Hagelslag tappen? Foei AH!

Tot mijn grote ergernis zijn de zogenaamde hagelslag ” tappen” nog altijd in de AH vindbaar ondanks de vele kritieken. AH maakt hiermee een flinke misser. Enerzijds lijken ze van alles te willen ( gaan) doen om:A: het suikergebruik in producten te reduceren en B: het plastic gebruik te reduceren Er worden grote promotiecampagnes georganiseerd om hun goede wil uit te lichten, maar tegelijkertijd zetten ze dit soort onzin dingen neer in hun filialen. Hartstikke leuk voor kinderen uiteraard maar absoluut niet voor hun gezondheid en voor het milieu. We hebben al deze onzin totaal niet nodig. Waarom staat het er dan?Om de simpele reden dat het geld oplevert. Kinderen worden geprikkeld. Ouders zwichten want ach dit is toch best grappig. De producten die uit de tap komen bestaan uit suiker. En een heleboel kleur geur en smaakstoffen. Aan geen enkele soort kleeft er maar IETS van gezonde voordelen. NIETS. Het geeft ons dus niets voedzaams. Alleen veel  HEEL VEEL suiker. En plastic rommel. 

De meeste hagelslag wordt verpakt in karton. Dit is sowieso al een stuk milieuvriendelijker, maar daarnaast is het meeste karton ook gerecycled. Deze plastic meuk eindigt uiteindelijk wel weer in de plastic soep.

WAAROM SUPERMARKTEN ONS OM DE TUIN LEIDEN

Grotere supermarktketens als AH, JUMBO, PLUS en discounters als LIDL en Aldi doen hun best. Zo lijkt het. Er zijn inderdaad wat kleine stapjes gezet om het suikergebruik en plastic te reduceren. Maar deze kleine veranderingen wegen lang niet op tegen de gigantische suikerbakken die voornamelijk worden aangeboden. Supermarkten zeggen graag te willen, maar zijn huiverig voor de reacties van de consument. Zij verwachten veel weerstand als bijvoorbeeld cola niet zo zoet meer smaakt, of dat het brood minder lang vers blijft in een papieren zak. Daar zit zeker een kern van waarheid in, want haal je de kluif weg voor de neus van de hond, zal deze zeker gaan protesteren. We zijn afgelopen jaren enorm “ versuikerd”. Ons dagelijks voedsel is zoeter dan ooit tevoren. Maar door alleen maar de kat op het spek te gaan vinden door met dit soort idiote “ tappen” aan te komen, dat is in mijn ogen 10 stappen achteruit.
De enige supermarkt die in mijn beleving daadwerkelijk veel echt aanpakt is de LIDL. Zij voeren daadwerkelijk hun beloften uit. En strijden voor zoveel mogelijk reduceren van suikers in hun producten. Ook besteden zij enorm veel aandacht aan hun verpakkingen. Lidl zet vaak de toon.
Dit gebeurde bijvoorbeeld met de groente zakjes, waar men alle losse groente en fruit in kon gaan verpakken. En LIDL zette de eerste stap om hun pindakaas suikervrij te gaan produceren.
Ook Lidl zet tappen neer, maar dan wel vol met ongebrande verse noten. En deze kunnen worden verpakt in papieren zakken. Lidl durft grotere stappen te zetten. En dankzij deze grotere stappen komen we uiteindelijk ook veel verder.
Supermarkten doen wel hun best, daar kunnen we niets over zeggen. Maar hoe zinvol is het, als er tegen een reductie van suikers in mayonaise nog 10 soorten tegenover blijven staan die volgestouwd blijven met suiker? Want één ding moeten we niet gaan geloven, en dat is dat supermarktketens lucratieve deals met grotere fabrikanten gaan benadelen. Want dit levert hen uiteindelijk veel geld op. En zie je dus de Calvé mayonaise op ooghoogte staan terwijl de gereduceerde mayo’s ergens onderin worden gezet. Dit motiveert de consument dus niet echt om voor minder suiker te gaan kiezen, als er nog ruim keuze te over blijft.

VEEL OVERBODIG

Nu dat steeds meer mensen stil lijken te gaan staan over hun plastic gebruik, wordt opgemerkt dat de meest onzinnige producten zijn verpakt. Waarom moet verse groente worden verpakt? In een biologische winkel ligt dit ook gewoon onverpakt. Waarom zijn stronken broccoli in plastic verpakt? En kunnen we alle soorten fruit kant en klaar gesneden kopen in plastic bakjes met plastic bestek? Ja, voor ons gemak, voor de hygiëne. Maar linksom of rechtsom moeten we groente en fruit altijd al even wassen.
We kunnen wat dat betreft een voorbeeld nemen aan Amerika, waar we steeds meer van bovenstaande zien. Deze foto’s zijn gemaakt in Miami Beach. Daar wordt vers fruit zo aangeboden. Het KAN wel. Alleen brengt verpakte groente en fruit meer op in de industrie. En dus lijken we in Europa “ schijt” te hebben aan overbodige verpakkingen.
AH doet dus zijn best, zoals we HIER kunnen lezen. Fijn. En OKAY, al zijn het babystapjes, alle vooruitgang is welkom. Maar ik vind AH wel erg in strijd met zichzelf. Niet alleen vinden we tappen vol suiker, ook wordt er van alles aan complete meuk -onzin weggegeven. In 2018 werden er bijvoorbeeld koek uitstekers weggegeven bij iedere 15 euro aan boodschappen. Deze dingen zijn van plastic., En waar eindigen deze ? Juist. In de plastic soep. Want een kind vind dit eventjes leuk, maar het wordt niet lang daarna ergens in een kast gesmeten.
Ik denk, dat supermarkten echt hun best willen doen. Maar zij zullen dit nooit laten overschreeuwen boven de grote centen ( lees: de grote spelers in de voedselindustrie als een Unilever) En dus zal het altijd wel een spelletje blijven. Zolang het hun inkomsten niet in de weg zit, zijn ze best bereid om zoveel mogelijk te doen . Maar wat heeft het voor zin? Als er wat suiker uit wordt gegooid, en het via de voordeur weer naar binnen wandelt?
Stop met al die onzin. Stop met die maffe tappen. Of gooi er dan op zijn minst ongebrande noten in, en verpak het in papier. Stop met die irritante plastic prulletjes. De kinderen van vandaag kunnen best zonder al die onzin, hun kamertjes staan al overvol met plastic speelgoed. Steek dat geld liever in wat er ECHT toe doet. Want HET KAN WEL. 

2 Reacties op “Hagelslag tappen? Foei AH!

  1. Ik vind dat ook echt irritant! Ik koop expres geen verpakte bananen bijvoorbeeld, die zijn wel duurder (ook gek) maar ja, je moet ergens beginnen! Goed artikel!!

    • Ik ben blij dat je hierover schrijft, ik heb mij hier meteen aan gestoord toen dit bij AH in het schap stond, vooral toen ik die kleuren zag, wat een gift-zooi, en dat om kinderen te triggeren, schandalig. Bovendien was het binnen de kortste keren een rommeltje bij dat schap. Nu hebben ze dit bij AH ook bij de noten gedaan, en ja, ook hier weer plastic bakjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *