Wat zijn de gezondste dranken om te drinken tijdens hitte? Een top 5!

Augustus 2018…..

De hitte zindert maar door, de droogte houdt maar aan. Ik ben het al erg lang meer dan zat, maar erg veel kun je er niet tegen doen. Uitzitten maar voor de airco en de vele ventilatoren die overal in mijn kippenhokje staan te blazen. Qua geluid lijkt het wel alsof ik de hele dag in een vliegtuig zit. Het is een zinderende zomer, daar mogen we het allemaal mee eens zijn.
Het Nationaal Hitteplan is ook al een aantal dagen van kracht geworden. Er wordt opgeroepen om elkaar goed in de gaten te houden, met name ouderen, kinderen, zwakken en zieken. Deze groepen mensen lopen meer risico om uit te drogen, omdat zij veel minder dorstsignalen krijgen of zelf niet in staat zijn om voldoende vocht binnen te halen…….
Inmiddels zijn we belandt in Juni 2019. En moeten we ons gaan opmaken voor de eerste hittegolf van dit jaar. Dit betekent opnieuw zorgen voor voldoende vocht!

VOCHT ERG BELANGRIJK BIJ HITTE

Mensen bestaan voor een zeer groot deel uit water. Bij vrouwen is dat ongeveer de helft van het lichaam, bij mannen is dat iets meer, zo’n 60%. Het kleine lichaampje van een baby bevat zelfs zo’n 75% water. Dit betekent dat, als iemand bijvoorbeeld 40 kg weegt, deze uit 20-25 liter water bestaat.  Veel is ook afhankelijk van spiermassa.
Vocht is erg belangrijk voor ons. Zonder vocht zouden we compleet uitdrogen en onze organen uitvallen, met mogelijk de dood tot gevolg. Gelukkig heeft ons lichaam een perfect signaal, om ons eraan te herinneren dat we weer vocht moeten bijtanken. Dit dorstsignaal vermindert echter over de jaren. Of kan worden genegeerd als we erg druk zijn. Dit geeft risico’s. We kunnen ons heel naar gaan voelen, of zelfs flauwvallen. Daarom zien we ook vaak dat er een glaasje water aan wordt geboden als iemand zich niet lekker voelt, of na een flauwte. Vocht aanvullen kan dan direct helpen.
Als je te weinig drinkt, zul je dit niet meteen merken. Het gaat geleidelijk, afhankelijk van waar je je bevindt en wat je aan het doen bent. Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen kan dit sneller voorkomen ( dorst) dan als je een kantoorbaan hebt met klimaatbeheersing. De eerste signalen zijn meestal:
– droge mond
– hoofdpijn
– duizelig
– duizelig en draaierig bij te snel opstaan ( lage bloeddruk)
– donker gekleurde urine
– honger hebben, ongewoonlijke honger
– snelle hartslag
– droge huid en haren
– moe, zeer vermoeid zijn
– rusteloos, snel geïrriteerd
Zaak dus, om bij hogere temperaturen voldoende te drinken. We zweten meer ( ongemerkt) en ook s’nachts verliezen we veel vocht door de ademhaling. Een volwassene heeft iedere dag zo’n 1,5 tot 2 liter water nodig om normaal te kunnen functioneren. Het lijkt erop, dat heel veel mensen dit moeilijk vinden om te halen. Ik heb er zelf geen moeite mee, en ik krijg ook veel vocht binnen via mijn voeding die voor het grootste deel bestaat uit verse groente. Tijdens hitte is het verstandig tenminste 2 liter water te drinken en ook veel vocht te halen uit je voeding. In de zomermaanden zijn de zomergroenten en fruit extra sappig, dat heeft moeder natuur zo voor ons geregeld. Door veel vochtrijke groente te eten ( sla, bladgroenten, venkel, bieten, tomaten, komkommer, uien, witlof, broccoli) krijg je ook vocht binnen. Zacht zomerfruit is ook heerlijk sappig, maar hou dit met mate omdat deze suikers bevatten.
Het Voedingscentrum vertelt, dat we het beste om het uur een glaasje water moeten drinken omdat we niet altijd ons dorstsignaal herkennen of door drukte negeren. Andere bronnen vertellen juist, dat we het zoals het dierenrijk moeten doen. Wilde dieren als olifanten drinken bijvoorbeeld liters in één keer wat volgens wetenschappers een beter, hydraterend effect heeft. Linksom of rechtsom: het is gewoonweg ONTZETTEND BELANGRIJK om voldoende te drinken tijdens de hitte, dus zeker 2 liter. En ook : WAT JE DRINKT!!!!!

TOP 5 GEZONDSTE VOCHTBRONNEN

We weten denk ik inmiddels allemaal wel, dat WAT we drinken minstens zo belangrijk is als het drinken zelf. Het is bijvoorbeeld erg onverstandig om alcohol te nuttigen bij hoge temperaturen. En het is ook niet verstandig om ijskoude dranken en/ of ijs te eten/drinken, hoe verleidelijk dit allemaal ook is. Je lichaam heeft veel meer moeite om dit te verwerken waardoor het om meer energie vraagt en waardoor jij het alleen maar warmer krijgt. We zien tijdens hitteplannen vaak dat ouderen in zorgcentra’s ijsjes krijgen. Dit wordt niet gedaan om hen te verwennen met wat verkoeling, maar omdat ouderen bijna geen dorstsignalen meer herkennen en veel meer risico lopen op uitdroging. Ijs wekt de dorst weer op. De smoothie trend is ook nog lang niet op zijn retour. Dit lijkt gezond, en is natuurlijk onwijs lekker, maar erg gezond is het juist niet. Smoothies worden vooral gemaakt met fruit. Fruit zit vol met fructose ( fruitsuikers) die hetzelfde effect hebben in ons lichaam als gewone suiker, zeker in vloeibaar gemaakte vorm. Daarnaast kun je in één keer heel erg veel suiker binnen krijgen omdat je niet merkt hoeveel suikers je naar binnen werkt. Als je fruit intact eet, eet je om te beginnen veel minder en blijft het pakketje intact ( balans tussen vitaminen, mineralen, vezels, suikers) waardoor het minder snel door de bloedbaan rent. Sapjes dan? Helaas, dit het hetzelfde verhaal.
Wat kun je nu het beste drinken? En wat is gezond?
IMG_3135-1024x575
1) WATER
De onbetwiste nummer één is en blijft natuurlijk water. Het is gratis, het is gezond, het is makkelijk. Je kunt het beste twee literflessen vullen met water en deze over de dag opdrinken. Kies voor glazen flessen of RVS flessen, deze zijn BPA vrij.
Water saai? Leuk het dan op met heerlijk ( biologisch) citrusfruit als citroen, sinaasappel, limoen, grapefruit enz. Voeg alles wat jij lekker vind aan water toe zoals citroenmelisse, munt, gember, kaneel enz.
Wil je een heerlijk zoete smaak? Gebruik dan de vele smaakjes van de pure en natuurlijke stevia druppels. Zeker voor kinderen een erg grote hit!!!!! KLIK HIER voor alle informatie
Wil je gefilterd water? KLIK HIER
IMG_4771
2) GROENE STEVIA GREEN BAGS
Ik had de grote eer deze zakjes onlangs te mogen introduceren: de stevia green bags. Ze lijken op theezakjes maar het is geen thee. Het zijn zakjes die je in zowel koud als warm water kan laten zwemmen. Dit geeft water een subtiele, zoete smaak zonder de bittere nasmaak te ervaren van groene stevia. Dit komt, doordat de biologische gedroogde steviabladeren niet worden vermalen, maar in kleine minuscule stukjes worden geknipt. Hierdoor blijven de bitterstoffen intact, en geeft het geen bittere smaak. Ideaal voor liters water lekker te maken waardoor het geen probleem is om aan je twee liter per dag te komen! Meer informatie: KLIK HIER en KLIK HIER
Maak ook eens thee van water. Je kunt dit het beste doen met groene thee. Daar kun je ook icetea van maken. Drink de thee lauwwarm uit.
IMG_4884
3) GROENTESAP
Heb je een slowjuicer? MOOI!!! Dan kun je iedere dag van verse zomerse groente een liter sap persen. Groentesap bevat erg veel belangrijke voedingswaarde maar weinig tot geen suikers. Het helpt je lichaam om op de juiste temperatuur te blijven terwijl je ook nog eens vocht binnenhaalt. Groente die meest geschikt zijn:
– sperziebonen, sugarsnaps, peulen, spekbonen, snijbonen, pronkbonen ( allen even kort koken)
– komkommer
– tomaat
– sla, bladgroenten
– bieten, alle kleuren
– venkel
– koolrabi
– paprika’s
– prei
– ui
Je kunt er bijvoorbeeld ook nog een heel klein stukje vers gemberwortel doorheen juicen, of verse munt. Drink het lekker gekoeld. Of voeg een kaneelstokje toe aan de liter sap.
IMG_2141-767x1024
4) MONIQUE’S KOKOS PINA COLADA DRINK
Ik ben er zelfs een klein beetje trots top, op mijn zelf bedachte superlekker en knettergezonde drank. Het wordt gemaakt van een klein beetje biologische kokosrasp, water en een paar druppels stevia ( kokossmaak) De drank levert amper calorieën, is dorstlessend en heeft een romige kokossmaak zonder dat het veel vetten bevat. KLIK HIER VOOR HET RECEPT. 
Zet iedere morgen twee liter kokosdronk in de koelkast en drink ze lekker over de hele dag op! Kinderen zijn er ook dol op.
IMG_3597
5) KOKOSWATER
Kokoswater is niet een beetje gezond, het is knettergezond. Het heeft een streepje voor op gewoon water omdat er voedingsstoffen aanwezig zijn. Kokoswater levert zeer bruikbare mineralen, bijvoorbeeld calcium, kalium, sodium, en magnesium. Een glas kokoswater kan je al een ruime voorziening geven aan essentiële mineralen, per 100 ml is dit gemiddeld:
4% vitamine C
5% kalium
6% magnesium
7% sodium
4% koper
2,4% calcium
Kokoswater is hierom ook de perfecte sportdrank. Het hydrateert direct en vult de mineralen aan. Aan kokoswater worden nog veel meer ( niet onderbouwde) gezonde voordelen gekoppeld, zoals een middeltje tegen een kater, een boost voor de spijsvertering, een stralende huid en het kan mogelijk helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Door de goede hydratatie-werking is kokoswater ideaal tijdens snik-hete dagen om te drinken. Er is echter een kanttekening. Het ene kokoswater is het andere namelijk niet. Lees er alles over IN DIT ARTIKEL.
 
32074753_1727927213935134_4837854581008367616_o

Tips om meer vocht binnen te krijgen:

  • Zet twee liter water klaar. Dit herinnert je eraan om te drinken. Vergeet je dat steeds? Gebruik dan een App of plak overal memo’s op.
  • Maak het LEUK. Verrijk je water met allerlei lekkere dingen, of serveer uit in een mooi glas.

 

36867433_1804523629608825_4888047931061436416_o

  • Wil je graag fruit eten? Kies dan voor fruitsoorten met weinig fruitsuikers. Denk daarbij aan aardbeien, bessen, frambozen, cranberries, bramen….
  • Eet veel verse groente. Bijvoorbeeld een salade of een roerbakschotel
  • Neem altijd een ( glazen of RVS) flesje vocht mee als je de deur uit moet.
  • Varieer! Iedere dag plat water drinken kan letterlijk en figuurlijk de neusgaten uitkomen. Voorkom sleur en ééntonigheid in je vochtinname. Mijn hierboven samengestelde top 5 geeft je genoeg variatie!

SAM_1555-768x1152

Zout eten / drinken?

We verliezen via transpiratie ook veel zout. Nu is dat in principe niet zo’n drama, omdat ons dagelijks voedsel méér zout bevat dan goed voor ons is. Het Voedingscentrum adviseert om geen extra zout in te nemen bij hitte. Maar dit vind ik persoonlijk een beetje té kort door de bocht. Want het ligt genuanceerder. Het is sterk afhankelijk van de hoeveelheden vocht / transpiratie je verliest. Dit kan bij een sporter bijvoorbeeld hele grote hoeveelheden zijn. Ook eet niet iedereen hetzelfde en zijn er heel veel mensen ( waaronder ikzelf )  die weinig tot geen zout via de voeding binnen krijgen. Als ik naar mezelf kijk, voeg ik bijvoorbeeld geen zout toe aan mijn voeding. Ik eet alles zoveel mogelijk vers, puur en intact. Het natuurlijke zoutgehalte in bijvoorbeeld groente zorgt ervoor dat ik voldoende binnen krijg, omdat ik zeker anderhalf tot twee kilo per dag eet. Maar ik sport ook fanatiek, waarbij ik veel vocht verlies door transpireren. Ik merk direct, als de balans wegvalt tussen vochtverlies en zoutinname. Meestal neem ik dan een glas solé, wat de balans vrijwel direct herstelt. Ik neem dus extra zout zodra er behoefte naar is. Wanneer is het meest verstandig om wat extra zout in te nemen?

  • als je iedere dag fanatiek sport, of aan een sportevenement deelneemt ( denk aan een vier-daagse, of een triatlon)
  • als je heel erg veel en overmatig transpireert
  • als je geen zout aan je voeding toevoegt of zoutloos eet/ drinkt
  • als je hoge koorts hebt, en diaree hebt 
  • als je een fiks bloedverlies hebt ( ook menstruatie)

Het is heel erg belangrijk om te letten op signalen. Hyponatriëmie, ook wel zout-tekort, kan de volgende sympthonen geven:

  • Hoofdpijn
  • misselijkheid
  • braken
  • lusteloosheid
  • concentratiestoornissen
  • sufheid, verwardheid
  • spierkrampen
  • vermoeidheid tot extreme vermoeidheid ( lamheid) 

Op de bonnefooi iedere dag een glas solé drinken is niet verstandig, want heb je geen zout tekorten, dan kan dit juist averecht werken. Wees dus voorzichtig en ga verstandig om met het toedienen van extra zout. Meestal ervaar je een directe verbetering als je bij een zouttekort extra zout inneemt, het lichaam brengt de vochthuishouding meteen op peil. Luister hiernaar. Neem geen extra zout preventief omdat je bang bent een tekort op te lopen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen kun je het beste je voeding onder de lens leggen en kijken of je daarin aan voldoende zout komt ( 6 gram per dag, 2,4 gram natrium) Ervaar je wat van bovenstaande sympthonen, en vertrouw je het niet, overleg dan altijd even met de huisarts.

 

MEER RELEVANTE ARTIKELEN:

ALLE VRAGEN RONDOM HITTE BEANTWOORD

HANDIGE TIPS BIJ EEN HITTEGOLF

36632278_1796803903714131_2905411158016000000_o

ZORG GOED VOOR JEZELF! Zo kun je genieten van de zomer!

3 Reacties op “Wat zijn de gezondste dranken om te drinken tijdens hitte? Een top 5!

  1. Is het ook zo dat je, als je veel transpireert, je behalve zout ook mineralen te kort kan komen?

  2. Is het niet goedkoper om een sole te maken en dat in het drinkwater te doen om mineralen aan te voeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *