Haveryoghurt ( lactosevrij)

Ik maak dagelijks zelf mijn havermelk. Ik ben gezegend met een lijf wat koemelk kan verdragen, maar kies voor homemade melkvervanging omdat ik A: het erg lekker vind en B: het een stuk gezonder is dan al die bewerkte meuk uit de supermarkt. Tijdens het maken van mijn havermelk, ontdekte ik, dat je er ook een erg dikke en romige massa van kunt maken, die erg veel weg heeft van de structuur van yoghurt. Dit resulteerde in haveryoghurt, waar niets meer of minder aan te pas komt dan havermout en stevia druppels! Wat is DIT lekker! Dit recept vraagt om een weektijd vooraf van liefst 24 uur. Zet 500 gram havermout samen met 10/15 druppels stevia ( ik gebruik de karamel variant, erg lekker!) in ruim water te weken. De volgende dag is het klaar voor gebruik. Wil je liever erythritol suiker of stevia  sweet Xtra gebruiken? Gebruik dan drie eetlepels erythritol suiker of anderhalve eetlepel stevia l sweet Xtra.

De voordelen zijn geweldig:

– Het is vrij van koemelk/lactose, E nummers en andere rare toevoegingen

– Het is enorm voedzaam, en het vult de maag goed, zodat je even verzadigd bent

– Het is erg goedkoop, de druppels zijn ontzettend zuinig in gebruik en je kunt uiteraard geheel op eigen smaak zoeten!

Dit heb je nodig:

 • 500 gram geweekte havermout in stevia druppels ( zie hierboven)
 • enkele druppels stevia ( ik heb karamelsmaak gebruikt )

Extra nodig:

 1. een grote zeef
 2. een grote kom
 3. een blender of keukenmachine
 4. een pannenlikker/spatel met een hard mondstuk.
 5. schone, glazen flessen en een trechter

Zo maak je het:

Zet een kom klaar en zet de zeef op de kom. Doe alle havermout in de keukenmachine en laat 45 seconden op hoogste stand draaien. Doe de mout in de zeef en druk met de spatel stevig aan, maak wat draaiende bewegingen zodat het vocht goed uit de mout door de zeef wordt gedrukt.

IMG_7533

Gooi de mout weer terug in de machine en voeg steeds hele kleine beetjes water toe, en pulseer enkele seconden. Hou het pulseren minimaal mogelijk, zodat er een romige massa door de zeef blijft komen. Als je melk maakt, is dit juist andersom, dan moet er telkens meer water worden toegevoegd. Voor de yoghurt moet je de mout zo ” heel” mogelijk laten. Als de kom goed vol is, de yoghurt overgieten in de fles ( sen) .Voeg op smaak nog enkele druppels stevia toe, en schud alles goed door. Zet in de koelkast.

IMG_7853

De yoghurt wordt lobbiger als hij gekoeld is. Je kunt aan de yoghurt nog tal van lekkers toevoegen zoals vers intact fruit, zaden, noten, en pitten.

Deze yoghurt is niet zuur. Wil je de echte fris-zure smaak nabootsen van yoghurt? Voeg er dan het sap van een uitgeperste citroen aan toe, roer goed door. Dan heb je een fris-zure haveryoghurt!  Je kunt ook een capsule probiotica ( plantaardig, bijvoorbeeld van het merk Solgar) toevoegen om de yoghurt voedzamer te maken.

IMG_7854

EET SMAKELIJK!

 

Meer inspiratie nodig? Vind mijn groep op Facebook!

 

10 Reacties op “Haveryoghurt ( lactosevrij)

 1. wat leuk, kun je even uitleggen of je de havermout in de blender doet met of zonder het water waarin je hebt laten weken? wat is de hoeveelheid water?

 2. Monique mag ik meteen vragen hoe lang je haver in de week kan laten staan. Laatst stond hij door omstandigheden 1 week in de week met stevia. Kun jij me zeggen of je het dan nog kan gebruiken?

  • Dit staat erg duidelijk omschreven. Lees het recept anders nog even aandachtig. Succes!

  • Geen idee, dit overkomt mij nooit en dus kan ik hier geen oordeel over velgen. Ik denk niet dat het erg fris blijft, maar dat is aan jezelf om te oordelen. Ligt ook aan de temperatuur waaronder het is bewaard. Succes en warme groet!

 3. Dus…havermout in water in de week zetten 24 uur lang. Dan alles in de blender doen ff kort op hoog blender en dan door zeef drukken..Dit gezeefde weer in de blender en wat water toevoegen en kort pulseren..Hoeveel water ongeveer dan toevoegen?? Dit paar x weer door de zeef doen en weer in blender en pulseren? En dan alles in een fles. Hoeveel yoghurt heb je dan omdat je spreekt over fles (sen)? Hoelang kam je dit bewaren?? Ben alleen nl.

 4. Waarom zoveel stevia er in?
  Stevia geeft zo een nare bij smaak ik heb daar al last van na 1 kopje thee.

  • dat bepaal je toch lekker zelf? ik hou van zoet, maar jij hoeft dat niet te gebruiken. Maak daarin je eigen keuze. Ik maak de recepten zodat ze echt lekker op smaak zijn, maar jouw smaak is de mijne niet. Warme groet.

 5. Ooh, dit ga ik proberen, lekker! Ik snap alleen niet waarom je eerst al het water eruit zeeft en daarna weer water toevoegt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *