Hoe ” extra vierge” is kokosolie?

Mijn onderzoek naar de zwendelarij achter onze potten kokosolie zet ik nog altijd voort. Want het blijkt, dat ik nog lang niet klaar ben, er valt nog meer dan genoeg bagger bloot te leggen. Er wordt ontzettend veel gesjoemeld. Hierover heb je al veel kunnen lezen in mijn artikel, waarin ik beschrijf, wat ik tot nu toe ben tegen gekomen. We zien erg vaak op potten ” vierge” of zelfs ” extra vierge” op potten kokosolie staan. Ook wel beter bekend als koude persing. Hoe koud geperst zijn de soorten kokosolie eigenlijk? 

15259494_1342302369135223_3555458760119410005_o

ISO NORM

Misschien heb je er wel eens van gehoord, een ISO NORM. Een ISO NORM kun je vergelijken met het EKO keurmerk, Je hebt bepaalde categorieën voor deze ISO NORMEN. Ook op gebied van milieu en voedselveiligheid bestaat er een ISO norm, ISO 22000. Dit is een standaard op het gebied van voedselveiligheid wat is ontwikkeld door  de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Deze standaard werd afgeleid van ISO 9000. Dit zijn weer standaarden van het ISO instituut die vastleggen hoe een organisatie haar kwaliteit waarborgt. Als een organisatie ( bijvoorbeeld een plantage) volgens de ISO-9000 norm werkt, kan deze een certificering aanvragen wat als bewijs dient. Gecertificeerde organisaties krijgen regelmatig een inspectiebezoek van het certificeringsbureau, deze legt via een zogenoemde AUDITING ( controle) vast of de certificering nog geldig is/ aan alle eisen voldoet. 

De standaard norm 22000 Voedselveiligheid- managementsystemen- eisen aan een organisatie in de voedselketen is per 1 September 2005 van kracht. ISO 22000 vormt een middel voor op de industrie toegespitste risicoanalyse voor elke vorm van verwerking van en handel in voeding, die geïntegreerd kan worden in het ISO 9000-norm voor kwaliteitsmanagementsystemen. Er wordt van bedrijven verwacht dat ze zelf alle voor hen relevante eisen bepalen en die vervolgens hanteren. Ook de strategie die wordt gebruikt om aan deze eisen te voldoen, kan tijdens de risicoanalyse door bedrijven zelf worden bepaald.

De eisen die ISO 22000 aan een voedselveiligheids-managementsysteem stelt, bevatten de volgende elementen:

 • interactieve communicatie
 • systeemmanagement
 • basisvoorwaardenprogramma
 • HACCP-principes

Het herkennen van de positie en de rol van een organisatie in de voedingsketen is essentieel voor een effectieve interactieve communicatie die als doel heeft de consument veilig voedsel te bieden. In ISO 22000 zijn eisen op het gebied van food defense opgenomen. Food defense is het beveiligen van de productiefaciliteit tegen opzettelijke besmettingen

Zo’n ISO NORM krijg je niet zomaar, en het kost ook aardig wat geld. Daarom kiezen ontzettend veel biologische ondernemingen bijvoorbeeld ook niet voor het EKO keurmerk, wat zo’n beetje op dezelfde manier werkt als de ISO norm. Is een plantage gecertificeerd met een ISO norm, dan worden daar erg veel eisen aan gesteld, waaronder de temperatuur tijdens persing. Maar niet alleen de kokosnoten, persing en plantages zelf moeten aan strenge wet en regelgevingen voldoen, ook de machines waarmee de kokosolie wordt gemaakt moeten aan zeer hoge eisen voldoen. Zo mag er niet met plastic/kunststof worden gewerkt maar enkel met RVS. En alles moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Werknemers moeten speciale kleding, haar en mondkapjes dragen, moeten zorgvuldig voordat zij de ruimtes betreden waar de olie wordt gemaakt hun handen wassen en handschoenen aantrekken, en krijgen slofjes over hun schoenren. De voedselveiligheid moet gewaarborgd zijn. Je begrijpt, dat in landen als Sri Lanka, India, Thailand en de Filipijnen waar vrijwel alle olie vandaan komt, niet zo nauw wordt gekeken op deze punten. De omstandigheden zijn vaak armoedig en leefomstandigheden geheel anders dan de Westerse samenleving. De duizenden plantages voldoen dan ook eigenlijk vrijwel nooit aan ISO normen. Er zijn maar weinig plantages die hier A: geld in wil pompen, en B: het geld ervoor hebben. Gevolg: ongecontroleerde kokosolie waar flink mee kan worden gerotzooid. Een pot kokosolie van zuivere kwaliteit en waarbij de temperatuur bij persing daadwerkelijk gecontroleerd onder de 55 graden is gebleven, draagt een ISO NUMMER. Dit is echter dus niet verplicht. Maar voor de consument wel de allerbeste graadmeter om er zeker van te zijn dat de kokosolie koud is geperst en daardoor zijn voedingswaarden heeft behouden. Want ook daar wringt een grote schoen. 

De meeste soorten kokosolie die wij kunnen kopen zijn vrijwel altijd te hoog verhit. Daarnaast zijn ze vaak bewerkt. Geraffineerd, gefilterd, gekleurd, en kunnen er tal van additieven aan zijn toegevoegd. De machines waarin persing en filtering gebeurt, wordt eenmalig goedgekeurd. Daarna is er totaal geen omkijken meer naar, en wordt er niet gecontroleerd op temperatuur, en hygiëne. Omdat elke pers/filtermachine anders staat afgesteld, ontstaan er zoveel verschillende kleuren in olie. In India wordt kokosolie bijvoorbeeld erg hoog verhit ( boven de 120 graden!) in grote wok-pannen. Hierdoor veranderen de moleculen in de olie wat de structuur verandert. De kokosolie uit India is dan ook bruin van kleur, in vloeibare staat. Hier wordt de olie in de fabriek vervolgens gekleurd en gebleekt, omdat wij geen bruine kokosolie willen kopen, maar spierwitte. Waar uiteindelijk amper nog enige essentiële voedingswaarden in zit. Vooral ontgeurde varianten moet je beschouwen als een homp vet zonder enige voedingswaarden. Het is voor een consument dus best belangrijk, dat er zo’n ISO NUMMER aanwezig is. Het geeft een bevestiging, dat de kokosolie daadwerkelijk koud is geperst en dat er is voldaan aan de strenge voedselveiligheid en hygiëne eisen. Probleem is: ben jij ooit zo’n ISO NUMMER tegengekomen op jouw pot kokosolie? Ik denk dat je antwoord NEE is. Iedere gek kan en mag “ koud geperst” op zijn pot zetten. Er is geen wet en regelgeving ( wereldwijd) op de koude persing van kokosolie. Als je dus op een pot kokosolie “ extra vierge” leest, is dat een ordinaire marketingtruc, want extra vierge heeft bij kokosolie totaal geen meerwaarde. Dit geldt alleen bij olijfoliën waar er wel wet en regelgevingen gelden. Bij het NVWA ( Voedsel en waren-Autoriteit) zijn er geen enkele wet en regelgevingen bekend omtrent kokosolie. Het is voor de fabrikant dus een grote speeltuin, en mag hij alles op zijn pot zetten wat hij maar wenst. 100% puur, 100% koud geperst en nog zo’n inkoppertje: 100% biologisch. 

Kokosnoten zijn namelijk ALTIJD BIOLOGISCH. Het gaat om de BEWERKING. Kokosnoten worden gevoed via de boom. De noot zelf is zo dicht, dat daar werkelijk niets doorheen kan komen tijdens de groei. De bomen worden via de grond/wortels gevoed. Sommige plantages strooien zeezout rondom de bomen zodat de kokosnoten rijker worden aan mineralen. Er zijn ook veel plantages die hun plantages vanuit een vliegtuigje besproeien tegen ongedierte. Dit kan wel op de bodem terechtkomen waardoor er mogelijk bestrijdingsmiddelen kunnen doordringen naar de wortels van de boom. Maar dit zal nooit noemenswaardig veel zijn. En al zeker niet het vruchtvlees en water in de kokosnoot bereiken. Je vindt echter vaak een groen biologisch-keurmerk op een pot kokosolie. Slaat dat dan nergens op? Nee, natuurlijk slaat dan ergens op, want ook deze keurmerken worden niet zomaar rond gestrooid. Het betekent, dat de kokosolie biologisch is verwerkt. Maar biologisch zegt weer helemaal NIETS over de verhitting. Wel ben je dus verzekerd dat er geen ( resten) bestrijdingsmiddelen in je pot zit, maar biologisch geeft verder geen enkele garantie op de kwaliteit. 

17990998_1511721025526689_692381240431414132_n

Sommige plantages zijn wel goed bezig, maar hanteren geen ISO norm. Omdat het, zoals eerder gezegd te duur is, en het teveel geld gaat kosten om te produceren. Dit is  eigenlijk in die landen meer wel dan niet het geval. Dit is juist zo jammer, voor zowel zo’n “ kokosolie-boer” die het echt goed doet, als voor de consument. Terwijl er ECHT ZUIVERE kokosolie wordt geproduceerd, komt zo’n pot terecht tussen de afval. En wordt het ook beschouwd als afval. Je moet wat kennis hebben als consument om een goede kokosolie te herkennen. ( zie mijn artikelen)  Op prijs kun je ook nooit afgaan. Veel mensen denken: “ hoe duurder de kokosolie, hoe beter de kwaliteit”. Dit is onzin. Omdat in Nederland enorm veel onder private labeling wordt gewerkt, kan en mag iedere leverancier zijn eigen label om een pot plakken en daar zijn eigen prijs voor vragen. Zo kan het voorkomen, dat je met twee potten kokosolie in handen staat die verschillende labels dragen, maar uit dezelfde doos komen. En dat kan soms drie/vier euro schelen, wat de gek ervoor geeft….Er valt dus nog heel veel te onderzoeken en ik blijf knokken voor erkenning. Ik wil dat dit aan de kaak wordt gesteld, dat de consument niet zo vreselijk wordt belazerd, dat de werk en leefomstandigheden van werknemers op al die plantages beter worden beschermd, een beter loon krijgen, en dat er eindelijk in Nederland een wet en regelgeving komt op kokosolie. Jij kunt helpen, om mijn artikelen te verspreiden en er zo ook ruchtbaarheid aan te geven. Ik probeer al lang de media te bereiken, maar deze haken steeds af omdat zij vooral sensatiegericht iets willen brengen waar ik niet aan mee wil werken. Ik hoop, dat op een dag mijn verhaal wordt opgepikt en dat er balletjes kunnen gaan rollen. Bedankt, dat jij mij hierin wilt helpen om mijn artikel vooral zoveel mogelijk te delen!  Ik ben overigens druk bezig met een deel twee op mijn artikel  waarin ik diverse soorten beoordeel. Hou de website in de gaten! 

3 Reacties op “Hoe ” extra vierge” is kokosolie?

 1. hai Monique,
  Super fijn dat je ook dit aandacht geeft, dankjewel.
  ik heb ook al verschillende kokosolie gebruikt, geprobeerd, je weet als leek eigenlijk niet wat je eet, je vertrouwd erop wat er op de pot staat, maar weet inmiddels hoe er om gegaan word met gif spuiten sproeien.
  Een vriendin bracht ook kokosolie mee uit Thailand, kost daar geen drol, hoe kan dat ?

  Nu heb ik een pot “Perfectly Pure” met actie 50% korting, dan nog te doen, anders heel erg duur, wow wat er allemaal op die pot staat, biologisch, 100% Natuurlijk, onbewerkt Vierge, Ethisch verantwoord, Hoge kwaliteit, etiketje “Quality Assured” groen blaadje etiket, NL-Bio-01 niet EU landbouw, getest volgens hoogwaardige en strikte kwaliteitsanalyse. We garanderen u de hoogste haalbare kwaliteit. ingrediënten Puur biologische kokosolie, enz dat mogen ze toch niet allemaal zomaar op een pot zetten als dat niet zo is? onderin de pot is het een beetje gelig, en de structuur is….. tja hoe noem je dat, ik zie allemaal rondjes, een gebobbelde structuur, niet glad. Zou deze dan toch zijn zoals er op de pot staat, en heb ik nu een goede te pakken?
  ben heel erg benieuwd.
  dankjewel

 2. Hoi, als er een biokeurmerk op de pot staat. En extra vierge. Dan is het koud geperst. Ik moeite met al het wantrouwen dat je aan een ekokeurmerk laat kleven zo. Is dit nodig? Ben jij persoonlijk een beter ‘ keurmerk’?

  • ik ben geen keurmerk, en dit suggereer ik ook nergens. Misschien is het raadzaam, om je wat in te lezen in mijn artikelen. Dan worden veel zaken ook duidelijker. Warme groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *