Heerlijke citroen granita maak je zo!

Vooral in de zomermaanden maak ik het veel: GRANITA. Dit is niets meer of minder dan half bevroren zoete drank die vooral in Italië ( de Siciliaanse keuken ) enorm populair is. In Nederland kun je granita nog het beste vergelijken met de bekende SLUSH PUPPY. Het gaat om water met suiker en andere lekkere smaakjes, die steeds kort wordt ingevroren en omgeschept tot het punt dat het granita is geworden : half bevroren ijswater. Je kunt enorm losgaan op wat je eraan toevoegt. Het traditionele basisrecept bestaat uit water, veel suiker, en vruchtensappen, maar ook diverse andere toevoegingen als noten. Meest populair is de citroen granita, wat bestaat uit vers citroensap + citroenschil-rasp, water en veel suiker. Dat kunnen we uiteraard ook suikervrij maken!

In principe kun je ieder gewenste zoetstof gebruiken, ik prefereer zuivere biologische erythritol suiker omdat dit de echte smaak van suiker het meest benadert. Maar je kunt ook kiezen voor stevia poeder of druppels. Het maken kost even wat geduld en tijd, maar inhoudelijk stelt het verder niets voor. De smaak is verrassend! Probeer het zelf maar eens!

Wat heb je nodig:

Extra nodig:

  • een BPA vrije plastic of RVS koud-bestendige bak, liefst met deksel

Zo maak je het:

  1. rasp de schil van de citroenen, pers het sap uit
  2. blend liefst in een blender het citroensap en erythrirol door het water
  3. schenk de massa in de bak en roer de citroenrasp erdoor.
  4. zet de bak twee uur in de vriezer
  5. roer om, zet opnieuw twee/drie uur terug in de vriezer
  6. kijk of de granita al is gevormd, zo niet, roer opnieuw om en vries een uurtje na.

Granita is verrukkelijk om zo op een warme dag op te smikkelen, maar ook lekker :

  • door een latte koffie
  • door toertjes en desserts
  • door kwark en yoghurt
  • in een cocktail
  • over vers zacht zomerfruit

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *