Harira soep

Harira soep is een soep-recept uit de Marokkaanse keuken. Het wordt traditioneel gemaakt op basis van rundvlees. Harira ( spreek uit gharira) is een soep die erg vaak wordt gegeten tijdens de ramadan. Het is een goed vullende soep met peulvruchten en veel lekkere kruiden. Er zijn inmiddels vele varianten verzonnen op deze soep. Ik bedacht ook een meukvrije variant!

Dit heb je nodig:

( voor drie flinke kommen soep:)

  • 200 gram geweekte en gekookte kikkererwten, afgegoten
  • een grote ui, fijn gesnipperd
  • een flinke teen verse rauwe knoflook, fijn gesnipperd
  • een grote verse tak peterselie, fijn gesneden
  • een klein stukje verse gemberwortel, geraspt
  • 200 ml water
  • een grote verse tak basilicum, fijn gesneden
  • 200 gram gekookte linzen, afgegoten
  • zes gepelde grote tomaten
  • 300 gram gerookte tempeh ( Végetalia, biowinkel) of 300 gram GMO vrije tofu
  • een eetlepel ceylon kaneelpoeder
  • twee flinke eetlepels ras el hanout kruiden
  • een eetlepel komijnpoeder
  • een snufje zwarte peper
  • een snufje keltisch zeezout

Voor de ” tadouira” ( binding in de soep)

  • vier eetlepels boekweitmeel
  • 9 eetlepels water

Zo maak je het:

 

Fruit in een koekenpan de ui, knoflook en gember glazig. Zet het vuur laag en voeg het water toe, roer door. Voeg de massa in een soeppan en breng aan de kook. Voeg de helft van de kikkererwten, de helft van de linzen, en de tomaten toe, en pureer dit met een staafmixer glad. Laat dit 10 minuten met deksel op de pan pruttelen. Voeg de blokjes tempeh/of tofu toe en laat 5 minuten pruttelen. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat dit onder regelmatig roeren 10 minuten met de deksel op de pan pruttelen.

Maak een papje van het meel en eetlepels water, en voeg het water toe, roer tot de soep mooi is gebonden. Serveer uit over drie kommen.

harirra soep op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *