GoGreen?…Bars review

gogreenbars

Afgelopen week kreeg ik plots ontzettend veel vragen in mijn mailbox over de zogenaamde “ GoGreenbar”. Volgens de fabrikant een reep die zodanig bestaat uit superfoodisch superfood, en uitsluitend natuurlijke, onbewerkte ingrediënten. Ik heb mijn loep weer tevoorschijn getoverd, om dit product eens van dichtbij te bekijken.

WAT IS HET?

De reepjes zijn bedacht, en op de markt gezet door Tessa van der Steen. Zij is een natuurgeneeskundige therapeut en Food marketeer. Ze heeft een bedrijf, die mensen begeleidt naar een gezonde lifestyle.
De reepjes worden op de website gepresenteerd als 100% natuurlijk, met echte superfoods. Er wordt benadrukt, dat superfoods uit de natuur komen en zeer rijk zijn aan bijzondere voedingsstoffen, zoals antioxidanten, bioflavonoïden, aminozuren, enzymen, en glyconutrïenten. Ook wordt verteld dat alles wat in de natuur groeit, in hun beleving “ groen” is.
Er zijn twee varianten verkrijgbaar: een “ very berry” variant en een “ choco coco” variant.

go-green-bar

WAT ZIT ERIN?

We beginnen met de very berry variant. Daarin vinden we:

Dadels, cashewnoten, biologische dadelstroop, pistache noten, cranberries ( ananassiroop, cranberries, zonnebloemolie) blauwe bessen, gojibessen, olijfolie, biologische maca, biologische spirulina, natuurlijke aroma’s, groene thee extract.
DADELS : Een klassiek voorbeeld van een zoetmiddel gebruiken die op dit moment een zeer goede reputatie heeft. Dadels bevatten inderdaad nog wat aan vezels, vitaminen en mineralen, maar ook erg veel suikers. En natuurlijk of niet, biologisch of niet, suiker blijft suiker. Aangezien dit product meteen begint met dadels, kunnen we spreken van een suiker-reep. Lees meer over dadels door hier te klikken. Ik vraag mij overigens ook af, welke dadels er hier zijn gebruikt. Aangezien er niet biologisch wordt aangegeven, gaat het waarschijnlijk gewoon om industrieel gebruikte dadels.

CASHEWNOTEN: Ook hier de vraag: hoe zijn de gebruikte cashewnoten bewerkt? En om hoeveel cashewnoten gaat het per bar?

BIOLOGISCHE DADELSTROOP: Leuk bedacht, dat biologische, maar dadelstroop , biologisch of niet, is bewerkte suikerstroop. Dadelstroop is het geconcentreerde sap van dadels, en heeft een enorm hoge glycemische waarde. Een heerlijke raceauto door je bloedbanen dus. Er zijn nauwelijks nog vezels, mineralen en vitaminen aanwezig.

PISTACHE NOTEN: Zie “ cashew noten”

CRANBERRIES: Weer zo’n verborgen suikerbom. Er zijn gesuikerde cranberry’s gebruikt, gezoet met ananassiroop, een alias suiker. Daarnaast is zonnebloem olie gebruikt.

BLAUWE BESSEN: ook hier de hamvraag: hoe zijn de bessen bewerkt en zijn ze vers/gedroogd? In elk geval niet biologisch, daar dit niet staat vermeld.

OLIJFOLIE: Welke? En aangezien ook hier niets aan verdere informatie wordt gegeven ga ik ervan uit dat het om industrieel gebruikte olijfolie gaat.

BIOLOGISCHE MACA: Niets op aan te merken. Het is natuurlijk.

BIOLOGISCHE SPIRULINA: Ook niets op aan te merken. Ook inderdaad natuurlijk .

NATUURLIJKE AROMA’S: Dit zegt enkel, dat chemische productie is verboden. Voor de wet bestaat 1 mg natuurlijk aroma uit 0.095 mg natuurlijke bestanddelen, uitgaand dat de aroma uit 90% uit oplosmiddelen bestaat. De rest, 0.905 mg, is onnatuurlijk. Anders gezegd heeft de wet een totaal andere definitie voor “ natuurlijk aroma” dan de consument. Het woord “ aroma” kan ook hier gewoon worden “ misbruikt” en een dekmantel zijn voor tal van toevoegingen als…suiker.

GROENE THEE EXTRACT: Hoe gemaakt? Hoe bewerkt?

3._go_greenbar_choco_coco
Kijken we naar de andere variant, de “ choco coco” bar, zien we veel éénzelfde ingrediënten, afzonderlijke zijn:

KOKOS: Wat voor kokos is hier gebruikt? Aangezien er niet “ biologisch” bijstaat, vrees ik dat het gaat om de zogenaamde “ copra kokosnoten”. Jammer, dat dit niet wordt vermeld. Niet geheel onbelangrijk in een kokos-reep.

MAGERE CACAO: Niet biologisch, en geen verdere aanvulling in de informatie, waarschijnlijk gaat dit om bewerkte magere cacaopoeder, naar ik hoop niet chemisch bewerkt.

CACAOMASSA: Cacaomassa wordt gemaakt van cacaobonen. Deze worden na droging gegist, opnieuw gedroogd, gebrand, gezeefd en tenslotte vermalen tot een cacaomassa. Hoe dit gebeurt ( chemisch of niet) is in dit geval onduidelijk. In elk geval ook niet biologisch.
CACAO STUKJES: Euh….stukjes? Hoe/wat/waar? Cacao is er in vele varianten, we kunnen met “ cacaostukjes” dus alle kanten op. Ook de gesuikerde kant.
VOEDINGSWAARDE:

Per bar geeft de very berry reep maar liefst 222 kcal waarvan 25.3 gram suikers. Dat is niet gewoon veel, maar SUPER-veel, om het in de sfeer van de GoGreenbar te formuleren. En dan eet je “ maar” 55 gram. Een betrekkelijk klein reepje met grote hoeveelheden energie.
De choco coco bar is al niet veel beter. Per 55 gram tik je 241 kcal weg en 20.8 gram suikers. Je ziet hier een duidelijk voorbeeld hoe de termen “ 100% natuurlijk” en “ superfood” en “ voeding uit de natuur” wordt misbruikt.
Er wordt flink gestrooid met kreten als “ enkel gezoet met natuurlijke fruitsuikers” en de bijzondere voedingsstoffen uit superfoods. Als je bovenstaande tekst erop naleest, ligt alles stukken genuanceerder, en gaat erg veel een geheel andere kant op dan wordt gesuggereerd. Veel is “ vaag” en onduidelijk gebleven en veel is in een ander jasje gestoken om zo keiharde suikers te maskeren. Ik vind persoonlijk ook het misbruik van de superfood-hype zeer storend. Alsof we massaal aan de ( dure) superfoods moeten om aan onze vitaminen en mineralen te komen. Boerenkool, spinazie, bloemkool, broccoli, rode bieten, en peulvruchten zijn nét zo superfoodisch als al die indrukwekkende namen uit verre landen en mysterieuze plekken waar we nog nooit van hebben gehoord.
Ook de bewering “ bevat uitsluitend natuurlijke, onbewerkte, groene ingrediënten” vind ik onjuist. Dadelstroop, Ananassiroop, zonnebloemolie, cacaomassa…Lijkt mij, gezien de ontbrekende informatie, niet dat dit onbewerkt zo het reepje in loopt.
Het zijn ook geen goedkope grapjes. 2,25 per reepje is nogal prijzig.

 
Resumerend: ik vind deze reepjes niet bijdragen aan de gezondheid.  Ze bevatten geen toegevoegde suikers ( sucrose) maar daar is alles mee gezegd. De natuurlijke fruitsuikers die wel zijn gebruikt ( en opnieuw vraag ik : HOE zijn ze bewerkt en verwerkt) bevatten ook enorm veel suikers. En kan het gebit ook aantasten. En als een raceauto door je bloedbanen crossen.
Dit soort reepjes kun je ook zeer gemakkelijk zelf maken, met minimale ingrediënten. Bovendien hou je de complete regie over je eigen voeding, en niet wat fabrikanten erin proppen en verkopen voor “ goed, gezond en verantwoord”.

5 Reacties op “GoGreen?…Bars review

 1. Dag Monique,

  Hier een reactie van Tessa, ik ben de creator van Go!Greenbar. Ik leg je graag iets meer uit over het idee en de filosofie achter deze reep. De Go!Greenbars zijn energie repen. Dat staat ook duidelijk op de wikkel. Een geschikt tussendoortje voor onderweg, op het werk of voor na het sporten. De energie wordt geleverd door natuurlijke suikers: dadels en bessen. De bouwstoffen door de noten en superfoods.

  Ik snap dat jij fel bent op suikers, maar je moet wel het verschil inzien tussen geraffineerde en fruitsuikers. In je recepten gebruik je zelf ook bananen, rozijnen en appels. Wat deze vruchten met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal vezelrijk zijn. Juist de vezels zorgen voor een trage opname en in het geval van een Go!Greenbar voor een langdurige verzadiging.

  Ik begeleid inderdaad een heleboel BNN-ers: Jeroen van Koningsbrugge viel met mijn hulp en mijn Go!Greenbars 20 kg af, Wendy van Dijk en Halina Reijn zijn ook fan van mijn repen en zelfs de kandidaten van Obese die in 1 jaar maar liefst 80 kg afvielen aten mijn repen na hun training.

  Het is jammer dat je niet eerst contact met mij hebt opgenomen voordat je je uitspraken formuleerde. Je vreest dit,.. je neemt aan dat…. Ik had het je allemaal graag uitgelegd.

  Deze repen zijn als sinds 2012 op de markt en dus uitvoerig getest door de gebruikers. Ik heb een grote groep fans en deze voelen zich prettig bij deze repen. Zij aten voorheen ontbijtkoek, Liga’s of Sultana’s. Nu hebben ze geen energiedips meer, ze kunnen zich beter concentreren en het sporten gaat beter.

  Ik geloof in de kracht van opbouwende kritiek, het fel neerhalen van een product van een collega voedingscoach is niet hoe ik het zou aanpakken.

  Nogmaals ik sta open voor contact en ik beantwoord je vragen graag.

  Vriendelijke groeten,
  Tessa van der Steen

  • Dag Tessa,
   Bedankt voor je reactie. Ik schrijf mijn artikelen onafhankelijk, en gebaseerd op de informatie die ik krijg van de desbetreffende websites . Ik begrijp je punt. Maar ik ben van mening,dat vers en intact fruit ( appels, peer, banaan) heel wat anders is in verhoudingen qua suikers en vezels en vitaminen en mineralen dan bewerkte dadels, en dadelstroop. Daarbij: ik pretendeer niet in mijn recepten dat ze vrij van suikers zijn. Rozijnen zijn ook erg rijk aan suikers. Waar ik mij druk om maak, is de misleiding. Hoe ” goed en groen” de repen ook in elkaar steken, als de consumenten worden misleid met teksten die we op de website lezen en op de verpakkingen, en worden zij op een totaal ander been gezet. Natuurlijk ben ik met je eens, dat er slechtere reepjes op de markt zijn. Maar ik zet me erg in om dit soort misleidingen de kop in te drukken. Heel veel mensen zien door het bos de bomen niet meer, ik heb hier dagelijks mee te maken. Misleidende reepjes, hoe groen en gezond ook, zijn dan geen grote hulp.

   Ik vind het geweldig, dat de repen zo goed verkopen, en bekende Nederlanders ook gebruik maken van je reepjes. Ik ben hier niet erg gevoelig voor, ik bekommer mij vooral om het welzijn van de consumenten en vooral ook kinderen, die nu ook al erg vroeg te maken hebben gekregen met overgewicht, zelfs obesitas. Ik ben van mening, dat deze reepjes ” vrij” gekocht ( dus zonder jouw begeleiding) een bijdrage kunnen leveren aan overgewicht.

   Ik geloof eveneens in opbouwende kritiek, en ik ben zeker niet bezig met het ” neer sabelen” van collega’s, fabrikanten, supermarkten, multinationale ondernemingen in de voedsel-industrie, maar de grootste problemen/knelpunten zitten daar wel. Consumenten zijn afhankelijk van al deze zaken, en moeten maar aannemen dat wat wordt beweerd, klopt. De misleiding hierin stoort mij mateloos, omdat consumenten juist hierdoor vreselijk stuurloos raken en het uiteindelijk ook niet meer weten. Nogmaals benadruk ik hier stellig, dat ik niet uit ben, en totaal niet bezig ben, om iets of iemand ” neer te sabelen”. Ik probeer de werkelijke feitjes op een rij te zetten zodat het voor consumenten duidelijker wordt, en dat zij zo ook hun eigen bewuste keuzes kunnen maken.

   Uiteraard sta ik ook open voor vragen en ik beantwoord deze ook graag: m.vloed@upcmail.nl
   Warme groet! Monique van der vloed

 2. Dag Monique, waarom zijn er niet meer vrouwen zoals jij? De wereld zou er zoveel mooier uitzien! Bedankt om steeds weer onze ogen te openen! Bedankt voor al die schitterende artikels! Doe zo voort, welgemeende groeten!!! Danielle

  • wat een superleuke POSITIEVE reactie tussen al die negatieve! HIER doe ik het voor, mensen die het wel begrijpen, en hierom ga ik door! Dank je wel!

 3. Hoi Monique,
  Het uitleggen van een etiket van een product is niet iemand of iets neerhalen. Kan mij overigens wel voorstellen dat dit door de maker/bedenker soms zo wordt gevoeld. Jij legt het etiket uit en dat is in deze tijd, jammer genoeg, heel hard nodig. Het is van belang dat mensen een keus hebben, maar dan moeten ze wel geïnformeerd worden om een voor hen juiste keuze te kunnen maken. Ik heb veel aan je berichten op facebook en haal eruit wat voor mij van belang is of ik duik er dieper in. Het gaat namelijk om je eigen gevoel over een product en daarvoor hoef je niemand onderuit te halen of de les te lezen. Gezien ook je andere topic kan ik mij voorstellen dat het soms ingewikkeld en moeilijk is om door te blijven gaan. Maar als je het op kunt brengen dan zou dat heel fijn zijn. Groetjes, Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *