Haver-zonnepittenbrood ( vegan)

Ik maak zelf mijn brood. Dit is niet alleen veel lekkerder, voedzamer en verantwoorder, ook is het superleuk om te maken, en je maakt het zeer snel en gemakkelijk. Ik gebruik geen broodbak-machine, maar mijn vertrouwde oven en ik gebruik geen gist. Ik bak mijn broden met wijnsteen bakpoeder. Dit heeft als voordeel, dat je al twee tot drie broden in nog geen uur tijd kunt bakken!

IMG_3540

Mooi, gelikt, perfect en griezelig tot in de puntjes geperfectioneerd zijn homemade broden niet. Maar MOET dit? Want homemade brood smaakt er niet minder lekker door, sterker nog, ik vind homemade brood verrukkelijk en in de verste verte niet lijken op al dat luchtige supermarkt-brood waar je zo een gat in kunt blazen. Nee, dan zijn homemade broden wel even ” andere koek” Ze zijn vaster, robuuster, en vullen daarom enorm. Als je normaal gesproken vier/vijf boterhammen eet kun je met een snee homemade brood af doen. Het werkt zo vullend, dat je komende uren geen honger hebt.

IMG_3545

Deze snee haver-zonnepittenbrood vervangt bijvoorbeeld vijf tot zes sneetjes brood uit de supermarkt. En lekker? Maak het zelf maar! Het brood is glutenvrij, koemelk/lactosevrij, vrij van kunstmatige additieven, vrij van genetische manipulaties en bevat geen transvetzuren , geschikt voor veganisten.

Dit heb je nodig:

  • 500 gram havermout ( droog)
  • 400 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen
  • een vol koffiekopje zonnebloempitten
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • 50 gram lijnzaad
  • een grote banaan, gepureerd
  • warm water

IMG_3544

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 195 graden. Bekleed een middelgrote vierkante ( brood) bakblik met bakpapier. Roer in een kom alle ingrediënten stevig door elkaar, voeg hieraan beetjes water toe tot de massa stevig en smeuïg is geworden. Stort de massa in het blik en verdeel. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-50 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

IMG_3541

 

 

4 Reacties op “Haver-zonnepittenbrood ( vegan)

  1. Ziet er heerlijk (en simpel!) uit Monique. Zou het ook zonder banaan kunnen of heeft die een functie? Misschien om alles te doen plakken? Is lijnzaad daar niet voldoende voor? Of evt chiazaad erbij? Alleszins bedankt om dit recept te delen!

    • Ik lees hier bij een ander recept dat je 2 bananen kan vervangen door 3 grote verse eieren…

  2. Even een vraagje! Kan de lijnzaad vervangen worden want ik ben daar allergisch vooren begrijp ik het goed dat je dat je in totaal 900 gram havermout nodig hebt? Of bedoel je 500 gr en daarvan 400 gram fijngemalen. Ik ben benieuwd naar je reactie

  3. Dit brood ga ik ook maken deze week, heb er al zin in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *