hatsjoe! kuch kuch!

Zodra het wat kouder wordt,  lijken we ook weer flink aan het proesten, hoesten en niezen te slaan. Heb je ” geluk” dan blijft het daar ook bij, en is het hooguit wat vervelend. Minder leuk wordt het als de klachten erger worden, zoals fikse keelpijn, snotterig zijn en een vervelende hoest houden. En heb je helemaal pech, dan kun je je flink akelig voelen door een griepvirus. De meeste mensen grijpen naar middelen die overal vrij verkrijgbaar zijn, zoals keelsnoepjes, zuigtabletten en neussprays. Gelukkig kunnen we het ook al een stuk verminderen met hulptroepen van moeder natuur! Er valt genoeg uit de natuur te halen om vervelende verkoudheidsklachten te verminderen en te verzachten. Dat is toch altijd weer beter dan de suikersnoepjes die de keel wel verzachten maar je meteen een paar suikerklontjes extra cadeau geeft. Hier een aantal tips!

keelpijn

Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door verkoudheid. Andere oorzaken van keelpijn zijn bacteriën of een virus. Meestal verdwijnt de ergste keelpijn na de eerste verschijnselen binnen drie dagen. Vooral een dag na de eerste verschijnselen kan de keel behoorlijk pijn doen. Hier wat tips uit de natuur om de pijn wat te verminderen/te verzachten:

img_9663

gorgelen:

Door de keel te gorgelen met water en keltisch zeezout, zal de bloedtoevoer waar de keelpijn/ontsteking zich bevindt, verbeteren. De haarvaten zetten uit wat de pijn een stuk kan doen verminderen. Meng een halve theelepel keltisch zeezout in een groot glas lauw warm water. Gorgel meerdere keren per dag met dit mengsel. Nog een bijkomend voordeel is dat eventueel vastzittend slijm beter loskomt.

Mosterdzaad:

Nog een goed werkend gorgel-mengseltje: vermaal een theelepel mosterdzaadjes, bijvoorbeeld in een vijzel. Pers het sap uit van een halve citroen en doe deze in een groot glas samen met de mosterdzaadjes.Voeg er een halve theelepel keltisch zeezout aan toe en een half theelepeltje stevia kristal sweet Xtra. Roer goed door elkaar en laat dit 15 minuten even staan. Gorgel meerdere malen per dag.

thee:

Honing heeft bacterie-afremmende eigenschappen. Wat veel mensen doen is de honing verhitten, dit haalt echter meteen al deze eigenschappen weg. Dit geldt ook als je een lepel honing toevoegt aan kokend water in een glas. Het is belangrijk dat je de juiste honing kiest. Van de imker afkomstig, rauw en koudgeslingerd. Meer over honing kun je lezen in mijn ARTIKEL  over honing in het meukvrij ABC.  Laat een glas kokend water eerst goed afkoelen. Roer dan pas de honing erdoor en drink de thee met kleine slokjes op.

Maak eens een kop thee met tijm. Vul een theeglas met vijf takjes verse tijm en overgiet deze met kokend water. Laat ongeveer 5 minuten trekken. Je kunt dit ook tevens gebruiken om mee te gorgelen.

Gember werkt geweldig goed tegen keelpijn. Om er thee van te maken kun je een stukje verse gemberwortel raspen of in zeer kleine stukjes snijden. Breng dit met een laagje water in een pannetje aan de kook, tot het mengsel geel verkleurt. Voeg het mengsel in een glas en drink met kleine slokjes op, probeer geen te grote slokken te nemen. Vind je de thee wat te heftig, kun je er wat stevia kristal sweet Xtra aan toevoegen om de smaak wat af te matten.

ijsklontjes:

De pijn kun je ook verminderen door op een ijsklontje te zuigen. Nog beter is het om ijsklontjes te maken met verse gemberwortel. Rasp een stukje gemberwortel zeer fijn en verdeel in een ijsklontjes maker.Vul de vormpjes op met water en vries in. Door op een gember ijsklontje te zuigen zal de pijn wat verminderen.

Lekker ijs maken van vers fruit is een lekkere optie om de keelpijn wat te verzachten. Vries vers fruit in ( banaan, zacht rood fruit, bessen) en pureer deze in bevroren toestand in de keukenmachine.

hoesten

Hoesten doen we allemaal wel eens, maar het wordt lastiger en vervelender als dit met grotere regelmaat gebeurt. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam op irritatie van de luchtwegen. Dit kan worden veroorzaakt door voedsel wat ” verkeerd schiet” maar ook door vastzittend slijm. Er bestaan ook verschillende soorten hoest zoals een irritante kriebelhoest ( nét voor een belangrijke presentatie!) vastzittende hoest, droge hoest en chronische hoest. We kunnen ook opzettelijk hoesten. Om te beginnen is het belangrijk om te vermelden dat het meest veratandig is om erachter te komen om welke hoest het gaat. Heb je langere tijd last van een vervelende hoest, laat dit altijd even controleren. We kunnen hoest onderscheiden:

 • blaffende hoest, deze wordt meestal veroorzaakt door bronchitis
 • piepende hoest, dit wordt meestal veroorzaakt door bronchitis en astma
 • hoesten op hoge toon,dit wordt meestal veroorzaakt omdat luchtwegen en stembanden zijn geïrriteerd, mede door verkoudheid
 • luide, blaffende, benauwde hoest, meestal veroorzaakt door kinkhoest, en/of moeite krijgen met ademen.

Er zijn veel producten op de markt die de hoest kan verminderen en verzachten, maar het is nooit zo’n goed plan om chemische alternatieven in de strijd te werpen. Het onderdrukt alleen de klacht, maar haalt het niet weg. Probeer eens wat natuurlijke alternatieven:

stomen:

Voor de luchtwegen is stomen weldadig. Dit kun je meteen inhaleren middels een warm bad of een warme douche, maar ook onder het welbekende handdoekje boven een teil heet water. De vochtige lucht zal de luchtwegen kalmeren en lost vastzittende hoest op. Hoesten kan ook worden veroorzaakt door teveel droge lucht. Zorg daarom voor een goed geventileerd huis/leefomgeving/werkplek. Zet iedere dag ramen en deuren open om verse lucht binnen te laten dringen. Hang waterverdampers aan centrale verwarmingsplaten. Kook je of staat de oven aan, zet dan ook ramen/ deuren open.

Er zijn talloze middeltjes op de markt, die deze ,gelukkig vrij onschuldige kwaaltjes kunnen verlichten. Alleen zijn deze middelen nooit zo gezond. Ze zitten vaak voor agressieve en synthetische hulpstoffen, waardoor mensen erg snel een geïrriteerde huid of nog erger kunnen oplopen.
VICKS is zo’n enorm populair smeerseltje in de herfst en winter periode. Het is een zeer sterk ruikend smeersel die ervoor zorgt dat de neusgaten open springen wat voor een directe verlichting kan zorgen en vrijer ademen. Het wordt ook gebruikt om op de borst te smeren om zo wat vrijer te kunnen ademen. Zodra de herfst zich aandient stijgt de verkoop van deze Vicks-producten enorm. Iedereen wil een potje in huis halen voor de grootste ellende op te vangen.
Er zijn gelukkig ook gezonde, pure en natuurlijke alternatieven op de markt. Eentje waar ik heel erg enthousiast over ben, is DE BALSEM VAN DE HOOP  van Van Der Pigge. KLIK HIER om er alles over te lezen.

 

eten en drinken:

Het eten en drinken van zuivel en vlees/vleeswaren zal de hoest alleen maar verergeren. Mijd daarom deze producten tijdelijk uit je menu. Eet veel pittige gerechten, zoals chili pepers. Dit zal de spieren in de keel helpen te ontspannen en zal zo ook de pijn kunnen verminderen. Kriebelhoest kun je wat wegnemen door een eetlepel rauwe, koud geslingerde streekhoning te nemen. Als het niet direct vermindert, kun je later nog een eetlepel nemen. Pas ook op met vette voedingsmiddelen, deze kunnen veel slijmvorming geven.

Betreft drinken is twee liter water /thee aan te raden. Dit helpt om eventueel slijm door te spoelen en de luchtwegen te verzachten waardoor ook het hoesten zal gaan afnemen.

 

( neus) verkoudheid

Niets zo vervelend als een neus die verstopt zit. Daarnaast kun je ook tijdelijk je reuk en smaak verliezen wat al helemaal een klein persoonlijk drama is als je een echte lekkerbek bent. Gelukkig is het in de meeste gevallen vrij onschuldig en zullen de klachten na ongeveer vier/vijf dagen weer verminderen en verdwijnen. Maar het blijft vervelend, een loopneus en een smaakloze en geurloze wereld . Hier enkele tips:

knoflook:

Zodra je de eerste verkoudheidsverschijnselen opmerkt, begin dan liefst direct met het eten van rauwe verse knoflook. Verhit de knoflook niet, maar verwerk het rauw door je voeding. Knoflook heeft een zeer sterke anti bacteriële werking. Eet per dan tenminste twee tot drie teentjes rauwe knoflook. Tja….die geur……je kunt deze verminderen door op een takje peterselie te kauwen,maar verder zeg ik : neem het even op de koop toe, als je erg graag snel van je gesnotter af wilt komen. Of kies voor zwarte knoflook. Deze is geurloos, maar heeft door fermentatie zijn krachtige eigenschappen behouden.

vitamine C:

Vitamine C kan goede ondersteuning bieden aan de lever, die op zijn beurt je immuunsysteem weer wat kan oplappen. Eet veel natuurproducten waarin erg veel vitamine C in zit. Grapefruit en citroen bevatten bijvoorbeeld erg veel vitamine C. Andere citrusvruchten kunnen weer minder geschikt zijn omdat deze te zoet zijn ( teveel fructose bevatten) en zo juist de afvoer van gifstoffen door de lever vertragen. Groene groenten, zoals broccoli, zijn ook zeer rijk aan vitamine C dus zet ook deze veelvuldig op het menu. Eet veel gele paprika, deze zijn erg rijk aan vitamine C. Ook het superfood baobab is extreem rijk aan vitamine C.Wil je echt een vitamine C stoot hebben, dan is CAMU CAMU aan te raden. KLIK HIER om er alles over te lezen.

Zelf neusspray maken

Een verstopte neus kan behoorlijk irritant zijn. Het bemoeilijkt de ademhaling en in het ergste geval verlies je tijdelijk je smaak en reuk. Ook kan een verwaarloosde neusverkoudheid zich ontpoppen in ernstige aandoeningen zoals ontstekingen in de holtes, Een verstopte neus is vooral zeurend en vermoeiend. En het kan de nachtrust verstoren.

Er zijn vele middeltjes op de markt, die een verstopte neus kan verlichten. Deze neussprays bestaan veelal uit een zoutoplossing. Je betaalt aardig wat voor zo’n spray, zeker homeopatische neussprays zijn behoorlijk pittig geprijsd. KNO artsen adviseren dan ook om zelf zoutoplossingen te maken, om de neus weer te openen. Dit is naast goedkoper ook vaak verstandiger omdat veel conventionele neussprays vervelende hulpstoffen bevatten. Je kunt de flesjes waarin deze sprays worden verkocht, hergebruiken. Maar je kunt ook spuiten kopen bij de apotheker of speciale flesjes. Ik heb een oud flesje gebruikt van DR.Vogel. Het kostte geen moeite om het flesje open te maken en om te spoelen.

Meer dan wat zuiver zout ( keltisch zeezout) en pure eucalyptusolie en water heb je niet nodig. Vul het flesje met een theelepel keltisch zeezout en vul op met water. Druppel één druppel ( niet meer!) olie in het flesje en schud goed. Je zoutoplossing is klaar.

Anti Griep drank

In het ergste geval kun je worden gegrepen door griep. . Daar zit natuurlijk niemand op te wachten, en wat we meestal het eerste doen is direct naar de drogist rennen voor de talloze anti griep en anti-verkoudheidsmiddeltjes. Dat al deze middeltjes niet geheel 100% meukvrij zijn is bekend. Het is daarom best de moeite waard, om het eerst op een echt natuurlijke manier proberen de kop in te drukken. KLIK HIER om naar het recept te gaan van mijn zelf ontwikkelde anti-griep drankje.

Resumerend:

Het zijn diverse middeltjes om alles wat te kunnen verzachten en te verminderen, maar verwacht niet dat het een wondermedicijn is om alles in één klap te doen genezen. Zeker met natuurlijke middelen heeft het wat extra aanlooptijd nodig om het werk goed te kunnen doen. Wat je verder kunt doen bij griep en verkoudheid is vooral GOED naar je lichaam te luisteren en veel rust te pakken. Slaap veel en ontspan. Pas ook op met hygiëne: was je handen goed, probeer niet aan je gezicht te komen en mijd direct handcontact met anderen . Probeer erg uit de buurt te blijven van je mond, neus en ogen, daar glippen virussen graag naar binnen. Een inkoppertje,maar toch: rook niet. Probeer ook zo ” normaal” mogelijk te blijven eten, ook al heb je juist geen honger.Zorg ook dat je goed drinkt. Eet wat je kunt verdragen. En probeer het anders steeds met kleine beetjes.Goed blijven eten zorgt er alleen maar voor dat je lichaam zich sneller kan herstellen. BETERSCHAP!

5 Reacties op “hatsjoe! kuch kuch!

 1. Goed wat je zegt van die honing in warme thee!! Heb daar nooit bij stil gestaan en adviseer het vaak! Haha Xx

 2. Veel beter ja, natuurlijke middeltjes tegen verkoudheid, griep ed. Ik wil er nog 1 aan toevoegen: goede honing (vd imker) vermengd met goede kaneel poeder (de echte ceylon,niet de nepkaneel cassia) en daar de hele dag kleine hapjes van nemen, werkt super tegen keelpijn en helpt je weerstand verhogen.

  En nog iets anders wat ik uit eigen ervaring heb ondervonden: dagelijks 2 eetlepels onbewerkte pure kokosolie eten (zo van de lepel) verdeeld over de dag, tegen giardia. Hoe kom je aan giardia? Als een hond dat met zich mee draagt kun je makelijk besmet raken. Ik heb het gehad. De bestaande medicijnen tegen giardia voor mensen kunnen zeer vervelende bijwerkingen geven wat je erg ziek van word. Kokosolie geeft geen bijwerkingen en werkt prima (ook voor de hond!!!) Maar moet wel lange tijd genomen worden.

 3. ik heb nog een wonder middel bij keelpijn namelijk verse jus d’orange met chilipoeder en dat opdrinken door een rietje zodat het direct naar de keel gaat en de smaak wat minder sterk is.

  • Een stukje ui achter het oor doen (klein stukje tape erover zodat het blijft zitten bijvoorbeeld). Echt een grootmoedersmiddeltje.
   Of (als het oor niet loopt) een watje met knoflookolie er in doen (beetje knoflook in olijfolie zachtjes laten koken en dan watje erdoorheen halen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *