Het COVID-19 drama…..wat moeten we eten?

We leven op dit moment van schrijven ( Maart 2020) en een zeer rare periode. Het COVID-19 virus, beter bekend als het Corona virus slaat woest om zich heen en maakt vele dodelijke slachtoffers over de gehele wereld. Ook in Nederland zijn de gevolgen voelbaar en dankzij de vele maatregelen, zichtbaar. Het hele leven lijkt over de gehele wereld stil te liggen, wat een zeer vreemde situatie is omdat we dit niet gewoon zijn. Vakantie is leuk, maar een gedwongen stil-legging van het dagelijkse leven is iets geheel anders, dit ervaren we nu heel goed

Supermarkten worden nog steeds leeg geplunderd. Ondanks de vele oproepen het hamster-gedrag de kop in te drukken blijven we in blinde paniek de supermarkten leeg kopen, alsof het gratis wordt weg gegeven. Ik kan al dagen geen rol toiletpapier meer kopen, ik veeg mijn kont noodgedwongen af met keukenpapier wat ook inmiddels flink aan het opraken is. Ik ben al wat oude kranten aan het verzamelen. Dit is uiteraard ontzettend triest, maar wat misschien nog triester is, is dat we massaal onze handen slaan op kant en klaar en fast-food. De afbak-broodjes, pizza’s , diepvries-snacks enzovoort zijn niet meer aan te slepen. De verse groente-afdeling lijkt vooralsnog de hamster-aanvallen redelijk door te komen. We lijken te gaan voor voorbewerkt en gemaksvoedsel, wat nu juist het voedsel is wat we niet zouden moeten eten in deze nare periode.

IMMUUNSYSTEEM BOOSTEN?

Ik zie ontzettend veel onzin voorbij komen op social media. Mijn nekharen gaan steeds opnieuw overeind als ik weer de zoveelste post op Facebook voorbij zie komen, dat we aan talloze onzinnige “ weerstand-verhogende” producten moeten. Om meteen ontnuchterend te beginnen, bestaat er eigenlijk helemaal niet zoiets als “ boosten” of “ de weerstand bijstellen”. Het immuunsysteem is een complex iets wat we hooguit kunnen ONDERHOUDEN. Dit doen we niet alleen met goede, uitgebalanceerde voeding, maar bijvoorbeeld ook met voldoende bewegen, een goede nachtrust, en rust en regelmaat.
Het heeft zeer weinig zin, om je helemaal vol te proppen met bijvoorbeeld vitamine C, waar nu erg veel over wordt geschreven en gezegd. In ons dagelijks voedsel zit enorm veel vitamine C, omdat het veel wordt toegepast als conserveringsmiddel. Als we volwaardig, gevarieerd en gezond eten, hoeven we geen extra vitamine C bij te slikken. Het is alleen zinvol, als er een wezenlijk tekort is. In Nederland is het zelfs een beetje onmogelijk om een vitamine C tekort op te lopen omdat het zo vaak in ons dagelijks voedsel voorkomt. Het heeft tevens te maken met hoe je lichaam vitamine C opneemt. Meer lezen over vitamine C ? KLIK HIER
Kortom: het immuunsysteem kun je niet op peil houden met bijvoorbeeld een overdosering aan vitamine C, of andere weerstand-verhogende verhalen. Het immuunsysteem vraagt om ONDERHOUD. En dat is een samenspel van rust, gezond eten, voldoende nachtrust en voldoende beweging. Ik zeg zeker niet dat het zinloos is om extra vitamine C bij te slikken, zeker als er behoefte is, maar het is onwaarschijnlijk dat het iets doet tegen het COVID-19 virus want er is geen plausibel werkingsmechanisme.

WAT MOETEN WE DAN ETEN?

Mij wordt ontzettend veel gevraagd, wat we nu het beste kunnen eten. Als ik het simpel en kort moet beantwoorden is dit wat ik hierboven heb geschreven. GEZOND. VOLWAARDIG. MET GOEDE REGELMAAT. Maar wat houdt dit nu inhoudelijk in? Welk voedsel kunnen we nu het beste inslaan in plaats van al dat “ lege” voedsel wat momenteel de supermarkten uit vliegt? Ik som er een aantal op:
1) VERSE GROENTE
De onbetwiste nummer één zijn uiteraard de vele verse, intacte groente. Eet zoveel als je op kunt, en gebruik “ alle kleuren” (  KLIK HIER om daar meer over te lezen) Hou de groente zo intact mogelijk. Zo verspillen we niets en gebruiken we ook alle aanwezige voedingsstoffen. Eet iedere dag royale hoeveelheden, met in het bijzonder groene ( blad) groenten. De stof chlorofyl ( wat groene groenten zo groen kleurt )  heeft vele gunstige effecten . Hoe groener de groente, hoe meer chlorofyl er aanwezig is.
Eet ook zoveel mogelijk paars gekleurde groenten. Deze danken hun kleur aan ANTHOCYANEN. Anthocyanen zijn kleurstoffen die in de celvacuole van hogere planten voorkomt.. Er zijn wel 250 verschillende anthocyanen. Ze komen voor in de gehele plant, maar voornamelijk in bloemen, vruchten en bladeren. Anthocyanen zorgen ervoor dat alles de bekende paars / blauwe kleur krijgt. Denk aan de rode kool, de blauwe bes, de zwarte bes enzovoort. Aan anthocyanen worden gigantisch grote gezonde voordelen gekoppeld. Eet je de paarse groente en fruit zo rijp mogelijk, profiteer je zo optimaal mogelijk van de ruim aanwezige anthocyanen.
Anthocyanen behoren tot de groep fenolen. Waar anthocyanen meest bekend om staan m.b.t de gezonde voordelen zijn de zeer sterke antioxidanten. Zwarte bessen bevatten bijvoorbeeld van alle fruitsoorten de meeste anthocyanen.
En dan zijn er ook nog de oranje groenten die we in deze periode vaker op het menu zouden moeten zetten. Denk aan zoete aardappelen, wortelen en pompoen. Met name zoete aardappelen zijn erg gunstig. Naast dat ze zeer rijk zijn aan vitamine A vallen ze ook onder het kopje “ resistent zetmeel”. . Resistent zetmeel, ook wel ” resistant starch” of afgekort RS genoemd, is een onverteerbaar soort zetmeel, die nutteloos is voor onze enzymen. Een groot deel van het zetmeel verlaat onverteerd ons lichaam via de ontlasting. RS is eigenlijk een soort vezel. RS wordt niet in de dunne darm door enzymen verteerd, maar wordt pas in de dikke darm verteerd. De dikke darm produceert onder invloed van bijvoorbeeld RS vitaminen en gezonde vetten. Ook maken de gezonde darmbacteriën gifstoffen onschadelijk, wat weer zeer gunstig kan zijn voor mensen met darmproblematiek. RS voedt namelijk de goede darmbacteriën. Resistent zetmeel komt voor in sommige granen, vele soorten groente en fruit, peulvruchten en in enkele zuivelproducten. Er bestaan vier soorten RS:
 • TYPE 1: de niet verteerbare vezels, omdat deze zijn gebonden aan de celwanden van de vezels. Hieronder vallen o.a peulvruchten, zaden en granen.
 • TYPE 2 : de zetmeelrijke soorten, zoals ongekookte aardappelen,groente en onrijpe, nog groene bananen.
 • TYPE 3: afgekoelde zetmeelrijke groente. Via het retrogradatieproces keert het zetmeel terug naar resistent zetmeel. Dit gebeurt bijvoorbeeld na het koken van aardappelen en rijst soorten.
 • TYPE 4: de bewerkte producten. dit resistent zetmeel ontstaat alleen via een chemisch proces.
Resistent zetmeel is een echte verwennerij voor je darmen. RS kan ontstekingsprocessen tot rust brengen ( PDS!) en reduceert de zuurtegraad in de darmen. Uit onderzoek is ook gebleken dat RS de opname van mineralen sterk verbetert. Zoete aardappelen vallen onder type 3. Je kunt bataten  goed rauw eten, maar echt smakelijk zijn ze dan niet. Wat je wel kunt doen is de rauwe aardappel raspen of in zeer kleine blokjes snijden om ze door een koude salade te verwerken. Wil je profiteren van RS uit de zoete aardappel ,is het beste om de aardappelen zeer kort te koken en de volgende dag pas te consumeren. Het retrogradatieproces heeft dan het beste zijn werk kunnen doen. 
2) EET GEFERMENTEERD VOEDSEL ALS ZUURKOOL
Een fijn werkende darmflora en spijsvertering is van grote invloed op het immuunsysteem. Naast resistent zetmeelrijke groente zouden we ook erg veel gefermenteerd voedsel moeten eten. Meest bekend is zuurkool. Zuurkool mag je gerust een superfood noemen. Het is echt enorm gezond. Mede door het gistingsproces komen er allerlei melkzuurbacteriën vrij die onze darmen zeer graag verwelkomen. Daarnaast is zuurkool extreem rijk aan vitamine C. En bevat het enorm veel vezels en vitamine B. Tel daarbij de vele mineralen op in zuurkool ( kalium, natrium. calcium, fosfor. ijzer, koper, zink) en je hebt een ware vitamine bom. Bijkomend voordeel is ook dat zuurkool nauwelijks calorieën bevat. Omdat zuurkool erg licht verteerbaar is, is het ook ideaal voor mensen met verteringsproblematiek, en bevordert het de stoelgang .
3) RAUW 
Sommige groenten behouden de meeste voedingswaarden als deze rauw worden geconsumeerd. Denk aan diverse groenten die aardig wat vitamine C bevatten, zoals paprika. Elke bereiding waarbij de groenten worden verhit doet afbraak op de voedingswaarde, soms veel, meestal vrij weinig. Sommige groenten moeten juist worden verhit om consumeerbaar te worden. Peulvruchten zijn daar een goed voorbeeld  Smoothies en sappen van groente kunnen ook wat minder waarde krijgen in voedingsstoffen. Het is daarom altijd beter, om groente intact te consumeren. En enigszins mogelijk, rauw.
4) ZOVEEL ALS MOGELIJK BIOLOGISCH
Over de kwestie “ bevatten biologische groenten meer voedingswaarden dan bespoten?” wordt nog steeds erg veel gediscussieerd. Er zijn studies bekend dat sommige biologisch geteelde groenten inderdaad rijker waren aan sommige vitaminen en mineralen, maar dit geldt dus niet voor elke groentesoort. Zeker als je bijvoorbeeld punt-paprika’s rauw en intact eet, is het verstandig om deze biologisch in te kopen, omdat paprika’s éen van de meest bespoten groentesoorten zijn. Het maakt echter niets uit qua voedingswaarden, die blijven veelal gelijk. Kies zoveel als mogelijk voor biologische varianten, deze kunnen in sommige gevallen inderdaad ietsje rijker zijn aan voedingsstoffen wat toch altijd weer is mee genomen.
5) EET GROENTE EN FRUIT MET VEEL ZINK
Zink….het lijkt zo’n simpel mineraal, maar het speelt juist voor ons immuunsysteem een zeer cruciale rol. Het is o.a nodig bij de opbouw van eiwitten en daarmee de groei en vernieuwing van onze weefsels. Het speelt tevens een zeer belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten/ Zink is ook een belangrijk onderdeel van ons hormoon insuline. Voedingsmiddelen waar veel zink in zit zijn o.a hennepzaad, zuivel, peulvruchten, lijnzaad, oesters, pompoenpitten, rundvlees en lever, cashewnoten, zonnebloempitten, pecannoten, pompoenpitten, chiazaad en cacao. Als je ervoor zorgt dat je een aantal van deze genoemde voedingsmiddelen iedere dag op je menu zet, kom je een heel eind.
6) VOLDOENDE VITAMINE D
Als er dan één supplement is wat we in deze periode zouden moeten bijslikken, is het wel VITAMINE D. Zoals je misschien weet, zijn er dertien vitaminen. Deze zijn opgedeeld in IN VET OPLOSBARE vitaminen, en IN WATER OPLOSBARE  vitaminen. Vitamine D behoort tot de in-vet-oplosbare vitamine. Vitamine D wordt ook wel ” een hormoon” genoemd omdat ons lichaam het onder invloed van de zon zelf aan kan maken. Maar in regel wordt gesproken van een vitamine.Vitamine D behoort tevens tot één van de weinige vitamine die het lichaam zelf kan aanmaken. Dit moet wel onder invloed van zonlicht gebeuren, zonlicht zorgt ervoor dat in de huid vitamine D wordt gevormd. Daarnaast leveren sommige voedingsmiddelen vitamine D.
In voeding komt vitamine D voor in twee vormen
– ERGOCALCIFEROL ( vitamine D2 , gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels )
– CHOLECALCIFEROL  ( vitamine D3 , gevormd in de huid van mens en dier )
 
Beiden worden onder invloed van UV straling gevormd. UV straling is een onderdeel van zonlicht. Vitamine D3 wordt gevormd in de huid van mens EN dier, vandaar deze vitamine ook van nature voorkomt in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Vitamine D3 is de meest actieve vorm, en als je dus supplementen wilt gaan slikken, is de D3 formule dan ook meest aan te raden.
Vitamine D wordt voor zo’n 80 % door het lichaam opgenomen uit onze voeding en uit supplementen. Daar kun je het beste iets van een vet ( kokosolie ) of olie ( olijfolie) bij innemen. De vitamine D wordt dan het beste opgenomen in de darm. Het lichaam is in staat om vitamine D op te slaan in organen als de lever en vetweefsel. In de lever wordt vitamine D omgezet in 25-hydroxyvitamine D. Deze vorm is dan wel niet actief in het lichaam, het zorgt er wel voor dat het gehalte in het bloed geschikt is om vast te stellen of de hoeveelheden vitamine D voldoende is. Deze 25-hydroxyvitamine D wordt vervolgens in de nieren weer omgezet in de actieve vorm 1,25- gihydroxyvitamine D.
Vitamine D is essentieel, wat wil zeggen dat we het echt nodig hebben om gezond en vitaal te blijven. Het is o.a belangrijk voor :
– bevordering voor de opname van mineralen ( (met name calcium en fosfor )
– sterke botten en tanden en kiezen
– in stand houden van de weerstand
– een goede werking van de spieren
– botontkalking te voorkomen
We komen gelukkig niet zo heel snel vitamine D tekort, maar afgelopen jaren zijn er wel steeds meer gevallen van vitamine D tekorten. Dit komt met name voor onder bepaalde groepen mensen, zoals ouderen ( kom ik later op terug ) allochtonen die gesluierd buiten lopen of een hoofddoek dragen, en veganisten en vegetariërs. Ook mensen die niet of nauwelijks buiten / in de zon komen, lopen een verhoogd risico op tekorten.  Bij jonge kinderen kan een vitamine D tekort de Engelse ziekte ( rachitis ) veroorzaken. Deze ernstige ziekte zorgt voor afwijkingen aan het skelet. Volwassenen en ouderen lopen een groot risico op botontkalking en osteoporose  en / of spierzwakte en spierkrampen  bij een tekort aan vitamine D.
Net als het gelukkig niet vaak voorkomt dat je een vitamine D tekort oploopt, kun je ook niet zo heel snel een teveel aan vitamine D oplopen. Je loopt hierop alleen risico, als je te guitig omspringt met vitamine D supplementen en dit ook langdurig teveel slikt. Dit levert wel iets meer ellende op. Zo kan een langdurige te hoge inneming van vitamine D schade berokkenen aan het hart, de nieren, en de bloedvaten. Verder kan het :
– misselijkheid geven
– je slaperig en moe maken
– obstipatie veroorzaken
– een vermindert eetlust geven
 Vitamine D zit vrijwel alleen in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Over het algemeen bevatten deze voedingsmiddelen erg weinig vitamine D. Vlees en eieren geven bijvoorbeeld wat vitamine D maar veel is dit niet. Vette vis heeft wat dat betreft de beste papieren. Zalm, haring en makreel zijn vrij goede bronnen van vitamine D. Ook aan boter wordt vitamine D toegevoegd ( margarine, halvarine) en in roomboter komt ook een beetje vitamine D voor van nature.
Maar de grootste bron van vitamine D is de zon. KLIK HIER om daar alles over te lezen.
Als je bijvoorbeeld ( like me…) geen vlees en vis eet, weinig in de zon komt of als de zon het teveel laat afweten ( wat op dit moment ook behoorlijk is ) is het zinvol om een supplement bij te slikken. Meer lezen over vitamine D ( supplementen) ? KLIK HIER
7) EET EEN BANAANTJE, EET VOLOP BLAUWE BESSEN
Bananen zijn niet alleen lekker, ze bevatten ook veel mineralen, waaronder zink en kalium. Kalium is éen van de belangrijkste elektrolyten in ons lichaam. Zo is het belangrijk voor de waterbalans en de regulatie van de vochtuitwisseling tussen cellen en weefsels. Ook is het gunstig voor de bloeddruk, een optimale spierfunctie en het hartritme. Kalium speelt tevens een belangrijke rol in het mobiliseren van glycogeen in de lever.
Blauwe bessen zijn extreem rijk aan antioxidanten. Deze zijn belangrijk voor ons, het beschermt ons lichaam tegen schade door vrije radicalen, onstabiele moleculen die de celstructuur kan beschadigen en die bijdragen aan veroudering en ziekten. Van de bosbes wordt aangenomen dat deze de HOOGSTE CONCENTRATIE ANTIOXIDANTEN bevat van alle geconsumeerde fruit maar ook groenten. Wat de blauwe bes zo bijzonder maakt is het antioxidant stofje flavonoïden. Deze behoort tot de polyfenolen. Het is aangetoond dat deze antioxidant direct het gehalte aan antioxidanten in ons lichaam verhogen.
Nu lijkt oxidatieve DNA schade deel uit te maken van ons dagelijkse leven., Het schijnt tienduizenden keren voor te komen in iedere cel van ons lichaam. DNA schade is een belangrijke schakel van de reden waarom we ouder worden en het speelkt tevens een zeer belangrijke rol bij de ontwikkeling van ziektes. Omdat blauwe bessen zoveel antioxidanten bevatten kunnen ze helpen om een deel van de vrije radicalen ( die schade aan ons DNA berokkenen ) te neutraliseren.
Andere bewezen gezonde voordelen zijn o.a een goede bescherming tegen beschadiging van cholesterol in het bloed, ze werken bloeddrukverlagend, ze kunnen bijdragen tot het voorkomen van hart en vaatziekten, ze helpen bij behoud van de hersenfuncties en verbetering van het geheugen., de bioactieve stoffen in blauwe bessen kunnen de ongunstige effecten op de bloedsuikerspiegel compenseren, waardoor ze een antidiabetisch effect hebben, bepaalde stoffen in blauwe bessen kunnen helpen om urineweg-infecties te bestrijden, en ze kunnen helpen spierschade te verminderen na zware trainingen.
Eet dagelijks dus een banaantje, of eet een paar blauwe / bosbessen.
8) BIO-DYNAMISCHE NATUREL ZUIVEL
In zuivel zit heel veel goeds, ook al wordt het de laatste jaren vreselijk geboycot . Als je kiest voor echt goede zuivelproducten, zoals naturel en van bio-dynamische komaf, kun je op een meest diervriendelijke manier profiteren van de vele gezonde voordelen. Zo is zuivel vrij rijk aan zink, calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12 . Kies bijvoorbeeld voor iedere dag een kommetje bio-dynamische magere kwark of YOMIO yoghurt. Deze kun je kopen in de biowinkels. Aangezuurde zuivel ( kwark, yoghurt, kefir) hebben een zeer gunstige invloed op de darmflora, wat automatisch doorwerkt naar het onderhouden van een gezond immuunsysteem.  Meer lezen? KLIK HIER 

GOEDE BALANS

Alleen goede voeding eten is niet genoeg. Een goed immuunsysteem vraagt ONDERHOUD en daar komt meer bij kijken dan alleen maar goede voeding. Net zo belangrijk is het daarom, om voldoende rust te pakken, voldoende ontspanning, voldoende nachtrust en te proberen zoveel als mogelijk stress te mijden. Het is een orkest die je in de juiste tonen moet zien te houden. Speelt er eentje vals, dan kan het hele orkest ontregeld raken. Zo werkt dit ook een beetje met ons immuunsysteem. Het hangt dus niet ALLEEN aan goed, gezond en volwaardig voedsel, ook nachtrust, ontspanning en regelmaat zorgen ervoor dat het orkest in de juiste tonen blijft spelen. Zorg dat deze in een goede balans zijn. Om je wat op weg te helpen geef ik hieronder een paar recepten om je te inspireren.
Dit bord ziet er kleurrijk uit, nietwaar? Het geeft je dan ook meteen heel veel waardevolle voedingsstoffen. Kook een pompoen in de schil, zoete aardappel in de schil, en als je ze kunt vinden, paarse zoete aardappel in de schil kort tot ze beetgaar zijn. Kook zwarte en rode rijst ( een koffiekopje vol per persoon) in ruim water gaar en giet af. Maal in de blender flink wat zuurkool, een rauwe rode biet en een duimdik stukje verse gemberwortel met een snufje Keltisch zeezout tot een verfijnde massa. Verdeel dit over de borden. Heerlijk als lunch, of als diner.
Op mijn website vind je talloze recepten om zelf zaden-crackers te maken. Dit kost niet veel tijd en moeite terwijl je met de zaden en pitten en noten behoorlijk wat aan nuttige vitaminen en mineralen binnen krijgt. KLIK BIJVOORBEELD HIER voor  mijn cracker-recepten.
Wat smeren we erop? Uiteraard geen choco-pasta of andere meuk, maar een heerlijke chocolade spread gemaakt van alleen maar ingrediënten waar het lichaam wat mee kan.
De spread maak je in een handomdraai: gooi twee bananen, een eetlepel stevia sweet Xtra, een duim kootje-dik breed stukje verse gemberwortel, 100 ml homemade “ melk* “ ( *= melkachtige drank gemaakt uit plantaardige bronnen ) 8 biologische criollo rauwe cacaobonen, en 200 gram havermout in een blenderkan en vermaal tot alles tot een romige spread. Bewaar de spread in een goed afsluitbare pot in de koelkast.

TOT SLOT:

Ik wil met klem benadrukken, dat ik met dit artikel niet de indruk wil wekken of maar enigszins suggereer, dat we met gezond eten er al zijn. Al eet je kilo’s verse groente, al eet je kilo’s fruit, al hou je je braaf aan de “ rust, reinheid en regelmaat” regel, NIEMAND ontloopt het risico besmet te raken. Alles wat we kunnen doen is ons aan de maatregelen houden. Het COVID-19 virus is als een Russisch roulette. Uit onderzoek is gebleken, dat het een lichte voorkeur heeft voor het mannelijke geslacht, maar dit zegt helaas verder niets. We moeten gewoonweg bidden en afwachten. Treft het je, heb je botte pech, ontloop je het, heb je het grootste geluk wat je op dit moment kunt wensen. Blijf kalm, en filter de vele nieuwsberichten. Filter vooral het nep-nieuws en de vele aanbiedingen van partijen die dit vreselijke drama willen uitmelken, door hun producten als weerstand verhogend of een booster of als ontsmettend te verkopen. Onthoud, dat gewone handzeep net zo effectief is als desinfecterende zeep. Zolang je je handen maar 20 seconden goed wast. Onthoud dat er tot nu toe GEEN MIDDELEN bestaan die ons kunnen beschermen. Volg de maatregelen van het RIVM op, en hou de rest van alle berichtgevingen een klein beetje buiten de deur. Laat je niet gek maken. Er is zeker reden tot bezorgdheid, maar als we met zijn allen in de stress, angst een paniek schieten zal het ons alleen nog maar meer nadelige gevolgen gaan geven. Zoals een chronisch voedseltekort als we ons bizarre egoïstische hamster-gedrag blijven voortzetten. Laten we elkaar tenminste een rol toiletpapier gunnen….

6 Reacties op “Het COVID-19 drama…..wat moeten we eten?

 1. Eigenlijk triest. Maar ik bedacht gisteren in de winkel,dat de onwetendheid van anderen zorgde voor lege blikvoer schappen en ik gewoon voor een week (bewaar) groenten en fruit,zelfs besjes kon kopen.

 2. de eerste brandnetels kan je al plukken met t blad van de paardenbloem en nog ff en dan komt de heermoes ook de grond uit, pluk ze en eet t gesnipperd door je groentes heen of soep,
  voor degenen die nu al in t toilet krant papier moet gebruiken doe dat niet. dit
  bevat helaas ookk inkt en gifstoffen
  als je naar t toilet gaat neem een lege fles lauw water mee en spoel je af nadat je getoiletteerd hebt dit is een reinigingsritueel wat moslims ook doen

  • er zijn ook diverse hand toiletdouches te koop,die heb ik en bespaar elke maand toiletrollen uit en nu komt het ook weer van pas 🙂

 3. Een zeer uitgebreid leerrijk artikel wat ik afgedrukt heb en regelmatig ga herlezen.

 4. er zijn ook diverse hand toiletdouches te koop,die heb ik en bespaar elke maand toiletrollen uit en nu komt het ook weer van pas 🙂

 5. Wat is er mis mee een “ouderwets” washandje??

  Wel voor thuis, natuurlijk, Marion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *