” Gezonde” frisdrank, bestaat dat?

Alhoewel we denk ik allemaal stiekempjes heel erg goed weten, hoeveel suiker er omgaat in frisdranken, lijken we er maar geen genoeg van te krijgen. We blijven ze massaal inkopen, en de markt lijkt onverzadigbaar. Vrijwel iedere week zie ik wel weer een nieuwe variant in het schap. Het één nog gezonder verklaard dan het ander. We lijken het allemaal maar wat graag te geloven want tja….frisdrank is gewoonweg ontzettend lekker. Bovendien kant en klaar en dus super-handig. Dat frisdrank altijd lekker is, komt door de suiker. Frisdranken bestaan voor het grootste deel uit water, waaraan extreme hoeveelheden suiker wordt toegevoegd om het water op smaak te brengen. Daaraan worden tenslotte nog wat verplichte conserveringsmiddelen aan toegevoegd en een zeer goedkoop in elkaar gedraaid drankje kan zorgen voor mega-omzetten. 

Nu dat de consument zich steeds bewuster wordt van wat er in ons voedsel zit, zien we in de algehele voedselindustrie kantelingen. Fabrikanten proberen in te springen op de gezonde trends. Ook in de wereld van frisdranken zien we opeens veel zogenaamde, hippe en gezond verklaarde varianten. Nu is biologische limonade niets nieuws. We kunnen al jaren biologische varianten kopen in biowinkels. Wat wel nieuw is, is dat deze nu ook gewoon in supermarkten verkrijgbaar zijn, en de gezonde claims ons om de oren vliegen. Ik ben er eens in gedoken. Ik heb een aantal gezonde frisdranken, zowel uit de biowinkel als uit de supermarkt, onder de loep gelegd. Zijn er verschillen? Is het gezonder?

BIOLOGISCH

Biologisch verkoopt nog altijd als een tierelier. Zet op een pakje sigaretten het woord “ biologisch’ of “ organic” en de sigaretten-verkoop zal stijgen. Afgelopen jaren heeft het begrip BIOLOGISCH een totaal nieuwe dimensie gekregen doordat fabrikanten het woord totaal uit zijn verband hebben getrokken. Biologisch heeft een groen, gezond, verantwoord, en schoon imago, het geeft de consument een fijn gevoel, om iets biologisch te eten of drinken. Het geeft niet alleen een fijn idee dat het ( waarschijnlijk ?) gezonder is, ook is het beter voor mens, dier en milieu. Biologische producten zijn allang geen vreemde eenden in de bijt in supermarkten, sterker nog, het lijkt het zelfs te gaan winnen van niet-biologische producten.
Biologisch heeft in regel inderdaad een voorsprong op het welzijn van mens, dier en milieu, maar daar houdt het verder ook wel op. Qua voedingswaarden verschilt het namelijk nauwelijks tot niets, sterker, kan het in veel gevallen zelfs negatief veel schelen. Omdat er minder met kunstmatige/synthetische additieven wordt gewerkt, kunnen deze worden vervangen met suiker, zout en vet. Dit zie je goed terug in biologische frisdranken.  In biologische drankjes worden de geraffineerde suikers vervangen voor zogenaamde gezonde suikervervangers. Meest gebruikt zijn rietsuiker, agavesiroop en honing. Daarnaast mag er ook genoeg aan hulpstoffen worden toegevoegd wat ook makkelijk schuil kan gaan in een alias suiker. Bijvoorbeeld natuurlijke aroma’s of vruchtenconcentraten.  Het komt qua suiker gewoonweg op hetzelfde neer. Sterker: sommige biologische drankjes bevatten nog meer suikers dan niet-biologische.
IMG_0036-768x1024
Dit blikje cola uit de biowinkel is hier een goed voorbeeld van. In dit blikje vinden we geen suiker, maar agave ( 12%). Daarnaast is er gerstemout-extract gebruikt en natuurlijke aroma’s. In totaal levert dit blikje cola 29,2 gram suiker op. Gewoon suiker, net als geraffineerde suiker. Bijna zes suikerklontjes. 
IMG_0035-768x1024
Een ander voorbeeld is het gebruik van vruchtensappen en concentraten. Dit flesje Guarana-cola uit de biowinkel bevat veel geconcentreerde ( druiven) sappen, en appelsap. Dit zorgt ervoor dat een flesje van 330 ml ook gemiddeld zo’n 30 gram suiker bevat. 
 
Anders gezegd: biologisch zegt NIETS over de voedingswaarden, en al helemaal niet over de gezondheid Suiker = suiker, of dit nu biologisch wordt toegevoegd of niet. Verzadigd vet = verzadigd vet, of dit nu biologisch wordt toegevoegd of niet. Zout = zout, of dit nu biologisch wordt toegevoegd of niet, Ons lichaam heeft verder geen boodschap aan iets wat biologisch is of niet. Ons lichaam vraagt om energie. 

GEZONDE FRISDRANKEN??????

Als we over gezonde ( fris) dranken spreken, spreken we over water, en water met een natuurlijk aroma ( smaakje) . De rest kunnen we eigenlijk verwijzen naar het sprookjesbos. Hoe mooi en geslepen fabrikanten het ook brengen, er is niets gezonds aan een wateroplossing vol suiker, vruchtenconcentraten, sorbaten en zuren. Een gemiddeld gezond verklaard drankje bestaat tenminste uit een vorm van suiker. Enkel voorbeelden uit de supermarkt:
001264796_001_237898_708
Dit blikje vertelt dat het 100% natuurlijk is, en boordevol echt, puur, en vers vruchtensap. Het is één van de marketingtrucs, om te vertellen dat het bestaat uit puur sap en niet uit concentraat.
Schermafbeelding 2018-02-27 om 02.56.48
De informatie op de website is bovendien onjuist. Er wordt gesuggereerd dat er geen suiker aan is toegevoegd, terwijl we dit wel degelijk tegenkomen in de ingrediëntenlijst. Dit blikje bevat een suikergehalte van maar liefst  zo’n 26 gram ( vrije) suiker…En kost ook nog eens 1.05.
001407996_001_208526_708
Wat we ook veel zien zijn, zoals ik dat noem. “ hype-gerelateerde-producten”. Er wordt ingesprongen op de laatste voedseltrends, zoals glutenvrij en veganistisch. Vaak is dat complete onzin, omdat een product van nature al geen gluten bevat of veganistisch is. Door het groots op een blikje te krijten, wordt de suggestie gewekt dat de fabrikant hier extra aandacht aan heeft besteed. En kan hierdoor de verkoop flink stijgen.
Schermafbeelding 2018-02-27 om 03.02.16
Zeker betreft frisdranken zijn dit soort claims vaak onzin. In enkele gevallen wordt er gebruik gemaakt van bijvoorbeeld melkpoeders, en het komt bijna nooit voor, dat er gluten worden gebruikt. Het is overbodig, en gebaseerd op meer verkoopcijfers.Trap er dus niet in.
SAM_2236-768x1152

Bestaat gezonde frisdrank?

Goed, laten we terugkomen op de hamvraag: bestaan er echt gezonde frisdranken? Het goede nieuws is JAZEKER! Eerder schreef ik, dat water en water met ” smaakjes” gezond zijn te noemen. Echter zet ik daar een kanttekening bij. Natuurlijk is er niets kwaads te vertellen over water, maar wel over de watertjes met smaakjes. Want niet elk water-met-smaakje is onschuldig. Vele soorten bevatten bijvoorbeeld suiker, vruchtenconcentraten en sappen. Het is dus een kwestie van zeer goed opletten en ingrediënten lezen.

AHI_434d50323437333335_1_LowRes_JPG

Het merk SPA bekleedt een groot deel van het frisdrankenschap in menige supermarkten. Er zijn erg veel variaties. Ze maken gebruik van zowel suiker als vruchtenconcentraten en sappen. Maar ook van ( natuurlijke) aroma’s. Dit kan extreme verschillen geven, en een drank superongezond maken terwijl het er juist gezond uitziet.

Schermafbeelding 2018-02-27 om 06.19.05

 

 
 
 
 Als we kijken naar de ingrediënten van bovenstaand afgebeelde fles Spa zien we een flinke cocktail van geraffineerde suiker, zoetstoffen, aroma’s en vruchtensappen. Dit levert je per glas zo’n 14 gram ( vrije) suiker. 
SAM_2237-1200x800
Maar er zijn ook andere varianten, die enkel bestaan uit een natuurlijk aroma. Hoe zit dat nu eigenlijk precies met die ” natuurlijke” aroma’s?

Echt natuurlijk aroma is één van de drie soorten aromastoffen. Echt natuurlijke aroma wordt gemaakt uit bronnen van 100% natuurlijke oorsprong, denk aan groente, fruit, kruiden en vanille. De wet schrijft voor, dat deze natuurlijke aroma’s tenminste voor 95% uit de natuurlijke bron moet bestaan. Daarin wordt nogal gesjoemeld. We zien namelijk ook ontzettend veel “ natuurlijk aroma” staan op verpakkingen. Dit wordt gemaakt van een natuurlijke grondstof, maar wordt door genetische manipulaties volledig verknutseld, waardoor er eigenlijk helemaal niets meer van de oorsprong overblijft.  Dit gebeurt vaak via een soort fermentatie-proces in laboratoriums. Je kunt het onderscheid ontdekken op de volgende manier:

Stel: je koopt een toetje met aardbeien. In de ingrediënten lijst staat er “ natuurlijk aroma”. Dan betekent dit, dat het gaat om een genetisch gemanipuleerd aroma, waar eigenlijk niets meer van aardbei is terug te vinden. Staat er “ natuurlijk aardbei aroma” dan is er wel een echt natuurlijk aroma gebruikt

De wet en regelgeving stelt niet verplicht, om aan te geven om WELK aroma het gaat. Dit geeft de fabrikant ontzettend veel speel-ruimte om in een zogenaamd 100% natuurlijk product aroma’s te laten zegevieren. En dat een 100% natuurlijk product helemaal niet zo natuurlijk is. Of dat een fruit/granen reep “ vol fruit” eigenlijk vol met aroma’s zit, en geen stukje fruit is te bekennen. Aroma’s worden in de voedselindustrie dan ook genoemd als “ het best bewaarde geheim”. Heel veel producten in de supermarkt bestaan uit aroma’s, of natuurlijke aroma’s. Voor fabrikanten zelf is het soms ook best moeilijk. Zo mogen zij vaak op hun verpakkingen niet prijsgeven welke pure extracten ( aroma’s) zij gebruiken, en moet het daarom worden afgedaan onder “ natuurlijk aroma” terwijl zij juist pure extracten gebruiken. 

SAM_2236-768x1152

Als we naar deze variant kijken, zien het volgende aan ingrediënten:

KOOLZUURHOUDEND NATUURLIJK MINERAALWATER 99,9%: Eigenlijk waaruit de hele fles uit bestaat..

NATUURLIJK KOKOSNOOT AROMA: zoals je ziet betreft het een natuurlijk KOKOSNOOT aroma. Dat wil zeggen dat er inderdaad gebruik is gemaakt van een echt natuurlijk aroma. Het betreft tevens maar een luttele 1% wat bijna niet noemenswaardig is te noemen. 

Ik heb de drank geproefd en zowel de geur als smaak is heerlijk. Goede duidelijke kokossmaak. Geurt ook echt naar kokos. Ik waag mij wel aan deze drank. Ik vind het een zeer goede nieuwe variant die op de markt is gebracht en meteen beschikbaar is voor het grotere publiek omdat SPA een erg groot aandeel bekleedt in de frisdranken-wereld. Dit geeft een consument de gelegenheid te kiezen voor echt betere en gezondere alternatieven. Ik geef deze drank dan ook het donkergroene licht en tien dikke thumbs upp. Dit kan zeker bijdragen aan het bestrijden van overgewicht, zeker alleen al in Nederland. 

001521552_002_177554_708

Kunstmatige zoetstffen

En dan valt er ook nog wat te vertellen over frisdranken die zijn gezoet met kunstmatige/synthetische zoetstoffen. Deze zijn t.o.v gewone, suikerhoudende frisdranken een BETER alternatief, maar absoluut geen gezonder alternatief. De kunstmatige zoetstoffen die meest worden gebruikt in frisdranken zijn aspartaam, sucralose, en acesulfaam-K. KLIK HIER om er alles over te lezen.

IMG_2064

Biologisch soms wel gezond

Net als in de reguliere frisdrankenschappen in supermarkten, kunnen we in biowinkels net zo goed ” echt gezonde” varianten vinden. Sommige fabrikanten doen wel echt hun best om met limonades op de markt te komen die bijdragen aan onze goede gezondheid en ook nog eens erg lekker zijn. Er zijn bijzondere limonades te vinden, die bijvoorbeeld zijn aangezuurd met melkzuurbacteriën. En er zijn dranken op basis van kefir.  Ook hier is het vooral een kwestie van ingrediënten lezen.

Resumerend:

Echt gezonde frisdranken bestaan niet, wel zijn er enkele regels op de uitzondering.  Wat je als consument moet doen is:

INGREDIËNTEN LIJSTEN LEZEN 

That’s it.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *