De gezonde kracht van ….brandnetel!

IMG_0370

Velen zien brandnetels als een zeer vervelend onkruid. Ik kan mij ook nog goed herinneren hoe vreselijk jeukerig en branderig mijn armen en benen konden zijn als ik weer eens als kind in een struik brandnetels terecht was gekomen. Ik speelde vroeger erg veel in een bosrijk gebied waar enorm veel van die struiken stonden. Geloof mij, ik heb als kind heel wat traantjes gelaten omdat ik weer eens onder de bulten zat en gek werd van de brandende jeuk. Mijn moeder stond dan weer zuchtend klaar met een tube zalf….;) Inmiddels zie ik brandnetel totaal anders. Want het zijn niet alleen maar vervelende planten als je je eraan prikt, ze zijn ontzettend gezond. In dit artikel vertel ik je er alles over.

IMG_0371

WAT IS BRANDNETEL?

Brandnetel, ook bekend als URTICA DIOICA in het Latijn, is een plant met groene, zaagvormige bladeren en een donzige onderkant. Het blad is bedekt met zogeheten brandharen. Dit zijn fijne holle haartjes die een brandend gevoel geven wanneer de breekbare punt afbreekt. Deze haren bevatten mierenzuren en andere stoffen die blaren, branderige plekken en jeuk op onze huid bezorgen. De plant heeft uitsluitend stamper of meeldraadbloemen. Deze bloeien van Juni tot Oktober met in trossen hangende bloemen. 

Brandnetels vinden we eigenlijk overal,: langs wegen, langs bosranden, en in verwaarloosde tuinen. De plant gedijt overal, maar heeft een voorkeur voor een goed bemeste bodem zoals bij composthopen of aan randen van akkers. 

Inmiddels is brandnetel ontdekt voor medicinaal gebruik. Dat klinkt wat tegenstrijdig, omdat de brandnetel vreselijk kan irriteren op onze huid. Maar ondanks dat de brandnetel kan prikken, heeft hij dit effect niet als het wordt blootgesteld aan warmte. Denk aan verhitten/koken. Ironisch genoeg wordt brandnetel dan juist gebruikt bij…huidaandoeningen 😉 zoals eczeem. Ook gedroogd prikt de brandnetel niet meer. 

IMG_0372

Brandnetel werd eeuwen geleden al medicinaal gebruikt. Het heeft een bloedzuiverende werking, het heeft een zwak vochtafdrijvend effect, is bloedstelpend, werkt tegen allerlei allergieën en is vooral ontzettend voedzaam. Brandnetel heeft samentrekkende, bloedstelpende eigenschappen en kan daarom nuttig zijn bij hevige menstruatie, bloedingen van wonden. De aanwezigheid van vitamine C en ijzer maken het kruid zeer geschikt als tonicum bij anemie en bij ijzertekorten. De wortels van brandnetel worden ook gebruikt , o.a om een vergrote prostaat te behandelen. Brandnetelthee en sap zijn enorm heilzaam bij jicht en gewrichtsontstekingen. Verderop in dit artikel vind je een recept om brandnetelsap te maken. 

Brandnetel bevat aardig wat stofjes:

– cnicine ( = bitterstofje)

– looistoffen

– slijmstoffen

– zeer weinig maar toch, etherische olie

-chlorofyl

– indoen ( bijvoorbeeld histamine en serotonine)

– vitamine C

– bétacaroteen

– mineralen ( calcium, ijzer,kalium

– mangaan

– zwavel

– silicium

– voedingsvezels

IMG_0375

VERS GEPLUKT, GEDROOGD, CAPSULE

Brandnetel kun je uiteraard in het wild plukken. Maar daar zijn wel veel kanttekeningen bij te zetten. Om te beginnen moet je verzekerd zijn, dat de netel-struiken niet zijn verontreinigd ( denk aan struiken langs snelwegen) Daarnaast moet je van tevoren navragen of er legaal geplukt mag worden in de omgeving. En dan heb je uiteraard ook goede dikke handschoenen nodig om ze te plukken. De nestelgaten steken, zoals je eerder hebt kunnen lezen. Ben je geprikt? Pluk dan wat blaadjes hondsdraf, deze groeien vrijwel altijd bij brandnetels, en wrijf met het blad over de jeukende/brandende plek. Eem mythe gaat, dat je over de brandende/jeukende plek moet plassen, maar dit is nooit bewezen en ik zou het niet snel doen, getsie!

Nog een zeer belangrijk detail: EET BRANDNETEL NOOIT RAUW!!!!!!!!! Dit is echt ontzettend slecht voor de lever. Kook/verhit de brandnetel AL-TIJD. Sommige mensen ondervinden ook last/overgevoeligheid. Merk je dat je last krijgt? Staak het gebruik dan direct. Pluk ook alleen de jonge bovenste bladeren. Brandnetel kun je net zoals spinazie en andijvie bereiden, het slinkt ook net zoals deze groenten. 

IMG_0373

Je kunt in de meeste biowinkels zakjes gedroogde brandnetel kopen. Deze zijn niet duur en je kunt deze direct verwerken. Je kunt er bijvoorbeeld thee van trekken. Vul een theezakje ( deze koop je ook in de biowinkel, theewinkels of andere speciaalzaken) met brandnetel en schenk kokend water op, laat 10 minuten trekken. 

Je kunt brandnetel ook als supplement kopen. Kijk op internet voor verkoopadressen. 

WAT KUN JE ALLEMAAL MET BRANDNETEL?

Meest bekend is brandnetelthee en brandnetelsoep. Maar met het verse blad kun je zoveel meer, zoals roerbakken, koken als groente en pureren. Kook vers blad dus altijd wel. Je kunt gekookte brandnetel bijvoorbeeld ook toevoegen aan je smoothie. 

Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke sap. Zeer heilzaam, en koud gereserveerd erg smakelijk. 

IMG_0150

Doe een koffiekopje gedroogde brandnetel in de ( liefst hoge snelheid) blender samen met een liter water en 10-12 druppels greensweet-stevia ( smaak naar keuze) Laat dit op hoge snelheid ongeveer 4-5 minuten draaien. Knijp de massa in een ( hydrofiele of kaas) doek uit boven een kom. Schenk het sap over in een fles, en bewaar in de koelkast. 

IMG_0412

Je kunt met gedroogde brandnetel ook deze heerlijke snelle broodjes maken! Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng in een kom een koffiekopje gedroogde brandnetel, twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtta, 10 gram wijnsteenbakpoeder,450 gra havermoutmeel en twee verse eieren goed door elkaar en voeg hieraan beetjes warm water toe tot er een smeuïge massa ontstaat. Maak broodjes en leg op de bakplaat. Bak de broodjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds controleren.

IMG_0413

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *