Hoe gezond is kombucha?

Enkele jaren geleden heb ik mij er ooit eens aan gewaagd: KOMBUCHA , ook wel KOMBOECHA. Ik vond het he-le-maal niets. Het heeft mij enorm veel tijd gekost om een zwam( Scoby)  te vinden, en had ik er dan eindelijk eentje  weten te bemachtigen, viel het resultaat mij super-zwaar tegen. Ik heb het dan ook snel weer aan de kant geschoven.  Anno 2020 / 2021 lijk ik er echter niet meer aan te ontkomen. Kombucha is net als kefir waanzinnig populair geworden en tegenwoordig gewoon verkrijgbaar in supermarkten. Ik ontving met grote regelmaat vragen over kombucha. Velen zien het staan, maar hebben eigenlijk geen flauw idee wat het nu precies is. Het heeft een enorm gezond imago., en wordt daarom ook als een waar gezondheidsdrankje verkocht. Wat is het eigenlijk? En wat zegt de wetenschap erover?

WAT IS KOMBUCHA?

Kombucha ziet er eigenlijk helemaal niet zo smakelijk uit, veel mensen associeren het zelfs met urine. Het is een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door azijnzuur-bacteriën en gist-culturen. Het ontwikkelt zich door de inwerking van een symbiose ( het langdurig samenleven van twee of meer organismen van verschillende soorten) van micro-organismen ( gisten en bacteriën ) in de vorm van een glibberige gelatine-achtige glanzende paddenstoelvlechtwerk-membraam, die de symbiose vormt . Dit lijkt nog het meest op een dikke grote platte zwam. Kamboucha ontwikkelt in het drankje zelf voornamelijk glucuronzuur, melkzuur, azijnzuur en verschillende vitamines. Zo’n zwam wordt ook wel een SCOBY ( Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) genoemd.
Het wordt vrij veel thuis gemaakt, net als kefir. Zowel industrieel geproduceerd als selfmade-at-home brouwen is de levende starter ( de zwam ) cultuur het allerbelangrijkste om er een drank van te kunnen maken. Deze zwam maakt van de gezoete thee uiteindelijk het kombucha-drankje. Het brengt de fermentatie op gang, net als kefir korrels dit bij kefir doen. De Scoby blijft tijdens de fermentatie op de drank drijven en groeit steeds dikker en groter naarmate het meerdere keren wordt gebruikt.
Het fermentatieproces start met een gezoete thee die door een gecontroleerde fermentatie zuurder en meteen een stuk minder zoet wordt dankzij omzettingen. Wanneer de juiste zuurgraad is bereikt, is het klaar voor consumptie. Dit hele proces kunnen we een beetje vergelijken met hoe azijn en druivensap wordt gemaakt.
De smaak wordt nog meest vergeleken met appelcider, een beetje fris, zuur en licht zoet. De fermentatie zorgt voor een complexiteit in smaak. Het natuurlijke brouwproces kan een zeer geringe percentage aan alcohol geven, maar dit is te verwaarlozen. Daardoor wordt het ook niet beschouwd als een alcoholische drank. De exacte smaak van kombucha is afhankelijk van de duur van het fermentatieproces. Je kunt op deze manier de smaak zelf beïnvloeden.

WAAROM ZOU JE HET DRINKEN?

Er worden nogal wat gezondheidsclaims aan kombucha gehangen. Het wordt vooral de hemel in geprezen door de gunstige werking tussen de goede en slechte darm-bacteriën, om deze reden wordt het zelfs bestempeld als WONDERDRANK. Op internet vond ik ontzettend veel artikelen die het woord wonderdrankje veelvuldig gebruiken, en de drank prezen om de probiotische werking, de bron van diverse B-vitaminen, aminozuren en organische zuren.  Bij de benoeming “ wonder-drankje”  krijg ik al heel erg snel jeuk, en dus besloot ik maar eens een rondje door de wetenschappelijke websites te gaan lopen. Al snel stuitte ik op vele studies en onderzoeken die wel gunstige resultaten gaven, maar dit nergens wetenschappelijk onderstrepen. Anders gezegd worden de vele claims nergens wetenschappelijk bewezen verklaard. Ter vergelijking met kefir zijn er betreft kefir WEL wetenschappelijk onderbouwde studies bekend over de werking.  Toch zweren veel mensen erbij en zeggen ze zich stukken beter te voelen door het dagelijks consumeren van kombucha.
De studies die nu zijn verricht zijn bovendien enkel op dieren getest, er zijn nog geen klinische testen uitgevoerd op mensen die dagelijks kombucha drinken. Dit maakt alles nog lastiger. Een  laboratorium-studie op dieren uit 2014 wees bijvoorbeeld uit dat kombucha antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen heeft, en het risico op kanker en diabetes zou kunnen verminderen. Echter is het niet bewezen, of deze claims ook werken bij mensen. Een andere studie wees uit, dat kombucha  polyfenolen, zuren, en vitaminen bevat, die ook al in gewone groene thee aanwezig is.  Gezien deze huidige informatie kunnen we concluderen, dat kombucha naar alle waarschijnlijkheid precies dezelfde gezondheidsvoordelen heeft als het drinken van gewone ( groene ) thee of het consumeren van andere gefermenteerde voedingsmiddelen. Het is voornamelijk een gezonde trend. Maar vind je het erg lekker, en werkt het in jouw beleving, dan zou ik het gewoon lekker blijven drinken.
Naast dat niets wetenschappelijk is bewezen, zijn er andere “ issues” omtrent kombucha. De vele kombucha-varianten die we overal kunnen kopen, kunnen verschillende toevoegingen bevatten als suikers en vruchtensappen en zoetstoffen. Het kan dan nét zo ongezond drankje zijn als frisdrank. Let daar dus erg goed op, als je kombucha in de winkel koopt, ook in de biowinkels. Wil je echt graag kombucha drinken, maak het dan zelf.

ZELF MAKEN

Dat zelf maken, dat vind ik persoonlijk nogal een dingetje. Om te beginnen is de Scoby starter ( de zwam ) vrij lastig te krijgen, het ligt bijvoorbeeld niet in een winkel. Er zijn een heleboel groepen en pagina’s en websites op social media / internet vindbaar die deze scoby’s inmiddels aanbieden, maar tot enkele jaren geleden was het echt heel moeilijk om een scoby te bemachtigen. Scoby’s zijn niet goedkoop. Ik kwam een grote verscheidenheid aan prijzen tegen die begonnen vanaf zo’n 10 euro tot hele starters-pakketten van €100 euro. Het lijkt een leuk handeltje te zijn geworden. Op You Tube vind je duizenden filmpjes hoe je kombucha kunt maken. Echt moeilijk is het niet. Wel intensief, en je moet geduld hebben, iets wat niet echt mijn sterkste kant is 😁 Het zelf maken van kombucha is daarom aan mij niet besteed, maar steeds meer mensen maken het zelf. De scoby is even een aanschaf, maar je kunt er eeuwig lang mee door fermenteren, en er kunnen weer nieuwe zwammen uitgroeien, waar je anderen weer blij mee kunt maken.
Er zijn een heleboel kant en klare kombucha producten op de markt. Het gaat in de meeste gevallen om kant en klaar dranken in fles verkocht. In biologische winkels wordt het nogal eens als “ gefermenteerde frisdrank” verkocht wat ik best een goede benaming vind. Prijzen kunnen behoorlijk uiteenlopen.
Het kan nog gemakkelijker. Er bestaan ook sterk geconcentreerde vormen van kombucha. Dit kun je aan water of een andere vloeistof toevoegen. Het scheelt je dus ontzettend veel werk, terwijl je wel een erg goede kombucha drinkt. Tenminste: als je een juiste kiest. Ik ben gaan zoeken naar zo’n geconcentreerde formule, en testte het.

THYLBERT KOMBUCHA CONCENTRATED LIFE

Ik vond iets “ dicht bij huis” namelijk uit België, het merk THYLBERT is één van mijn favoriete merken. Ik ben al jaren een zeer groot fan van PRO DARM regulator, dit is werkelijk één van de beste producten ooit bedacht. Thylbert produceert enkel 100% puur, natuurlijk en waar het mogelijk is biologisch/dynamisch. Ook dit flesje kombucha concentrated is biologisch-dynamisch geproduceerd wat best uniek is te noemen. Het draagt het officiële DEMETER keurmerk. Deze kombucha is gemaakt van water,  bio-dynamisch omgezette rietsuiker door fermentatie,  bio-dynamische groene thee, en levende fermenten. Er is niets gepasteuriseerd, en er zijn geen enkele andere toevoegingen gedaan, wat het geschikt maakt voor diabeten. Je kunt de fles na openen gewoon buiten de koelkast bewaren, het blijft net zo lang houdbaar tot de aangegeven houdbaarheidsdatum.
Je kunt de kombucha aan iedere gewenste vloeistof toevoegen, maar geadviseerd wordt om het gewoon in water te vermengen omdat de smaak al erg lekker is. Je kunt het in zowel koude als warme dranken toevoegen. Gebruik per liter vloeistof het flesje ( 100 ml)  Ik testte het in water en ik vond het oprecht erg smakelijk. Het heeft een zoete smaak. Nog steeds loop ik niet warm voor kombucha, maar dit alternatief bevalt zeker. De drank is lekker, en zeker een beter alternatief voor frisdrankjes en sapjes. Ik denk, dat kinderen deze drank ook best lekker vinden.
Ik heb het binnen gebracht bij PUUR & Fit, het flesje kost € 5,50 voor 100 ml. KLIK HIER om te bestellen
RESUMEREND:
– kombucha is een hippe drank, met veel gezonde claims, echter zijn deze niet wetenschappelijk onderbouwd
– zelf maken is een leuk klusje, en lonend, het is voordelig , maar je moet wel wat geduld hebben
– kombucha is een betere keuze dan frisdrank, als je de juiste varianten kiest in de winkels
– kombucha is niet ongelimiteerd: drink niet meer dan twee glazen per dag. 
NOTIFICATIE: ik ontving het flesje kombucha concentrated life gratis om vrijblijvend te testen. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten, ook niet uit eventuele kortingsacties. Dit artikel / review is 100% on-ahankelijk en op eigen initiatief geschreven. 

2 Reacties op “Hoe gezond is kombucha?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *