HO HO HO….even met al dat vreten!!!!!!!!!!

Sommige mensen zien als een berg op tegen de feestdagen. Niet vanwege de verplichtingen, of het “ hele gedoe” eromheen, nee, ze zien op tegen het vele en overmatige eten en drinken. Je zou moeten zeggen, dat je dit zelf in de hand hebt en dus ook geheel zelf beslist, maar in de praktijk lijkt dit toch niet zo te werken. Bijna alle mensen vinden het enorm lastig om eten en drinken af te slaan / te weigeren, omdat dit zo ongezellig is of onvriendelijk naar de gastheer / dame toe. Ze eten en drinken ( schransen , vreten en zuipen 🙄) mee maar met lange tanden, en met alle gevolgen van dien. Al snel presenteert je lichaam jou de rekening: opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid, braken, zweten, onstabiel gevoel, hoofdpijn, duizelig, rommelende darm / maagstreek en krampen. Dit kan een behoorlijke domper drukken op het feestplezier, en je kunt je behoorlijk ziek en brak voelen. Wil jij het dit jaar ECHT anders aanpakken? Misschien dat je dan wellicht wat hebt aan mijn tips in dit artikel.

WAAROM VINDEN WE HET MOEILIJK OM TE BEDANKEN?

Laten we eerst eens wat dieper ingaan, waarom het toch is dat wij moeilijk tot geen nee kunnen / willen / durven zeggen. Dit heeft alles te maken met ons verantwoordelijkheidsgevoel. We willen niemand teleurstellen, en al helemaal niet voor-het-zere-been-stoten. Dat geeft ons een rotgevoel en een ander, in onze beleving, naar alle waarschijnlijkheid ook. Dat voorkomen we liever, en daarom is “ nee, dank je” ook zo moeilijk om uit je strot te wurmen als iemand je heel attent en vriendelijk een stuk krentenstol met spijs en roomboter aanbiedt. Terwijl je weet, dat je hier geheid last van krijgt, eet je het uit beleefdheid met lange tanden op. Alles beter dan de enorm lieve gastvrouw te weigeren. Ze heeft moeite gedaan om al dit lekkers te serveren. Je gedachten draaien op volle toeren, zoekend naar de 1000 redenen om het stuk krenten-stol maar niet te weigeren. Duit drukt op ons verantwoordelijkheidsgevoel. We voelen ons verantwoordelijk voor de gastvrouw / heer die zo hun best hebben gedaan voor jou. We voelen ons bijna verplicht om niet af te slaan.
In werkelijkheid gebeurt er meestal iets geheel anders. Natuurlijk heeft een gastvrouw / heer zijn / haar stinkende best gedaan om hun gasten te plezieren. Maar dit hebben zij wel bewust en met alle goede wil beslist. Daar zijn ZIJ dan ook verantwoordelijk voor, niet jij, als gast. Zolang jij een korte reden geeft, waarom je vriendelijk bedankt, zal je niemand kwetsen. Wring je ook niet in allerlei bochten om smoezen te bedenken, wees eerlijk en oprecht. Krijg jij last van zo’n zware hap, vertel dat dan “ Oh dat ziet er lekker uit ( geef eerst een compliment ) maar helaas moet ik dit aan mij voorbij laten gaan, mijn maag gaat er vreselijk naar van doen….” Door het op een goede manier af te slaan, hou jij er een fijn gevoel aan over en is niemand beledigd. Breng het opbouwend ( met een compliment) en vertel eerlijk waarom je liever even bedankt voor de eer. Het is ook voor jou immers feest, geen slagveld. Vind je het echt heel moeilijk? Dan kun je van tevoren oefenen voor de spiegel. Bereid je antwoord voor, hoe raar dit ook klinkt. Het kan je zelfverzekerder maken. Ook kun je van tevoren een telefoontje plegen naar de gastheer/ vrouw en eerlijk vertellen waar jij wel en niet van houdt / tegen kunt / niet wilt eten en drinken. Dit is niet gek of stom, maar juist zeer attent omdat de gastheer / vrouw zo rekening met je kan houden en jou niet in een vervelende situatie in gezelschap brengt.

WAAROM WORDEN WE ZO ZIEK VAN OVERMATIG ETEN?

Iedereen kent het vervelende gevoel wel, als we net even iets teveel hebben gegeten, of, zoals dit heet, dat onze ogen meer willen eten dan de maag. Je kunt je dan behoorlijk vervelend gaan voelen. Het drukkende gevoel rondom de darmstreek kan echt zeer pijnlijk zijn. Je buik kan zo gespannen staan als een veer. Je maag/ darmen kunnen flink gaan borrelen.
Dit alles kunnen we krijgen, als we in korte tijd teveel hebben gegeten. Onze maag is een zeer slim, zelfregulerend orgaan, wat tijdens onze maaltijden zo’n vier keer groter kan worden, waardoor de druk van al ons gegeten voedsel niet kan oplopen tot een opgepompte fietsband. Een prachtig, natuurlijk mechanisme dus, maar….er zijn grenzen. Als we veel teveel eten, raakt de capaciteit van de maag overbelast. Dit geeft ons dat vervelende opgeblazen gevoel alsof je een fietsband hebt ingeslikt wat in je maag wordt opgepompt. Het vervelende met de feestdagen is dat we de hele dag door eten en drinken.  We realiseren ons maar nauwelijks, dat iedere hap ( kerstkransje hier, chocolaatje daar, kerstbrood hier, cake daar ) over de hele dag genomen door de maag wordt verwerkt. Het wordt in onze maag vermalen en vermengd met maagsap, waar een zuur in zit dat alle bacteriën doodt. Het voedsel wordt vervolgens naar de dunne darm gestuurd, waar er spijsvertering-sappen, enzymen en gal aan worden toegevoegd die het voedsel afbreken tot kleine stukjes die gemakkelijk door het lichaam zijn om te zetten in nuttige voedingsstoffen. De voedselresten waar het lichaam niets mee kan, gaan als een water-dun goedje naar de dikke darm, waar vervolgens vocht en zout wordt onttrokken. Wat verblijft is de ontlasting.
Mooi systeem dus. Dit hele systeem vraagt wel om wat rust en tijd om het werk naar behoren te kunnen uitvoeren. Als we als een malle blijven schransen, krijgen de spijsvertering-sappen en enzymen geen tijd meer om ons tempo bij te houden. Gevolg: het voedsel kan niet goed en / of optimaal worden verteerd, wat ons een vervelend opgeblazen gevoel oplevert. Maar in de ergste gevallen nog veel meer ellende zoals misselijkheid, diaree, borrelend gevoel, braken, zweten, buik krampen en winderigheid. Als we teveel suiker en vetten eten, kunnen de darmen en maagstreek deze zelfde klachten geven. En tja….zeker 99.9% van al dat feest lekkers bestaat uit suiker en vet.
Het zou mooi zijn geweest, als we één boosdoener zouden kunnen aanwijzen. Dit zouden we dan kunnen mijden en zou er geen vuiltje aan de lucht zijn en kunnen we ons volop op het feestmaal storten. Maar helaas-pindakaas, zo werkt het niet. 🙄 Het gaat om een combinatie van factoren. Er zijn uiteraard uitzonderingen op de regel, mensen die weten dat ze overgevoelig en / of intolerant zijn voor bijvoorbeeld zuivel en / of gluten. Maar globaal gezien gaat het niet om één product, maar om meerdere , verspreid over 24 uur gegeten en gedronken.

EEN RENNIE ERIN?

Er zijn veel mensen, die uit voorzorg een doosje RENNIES meenemen, voor als het maagzuur gaat opspelen. Dit lijkt een snelle fix, maar je onderdrukt het hele probleem. Een Rennie zorgt ervoor, dat we minder maagzuur produceren, wat mogelijk  heel even wat verlichting kan geven. Maar hoe minder maagzuur er aanwezig is, hoe slechter de vertering van het voedsel in de maag en de darmen. Zo’n quik-fix is dus geen goed idee. Daarnaast zitten er behoorlijk wat nasty-stoffen in zo’n pilletje. Vloeibare paraffine, gepregefatiniseerd zetmeel, sorbitol, en talk. 😧. Ik zou dit niet in mijn lichaam willen. Er zijn betere oplossingen om de boel te verlichten, verderop lees je daar meer over.

DIT JAAR DOE JE HET ANDERS!

Herken jij je in het bovenstaande? En wil je het dit jaar echt anders? Dan begin je bij jezelf. Want daar ligt ook meteen de sleutel. Jij, en niemand anders, bepaalt wat je in je mond stopt. Dit moet je heel goed onthouden. Het is belangrijk, om naar jezelf en je lichaam te luisteren. Deze vertelt jou waar de grenzen liggen, en moet je niet overschrijden. Hou jezelf voor, dat NIEMAND er uiteindelijk gelukkig van wordt, als jij kots-misselijk moet afdruipen. Geloof mij, een gastvrouw / heer kan zich DAAR juist heel erg schuldig over voelen. Wees standvastig, en maak goede afspraken met jezelf. Betrek anderen erbij, als je het zelf ontzettend lastig vind. Vraag je partner bijvoorbeeld of zij / hij jou wil steunen, als het moment daar komt dat je iets moet afslaan. Je gesteund voelen kan enorm helpen, wees daarom niet gereserveerd om hulp te vragen.
Voel je, dat je vol begint te zitten? Voel je je darmen protesteren? Draait je maag langzaam maar zeker om? Ga dan niet door met eten en drinken, en stop direct. Excuseer jezelf en zoek een rustig plekje op, waar frisse buitenlucht is te happen. Ga even liggen als dat mogelijk is, hou je rustig en laat je lichaam het overvloedige voedsel verteren. Ga in geen geval uit beleefdheid verder eten en drinken. Onthoud dat gezelligheid niet betekent dat je je vol moet proppen. Je kunt net zo gezellig zijn als je even niets nuttigt.
Wees, als je iets afslaat, complimenteus, maar eerlijk. Ga geen smoesjes verzinnen, daar wordt niemand uiteindelijk gelukkiger van. Begin met een compliment, bijvoorbeeld dat iets er lekker uitziet, of dat je het knap vind hoe dit is gemaakt, maar vertel kort maar krachtig, waarom je het moet afslaan. Hou geen pleidooi, maar wees kort en krachtig. “ ik wordt er naar van op de maag”.   “ ik wil graag een gaatje overhouden voor de rest van je prachtige kerst-dis “   “ … ik wil erg graag ruimte houden voor dat vreselijk lekkere toetje wat je hebt gemaakt “  Breng het tactvol, maak je verhaal niet te lang.

EN WAT ALS HET TOCH MIS GAAT?

Stel, het is ondanks je goede voornemens toch niet gelukt. En ja hoor….zat je net nog heerlijk na te tafelen en te kletsen met tafelgenoten, gaat de aandacht opeens naar je maagstreek….🤒 Het is weer raak. De alcohol, de hapjes…was dat ene stukje rollade dan net teveel? Je wilt het feest niet verlaten, maar je zit bijna kotsmisselijk aan tafel. Wat nu? Wat tips:
ZOEK EEN KOELE , RUSTIGE PLEK OP, MET WAT FRISSE LUCHT
Maak strak zittende kleding los. Geef je buikstreek de ruimte. Zoek een koele, rustige plek op, waar je bijvoorbeeld een raam open kunt zetten.  Ga rustig zitten , neem even wat rust en ontspanning. Is de ruimte waarin je je bevindt rokerig, ontwijk deze ruimte dan even voor een poosje, sigaretten rook en andere eet / bakluchtjes kunnen je nog misselijker en zieker maken. Hou je zo rustig mogelijk. Trek je even terug uit het feest-gedruis.
DRINK GEMBERTHEE
Het is beter, om in plaats van een doosje Rennies, zelf je thee mee te nemen. Gember heeft een zeer kalmerende werking op een maag wat van streek is. Je kunt zelf thee maken van wat verse gedroogde gemberwortel, rozemarijn, kurkuma, tijm en pepermunt. Deze krachtpatsers uit de natuur helpen je maag te kalmeren en de rust er weer in terug te brengen, en kan de misselijkheid wegnemen. Drink met kleine slokjes. Pepermunt kun je in olie kopen, gebruik dan één druppel. Je kunt ook gedroogde pepermunt blaadjes kopen in de biowinkel die je kunt kneuzen . Doe alle ingrediënten in een los theezakje en neem deze mee. Als EHBO. Verderop vind je het recept.
CITROENSAP OF APPEL CIDER AZIJN
Een veel gehoorde remedie tegen een opgeblazen gevoel is het drinken van cola. Dit is een zuur wat het maagzuur aanvult waardoor de spijsvertering sneller gaat. Cola is echter vreselijk ongezond, het zit bomvol suiker. Als je een glaasje water drinkt waarin je een eetlepel citroensap of appel cider azijn door roert, heb je hetzelfde effect . Drink met kleine slokjes.

KALMERENDE THEE

Eerder sprak ik al over een mengsel van verschillende kruiden en specerijen die de maag kalmeert en tot rust brengt. Er zijn een aantal kruiden en specerijen die een zeer rustgevende, kalmerende en stillende werking heeft op de maag / darmen. Ik noem er een aantal:
gember ( liefst vers geraspte gemberwortel)
– kurkuma
– rozemarijn
– tijm
– mariadistel ( kalmeert de lever )
– citroensap
– venkelzaad
– melissekruid
– verbena
– pepermunt ( pure olie)
– kamille
– karwij
– anijszaad
– peterselie ( helpt gasvorming verminderen)
– paardebloem
Omdat gember de echte “ buik-temmer” is, kun je dit het beste als basis laten gelden. Gebruik ongeveer een duimbreed stukje  verse gemberwortel ( liefst biologisch) drie je niet schilt. Maal dit kort in een blender fijn. Daar kun je dan een aantal van bovengenoemde hulptroepen aan toevoegen. Bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, kurkuma en een druppel pepermunt olie. Verzeker jezelf van een pure en zuivere pepermunt olie, van een goed merk, zoals TISSERAND. Pepermunt olie is enorm heftig, dus gebruik nooit meer dan één druppel op 400 ml gezette thee. Hou ongeveer een theelepel per toegevoegde kruid / specerij aan om aan de basis ( gemberrasp ) toe te voegen in je theezakje. Met dit zakje kun je 400 ml thee trekken. Breng 400 ml water aan de kook en laat het theezakje hierin ongeveer 10 minuten trekken, en voeg de druppel pepermunt olie toe.
Drink de thee met kleine slokjes op, en hou rustpauzes tussendoor. Soms kan de maag hevig in opstand komen, en ben je verder van huis. Nip dus voorzichtig aan je thee en voel je dat het niet goed valt, stop dan direct. Deze thee is ook niet heel erg geschikt voor kinderen, al kun je het zeker wel voorzichtig proberen. Hou je tijdens het drinken van de thee ook kalm. Ga rustig zitten en probeer je te ontspannen. Andere combinaties die de maag snel kunnen kalmeren:
– de basis + een theelepel anijszaad, een theelepel kamille en een druppel pepermunt olie
– de basis + een eetlepel kamille en een eetlepel mariadistel
– de basis + een theelepel anijszaad, een eetlepel venkelzaad en een eetlepel kamille
Je kunt wat vers citroensap of wat pure appel cider azijn aan je thee toevoegen om het maagzuur te ondersteunen. Maar pas op, het kan een averecht effect geven. Probeer eerst voorzichtig wat kleine slokjes.

TOT SLOT NOG ENKELE ALGEMENE TIPS:

* kauw lang op je voedsel, en neem de tijd. 
* Hou het schransen met mate en eet niet teveel van alles door elkaar
* Hou het op één of twee glaasjes alcohol, alcohol is echt heel erg slecht voor de maag. KLIK HIER voor meer info en voor lekkere , feestelijke, alcoholvrije alternatieven
* Kies voor groene verse bladgroenten om te eten tijdens een kerst diner. Kijk een klein beetje uit met koolsoorten, ui , prei, knoflook, en eieren
* Eet een dag tevoren wat probiotica ( kefir, spirulina, Chlorela ) om de maag een beetje voor te bereiden
* Drink liever even geen melk tijdens de feestdagen. Yoghurt en kwark ( naturel)  zijn juist goede verzorgers voor de darmflora. Kefir is ook een fijn drankje om te drinken ter ondersteuning. 
* Eet liever even geen gefrituurd voedsel. 
* Wees matig met vet, zout en suiker
* Drink geen koolzuurhoudende dranken
Heb je echt veel last, raadpleeg dan de huisarts. Neem geen enkel risico. Gelukkig is het meestal tijdelijk, en zullen de klachten vanzelf verdwijnen. Maar soms kan er meer aan de hand zijn. Voelt het echt ondragelijk, raadpleeg dan de huisarts.

Ik wens iedereen een paar heerlijke, gezonde, gezellige , en liefdevolle feestdagen! 😀🎍🎄🎄💥💥🍷🥃

2 Reacties op “HO HO HO….even met al dat vreten!!!!!!!!!!

  1. Er wordt mij altijd gevraagd waar ik last van heb als ik geen snacks of zelfbereid slechte hapjes neem, dan zeg ik dat ik me erna moe ,opgeblazen ziek etc door voel,
    Dan vragen ze wat ik dan graag wil eten, dit vind ik vervelend, hoe pak je dit dan aan?

  2. Bedankt voor dit artikel, fijn hoe je dit uitlegt, t blijft lastig vind ik om te zeggen wat je wel/niet wil eten. Bedankt voor de tips!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *