Gort droge handen? Smeren! Maar met welke handcreme?

We wassen in deze periode ( Mei 2020, Corona crisis) onze handen vaker dan gewoonlijk, wat zeker gevolgen heeft voor de huid. We wassen niet alleen onze handen veel vaker, ook moeten we verplicht onze handen desinfecteren met de meest venijnige desinfecterende middelen, waar erg veel alcohol in zit. Ook al wil je dit niet, bij sommige dienstverleningen kom je anders niet aan de beurt, of niet eens binnen. Ook supermarkten hanteren een deur-beleid, waar desinfecteren van de handen gewenst is. Een logisch verhaal uiteraard, want het is erg belangrijk om het COVID-19 virus niet verder te verspreiden. Maar wat doet het met onze handen?

VENIJNIGE HAND GELS

Ook ik gebruik, tegen wil en dank, een desinfecterende hand gel als ik naar buiten ga. Ik neem mijn tube mee in mijn zak. Ik voel mij er totaal niet prettig bij en ik vind het vreselijk stinken ( terwijl sommigen dit juist het meest heerlijkste geurtje ever vinden 😆 ) maar ik weet dat ik dit op zijn minst moet doen om anderen en ook mezelf zoveel als mogelijk te beschermen en verdere besmettingen te voorkomen. Noodzakelijk kwaad dus. Alhoewel ik zelf mijn meukvrije hand gels maak, weet ik ook, dat deze niet voldoende desinfecteren. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een handgel waar minimale meuk in zit, en dat viel nog niet mee. Ik schrok vreselijk van al die ingrediënten lijstjes. Uiteindelijk vond ik een “ bio-alcohol-gel” die op zijn minst milieuvriendelijk was.
Helaas is ook deze variant op basis van een zeer foute alcohol, siliconen en propyleen glycol. Het bevat echter “ maar” zes ingrediënten, wat een zeer kort rijtje is afgestoken bij de vele andere desinfecterende hand gels. Die waren soms zo schokkend dat ik mij afvroeg waarom dit nog in een gewone winkel te koop was, en dat dit werd toegelaten om op onze handen te smeren.
Tja…het noodzakelijke kwaad dus….😐 Ondertussen wordt er weer flink aan verdiend, want het gemiddelde flesje desinfecterende hand gel komt op dit moment niet meer onder de vier euro uit. Mijn bio-gel kostte mij ook vier euro. Belachelijk, als je er inhoudelijk naar kijkt want dat kost nog geen € 50 eurocent. Zucht….

HOE WERKT DE HUID VAN ONZE HANDEN?

De huid van onze handen is wel het meest kwetsbare deeltje huid van ons lichaam. Het staat voortdurend bloot aan invloeden van buitenaf, en we bedekken ze alleen in de herfst en winterperiode als het koud is buiten. Kort even uitleggen hoe de huid werkt. De bovenste huidlaag, de HOORNLAAG, bestaat uit huidcellen, met daar omheen een vettig laagje. Dit vettige laagje is zeer belangrijk, omdat het ons beschermt tegen tal van indringers van buitenaf, bijvoorbeeld schimmels, bacteriën, chemische stoffen, en micro-organismen. Dit vettige laagje kunnen we als onze natuurlijke barrière beschouwen. Als we onze handen wassen met zeep / handgels enz wordt dit vettige laagje aangetast. Als je op een normale frequentie je handen wast, is er nog niet zo heel erg veel aan de hand, maar wassen we ab-normaal veel onze handen, zoals op dit moment vanwege de restricties, dan wassen we langzaam maar zeker dat vettige laagj weg. Hoe meer er verdwijnt , hoe meer vocht er uit de huid verdampt. Met als gevolg dat we droge handen krijgen, soms wel tot bloedend toe. Gelukkig herstelt het vettige laagje zich vanzelf, maar als we dagelijks frequent veel onze handen wassen, lukt dat niet meer .

DESINFECTEREND ZEEP?

Het merk DETTOL beleeft op dit moment gouden tijden. Iedereen slaat massaal deze zogenoemde desinfecterende reinigingsmiddelen massaal in, zo massaal, dat, nu weken verder, de DETTOL producten nog steeds overal zijn uitverkocht. Anti-bacteriële / desinfecterende zeep ZIJN NIET BETER DAN NORMALE ZEEP. Het is dus best een grote grap, dat we massaal vastklampen aan producten die maar enigszins claimen desinfecterend en anti-bacteriële te zijn. In een advies uit 2016 van de Nederlandse Gezondheidsraad lezen we, dat het niet is bewezen dat deze middelen beter werken dan gewone zeep. Ook het FDA ( Amerikaanse Food and Drug Administration) heeft in 2016 negentien stoffen, waaronder triclocarban en tricosan in anti-bacteriële zepen en verzorgingsproducten verboden, omdat nergens is aangetoond dat deze daadwerkelijk helpen, en juist meer schade aan de gezondheid kan opleveren. In de EU mogen stoffen als triclocarban en triclosan nog in producten worden gestopt. Met een maximale dosering van 0,3% triclosan en 0,5% triclocarban.
We blijven toch hardnekkig denken, dat anti-bacterieel zepen veel beter werken dan zeep, omdat fabrikanten daar een erg goede marketing van maken. Het is nooit bewezen, dat deze producten beter of sterker werken dan gewone zeep. Tegen virussen werken ze sowieso niet. Maar er zijn veel meer redenen, om liever geen antibacteriële / desinfecterende zeep te gebruiken:
– HET IS SLECHT VOOR JE HUID
Eerder kon je lezen, dat agressieve stoffen de vettige laag sneller af slijten waardoor de huid super-snel droog kan aanvoelen, en de huid geïrriteerd raakt.
– OOK GOEDE BACTERIËN WORDEN GEDOOD
Omdat desinfecterende zepen ook goede bacteriën op de huid doden, kan de huid flora volledig worden verwoest. De natuurlijke afweer wordt verstoord waardoor de slechte bacteriën ( bv de Staphylococcus aureus bacterie) meer ruimte krijgen en infecties kunnen veroorzaken.
– HET WERKT HORMOONVERSTOREND
Desinfectie zepen kunnen mogelijk de werking van de schildklier en de hormoonhuishouding verstoren.
– HET IS MEGA SLECHT VOOR HET MILIEU
De stoffen die we tegenkomen in desinfectie middelen zijn moeilijk tot niet af te breken, waardoor het via ons afvalwater terechtkomt in het milieu. Dit kan eco-systemen ernstig verstoren.
De desinfectie middelen zijn ontwikkeld, om zoveel als mogelijk is, bacteriën te doden. Als je iedere dag veelvuldig je handen wast met zo’n zeep, kunnen bacteriën resistent worden tegen het gebruikte middel, maar…ook bijvoorbeeld tegen antibiotica. Als je plots onverhoeds een antibiotica kuur nodig zou hebben, dan heb je een probleem. Antibiotica kan dan niet of nauwelijks werken.
Nu zijn er wel bepaalde situaties, zoals in ziekenhuizen, waar desinfectie-middelen noodzakelijk zijn. Steriele omgevingen waar bijvoorbeeld mensen zijn met een enorm lage weerstand lopen meer risico. Maar ben je verder gezond en heb je geen specifieke kwalen / klachten, dan is het niet nodig om je handen te wassen met desinfecterende middelen.
Daar komt ook nog bij, dat wassen met een desinfecterende zeep NET ZO GRONDIG moet gebeuren als wassen met gewone zeep. Als je je handen dus wast met een anti-bacterieel zeep maar dit niet lang genoeg en grondig genoeg doet ( 20 seconden! ) heeft het geen enkele meerwaarde of is het effectiever. Al deze middelren zijn bovendien 2 tot 3 x duurder dan gewone handzepen. Wil je toch een desinfecterende handzeep kopen, let er dan op, dat er een TOELATINGSSNUMMER aanwezig is op de verpakking. Dit garandeert, dat het middel in Nederland is goedgekeurd. Een toelatingsnummer heeft vijf cijfers en eindigt op een N.

HANDGELS ECHT NODIG?

De vraag die ik mij voorafgaand aan aankoop van deze handgels stelde was of het nu wel echt zoveel nut heeft en een meerwaarde heeft op gewoon goed en grondig je handen wassen. Dat bleek nogal genuanceerd te liggen. De meeste handgels zijn in principe NIET DESINFECTEREND, omdat ze niet zijn gestandaardiseerd op het verplichte percentage alcohol. Dit ligt op minimaal 60%. Handgels zijn voornamelijk op de markt gezet om je handen te kunnen wassen zonder water. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je op vakantie bent, of een dagje uit. Echter werken deze handgels niet, als je handen te vies of te vettig zijn. Dus tja…het nut? 😕 Ook ligt het aan de hoeveelheden alcohol in deze handgels. Zit er minder dan 60% in, dan werkt het helemaal niet of nauwelijks tegen bacteriën, deze worden pas gedood als er meer dan 60% alcohol in een handgel zit. Daarnaast moet je net zolang wrijven tot je handen weer droog aanvoelen, want alcohol heeft tijd nodig.
Er zijn speciale alcohol-handgels die wel wat kunnen betekenen om micro-organismen tegen te gaan. Deze bestaan uit alcohol waaraan nog een aantal chemische hulpstoffen aan worden toegevoegd, zoals je hierboven ook kunt zien . Deze handgels werken wel, maar….brengen je handen wel enorme schade aan, zeker als je het frequent gebruikt. Het verwoest de natuurlijke barrière van de huid met alle gevolgen van dien.
Dus…..
Desinfecterende handgels werken alleen als ze bestaan uit alcohol. Lees daarom altijd de ingrediënten. Deze handgels worden momenteel verkocht alsof het goudstaven zijn, dus bedenk goed, of het jou echt een meerwaarde oplevert. Ik heb besloten om wel een ( zo milieuvriendelijk mogelijke) alcohol gel te kopen voor mijn buiten activiteiten. Maar ook dan gebruik ik het zeer sporadisch, alleen als ik het denk nodig te hebben. Onthoud dat juist deze alcohol-gels FUNEST zijn voor je huid. Gebruik het daarom sowieso nooit meer dan 1-2 x per dag. Gebruik je deze handgels, wrijf dan tot de handen geheel zijn gedroogd. En behandel je handen ALTIJD DIRECT NA met een goede handcreme.

DROOG TOT GORTDROOG

Al dat wassen en desinfecteren van onze handen heeft zijn weerslag op de huid. Mensen klagen steen en been over zeer droge handen, pijnlijke handen, kloven, scheurtjes, wondjes, jeuk en zelfs spontane barsten in de huid. Zeker mensen die een beroep uitoefenen in de zorg en dienstverlening kunnen flinke klachten krijgen..Wat het ook allemaal nog een tikkeltje erger maakt is de droge lucht waarin we al maanden zitten. Ik merk dit sterk aan mijn haar en huid. Ook de handen ondervinden hier extra hinder van.  Ik ontvang veel vragen over hand crèmes en welke nu het beste zijn om te gebruiken. Ik besloot daarom om een paar goede en effectieve meukvrije hand crèmes bij elkaar te sprokkelen om te testen. Hopelijk heeft de meukvrije consument hier wat aan.

WAAROM EEN GOEDE HAND CREME?

Veel mensen beseffen wellicht juist in deze periode, hoe belangrijk een goede hand creme is. Onze handen zijn wel het meest ondergeschoven kind als het komt op lichamelijke verzorging terwijl onze handen juist de twee ledematen zijn die de meeste aandacht om verzorging vragen. We stellen onze handen voortdurend bloot aan allerlei invloeden van buitenaf. We pakken, we grijpen, we vangen, en we gebruiken onze handen en vingers om ons voort te kunnen bewegen in ons dagelijks leven. Als je ooit eens wat heb gemaskeerd aan je handen en/of vingers, weet je hoe belangrijk onze handen en vingers zijn. Raar toch, dat we ze zo verwaarlozen? We hebben in de gemiddelde Nederlandse keuken altijd wel een zeeppompje op het aanrecht staan, hartstikke goed natuurlijk, maar eigenlijk zou daar standaard een pomp flacon met een verzorgende hand creme bij moeten komen.
Om de huid zoveel mogelijk te herstellen na een wasbeurt kun je je handen insmeren met een goede, verzorgende, herstellende, voedende en vochtinbrengende créme . Er zijn gigantisch veel handcrémes op de markt, voor allerlei doeleinden, van een dagelijks onderhoud tot een totale herstel van de huid. Allemaal doen ze wat voor de huid, maar als je last hebt van een droge tot gort-droge huid kun je beter een middel gebruiken die de huid goed herstelt in bijvoorbeeld vocht en voeding. En als het even  kan doe je dit met pure, natuurlijke crémes. Deze zijn niet alleen veel beter voor mens, dier en milieu, ze zorgen ervoor dat we geen chemische stoffen via de huid binnen krijgen. Ook kunnen chemische / synthetische stoffen er juist alleen nog maar meer voor zorgen dat de huid uitdroogt, zoals agressieve alcoholen ( desinfecterende hand gels), siliconen en andere zeer chemische stoffen.
Ik heb speciaal voor deze mini-test hand crèmes uitgekozen, die superverzorgend, hydraterend en herstellend werken. Ze doen dus nét even dat beetje meer, waar onze handen nu erg veel behoefte aan hebben . Ik begin met een “ team” waar ik op dit moment heel veel gebruik van maak.
En dat zijn de CLEANSING OIL en de MARULA OLIE van mijn favoriete huidverzorgingsmerk SUIT MATTERS. Het klinkt een beetje gekkig, een reiniging olie ?  🙄 Maar deze olie is JUIST ontzettend werkzaam voor een droge en geïrriteerde huid. Dit komt door de vrij bijzondere blend van verschillende pure oliën. Waaronder:
– pure zonnebloem olie
– pure macadamia olie
– pure joboba olie
– pure argan olie
– pure lijnzaadolie
– pure druivenpit olie
– pure teunisbloem olie
– pure rozenbottelzaad olie
– pure rozemarijn olie
– pure duindoorn olie
Een zeer bijzondere olie-blend dus wat elkaar zeer versterkt in hun werking. Naast deze oliën is er een natuurlijke vitamine E, calendula extract en wortel extract aan toegevoegd, en wat natuurlijke essentiële olie voor een lekkere geur. De CLEANSING OIL is eigenlijk gewoon een heel erg lekkere body olie, die vooral voor de droge huid zeer heilzaam werkt. SUIT verkoopt deze olie niet alleen als een goede make up remover, maar ook als massage olie. Ik gebruik het zelf dus vooral voor mijn droge huid.
Heb je echt een gort en gort-droge huid? Dan kun je deze olie mengen met MARULA OLIE, ook van SUIT MATTERS. Deze olie staat bekend om de zeer effectiever werking bij een zeer droge huid. KLIK HIER om meer over deze olie te lezen. Je hebt ontzettend weinig nodig. Ik gebruik één pompje van de cleansing olie en éen tot twee druppels Marula olie om mijn handen na een wasbeurt in te smeren. Het trekt meteen in en geeft geen vettige waas.
Wil je deze cleansing olie bestellen? KLIK HIER. Voor MARULA olie klik je HIER. Het fijne bij SUIT MATTERS is dat ze geen verzendkosten rekenen!
Een goede tweede is het KATTENVET van een ander favoriet merk van mij, VAN DER PIGGE. Ik heb altijd standaard een pot in huis want het is goed voor ontzettend veel dingen . Ik gebruik het bijvoorbeeld op mijn lippen en ik smeer mijn ruwe voeten er vaak mee in. Het heet VET, maar eigenlijk smeert het zeer goed uit waardoor er geen vettige laag op de huid achterblijft. Je kunt deze creme beschouwen als het meukvrije alternatief op vaseline.
Van der PIGGE komt zelf uit de oude tijd. Ze bestaan sinds 1849 en zijn nog steeds gevestigd in Haarlem in het originele pand. Ze grijpen nog steeds terug op de producten van toen. Dus puur, zuiver, en biologisch, zonder synthetische , kunstmatige, en agressieve hulpstoffen. Dit kattenvet past uiteraard mooi in dit plaatje. De samenstelling is niet erg veranderd t.o.v vroeger. Het gaat om een natuurlijke, loep-zuivere balsem, die door de afwezigheid van water uitermate geschikt is voor baby’s en iedereen met een gevoelige, droge, schrale of ruwe huid. De balsem is uitermate geschikt voor een koude omgeving ter bescherming van weersinvloeden. Ga je komende winter dus schaatsen of op wintersport, dan kun je dit potje goed gebruiken. De basis van deze balsem is van bijenwas en olijfolie, wat het dus helaas niet geschikt maakt voor veganisten. Wel  is de bijenwas ( Cera Alba) afkomstig van biologische teelt. Naast de extra vierge olijfolie en biologische bijenwas vinden we tevens vitamine E ( Tocopherol) en biologische zonnebloemolie. Meer niet. Het is een pure, no-nonsense balsem zonder toeters en bellen, die gewoon zijn werk doet. Zeker bij zeer droge handen is dit potje een uitkomst.
KLIK HIER om meer te lezen over dit bijzondere vet en KLIK HIER om het direct te kunnen bestellen.
Nog zo’n gaaf “ vetje” is de INTENSIVE HEALING HAND BALM van éen van mijn favoriete merken  CHAGRIN VALLEY. Het glazen potje ( schattig) komt van een Amerikaans merk: CHAGRIN VALLEY. Dit merk werkt alleen 100% puur en vers. En 100% meukvrij. En dan bedoel ik ook 100% meukvrij. Research leerde mij, dat dit merk vers en veelal handmatig te werk gaat. Iedere batch wordt streng gecontroleerd en ieder product uit iedere batch krijgt een nummer. Dit garandeert een 100% versheid, traceerbaarheid en afkomst.
Chagrin valley ( soap) is een klein familiebedrijf, en is opgericht door het echtpaar Howard en Ida. Inmiddels zijn er heel wat familieleden in het bedrijfje werkzaam, waaronder hun kinderen. In totaal bestaat het bedrijf uit 13 personen. Geen groot bedrijf, wat massaal produceert, maar een klein bedrijfje die liever zorg en aandacht besteed aan mens, dier en milieu dan het grote geld.
De producten zijn 100% zuiver, puur en biologisch gecertificeerd. Ze zijn een officieel USDA gecertificeerd bedrijf. Hun formules bedenken ze zelf, en testen alles ook zeer goed uit op elkaar. Ze maken gebruik van de wetenschap en laten niets aan het toeval over. Ik kan zo enorm BLIJ worden van dit soort kleine ondernemingen! In Amerika bestaan er niet zoveel, wat Chargin Valley nog unieker maakt. Op de officiële website lees je o.a hoe het bedrijf tot stand kwam. En lees je dat het allemaal in Ohio wordt geproduceerd.
Deze hand balsem is helaas ( alweer..) niet geschikt voor veganisten omdat er bijenwas in zit, maar verder….een toppertje. Het  bevat biologische sheabutter, kokosolie, bijenwas, cacaoboter en een zonnebloemolie wat is verrijkt met een infusie van rozemarijn, Devil’s claw, Juniper bessen, pepermunt, eucalyptus  en tijm. Allemaal diep voedende botanische bestanddelen om de huid die behoorlijk is aangetast te herstellen. Je huid voelt direct weer soepel nadat je het insmeert met deze balsem. Het is niet erg goedkoop ( € 16.99 voor 60 ml)  maar als je handen er echt slecht aan toe zijn is dit wel een zeer fijne redder in nood. Het is tevens duurzaam, omdat je echt heel weinig nodig hebt. Het is vrij hard, het moet smelten op de huid. Maar dart gebeurt zeer snel zodra de balsem in aanraking komt met de huid / lichaamstemperatuur. Ik gebruik deze balsem momenteel voor mijn ruwe voeten…ook ideaal! KLIK HIER om te bestellen.
Ik ontving vier verschillende ( alweer schattige) blikjes van het merk LA SAPONARIA. Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ik niet echt fan ben van dit merk. Etisch gezien zit dit merk zeer goed in elkaar, maar ik heb helaas al een aantal keren ervaren dan de producten zelf, zeker na enige tijd gebruik, mijn huid gaan irriteren. Dat is onwijs jammer. Ik was daarom best een beetje sceptisch toen ik deze vier blikjes thuis kreeg om vrijblijvend te gaan testen. Omdat ik niet graag oordeel, besloot ik ze alle vier een eerlijke kans te geven.
Zoals eerder gezegd zit het merk LA SAPONARIA ethisch gezin erg goed in elkaar, daar valt niets op aan te merken. Ook kiezen ze meest voor biologische ingrediënten, maar niet alles is altijd even meukvrij, heb ik persoonlijk ervaren. En mijn huid bewijst dit ook door uiteindelijk te reageren. Deze vier blikjes zijn echter vrij van rare stofjes, in die zin, dat ze geen vervelende stoffen in hogere doseringen bevatten. Ik tref in sommige crèmes wel wat aan benzyl alcohol aan, maar dit zijn meer sporen. Daar hoef je je geen zorgen om te maken. Ik ontving vier verschillende:
– een ARICA variant
– een 100% pure SHEA BUTTER
– een CALANDULA variant
– een olijfolie variant
Allen zijn op basis van biologische ingrediënten, en zijn 100% geschikt voor veganisten. Er wordt vrij veel gewerkt met pure extracten en oliën. De blokjes bevatten 50 ml en kosten € 12,95 per stuk ( KLIK HIER om naar het overzicht te gaan ) Ik heb ze alle vier ieder twee dagen gebruikt. Zo kon ik een zeer goed oordel geven. Wat ik erg fijn vind aan blikjes is dat het makkelijk mee gaat in de tas. Maar….hoe gedraagt het zich als zo’n blikje in de felle zon staat? Het is niet zo lekker als je je tas bijvoorbeeld in de zon zet en de inhoud vloeibaar wordt. Maar dat valt gelukkig enorm mee. Het wordt wel enorm zacht, maar het loopt gelukkig het blikje niet uit.
De eerste is de ARNICA , meteen wel een favoriet omdat het vreselijk lekker geurt! Ook het intrekken is erg prettig, het maakt de huid direct soepel, en je huid geurt heerlijk. Ik heb het inmiddels ook al eens voor mijn benen gebruikt ( gort droge kuiten! AARRGGH 😣 ) en dat is zeker een aanrader! Ik zou bijna zeggen dat deze handcreme beter een BEEN-creme genoemd kan worden. Op de droge delen van je lichaam kun je deze creme in elk geval ook gebruiken. En die geur…hhhmmmm i love it!
De olijfolie vind ik iets minder. Ik vond de creme behoorlijk zalvig. Daardoor ben je geneigd meer te gebruiken. Het smeert wel fijn uit en trekt snel in. Ik denk dat deze hand-creme uitermate geschikt is voor dagelijks gebruik bij gewone wassing van de handen. In deze periode zou deze denk ik de lading niet dekken. Het heeft geen geur, dus als je geuren juist helemaal niet zo lekker vind, is deze wellicht jouw handcreme.
De Calendula is met kop en schouders mijn persoonlijke favoriet uit deze vier blikjes. De geur is fantastisch, het smeert geweldig uit, zuinig in gebruik en zeer , ZEER voedend. Mijn huid lijkt het wel op te slurpen. Mijn huid voelde na nog geen minuut zijdezacht en soepel aan. Ik ben enthousiast! Dit blikje gaat mee in mijn jaszak / tas!
De SHEA BUTTER is wat mij betreft de grote misser uit deze vier. De textuur is korrelig en heel smerig om op je huid uit te smeren. Nee, deze raad ik zelfs niet eens aan, ondanks dat het alleen bestaat uit 100% biologische sheabutter. Ik vind het vettig op de huid, niet voedend en het legt een vieze plakkerige laag op mijn huid. YAKKES. Deze sla ik over.
Op de shea butter creme na, ben ik over alle boven genoemde natuurlijke varianten te spreken. Met als toppers de cleansing Oil, en de Calendula creme, die zijn echt SUBLIEM. Deze zijn echt heel erg fijn om droge tot gortdroge handen tegen te gaan.
NOTIFICATIE: ik ontving de genoemde en geteste producten uit dit artikel gratis en vrijblijvend ter beoordeling. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele vorm van inkomsten. Ook niet via eventuele kortingsacties. Dit artikel is geheel op eigen initiatief  geschreven en is 100% on-afhankelijk geschreven., 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *