Hoe ” echt” is Isey Skyr?

GESCHREVEN IN 2018 :

Afgelopen weken zag ik in heel veel bushokjes een poster hangen van een SKYR . Het merk ISEY vertelt, dat het gaat om “ echte” skyr en  volgens een 1100 jaar oud traditioneel recept. Dit wekte bij mij erg veel nieuwsgierigheid op. Eerder heb ik artikelen geschreven over SKYR. Ik zal de  directe linkjes naar al deze artikelen onderaan dit artikel plaatsen.

SKYR lijkt opeens het nieuwste eiwit-wonder te zijn in het koelschap. We zien opeens erg veel SKYR varianten, en in allerlei smaakjes en gekkigheid. Van goedkoop tot duur, van biologisch tot niet biologisch. Daar lijkt deze ISEY skyr perfect op aan te vullen. Het grote verschil zit hem echter in de claims. Zij claimen “ echte” skyr te verkopen. Hoe “ echt” is echt? En als dit echte skyr betreft, hoe zit het dan met al die andere merken ?

WAT IS SKYR?

Skyr ( spreek uit SKIR) is een typisch melkproduct uit Ijsland. Je kunt het nog het beste vergelijken met magere kwark wat neigt naar hangop. ( hangop is uitgelekte yoghurt) Het is een zeer zachte kaas hoewel het qua textuur meest op yoghurt lijkt. Daarom wordt skyr ook wel eens omschreven als een kruising tussen kwark en yoghurt. Van origine is skyr een product dat de Vikingen vanuit Noorwegen mee hebben gebracht ten tijde van de kolonisatie van Ijsland. 
Skyr wordt gemaakt van gepasteuriseerde afgeroomde melk en levende bacterie-culturen waaronder Streptococcus salaris en Lactobaccilus delbrecyki. Hieraan wordt actieve skyr toegevoegd om de bacteriegroei te stimuleren. Om de eiwitten te laten uitvlokken wordt er stremsel toegevoegd. Het mengsel wiordt vervolges gefiltreerd waarmee de WEI wordt afgescheiden. In dit opzicht lijkt het dus een beetje op hangop. De overgebleven eiwit-massa vormt de skyr. 
Wordt de skyr traditioneel gemaakt, dan smaakt deze zeer zacht, mild en licht zurig. met een zoete nasmaak. De skyr die wij kunnen kopen wordt meestal niet traditioneel gemaakt, waardoor het ook niet smaakt naar echte skyr. Er worden ook vrij veel toevoegingen gedaan ( smaakjes) en suikers en zelfs soms zout. De naturel varianten blijven vrij van toevoegingen. Echte Skyr culturen worden vrijwel nooit toegevoegd, en er wordt veel gespeeld onder “ ijslandse stijl”. Zo kun je voor de wet en regelgeving mooi weer spelen en je product skyr noemen, terwijl het geen skyr culturen bevat. 

ISEY SKYR

En dan is er dus opeens ISEY skyr. Volgens de fabrikant een ECHTE skyr, met “echte” skyr culturen en volgens een 1100 jaar oud traditioneel recept geproduceerd. Dat klinkt zeer aannemelijk. Ik heb contact gezocht met ISEY, althans, de leverancier. Het blijkt dat de producties plaatsvinden in Denemarken onder een bedrijf genaamd MS ICELAND DIARIES, De uitdeler in Nederland is SKYR NEDERLAND BV die zijn gevestigd in Amsterdam. Met hen kreeg ik contact. Ik heb gevraagd, hoe de skyr werd geproduceerd. Dit gebeurt gewoon in de fabriek. Ik heb gevraagd welke culturen er werden gebruikt. Dit zijn de volgende:
Streptococcus thermophilus Islandicus
Dit is één van de meest gebruikte bacteriën in de zuivelindustrie. Het wordt voornamelijk erg veel toegepast in yoghurt. Het is dus geen bijzondere cultuur.
Lactobacillus bulgaricus 
Deze bacterie behoort tot de orde van de melkzuurbacteriën, Lactobacillales. Dit zijn anaerobe, meestal aerotolerante bacteriën, verantwoordelijk voor de omzetting van suikers in melkzuur. Tot de melkzuurbacteriën behoren de geslachten Lactobacillus, waartoe deze bulgaricus hoort, en het geslacht Streptococcus.
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium is een geslacht van grampositieve, strikt anaerobe, niet-sporenvormende, onbeweeglijke en staafvormige bacteriën. Ze zijn in staat om glucose tot melkzuur en azijnzuur af te breken en halen hieruit hun energie. Dit gebeurt volgens een eigen gecompliceerd stofwisselingsproces.
Daarnaast heb ik gevraagd, welke melk er wordt gebruikt. Als antwoord kreeg ik dat het ging om magere biologische melk.  Laten we eens gaan kijken naar de ingrediënten. Ik heb de vanille smaak onder de loep genomen.
GEPASTEURISEERDE MAGERE MELK: Pasteuriseren is een sterilisatiemethode waarbij alle schadelijke micro-organismen worden vernietigd. De melk wordt daarvoor opgewarmd gedurende 15 seconden tot een temperatuur van 70-75°C. Deze melk kan in de ijskast 7 dagen bewaard worden.Bij navraag bij de fabrikant gaat het in dit geval om biologische magere melk. Vreemd, dat dit nergens staat vermeld.
WATER: als tweede in deze lijst, wat betekent dat deze skyr voor het grootste deel bestaat uit magere melk en water.
GEMODIFICEERD MAISZETMEEL  Modificeren betekent “ veranderen”. De zetmeel wordt omgeknutseld tot een additief wat geschikt is om bijvoorbeeld te binden en te verdikken
AROMA; KLIK HIER om alles over aroma te lezen.
PECTINE: KLIK HIER om alles over pectine te lezen
VANILLE MERG: dit is best opmerkelijk te noemen. Er wordt echte merg gebruikt, dit komt, vanwege de peperdure prijs van vanille , nauwelijks voor in de industrie. In de industrie wordt er veel gebruik gemaakt van vanille aroma’s en vanilline. Ik vind het dus best een opmerkelijk iets, dat hier echte vanille is gebruikt. 
KUNSTMATIGE ZOETSTOF SUCRALOSE Sucralose wordt ook wel gezien als ” het onbekende broertje van aspartaam”. Vele bronnen beweren zelfs dat deze zoetstof zelfs nog schadelijker is dan aspartaam. Sucralose wordt gemaakt door drie OH-groepen aan een suikermolecuul ( sacharose) te vervangen door drie chlooratomen ( klinkt voor mij persoonlijk al creepy genoeg) Hierdoor is sucralose de enige laag calorische zoetstof die van suiker wordt gemaakt. Het heeft ook precies dezelfde smaak als suiker. In tegenstelling tot gewone suiker wordt sucralose niet afgebroken door ons lichaam . Sucralose komt meest voor in snoep en bijvoorbeeld ook ” gezonde” producten als muesli en zuivel. Sucalose wordt ook erg vaak vermengd met andere zoetstoffen om een smaak te versterken. De aanvaardbare dagelijkse inname is vastgesteld op 15 mg per kilo lichaamsgewicht per dag.
KUNSTMATIGE ZOETSTOF ACESULFAAM-K :  Een synthetische zoetstof waar best nog vrij weinig over bekend is. Het is 200 maal sterker dan gewone suiker en wordt niet opgenomen door het lichaam. De letter ” K” achter de naam staat voor kalium. Het wordt ook wel omschreven als een organisch zout. Eigenlijk kun je het dus ook een zoete vorm van kaliumzout noemen. Acesulfaam-K levert al snel een bittere smaak op als er teveel van wordt gebruikt. Op internet kom je erg veel zeer negatieve geluiden tegen over deze vrij onbekende kunstmatige zoeter. Het wordt vaak in één adem genoemd met aspartaam. De ADH is vastgesteld op 9 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Het is bijzonder opmerkelijk te noemen dat deze zoetstof wel is toegestaan en dus als ” veilig” wordt gezien, maar er zeer weinig echt onderzoek aan vooraf is gegaan. Hierdoor blijft deze kunstmatige zoetstof vrij vaag. KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE
BETACAROTEEN: betreft een kleurstof. 
SKYR CULTUREN: er wordt niet vermeld om WELKE culturen het gaat, niet op de verpakkingen , en niet op de website. Ik heb dit na moeten vragen. ( zie hierboven)
Als we inhoudelijk kijken naar de samenstelling, zien we dat de skyr inderdaad “ echt” is omdat hieraan wel culturen zijn toegevoegd. Dit gebeurt zelden tot nooit bij andere conventionele varianten. Biologische varianten bevatten in regel ook culturen. Maar de skyr van Arla bijvoorbeeld niet, en daar zijn ze niet zo heel erg transparant over. Bovendien bevat de biologische Arla skyr ook geen culturen. Arla borduurt voort op “ Ijslandse stijl”. Maar gebruiken dus helemaal geen culturen waardoor het eigenlijk geen skyr genoemd mag worden. Wettelijk mag het gewoon “ skyr” worden genoemd. 
Deze skyr van ISEY bevat dan wel echte culturen, maar daarmee is alles wel gezegd. De samenstelling is niets meer of minder dan gepasteuriseerde magere melk met water, waaraan wat hulp ( smaak) stoffen zijn toegevoegd. Wat ik wel opmerkelijk vind, is het gebruik van echte vanillepeul. Dit zie je niet vaak. Maar is deze toevoeging de reden, waarom we € 1,90 moeten betalen voor 170 gram? Het lijkt er wel op, maar voor andere smaken als aardbei, waar gewoon suiker in zit en geen echte vanille merg, betaal je ook € 1,90 per 170 gram. De andere smaken zijn behoorlijk “ loaded” met suikers, zoals gewone suiker, en suikerstropen. Daarnaast bevatten velen een combinatie van gewone suikers met kunstmatige zoetstoffen. Daarnaast zitten de potjes vol met aroma’s . Dit ruik je ook als je een potje opent. 
Mijn tweede grote irritatiebron is de overbodige plastic aan dit potje. Er zit een plastic dekseltje op, een plastic lepel die ook nog eens zit bevestigd met een stukje plastic, Plastic op plastic. Waarom is dit nodig? We kunnen gemakkelijk zelf voor onderweg een lepel in onze tassen meenemen. We kunnen ook zonder dekseltjes leven. Een cellofaan volstaat. 

HOE SMAAKT HET?

Voor dit review heb ik de skyr ook geproefd. Ik vind de dikte en textuur goed. Ook zie je echt dat de vanille merg erdoor zit. Maar het ruikt zeer sterk, en ik vind de skyr mier en mierzoet. Echt klepperzoet. Ik kreeg nog net geen wegtrekker. En geloof me, ik hou van zoet. Voor mij geen tweede keer. 

Is ISEY SKYR SUIKERVRIJ???

Inmiddels  zijn we vier jaar verder sinds ik dit artikel schreef  ( 2022 ) en zijn er vele varianten bij gekomen, en kunnen we in plaats van klein-verpakking ook grotere potten kopen. De SKYR van dit merk is erg populair en wordt erg veel geconsumeerd.  Er zijn vrij veel ” fantasie” smaken bij gekomen. Dit wil zeggen dat dit smaken zijn die niet in natuurlijke vorm voorkomen en zijn bedacht door de mens. zoals SALTED CARAMEL, BLUEBERRY PIE en GEBAKKEN APPEL. Zoals je eerder kon lezen, bevat deze SKYR van Isey kunstmatige zoetstoffen. Er zijn smaken ( zoals het door mij geteste vanille ) waar geen extra suikers aan zijn toegevoegd, maar de fantasie-smaken hebben dit wel. Daar verkijken veel consumenten zich op, omdat men aanneemt dat er OF alleen kunstmatige zoetstoffen zijn toegevoegd, OF geen suikers omdat er ” LOW SUGAR ” op de verpakking staat.

 

Wettelijk gezien kleurt Isey netjes binnen de lijntjes want zij vermelden wel, dat het product én suiker en zoetstoffen bevat, maar veel consumeren lezen de kleinere lettertjes minder snel of minder goed. Het kan om aardig wat suikers gaan. Op deze manier lepel je onbewust vrij veel suikers naar binnen,

Ook zijn niet alle varianten lactose vrij. Ook dit moet je maar net opmerken, omdat het niet heel erg duidelijk staat aangegeven, en de verschillende smaken nogal verwarring kan scheppen.Als het één wel vrij is van lactose kun je al snel denken dat de andere smaken dit ook zijn. Ook hier is het dus een kwestie van goed de ingrediënten lijstjes lezen en de voedingswaarden.

WAT VIND IK?

Nog steeds heb ik dezelfde mening als in 2018:

* duur betaald

* een tikkeltje misleidend 

* erg veel suikers en verborgen suikers

* zeer milieu-onvriendelijk verpakt. 

Ik vind het echt een beetje goedkope meuk waar je een behoorlijke prijs voor moet betalen. Zijn die ” echte” culturen niet uniek? Nou, nee, Isey is niet de enige die deze ” echte” culturen gebruikt. Zo gebruikt ARLA SKYR  ( naturel , KLIK HIER ) ook echte culturen en zijn er een aantal Griekse yoghurts die echte culturen gebruiken. Deze doen niets onder aan de ” echte” culturen in deze Isey Skyr, maar zijn wel naturel gebleven ( geen suikers en andere meuk toegevoegd ) E bovendien stukken voordeliger. Wil je toch een smaakje? Voeg dan waar druppels zuivere stevia toe, of een beetje vanille bourbon. Lekkere smaakmakers en puur en natuurlijk.
 
 
MEER LEZEN?

8 Reacties op “Hoe ” echt” is Isey Skyr?

  1. Hallo.
    Is het sowieso niet beter om rauwe producten te gebruiken. Tijdens de pasteurisatie gaan toch ook de goede bacterie culturen dood?

  2. Hoi! Ik was vorige week nog in Ijsland, en daar verkopen ze verschillende merken Skyr, waaronder ook deze. Ijslanders eten zelf ook Isey Skyr, dus ondanks dat het misschien wat duur is is het wel originele Skyr die in elke supermarkt Ijsland te vinden is. Ik moet zeggen dat ik hem in Nederland niet geproefd heb, dus misschien dat het voor Nederland toch net anders geproduceerd is ivm weinig concurentie en consumenten die er minder over weten, waardoor het anders smaakt en/of een andere samenstelling heeft? Geen van de varianten die ik in Ijsland heb geproefd waren heel zoet namelijk, ik vond juist dat ze de smaken erg subtiel in het product stopten, waardoor je het smaakje wel proefde, maar het was niet te overheersend, wat ervoor zorgde dat je nog wel kon proeven dat het Skyr was en niet zomaar yoghurt of kwark. Door dit bericht ben ik wel benieuwd naar hoe hij hier smaakt, of ik verschil proef, dus ik ga binnenkort eens een bakje kopen!

  3. beste, we lazen dat skyr op zich mager is, maar we kochten biologische isey skyr en wat zagen we: 4% vetten (door toegevoegde room) en 3.5% koolhydraten (suikers). dat vinden we niet normaal en lijkt dus niet gezond. welke skyr kan u aanbevelen als we deze zo puur mogelijk willen hebben (dwz zonder toegevoegde room en suikers)? en waar kunnen we die kopen? alvast dank voor uw antwoord!

  4. Je kan zeggen wat je wilt maar, de macronutrienten zijn wel lekker in balans voor met name sporters. En last but not least het goedje is echt krankzinnig lekker.

    • zeker, alles waar suiker / zoetstoffen in zit is lekker. En wat betreft die macronutrienten? Die kun je uit ontzettend veel andere bronnen halen. Warme groet!

  5. in IJsland aten we graag skyr. in nl waren alleen maar nep skyrs. Is da inmiddels anders ? Welke skyr in nl lijkt er het meest op? Groet wendy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *