good stuff…? No nonsense???

Ik heb in vele eerdere artikelen en blogs al uitgebreid geschreven over de misleidingen op verpakkingen, maar ook hoe we vreselijk om de tuin geleid kunnen worden als het gaat om ” gezond voedsel” kiezen. Ik kreeg onlangs een aantal vragen over een nieuw soort snoep wat op de markt is gezet : ” good stuff”. Uiteraard nodigt zo’n naam al meteen uit tot nadere inspectie, en je verwacht ook ” goed spul” tegen te komen, maar helaas gaat het ook hier om een misleidingstruc die nog glansrijker is dan de meuk zelf in het zakje. Ik ben eens op onderzoek uit gegaan, en vond naast deze meuk ook nog een ander zakje snoep waar mijn oog direct op viel : ” all the best”. Ik begin mij af te vragen of dit de nieuwste trend is der misleiding: Engelse benamingen op een zakje zetten die één en al ” gezond” en ” goed! ” toeschreeuwen…….We gaan het eens nader toelichten.

IMG_5451

We beginnen met ” good stuff”. Het was mij ook al een paar keer eerder onder ogen gekomen middels reclame in tijdschriften en in supermarkt tijdschriften . Ik vond mijn zakjes meuk bij de AH in het snoepvak. Wat mij ook opviel, was dat beide zakjes snoep elkaar nauwelijks ontlopen aan ingrediënten, zelfs de tabellen zijn bijna identiek. Toch komt het wel uit twee verschillende fabrieken. Ik denk dat het hier wel gaat om één grote kliek, gezien de ingrediënten en ook de verpakkingen elkaar nauwelijks qua vormgeving ontlopen.

IMG_5453

Als we de verpakking bekijken, zien we vooral dat het zeer op kinderen is gericht. Een leuk figuurtje van een panda, en teksten in het Engels geschreven waardoor alleen ouders die goed Engels beheersen deze kunnen lezen en ontcijferen. Afijn, je leest een verhaaltje over het feit dat ” good stuff” erg lang heeft gezocht naar de juiste ingrediënten om een selectie te kunnen maken van GOEDE ( met nadruk) ingrediënten. En dat ze erg blij zijn dit te mogen presenteren. En dat jij nu dat zakje met al die GOEDE ( ! ) ingrediënten vasthoudt. Ok dan. Wat zit er dan in?

CHEERY CHERRIES

glucosestroop, suiker, water, geleermiddelen ( carrageenan, gellangom) voedingszuur ( citroenzuur) zuurteregelaar ( natriumcitraat), natuurlijke aroma’s , kleurstoffen ( paprika extract, anthoccyaninen) plantenextracten ( curcuma, spinazie, brandnetel) kokosolie, glansmiddel, ( carnaubawas)

“Dit product kan sporen van tarwe bevatten. Het aandeel gluten ligt onder de drempelwaarde van 20 mg/kg wat past in een glutenvrij dieet.”

Wat we vooral zien, is dat er flink is nagedacht over ” het gezonde aspect”. Er zijn diverse gezonde ingrediënten gebruikt, om al het slechte, om het zo even te formuleren, te maskeren, of het lang niet zo slecht te doen lijken als het is. En het geeft dus ook meteen een goede claim-garantie om op verpakkingen te gebruiken. Maar hoe je het ook verpakt, omdraait, maskeert of ” opleukt” door  gezonde, natuurlijke ingrediënten eraan toe te voegen: als een product begint met suiker ( glucosestroop in dit geval) dan bestaat zo’n snoepje voor het grootste deel uit suiker. En daar kun je toch niets meer of minder van maken.  En dat lezen we ook in de voedingswaarde: per 100 gram ( een kwart van het zakje) geeft maar liefst 67 gram suiker! Hoeveel? ja, zoveel. Tellen maar , die suikerklontjes.

En dan de claims op het zakje. In onvervalst boeren -Hollands vertaald staat er te lezen dat het vrij is van gluten, lactose, en gelatine. En dat het geen kunstmatige leur en smaakstoffen bevat, wat we inderdaad ook lezen in de ingrediënten tabel. Nu zit er in winegums sowieso geen melk, maar omdat lactose vandaag de dag ” een dingetje” is geworden denkt zo’n fabrikant ” hey! Dat is leuk! Mensen willen lactosevrij? Dan verzinnen we het toch lactosevrij?” Kortom: een slimme marketingstruc om iets wat normaal al vrij is gewaard van iets wat we nu mijden, te kunnen verkopen. Totale onzin dus. En nu we het toch over onzin hebben….leuk ezelsbruggetje naar de volgende zak meuk:

IMG_5450

All the best. Nou, we gaan het weer even nader bekijken. Om te beginnen de verpakking. Dat roept bij mij al meteen de nodige vragen op, want om nu groot te verkondigen dat er ” geen toegevoegde onzin” in zit, gaat mij wat ver. Gedurfde claim, dat wel. Alhoewel alles op dit zakje ook weer vraagt om je Engels-Nederlands woordenboek als je de taal niet kundig bent, komt dit echt van Hollandse bodem.

IMG_5452

Ook hier lezen we weer over hoe dat de fabrikant vindt dat de beste dingen uit het leven bestaan uit kleine dingen. En dat ze daarom kleine biologische snoepjes maken. Wat enkel bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Zonder onzin. En dat we in onze snoep ballon moeten stappen en onze vlucht moeten gaan genieten.  We gaan het even bekijken:

FRUIT BEARS

glucosestroop, suiker, gelatine, voedingszuur ( citroenzuur) , natuurlijke aroma’s. natuurlijke limoen-aroma met andere natuurlijke aroma’s, fruit en planten extracten, ( appel, wortel, zwarte bessen) saffloer, spirulina, Tarwezetmeel.

Dit product kan sporen van tarwe bevatten. Het aandeel gluten ligt onder de drempelwaarde van 20 mg/kg wat past in een glutenvrij dieet.

* van biologische teelt.

Zoals je ziet: het ontloopt elkaar echt niet louter veel. All the best hanteert biologisch, Good stuff doet dit niet. Maar biologisch of niet: suiker ( ook hier glucosestroop) blijft keihard suiker. En ook hier zien we dit terug: per drie kwart zakje krijg je 54 gram suiker cadeau. Ben je nog aan het tellen met die suikerklontjes?

Even serieus: natuurlijk weten we ook, dat dit SNOEP betreft. Maar het betreft ook een aardig staaltje misleiding, wat een consument op en totaal verkeerd been kan zetten. En natuurlijk weten we ook, dat snoep suiker is en suiker snoep. Maar dit wordt niet vermeld op de verpakkingen. Omdat hier vooral naar voren wordt gebracht dat het gaat om ” gezonde” snoepjes, denken consumenten ook gezonde snoepjes te kopen. Snoep of niet. Als dit op een verpakking staat dan mag je dat ook geloven. Dat je ladingen suiker binnen krijgt, soms nog erger dan het origineel”, daarvan zijn consumenten zich dan niet bewust. Laat je dus niet om de tuin leiden door dit soort onzin-verpakkingen.  Ook hier is de aller-belangrijkste boodschap: LEES DE VERPAKKINGEN!  en maak gewoon zelf je winegums, die zijn ECHT zonder onzin!

 

 

5 Reacties op “good stuff…? No nonsense???

    • het recept vind je in het basiskookboek! 🙂 echt ontzettend makkelijk!

  1. Wauw bedankt dat je iedere keer weer zulke dingen onderuit haalt. Ik ben sinds kort stap voor stap bezig om “slechte” dingen te vervangen door goede dingen. En jou artikelen helpen mij iedere keer weer een eind op weg.
    Maar besef onderhand wel dat ik echt moet gaan lezen. Heb jij een goede tip qua boek waarin de slechte en goede ingrediënten in staan uitgelegd toevallig?

    • Hai, ik was ooit wel al bezig met een boek, maar dat ligt nu stil. Dit ga ik zeker snel weer oppakken! Warme groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *