Heerlijke wafel recepten ( ook vegan!)

IMG_0400

Wie is er niet dol op? Ik moet degene in ieder geval nog tegenkomen die geen wafels lust. Zeker zo rond de feestmaanden worden er weer erg veel wafels gebakken in vele oliebollen-kramen en thuis. Wie kent de echte Belgische wafel niet? Kortom, wafels zijn een enorme lekkernij. Helaas zijn ze niet erg gezond te noemen. De meeste wafels worden gemaakt van witmeel, suiker, eieren, gist en melk.

IMG_0200

Ook zijn de wafelijzers waarin ze massaal worden gebakken, niet wat je zegt gifvrij/vrij van teflonlagen. Ik ben daarom best lang op zoek geweest naar een wafelijzer voor thuisgebruik, die 100% gifvrij is. Onlangs vond ik eindelijk een prachtig wafelijzer, deze heb ik mogen reviewen en in een mooie kortingsactie mogen aanbieden. Ik ben zelf nog nooit zo blij geweest met een wafelijzer. Ik heb er al aardig wat ” versleten” eer ik tot deze van Breville kwam. Ik wilde immers toch best eens een lekkere meukvrije wafel maken, en tja, dan nam ik die teflon lagen er maar op de koop toe omdat ik destijds werkelijk geen beter alternatief kon vinden. Toch bleef dat vervelende detail flink aan mij knagen, zelfs zo erg, dat ik toch besloot de ijzers naar de kringloop te brengen…..dan maar géén wafels……;(

IMG_0207

Toch bleef het verlangen. En daarom ben ik extra blij met mijn Breville wafelijzer! Sinds dat ik hem in mijn bezit heb staat hij dagelijks aan. Want dankzij de vier-laagse keramische lagen koekt werkelijk niets snel aan en is schoonmaken geen crime meer. Wil je alles lezen over de Breville? Klik hier.

De kortingsactie destijds was een gigantisch succes. De ijzers waren in no-time uitverkocht. En dus hebben nu inmiddels erg veel mensen de Breville in huis. Daardoor kwamen er bij mij vragen als ” heb je lekkere wafelrecepten?” binnen stromen. Ik ben daar uiteraard direct mee aan de slag gegaan en geef hieronder een aantal heerlijke meukvrije recepten die je in nog geen kwartiertje in je wafelijzer kunt maken! Opgelet: de recepten zijn uiteraard ook te gebruiken in andere wafelijzers, maar ik weet niet hoe deze resultaten zullen zijn.

IMG_0399

SNELLE CHOCOLADE WAFELS

Deze verrukkelijke wafels maak je in nog geen 15 minuten. Ze bevatten weinig ingrediënten en enkel gezonde, voedzame ingrediënten waardoor de wafels bijvoorbeeld ook perfect zijn als ontbijt!  Uit dit recept maak je ongeveer vijf dikke grote wafels.Dit recept is geschikt voor veganisten!!!!!!

Dit heb je nodig:

  • 85 gram biologische magere cacaopoeder
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • een grote banaan, gepureerd
  • 85 gram lijnzaad
  • 25 gram chiazaad
  • 25 gram sesamzaad
  • een vol koffiekopje kasha ( geroosterde boekweitkorrels)
  • warm water

IMG_0396 IMG_0398

Zo maak je het:

Zet het wafelijzer aan. Roer alles door elkaar en voeg steeds hele kleine beetjes warm water toe tot de massa smeuïg maar homogeen is geworden. Bak van het beslag wafels in je ijzer. Lekker met greensweet-stevia Icing poedersuiker! 

IMG_0402

TOMAAT-UI WAFELS

Wauw, wat een heerlijke, hartige rakkers! Lekker voor de stevige trek en als voedzame lunch! Dit recept geeft ongeveer 5 grote, dikke wafels.

Dit heb je nodig:

  • 450  gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen
  • 15 druppels greensweet-stevia amandel 
  • twee eetlepels ras el hanout kruiden
  • een theelepel komijnpoeder
  • een snufje keltisch zeezout
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • drie verse eieren
  • vijf tomaten, waarvan drie in kleine stukjes gesneden en twee in plakjes
  • een kleine ui, fijn gesnipperd
  • warm water

IMG_0402  IMG_0403

Zo maak je het:

Zet het wafelijzer aan. Roer de stukjes tomaat en ui door de rest van de ingrediënten, hou de plakjes tomaat apart. Voeg steeds hele kleine beetjes water toe tot de massa smeuïg maar homogeen is geworden. Schep de twee wafel-platen vol met wat beslag, beleg deze met plakjes tomaat en schep opnieuw een flinke lepel beslag op de plakjes. Druk het ijzer enih=ge tijd goed dicht zodat alles goed in elkaar wordt gedrukt en wordt verwarmd.

IMG_0338

MINI WAFELTJES

Deze schatjes zijn erg leuk om neer te zetten tijdens een kinderverjaardag of bij een high-tea! JAe haalt uit dit recept een flink bord vol mini-wafeltjes.

Dit heb je nodig:

  • 450 gram havermoutmeel
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • twee verse eieren
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia swer Xtra
  • een theelepel vanille bourbon
  • een theelepel ceylon kaneelpoeder
  • warm water

IMG_0336

Zo maak je het:

Zet het wafelijzer aan. Roer alle ingrediënten goed door elkaar, voeg steeds kleine beetjes water toe tot de massa smeuïg maar homogeen is geworden. Schep steeds een eetlepel beslag in het ijzer en bak de mini wafeltjes. Lekker met greensweet-Icing poedersuiker!

IMG_0210

HET BASISRECEPT

Eigenlijk kun je je fantasie compleet laten gaan. Als je aan het basisrecept allerlei lekkers toevoegt, zoals lekkere specerijen, of zoiets als geweekte rozijnen, gojibessen, moerboeien, noten, zaden,pitten, kokosrasp/snippers, amandelschaafsel, cacaonibs, enz kun je je wafels zo lekker mogelijk maken als je wenst. Maak dit basisrecept en roer er alles doorheen wat je maar wenst! Denk ook aan lekker vers intact fruit, groente, en kruiden!

Dit heb je nodig:

  • 350 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • drie verse eieren
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 10 druppels greensweet-stevia chocolade
  • een half theelepeltje vanille bourbon of ceylon kaneelpoeder ( of, nu het toch de tijd van het jaar is, speculaaskruiden 😉  )
  • drie flinke eetlepels kokosolie, gesmolten
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • haver of andere melkvervanging ( je kunt ook warm water gebruiken)

Roer alle ingrediënten door elkaar in een kom, en voeg steeds kleine beetjes melk toe tot er een stevig ( maar niet TE stevig) beslag ontstaat. Laat dit kort even staan. Bak wafels in het ijzer.

IMG_0209

Wil je meer lezen over wafels, wafelijzers en méér recepten? Klik hier

IMG_0870

Hazelnoot wafels

Verrukkelijke wafels gemaakt met hazelnootmeel. Met een zalige chocolade-poedersuiker er overheen gestrooid echt onweerstaanbaar!

Dit heb je nodig:

  • 250 gram hazelnootmeel ( hazelnoten fijn vermalen)
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • drie eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • een eetlepel ceylon kaneelpoeder
  • een theelepel vanille bourbon
  • 200 gram lupinemeel of amandelmeel
  • drie verse eieren
  • 45 ml haver of amandelmelk

Voor de chocolade-poedersuiker:

  • vier flinke eetlepels greensweet-stevia ICING poedersuiker
  • een eetlepels biologische magere cacaopoeder

IMG_0871   IMG_0869

Zo maak je het:

Zet het wafelijzer aan. Roer alle ingrediënten in een kom goed door elkaar. Maak de wafels. Meng de poedersuiker door de cacao en bestrooi de wafels rijkelijk.

IMG_1339

Hartige bonen-wafels

Peulvruchten zijn knetter-gezond. Alleen eten we ze nog veel te weinig, grotendeels te danken aan het gebrek aan inspiratie. Deze verrukkelijke wafels zijn gemaakt van oldambster wierdebonen, maar je kunt ieder gewenste peulvrucht gebruiken, zoals zwarte bonen, witte/bruine bonen, kievitsbonen, oog-bonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen enz. Op deze manier eet je voortaan graag meer peulvruchten!

Dit heb je nodig:

300 gram gekookte peulvruchten ( zie hierboven) gepureerd

twee eetlepels ras el hanout kruiden

een eetlepel Italiaanse kruiden 9 of gebruik kruiden naar keuze)

10 gram ( wijnsteen) bakpoeder

drie verse eieren

350 gram havermoutmeel of boekweitmeel

warm water

IMG_1338 IMG_1337

Zo maak je het:

Zet het ijzer aan.Roer alle ingrediënten in een kom stevig door elkaar en voeg steeds kleine beetjes water toe tot de massa smeuïg is. Bak wafels in het ijzer. Lekker bestrooid met een beetje bonenkruid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *