vrolijk verder spelen, terwijl de meuk in de oven aan stond te branden. Het lijkt misschien erg onrealistisch, maar negen van de tien keren gebeurt het koekjes-bakken-feestje op deze manier. De kinderen van nu groeien op in het kant-en-klaar tijdperk, en weten dus niet hoe het is om ECHTE KOEKJES te bakken. Als ik terugga naar mijn kindertijd, herinner ik mij deze koekjes-bakken feestjes, die vooral bij oma plaatvonden in haar keuken, als zeer warm en waardevol. Het heeft de basis gelegd voor mijn kennis van nu op bak-gebied. Ik leerde al vroeg wat meel was, en wat het kon doen als daaraan andere ingrediënten werden toegevoegd.

10441271_715433221851210_34949306670082174_n

Ik als klein meisje, net gesmuld van een koekje 😉 

Fascinerend vond ik dat als klein meisje. Deze bak-feestjes waren nog écht feestjes. Ik kreeg een schortje ( alias theedoek)  omgebonden, en mocht alles zelf in elkaar flansen. Daarbij werd veel troep gemaakt, maar dat hinderde mijn oma niets, ze genoot van mijn glunderende koppie 😉 

Vorige maand was ik bij H, een oude schoolvriendin. Zij heeft een zoontje van zes en een puberdochter van 17 jaar. Haar zes jarige houdt van freubelen. Hij knutselt graag, en staat vaak bij zijn mama in de keuken met zijn kinnetje over de rand van het aanrecht te kijken hoe zij alles bereid. Die dag gingen ook zij koekjes bakken…….

Er stond een pak klaar en daarnaast een bakplaat met bakpapier. De oven stond voor te verwarmen. Ik was stomverbaasd. Waar was de rest? Geen kom, geen lepels, geen garde, geen eitjes, geen meel, geen bakpoeder…niets? ” ja leuk hé! Is nieuw! Geen troep! Je kunt het zo op de plaat leggen! “ was het ongevraagde commentaar van H. op mijn waarschijnlijk verbaasde gezichtsuitdrukking. 

danerolles-feat

En ja hoor…..uit het pak tover je een kant en klaar rolletje deeg. Alles wat er nog hoeft te gebeuren in koekjes snijden. Of je rolt de rol uit en steekt er met koekjes uitstekers grappige koekjes uit. Wat een lol voor de kinderen! ENIG! 

Het zoontje was, net als de twee jochies uit “ helemaal het einde!” zo klaar en verloor al snel zijn interesse, droop snel af richting zijn lego, waar hij mee bezig was. H. zette tevreden de koekjes in de oven. “ superhandig hee? En ja…er zit vast suiker in en zo, maar fok it! Dit is wel rete-handig!” Ik zei maar niets. Zelfs het doosje maakt het gemakkelijk voor je. Daarop kun je de deegrol leggen en precies op maat de koekjes afsnijden. Verschrikkelijk. En triest.

Is DIT het tegenwoordige koekjes-bakken-feest? En tuurlijk: er zullen genoeg mensen zijn die nog wel traditioneel koekjes bakken, maar dit gebeurt veelal met kant-en-klaar ellende. Waar je enkel nog water of eieren aan toe moet voegen. Een kind zal op deze manier ook nooit leren, dat er erg veel suiker in koekjes zitten. En de ouders trouwens ook niet, want vergis je niet, deze kant en klaar meuk zit barstensvol suiker en palmolie/vet. Omdat je zelf geen regie hebt over wat je gebruikt, ben je je niet bewust van de soms grote hoeveelheden suiker in deze producten. 

001250304_002_196757_708

Deze koekjesmix bestaat bijvoorbeeld uit tarwebloem en suiker. Bovendien betaal je voor deze meuk het dubbele. Als je een kilo tarwebloem zou kopen, en en kilo suiker, ben je nog geen euro kwijt, en heb je een flinke voorraad. Deze meuk bevat maar 400 gram en kost gemiddeld 1,30. Deze producten zijn er vooral voor ons gemak, en om de kassa van de fabrikant te spekken. Het ergste is vaak het extreme suikergebruik/palmvet gebruik in deze producten. Dit levert koekjes op met erg veel suiker en transvet. Twee/drie  koekjes geeft al snel gemiddeld 20 gram suiker en 13 gram verzadigd vet. 

WAAROM BAKKEN WE NIET MEER ZELF?

Als we door een gemiddelde supermarkt wandelen, worden ruim 90% van de producten kant-en-klaar aangeboden. Het is daarom niet zo vreemd, dat we met deze meuk thuiskomen. Mensen zijn nieuwsgierige wezens. En als we daarbij het gemak optellen die de kant-en-klaar producten ons geven, is een keuze snel gemaakt. Een beetje gemak en luxe is geen straf, maar het probleem is, dat het geheel naar een andere kant is doorgeslagen. We kunnen nu nauwelijks nog kiezen uit zelf-maak producten. Daarvoor moet je al snel een gang bewandelen naar alternatieve winkels, zoals biowinkels, of speciaalzaken. Daar vind je nog wel producten die op een gezonde basis zijn geproduceerd, en waar je nog wel leuke ouderwetse bak-feestjes mee kunt houden samen met je spruit ( en). 

Vrijwel alles wat kant-en-klaar is, is bewerkt. Dit houdt in, dat het niet meer in zijn originele staat is, en er veel aan wordt toegevoegd, of uit gehaald, verknutseld en vermengd. Dit betekent altijd een verlies aan mogelijk aanwezige vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Soms gaat het ontzettend ver. En treffen we ware “ E nummer cocktails” aan op de etiketten van producten. De meeste kant-en-klaar producten bestaan uit goedkopere basisgrondstoffen als suiker, ( palm) vet , zout en water. Daaraan wordt dan weer veel meuk toegevoegd, zoals smaak, kleur en geurstoffen en andere conserveermiddelen.

AHI_434d50313630393738_3_LowRes_JPG

Waar het product om zou moeten draaien, denk aan bijvoorbeeld frambozen vla, daarvan treffen we bar weinig tot soms zelfs NIETS aan, en wordt de smaak nagemaakt onder een aroma of ander additief. Dit aroma kan zelfs niets bevatten aan framboos, zoals “ aroma” of “ natuurlijk aroma”. Als er op een pak “ framboos-aroma” af staat te lezen, is het aroma gemaakt van een framboos extractie. Maar betreft ook dit vrijwel niets. Framboos vla is dus  eigenlijk een misleidende naam, omdat er geen fractie framboos inzit. Wettelijk gezien mag dit echter. De vla hierboven afgebeeld bestaat uit volle melk, suiker, framboos-aroma, maïszetmeel en kleurstoffen/andere verdikkingsmiddelen. Per bakje vla ( 250 ml) lepel je gemiddeld 22 gram suiker mee en 5 gram verzadigd vet. 

16991677_1305280356199824_831435020924216432_o

ZELLUF MAKEN!!!!!!!

Naast dat het vele malen gezonder is om alles zelf te maken, is het zelf-maken ook superleuk en bevredigend om te doen. Hoe blij kun je je voelen als jouw appeltaart heerlijk geurt in de oven? Hoe gelukkig wordt een kind, als het lekker vies mag worden, lekker mag kneden, roeren, en mee mag helpen met ingrediënten bij elkaar voegen? Hoe leuk is het, om de nieuwsgierige minder-vragen te beantwoorden? ( “ mama, wat is dat?”  ) Kijk naar een kinder-gezichtje wat druk bezig is in de keuken en je wordt oprecht zielsgelukkig. 

15994556_1264677666926760_9145782712243089886_o

Kijk eens kort naar bovenstaande foto’s, en kijk dan eens naar het filmpje van de familie Pos. Zien jullie de verschillen? Ik wel. Ik zie hierboven een meisje helemaal gelukkig haar vingertjes aflikken, nadat ze deze flink heeft gebruikt om banaan met cacaopoeder samen te kneden. Ik zie een klein meisje helemaal blij opgaan in haar  eigen kinder-keukentje, waarin ze zelf mag bakken. Bij de familie Pos gebeurt alles binnen nog geen half uurtje, gewoon aan tafel, geen leuke taferelen, gewoon wat in elkaar geflanste meuk op een bakplaat leggen en de oven in. Ik herken mij daarin in elk geval totaal niet. Ik herken mij meer in de meisjes hierboven. Ook ik stond vroeger zo naast mijn oma in de keuken mijn vingers af te likken.

Zelf koekjes bakken is echt niet moeilijk. Ik heb talloze recepten op mijn website staan, om zelf gezonde koekjes te maken. Ik heb een mooi koekjesboek gemaakt die in September 2017 uitkomt. Dit boek kan jou en je kroost uren bakplezier geven op een gezonde, speelse en educatieve manier. Want geloof mij: een kind leert veel meer van ECHT koekjes bakken dan kant en klaar meuk opbakken…..

3 Reacties op “Gezellig koekjes bakken?????

  1. Wat een gezellig, waardevol artikel. Ik ben nog pas een half jaar bewust bezig, met O.a. Koolhydraatarm/beperkt en zodoende ook op deze site terecht gekomen. Wat heb je mij en hopenlijk vele anderen al veel bijgebracht en hoevaak werden mijn ogen geopend, over zaken, die ik eigenlijk wel wist, maar gewoon accepteerde.
    Hoop in de toekomst nog veel te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *