Haver beignets

Ik ben geen fan van frituren. Ik heb nog nooit een frituurpan/friteuse in mijn bezit gehad en dat hou ik ook graag zo. De reden waarom ik nooit frituur lees je hier. Met name rondom feestdagen worden er traditionele zaken gefrituurd, zoals oliebollen en appelbeignets. In mijn feestelijke receptenboek DECEMBERLEKKERS vind je recepten om zonder de friteuse haverbollen en beignets te maken. Traditionele oliebollen staan er ook bij, deze worden alleen gebakken in zuivere kokosolie. Kijk voor meer info over DECEMBERLEKKERS hier.

Ik bedacht de haverbeignets in 2014. Ik wilde een simpele, gemakkelijke, maar vooral gezonde variant op de beignet, die we vaak zwemmend in het vet op de feestelijke borden zien tijdens de jaarwisseling. Naast dat het erg vet en suikerrijk is, zijn de appelbeignets bovendien zeer zwaar op de maag. Zeker gecombineerd met de nodige alcohol en andere versnaperingen kan dit een aanslag zijn op je lijf en je darmen compleet van slag maken De haverbeignets waren een daverend succes. En ieder jaar worden ze sindsdien veel gebakken! Waar ik natuurlijk ontzettend trots op ben 😉 Deze haverbeignet heeft ontzettend veel voordelen:

  1. je huis stinkt niet, en dus ook nog niet weken daarna.
  2. Het is uber-gezond, en ook voor je gasten met bepaalde intoleranties en allergieën een ideale traktatie.
  3. Ze zijn erg leuk om op tafel te zetten.
  4. Ze zijn in een handomdraai klaar, wat zeker in een drukke feestmaand geen overbodige luxe is.
  5. De ingrediënten zijn naast minimaal ook erg goedkoop, en dus voor de mensen met de smalle beurs een uitkomst.
  6. Alles wat je nodig hebt is een oven en wat bakplaten.
  7. Ze zijn licht verteerbaar. Dus geen last van opgeblazen gevoel, boeren, winden, rommelende darmen en in het ergste geval braken

Het recept, simpel en gemakkelijk

De receptuur bestaat maar uit zes ingrediënten, wat het erg budgetvriendelijk maakt. De vele kant en klaar mixen om beignets te bakken kosten bijna een godsvermogen terwijl ze inhoudelijk alleen maar uit meuk zijn samengesteld. Mijn recept kun je zo goedkoop maken als je wenst. Je kunt bijvoorbeeld voor goedkope havermout kiezen ( € 50 cent per 500 gram ) en de verse goudreinetten zijn in deze periode spotgoedkoop. De rest van de ingrediënten hebben de meeste mensen wel standaard in huis.

 

Het recept bevat havermout, wat om een korte weektijd vraagt, ongeveer 15 minuten . Zet 400 gram havermout samen met twee eetlepels biologische erythritol in ruim water te weken.  Zorg ervoor, dat het teveel aan weekwater is verwijderd. Anders wordt het beslag te nat. Maak de mout echter ook niet te droog, anders wordt de haver op de appel hard. Dat is knapperig en ook best lekker, maar een beignet hoort lekker zacht te zijn van structuur.  Dit recept is zo verrukkelijk, gezond en verantwoord, dat het niet alleen bij feestdagen gegeten kan worden, maar ook de rest van het jaar! Ideaal bijvoorbeeld als gezonde kindersnack, als gezond ontbijt, of heerlijk in je lunchtrommel! Je vind elders ook nog vele varianten, zodat je ook heerlijk kunt afwisselen! Je kunt uiteraard ook andere zoetmiddelen gebruiken om de haver te zoeten, maar deze bevatten gewone suikerwaarden, en bovendien geeft het een ander resultaat, omdat bepaalde andere zoeters zich anders gedragen tijdens het bakken. Gebruik daarom liefst biologische erythritol. Deze kun je  bestellen bij PUUR& FIT, KLIK HIER

Dit heb je nodig:

  • 400 gram geweekte havermout ( zie hierboven)
  • twee eieren of, als je veganistisch bent, een kleine gepureerde banaan
  • een eetlepel wijnsteen bakpoeder ( gewone bakpoeder kan ook)
  • ceylon kaneelpoeder
  • vier appels, gewassen en in de schil gelaten ( soort maakt niets uit, wel is de goud-reinet aanbevolen)

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180*C graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Boor met een appelboor de klokhuizen uit de appels. Snij de appels in dunne schijven. Roer de eieren en bakpoeder door de havermout. Schep steeds met een appelschijf wat havermout uit de kom en leg op de bakplaat. Zorg ervoor dat alles van de appel bedekt is met havermout. Zorg er ook voor dat het gaatje in het midden zichtbaar blijft.

Het beslag mag best een beetje papperig zijn. Als je de mout te droog houdt, kunnen de beignets aardig hard opbakken, wat natuurlijk ook best lekker is, maar niet de bedoeling. Ik wil de originele beignet zo goed mogelijk benaderen en dan moet ie toch aardig zacht zijn.

Het opscheppen kun je het beste meteen uit de kom doen. Je kunt de appel dan mooi bedekken en met je vinger het gaatje in het midden door-boren. Bestrooi ze royaal met de kaneelpoeder. Bak de haverbeignets in het midden van de oven gaar in ongeveer 15  25 minuten, controleer tussentijds. Laat afkoelen.

Je kunt ze eventueel ook nog bestrooien met stevia Icing poedersuiker  Dat maakt ze ook feestelijker!

 Chocolade haverbeignets:

Je kunt met bovenstaand recept ( haver beignets) ook een geweldig lekkere variant maken! Dit heb je dan extra nodig:

  • vijf flinke eetlepels magere cacaopoeder ( of gewone biologische cacaopoeder, rauwe cacaopoeder of carobe)
  • een eetlepel vanille bourbon
  • een eetlepel kaneelpoeder

Om te garneren: 

  • cacao nibs

Roer de cacaopoeder,kaneel en vanille door de havermout massa en volg verder het recept. Bestrooi de cacao beignets royaal met de cacaonibs en bak ze in de oven gaar.

 

Zoete aardappel beignets

Een lekkere variant op de haver beignet is deze zoete aardappel beignet. Verrukkelijk en verrassend! KLIK HIER om naar het recept te gaan

 

Haver beignets met peer:

In plaats van appel, kun je uiteraard ook vele andere soorten fruit gebruiken ! Bijvoorbeeld peren! Boor ook bij peren met een appelboor het klokhuis erui en snij in ringen. Volg verder het basisrecept voor de haver beignets!

Ananas beignets

In plaats van appel, kun je ook verse ananas parten gebruiken. Je kunt hiervoor het basis recept aanhouden. En de appel vervangen voor vers parten ananas. Je kunt de beignets versieren met o.a kokos rasp en cacao nibs.

 

Rode biet / geitenkaas beignets

Wil je het wat gewaagder en durf je het aan om je gasten iets bijzonders voor te schotelen? Maak dan ook deze rode bieten / geitenkaas beignets! Ze zijn onweerstaanbaar, de combinatie laat zich goed smaken! Kook twee rode bieten 5 minuten. Dep ze droog en snij ze in plakken. Boor met de appelboor gaten in het midden, en besmeer de plakken met geitenkaas-spread. Dit kun je in de meeste biowinkels kopen maar ook in supermarkten. Je kunt ook gewone kaasspread gebruiken.

Verder volg je het basis recept. Het is mogelijk, dat er een iets langere baktijd nodig is, maar blijf dit even tussentijds goed controleren.

 

FIJNE JAARWISSELING!

 

 

37 Reacties op “Haver beignets

  1. Hoelang zijn deze haver beignets houdbaar? Kun je ze een paar dagen van te voren maken?

    • Gewoon op je gevoel af gaan. Zorg dat de mout goed onder water staat. Is er nog restwater over morgen ,giet dit dan af. Succes!

  2. Vreselijk … LEKKER!!! Beide versies net gebakken, eentje geproefd van de eerste versie, half met en half zonder stevia frost… beiden even lekker! Dat wordt smullen morgen!

  3. Het lijkt mij een heerlijk recept. Ik houd helemaal niet van oliebollen dus dit lijkt mij een lekker alternatief… Kun je de twee eetlepels stevia suiker vervangen door kokosbloemsuiker en zo ja door welke hoeveelheid daarvan?

  4. zie nergens staan op welke temperatuur ze gebakken worden in de oven?? Heb ik iets gemist. dank voor dit geweldige recept. dit lust ik denk wel

          • Is het de bedoeling dat beide zijde van de appel met beslag bedekt worden. Ik heb net de eerste helft aan beide kanten gebakken maar de onderkant wordt dan niet goed gaar?

  5. Goedemorgen Homemady’s!
    De laatste dag van het jaar! Het jaar is om gevolgen.Tenminste, wel voor mij. Ik heb het idee dat ik door alle drukte hele stukken uit het jaar heb over geslagen. Ik ben afgelopen weken ontzettend druk geweest met het bedenken van vijf super-de uber- lekkere maar vooral GEZONDE en meukvrije recepten om 2014 uit te luiden en 2015 te verwelkomen. Ik maak soms echte ” toppertjes” betreft recepten, maar soms springt er ECHT een recept uit, en dat is in dit geval absoluut de haver beignet! Ik heb ontzettend veel leuke en goede reacties ontvangen, velen zijn net zo enthousiast als ik zelf! Dat is een erg mooi geschenk om te krijgen als auteur, geloof mij!
    Toch lees ik her en der in alle reacties dat er nog wel eens iets mis gaat. Vandaar deze baktips! Zo kun je vandaag pas echt goed voorbereid ” AAN DE BAK!”
    Tips bij het bakken van de haver beignets
    HELP! HET BESLAG IS TE DUN EN LOOPT UIT!
    Dit kan komen doordat er nog teveel weekwater aanwezig is/achter is gebleven. Zorg er dus goed voor, voordat je de andere ingrediënten bij de havermout voegt, dat er geen bodempje water bij de havermout staat in de kom. Giet dit voorzichtig uit de kom. Is het al te laat en zitten de andere ingrediënten er al doorheen? Probeer opnieuw het nat nog af te gieten. Lukt dit niet meer, voeg er dan nog een klein beetje droge havermout aan toe, tot de massa wat steviger wordt.
    HOE KRIJG IK HET BESLAG OP DE APPELRINGEN?
    Schep met een appelring goed in het beslag. Hou de appel vervolgens rechtop, zodat het beslag langzaam naar beneden loopt. Als de appel geheel is bedekt met het beslag, met je vinger het gaatje in het midden doorpriemen en meteen op de bakplaat leggen. Zit er niet overal beslag op de appel? Pak een theelepeltje en schep wat beslag bij op de appel. Het bedekt zichzelf dan meteen.
    MOET DE HAVER ECHT 24 UUR WEKEN?
    Nee, dit hoeft niet. Je kunt de tijd ook verkorten naar 8 uur. Betreft havermout heeft het niet ontzettend veel nut om het fytinezuur te verwijderen/om te zetten. Dit lukt bij haver moeilijk. Wel is het belangrijk in dit recept dat de haver goed is doorweekt. Je kunt er ook vier uur van maken. Zorg ervoor, dat de havermout echt goed is doorweekt en geen harde,droge delen meer heeft.
    KAN IK OOK HAVERVLOKKEN GEBRUIKEN?
    Dat kan uiteraard, maar voor dit recept adviseer ik het niet. Havervlokken blijven een stuk grover en is qua ” mondgevoel” dan ook een stuk minder ” appelbeignet”. Ook blijven havervlokken minder goed hechten aan de appels tijdens het scheppen.
    HOE LANG KAN IK ZE BEWAREN?
    Geloof me, zo lang hou je ze niet, die zijn op voordat je het weet Maar wil je ze bewaren: in een plastic bewaardoos, bekleed met aluminiumfolie. Op een koele plek ( niet in de koelkast!) Denk bijvoorbeeld nu met deze buiten temperaturen, buiten. Op kamertemperatuur rond de 13/14 graden. Hoe ouder ze overigens worden, hoe lekkerder!
    WELKE APPELS MOET IK GEBRUIKEN?
    Elke gewenste appelsoort. Van goudreinetten tot Granny’s, van Elstar tot Jonagold, elke appel is perfect.
    IK WIL ZE GRAAG WAT ZOETER. HOE DOE IK DAT?
    Voeg aan het beslag een extra eetlepel stevia kristal sweet Xtra toe en een theelepel vanille bourbon. Dit geeft de beignets een extra zoete smaak.
    KAN IK OOK ANDERE NATUURLIJKE SUIKERVERVANGERS GEBRUIKEN?
    Dat kan uiteraard. Omdat ik zelf alleen maar werk met stevia kristal sweet en Ery pure ( erythritol) weet ik echter niet hoe de beignets uitvallen gezoet met andere suikervervangers. Ik adviseer in ieder geval GEEN vloeibare suikervervangers te gebruiken als agave, ahorn en honing. Dit zorgt alleen maar voor een meer vloeibaar beslag. Kies kokosbloesemsuiker en palmsuiker als goede vervangers. Zoet op smaak: begin met twee eetlepels. Gebruik in ieder geval voor de havermout ( weekbad) twee eetlepels om te laten weken.
    Zijn er nog vragen? Laat ze hieronder achter en ik zal vandaag zoveel als ik maar kan ” standby” blijven voor jullie!
    Heel veel succes met bakken en rest mij uiteraard nog te zeggen:
    FIJNE EN MEUKVRIJE JAARWISSELING!

    • Echt een makkelijk en lekker recept.
      Maar er zijn wat tegenstrijdigheden.
      Er staat toch echt aan het begin van het recept: 15 min. weken; toch lees ik daarna hier over 24 uur en eventueel minder….?
      Ook staat er duidelijk: oven voorverwarmen op 180 graden… wordt vervolgens 200 van gemaakt in jouw reactie. (Denk dat dat ook de beste temperatuur is)
      En de 2 eetlepels Erythritol ontbreken in het ingrediënten lijstje maar noem je wel.
      Maakt verder niet uit, kort geweekt smaakte het ook goed 😉
      Ik heb er nog n snufje zout aan toegevoegd (niet noodzakelijk) en een klein beetje boter erover laten smelten. Goed vet is niet verkeerd!
      Dank voor al het moois dat jij brengt en een mooie, knalvrije jaarwisseling,

      Winnefred

  6. Hoi Monique, hoe moet de consistentie worden van de beignet als hij klaar is? Ze staan nu een half uur in de oven maar het blijft een beetje fragiel zeg maar…

  7. Dag Monique,

    Allereerst nog de allerbeste wensen voor 2015!
    Ik heb op Oudejaarsdag de haver beignets gemaakt en ze waren erg goed gelukt. Ze smaakten heerlijk, dat vonden mijn dochter en mijn vriend ook! Ik ga zeker de andere varianten binnenkort uitproberen. Ik wil graag het recept van de haver beignets plaatsen op mijn website, met uiteraard een link naar jouw website. Vind je dat goed?

    Groetjes, Marjon

    • Hai!
      Jij ook de allerbeste wensen! Je mag het recept plaatsen op je website, daar geef ik je bij deze éénmalige toestemming voor. Wel inderdaad met bronvermelding ( naam en website) voor ons aan de regeltjes te houden 😉 Leuk en bedankt voor het delen! Warme groet!

  8. Hoi Monique,

    Denk je dat het ook goed gaat als ik de eieren helemaal weglaat? 🙂

    Groetjes, Vivian

  9. Monique, dankjewel, ze zijn heerlijk!!! Hier en daar n beetje aangepast, maar absoluut optie als vervanger van. We hadden vanavond ook ‘de echte’, maar deze zijn veel lekkerder!! ????

  10. Mooi recept, maar helaas vind ik stevia ontzettend vies. Ik vraag me af of het ongezoet ook lekker is.

  11. Had het zonder de zoetstof gedaan maar dan is de nasmaak niet echt lekker. Volgende baksel doe ik er kokosbloesemsuiker in dan zal het vast helemaal goed komen👍Beignets zagen er heel smakelijk uit.

  12. Ik ga het proberen, lijkt me heerlijk! Ik gebruik nooit frituur.
    Ik vind wel zonde om uitgelekte weekwater van havermout weg te gooien, gebruik het liever als pap voor ontbijt!

  13. Heerlijk nu weer zoveel recepten. Die wordt weer een gezellige week om veel uit te proberen!! Ga zo door!!! Kijk elke week uit naar je nieuwsbrief
    Ik bak veel uit een van je boeken die ik heb. Nu uit je boek “ december lekkers” allemaal zo lekker alleen vraag ik me af bij de temperaturen die je aangeeft is dat hetelucht?
    Nu trek ik 20% af van de aangegeven temperuren maar is dat juist?.

  14. Wat een vreselijk taalgebruik op deze website.
    Zwemmend in de olie, zeer zwaar op de maag, onzin. Dat ligt aan de kok! Natuurlijk een aanslag op je lijf, zeker met alcohol. Dat weet je dus eet je het niet! Braken van beignets (of ander eten)? Ga met normale mensen/koks om! Wat een slechte ervaringen moet je wel niet met eten hebben om je zo uit te laten.

  15. Gelukt, deze haver appelbeignets! Misschien niet de mooiste, maar wat een fijn recept – weinig ingrediënten, gemakkelijk te maken en ze zijn bovendien heerlijk 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *