Glas, steen en RVS flessen en bekers reinigen, welke borstels zijn geschikt?

Ik gebruik zo min als mogelijk plastic gebruiksvoorwerpen. Mijn bewaar-materiaal bestaat uit glas, steen en RVS. Ook mijn borden, schalen, ( drink) bekers en flessen bestaan uit glas , steen en RVS. Dit is een proces geweest, ik kocht afgelopen jaren steeds meer plasticvrije materialen, zodra ik wist dat deze ook in een plastic-vrije variant verkrijgbaar zijn. Inmiddels bestaat mijn keukenkast uit glas, steen en RVS. Ik vind het naast een prettig gevoel ook erg prettig in gebruik. 

Gelukkig zwichten steeds meer consumenten voor deze alternatieven op plastic. De levensmiddelenindusrtie ruikt er goed geld in, en komen steeds vaker met bijvoorbeeld BPA vrije alternatieven op drinkflessen, maar ook bekers en rietjes. Wil jij meer lezen over het plastic-gebruik? KLIK HIER. 
Maar goed.
Al deze alternatieven moeten ook gewoon worden gereinigd. En daar lijken we met zijn allen vaak minder zin in te hebben. Om de één of andere reden denken we, dat deze producten zichzelf reinigen. Natuurlijk is dat niet zo. Als we alleen water in een fles uitdrinken zal het zo’n vaart niet lopen, maar het gaat om de bacteriën aan de hals of het mondstuk. Water of niet, daar gaan uiteindelijk veel bacteriën zich verzamelen.
Als je andere dranken als koffie, thee, sappen en siropen uitdrinkt kan er aan de randen en wanden van flessen en bekers een vieze laag aankoeken. Dit heeft uiteindelijk invloed op de smaak. Zeker vruchtenconcentraten en suikers ( ook natuurlijke vruchtensuikers) kunnen hardnekkig aan alles blijven vastplakken. En ook weer loslaten als de flessen opnieuw worden gevuld. Kijk voor de grap eens door je fles heen als je voor de zoveelste keer je fles vult en deze niet omspoelt. De deeltjes zweven door je drank…..
Natuurlijk ga je daar niet aan dood. En je lichaam is, in gezonde conditie verkerend, in staat om alle schadelijke bacteriën weer de deur uit te werken. Maar is je weerstand even niet optimaal, of ben je ziek / ziek geweest, wordt het voor het lichaam een stuk lastiger.

WAAROM GOED REINIGEN?

We wandelen tegenwoordig rond met hippe bekers en flessen. Dit is niet alleen trendy, maar ook goed voor het milieu. De verkoop van al deze alternatieven op plastic flessen en bekers is de afgelopen twee jaren flink gestegen. Dat is goed nieuws voor de plastic soep. Steeds meer mensen vinden het leuk om met een grappige en hippe fles rond te lopen, of gebruiken RVS en stenen bekers en bijvoorbeeld broodtrommels. Echter blijkt vaak, dat er niet erg goed wordt nagedacht over de hygiëne . De flessen worden steeds  opnieuw vervuld, ze worden hooguit even kort omgespoeld onder de kraan. Als je alleen water drinkt en je fles ook niet in de volle zon zet, kan het wel een paar beurten mee. Maar het wordt bijvoorbeeld al meteen een ander verhaal als jij je fles bijvoorbeeld in een snik-hete auto achterlaat, of in de volle zon laat staan. Dan kan er ook in gewoon water bacteriën zich vermenigvuldigen.
Ook de hals en / of het mondstuk kan krioelen van de bacteriën. Je mond komt iedere dag in contact met veel bacteriën. Dit blijft altijd wel een beetje “ aan de strijkstok” hangen. Ook dit kan uiteindelijk van invloed zijn op de smaak Daarnaast kan een mondstuk ranzig worden. Wat ook uiteindelijk niet zo lekker drinkt.
Afijn……we zouden gewoon wat beter onze flessen moeten reinigen want glas en steen en RVS zijn niet zelfreinigend. En moeten net als gewoon plastic goed worden onderhouden. Zo krijgen bacteriën geen kans om zich te vermenigvuldigen en behoud je een ultieme smaak.

HOE MAAK JE EEN FLES / BEKER HET BESTE SCHOON?

Als je de fles / beker na ieder gebruik onder de hete kraan even goed omspoelt, ben je al goed bezig. Maar alles vraagt ongeveer om de twee weken een grondige reiniging. Dagelijks kun je je materiaal het beste omspoelen met een klein beetje afwasmiddel. Zorg er ook voor dat je het mondstuk goed afdroogt. Eens om de twee weken kun je deze handeling aanhouden:
  1. Haal de fles volledig uit elkaar, inclusief rubberen ringen en drinkrietjes.
  2. Zorg dat je heet water, baking soda, een flessenborstel of soortelijke borstel bij de hand hebt.
  3. Meng 5 eetlepels baking soda met 1 liter heet water.
  4. Vul de fles zoveel mogelijk met de vloeistof en leg losse onderdelen in een bakje met de rest van de vloeistof. Laat dit een nachtje staan.
  5. Gooi de volgende ochtend alle vloeistof weg en maak een kleine hoeveelheid nieuwe vloeistof, bestaande uit heet water en baking soda.
  6. Giet een beetje vloeistof in de fles en ga flink boenen met de borstel, totdat het weer fris ruikt.
  7. Borstel daarna de overige onderdelen met de vloeistof.
  8. Spoel alles goed af en laat drogen.

Pas als alles droog is zet je de onderdelen van de fles weer in elkaar. Doe je dat te snel, dan kan de fles alsnog muf gaan ruiken en moet je weer opnieuw beginnen

HOE ZIT HET MET DE ZUIG-BUISJES IN DE FLESSEN?

In veel glazen flessen  en bekers vind je een soort zuig-buisje. Dit zit vast aan de dop / mondstuk, zodat het vocht via het buisje kan worden opgezogen. Dit kun je ook een nachtje in een bakingsoda-bad laten weken, maar helaas is dit vaak niet voldoende . Er blijft vaak veel meuk achter in de buisjes. Je kunt dan het beste een dun borsteltje aanschaffen.
Deze dunne “ ragertjes” worden ook veel gebruikt om RVS en bamboe rietjes van binnen te reinigen, Ze zijn zeer flexibel. Laat wat heet water met bakingsoda door het buisje stromen en haal het borsteltje een paar keer grondig door het buisje.
Zoals je ziet worden de buisjes weer blinkend schoon! Laat het buisje enige tijd drogen. Je kunt dit ook doen met bamboe en RVS rietjes. Meestal zitten deze borsteltjes daar standaard bij geleverd.

WELKE BORSTELS?

Om goed en grondig te kunnen reinigen heb je uiteraard ook goed gereedschap nodig. Een gewone afwasborstel kan een heleboel, maar niet alles echt grondig verwijderen. Er zijn talloze flessen-borstels verkrijgbaar. In diverse uitvoeringen. Maar ook gemaakt van verschillende materialen. Je kunt ze al kopen voor nog geen 50 eurocent ( plastic materialen) tot wel € 15 euro ( plasticvrij en duurzaam) Daar tussen in vinden we erg veel varianten. De lesborstels kosten gemiddeld zo’n € 3-5 euro. Dan heb je best een redelijke. Je kunt kiezen voor echte ( varkens) haren tot plastic / kunststof haren, van paardenhaar tot gerecycled plastic. Er zijn ook borstels verkrijgbaar die zijn gemaakt van kokos.
Ik heb een collectie aan borstels. De borstel die ik het meest in gebruik heb, is de houten borstel met echt varkenshaar. Dit haar is afkomstig uit bio/ dynamische veehouderij. Als het varken wordt geslacht voor vleesconsumptie wordt alles van het varken gebruikt. Ik kocht deze borstel in de biowinkel voor € 8,95. Andere borstels die ik heb bestaan uit RVS en kokos en gerecycled plastic.
Het is persoonlijk, welke borstel jij het liefste gebruikt. Ben je strikt vegan, dan vallen de exemplaren met varkens en paardenhaar bijvoorbeeld af. En het is tevens sterk afhankelijk van welke soorten flessen en bekers je de borstels wilt gaan gebruiken. Niet alle borstels passen namelijk in iedere fles of beker. Daar moet je bij het kopen wel goed op letten.
Er zijn vele borstels in diverse hardheid. Zo zijn de rond-gebogen ( meestal gemaakt uit gerecycled plastic) borstels een stuk stugger en harder dan de ronde varianten. Deze zijn geschikt voor flessen en bekers waar zeer snel aanslag aan komt, of als je diverse dranken drinkt
Als ik naar mijn eigen ( sport) drinkfles kijk, daar komt nauwelijks enige aanslag in voor omdat ik daarin alleen water met druppels stevia drink. Deze fles spoel ik na ieder gebruik even om in een sopje. En eens in de twee weken krijgt het een grondige beurt. Ik heb deze fles iedere dag intensief in gebruik en dit al zo’n vier jaar. De fles ziet er na een grondige beurt weer als nieuw uit.
Ik maak deze fles het liefst schoon met de ronde houten borstel. Ik kom dan lekker overal goed bij. De onderdelen koppel ik los en leg deze een nachtje in een badje van baking soda. De volgende dag is het weer als een nieuwe fles. Voor dit soort drinkflessen zijn de houten borstels meest ideaal. Ze bevatten ook een lange steel.
Deze borstels zijn ook meest geschikt voor flessen. Dankzij de top verwijder je ook het vuil in kiertjes en spleetjes. Het middelste deel ( de rager) verwijdert de grove delen van aanslag. Een nadeel is vaak dat deze borstels geen handgreep bevatten, maar een RVS steeltje. Dit wordt gedaan om zo diep mogelijk in de fles te komen.
Ik gebruik mijn gebogen ronde borstel voor mijn bekers. Dit werkt fantastisch. Het is binnen enkele seconden goed gereinigd. Deze borstels worden meestal gemaakt van gerecycled plastic ( in de biowinkel verkrijgbare) maar ook uit kokos. De kokos varianten zijn in regel een stuk duurder.
Het is dus maar net welke borstel jij prettig vind. En welke geschikt zijn voor jouw flessen en bekers. Ik adviseer wel, om je borstels in een duurzame winkel te kopen, zoals biowinkels. Er zijn ook goedkopere borstels verkrijgbaar, zoals bij Action en Ikea. Deze zijn gemaakt van plastic. Hiermee gooi je weer meer in de plastic soep. Kies liever voor duurzame, milieuvriendelijke en recyclebare borstels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *