Handen wassen tijdens COVID-19 pandemie…..hoe verzorgen we onze gort-droge huid?

We wassen ( gelukkig ! )  heel wat handen in deze zware COVID-19 periode. Dit is nu noodzakelijker dan ooit. Handen wassen is algemeen gezien al erg belangrijk, en iets wat nog teveel voor lief wordt genomen, maar in deze periode moeten we er echt aan geloven, willen we het besmettingsgevaar zo klein mogelijk houden.

Langzaam maar zeker lijkt Nederland beter en meer hun handen te wassen. En dat is fijn. Wat er minder fijn aan is, zijn de , soms gort-droge handen. Daar krijg ik afgelopen dagen ontzettend veel vragen over. Er wordt mij gevraagd, wat nu het beste te gebruiken om de handen te herstellen. Soms krijg ik foto’s toegestuurd van zeer gehavende handen. Dat is echt pijnlijk. Ook ik ervaar drogere handen nu ik mijn handen meerdere keren per dag was. Ik ben er eens goed in gedoken en ben op zoek gegaan naar de meest effectieve, maar meest MEUKVRIJE alternatieven om onze handen te verzorgen in deze periode.

WAAROM HANDEN WASSEN?

Eerder schreef ik al een uitgebreid artikel over het nut van handen wassen. KLIK HIER om dit artikel te lezen.  Naast dat het echt heel erg verstandig is om je handen te wassen, is het in deze periode, waar het COVID-19 virus de wereld behoorlijk in zijn greep heeft, extra belangrijk. We staan helemaal niet zo stil wat we allemaal aanraken met onze handen en vingers. Ik tik nu bijvoorbeeld ook driftig op mijn toetsenbordje om dit artikel te schrijven, maar bedenk mij NU PAS hoeveel vingertoppen ik gebruik om dit te kunnen. We staan totaal niet stil wat we allemaal met onze handen doen. Dat merk je pas als je wat aan je handen gaat mankeren.
Om besmettingen / overdraging zo veel mogelijk tegen te kunnen gaan, is het zaak om onze handen goed gereinigd te houden. Natuurlijk kun je het niet 100% voorkomen, maar je bent al een eind op de goede weg, als je tenminste je handen wast nadat je buiten de deur bent geweest, en je alle apparaten en spullen om je heen waar je vaak mee in aanraking komt schoon te houden.
Dit is echt niet nodig met desinfecterende middelen, een goede zeep / reiniger doet het net zo goed. Omdat er een complete RUN is ontstaan op handgels ( dit zijn gels, die je zonder water kunt gebruiken) merken we dit nu aan onze handen. Door gebruik van deze handgels droogt de huid enorm uit, omdat deze handgels voor het grootste deel uit alcohol bestaan. Daar houdt de huid echt niet van. Het kan leiden tot kapotte huid, kloven en irritaties. Ook andere ingrediënten als polyacrylzuur, EDTA en PEG’S. Je kunt deze handgels dan ook beter mijden.

WAAROM WORDEN ONZE HANDEN NU ZO GORTDROOG?

Als we op een normale basis onze handen wassen met een gewone handzeep, krijgen we niet erg snel last van droge handen. Op onze huid bevindt zich een dun laagje vet. Dit laagje biedt bescherming tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Denk aan schimmels, bacteriën, en andere schadelijke indringers. Als we op een normale basis onze handen wassen, blijft dit laagje zich steeds herstellen, maar als we, zoals in deze periode , onze handen vaker moeten wassen, kan dit laagje eraf gaan. Gevolg: droge handen en een verminderde barrière functie waardoor bacteriën makkelijker kunnen binnen dringen.
Naast dit geven droge handen veel ongemak Het voelt vervelend, trekkerig en in de ergste gevallen kan de huid gaan barsten, met alle gevolgen van dien. Denk aan kloofjes, jeuk, schilfers, roodheid, pijn, en zelfs eczeem. Dat wil niemand.
Ook de luchtvochtigheid speelt momenteel een grote rol bij het sneller krijgen van een droge huid. Op dit moment zitten we n een zeer droge luchtstroom, waardoor we last kunnen hebben van een droge mond, droge ogen en…een zeer droge huid.  Toch moeten we er onze handen nu niet minder om wassen. Wat is dan de oplossing?

SMEREN SMEREN EN NOG EENS SMEREN!

Om de huid zoveel mogelijk te herstellen na een wasbeurt kun je je handen insmeren met een goede, verzorgende, herstellende, voedende en vochtinbrengende créme . Er zijn gigantisch veel handcrémes op de markt, voor allerlei doeleinden, van een dagelijks onderhoud tot een totale herstel van de huid. Allemaal doen ze wat voor de huid, maar als je last hebt van een droge tot gort-droge huid kun je beter een middel gebruiken die de huid goed herstelt in bijvoorbeeld vocht en voeding. En als het even  kan doe je dit met pure, natuurlijke crémes. Deze zijn niet alleen veel beter voor mens, dier en milieu, ze zorgen ervoor dat we geen chemische stoffen via de huid binnen krijgen. Ook kunnen chemische / synthetische stoffen er juist alleen nog maar meer voor zorgen dat de huid uitdroogt, zoals agressieve alcoholen.
Ik gebruik zelf een aantal hele fijne hulptroepen die bestaan uit pure en natuurlijke ingrediënten. Ik zal ze hieronder uitlichten;
Mijn eerste “ rescue-team” waar ik nu erg veel gebruik van maak is de CLEANSING OIL en de MARULA OLIE van mijn favoriete huidverzorgingsmerk SUIT MATTERS. Het klinkt een beetje gekkig, een reiniging olie ?  🙄 Maar deze olie is JUIST ontzettend werkzaam voor een droge en geïrriteerde huid. Dit komt door de vrij bijzondere blend van verschillende pure oliën. Waaronder:
– pure zonnebloem olie
– pure macadamia olie
– pure joboba olie
– pure argan olie
– pure lijnzaadolie
– pure druivenpit olie
– pure teunisbloem olie
– pure rozenbottelzaad olie
– pure rozemarijn olie
– pure duindoorn olie
Een zeer bijzondere olie-blend dus wat elkaar zeer versterkt in hun werking. Naast deze oliën is er een natuurlijke vitamine E, calendula extract en wortel extract aan toegevoegd, en wat natuurlijke essentiële olie voor een lekkere geur. De CLEANSING OIL is eigenlijk gewoon een heel erg lekkere body olie, die vooral voor de droge huid zeer heilzaam werkt. SUIT verkoopt deze olie niet alleen als een goede make up remover, maar ook als massage olie. Ik gebruik het zelf dus vooral voor mijn droge huid.
Heb je echt een gort en gort-droge huid? Dan kun je deze olie mengen met MARULA OLIE, ook van SUIT MATTERS. Deze olie staat bekend om de zeer effectiever werking bij een zeer droge huid. KLIK HIER om meer over deze olie te lezen. Je hebt ontzettend weinig nodig. Ik gebruik één pompje van de cleansing olie en twee druppels Marula olie om mijn handen na een wasbeurt in te smeren. Het trekt meteen in en geeft geen vettige waas.
Wil je deze cleansing olie bestellen? KLIK HIER. Voor MARULA olie klik je HIER. Het fijne bij SUIT MATTERS is dat ze geen verzendkosten rekenen!
Een goede tweede is het KATTENVET van een ander favoriet merk van mij, VAN DER PIGGE. Ik heb altijd standaard een pot in huis want het is goed voor ontzettend veel dingen . Ik gebruik het bijvoorbeeld op mijn lippen en ik smeer mijn ruwe voeten er vaak mee in.
KLIK HIER om meer te lezen over dit bijzondere vet en KLIK HIER om het direct te kunnen bestellen.
Nog een topper vind ik de IRRIDEM van nog zo’n favoriet merk van mij, EARTH LINE.  Ik gebruik deze gel vooral in de zomer, omdat de gel zo lekker koel wegsmelt.  KLIK HIER om alles over deze gel te lezen. En KLIK HIER om het direct te bestellen.

ZELF EEN RESCUE CREME MAKEN!

Wil je het allemaal nog meer meukvrij , dan kun je ook zelf een créme maken. Ik maak voor mezelf vaak deze heerlijke cacao boter créme, die zeer eenvoudig is om te maken en supergoed werkt bij een gortdroge huid. Wat heb je nodig?
EEN EETLEPEL BIOLOGISCHE RAUWE CACAOBOTER ( fijn gesneden of geschrapt , KLIK HIER
10 DRUPPELS MARULA OLIE
25 DRUPPELS AMANDELOLIE
DRIE VOLLE EETLEPELS BIOLOGISCHE EXTRA VIERGE OLIJFOLIE
Laat de cacaoboter au bain Marie onder kokend water in een bakje smelten tot een vloeibare massa. Voeg één voor één de oliën toe en roer door. Giet over in een glazen of tinnen potje en laat afkoelen. Bewaren op kamertemperatuur. Smeer steeds na een wasbeurt je handen in met de créme.

NOG ENKELE TIPS:

* smeer je handen na IEDERE WASBEURT goed in met een créme
* heb je echt last van een gortdroge huid? Smeer je handen dan in met twee pompjes cleansing Oil van Suit Matters en trek latexvrije handschoentjes aan. Laat deze ongeveer 30 minuten aan, wrijf regelmatig even met de handen. Na deze “ repair” behandeling zijn je handen weer zacht en soepel. 
* tip speciaal voor de mensen in de zorg / en mensen die voor hun beroep nu continu handschoenen dragen: Druppel in ieder handschoen één druppel marula olie, rol de handschoen even in en uit zodat de olie goed wordt verspreid. Trek ze daarna aan. 
* smeer je handen voordat je naar bed gaat nog eens extra goed in met een creme / olie. 
* sta minder lang onder de douche en zit korter in bad. Dit kan je huid alleen maar meer uitdrogen.
Ik hoop, dat ik iedereen met deze tips een beetje op weg heb kunnen helpen. HEEL VEEL STERKTE! ☘️

3 Reacties op “Handen wassen tijdens COVID-19 pandemie…..hoe verzorgen we onze gort-droge huid?

  1. Ergens hoorde ik dat je je handen moet wassen alsof je net rode pepers hebt gesneden en nu je contactlenzen in wilt doen. Dat is een goed beeld, hè.
    Door jou, Monique, heb ik Earth-Line ontdekt. Ik heb de handcream van Earth-Line gekocht bij Ekoplaza. Die zit in een handige pompflacon en staat nu naast mijn zeep. Handen goed afdrogen en dan een klein beetje na iedere wasbeurt is voldoende (voor mij) om superzachte handen te houden. ‘Regelmatig gebruik geeft het beste resultaat’ staat op de flacon; dat is écht zo.

  2. Ik woon alleen en zie niet in waarom ik vaker mijn handen zou moeten wassen. Alleen als ik ergens geweest ben, bijv in een winkel, ja, dan wel. Maar dat deed ik altijd al!

  3. Ja, droge ruwe handen. Zowel op mijn tablet als op mijn smartphone doet de vingerafdruk sensor het niet meer ….
    Hoefde bijna nooit mijn handen in te smeren. Nu wel en nog is het niet voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *