Hoe gezond zijn afbak broden? Plus review meest meukvrije afbak broden !

Er zijn mensen die er daadwerkelijk verslaafd aan zijn : afbakbrood. Het is een vrij goedkope manier om dagelijks verse knapperige broodjes in een oven af te bakken. Er is van alles verkrijgbaar, van gevulde luxe broodjes tot simpele pistolets en broden. Zeker tijdens feestdagen worden er erg veel afbak broodproducten verkocht.

Afgezien van het feit of je nu wel of geen brood consumeert, of wel of geen gluten consumeert, kunnen we ons afvragen hoe gezond afbakbrood eigenlijk is. En of het nu net zo gezond is als ( dag ) vers gebakken brood. Ik dook erin, en…ik testte een aantal  “ meukvrije “ afbakbroden.

WAT IS AFBAKBROOD ?

We beginnen bij het begin; wat is het nu eigenlijk, dat afbakbrood ? Ja, tuurlijk begrijpen we dat het gaat om brood wat we thuis in de oven kunnen duwen, maar hoe werkt het precies ? Het gaat om een voorgebakken brood, dat deels wordt gebakken. De korst wordt meestal dan nog niet gekleurd, dat gebeurt in een tweede fase. Dit proces wordt ook wel BAKE OFF genoemd. Thuis kan de consument het brood verder afbakken. Dit gebeurt overigens ook in supermarkten, waar het brood per karren worden vervoerd naar filialen om daar “ vers “ te worden af gebakken. Het geeft de klant een vers gevoel, omdat de geuren worden verspreid en het brood vaak nog warm aanvoelt. Het geeft een echte-warme-bakkersbrood-beleving.
Afbakbroden worden meestal onder een beschermde atmosfeer verpakt. Dit zorgt voor een betere en langere houdbaarheid. De afbak producties worden verpakt in voorgevormde plastic zakken waarin een speciaal luchtmengsel wordt toegepast om de broden hun langere houdbaarheid te geven. Er zijn ook afbakbroden die worden bewaard in het koelschap.
Er zijn ook speciale afbakbroden, zoals glutenvrije broden. Kort door de bocht kun je afbak brood dus beschouwen als brood, wat is voorgebakken in twee fases, waardoor het echt heel vers is bij aankoop.

HOE GEZOND ZIJN AFBAKBRODEN ?

Veel mensen denken, dat afbak brood ongezonder is dan vers, net als bij verse groente versus diepvries. De waarheid is dat dit echt weinig tot niets uitmaakt. Zoals je hierboven kon lezen, heeft het als enig verschil, dat het anders wordt ( op ) gebakken. Verder blijven ingrediënten en dus voedingswaarden vrijwel gelijk. En heb je in alle soorten minder gezonde en echt ongezonde soorten. Het is afhankelijk van de ingrediënten. Er worden geen andere of extra ingrediënten gebruikt voor afbak brood. Of het nu gaat om vers of afbakbrood, kijk naar de ingrediënten en de voedingswaarden. Onthoud ook ; supermarkten bakken ontzettend veel af, zij verkopen geen ECHT dagvers gebakken brood, alleen dat wat verpakt is en uit de fabrieken komen rollen , is dagvers. Alle luxere broden ( denk aan oer-brood, ambacht-brood, enzovoort ) wordt gewoon in de oven opgepiept, net wat jij ook thuis doet met afbak brood. Je betaalt FLINK voor deze luxe, dus kijk zeker even goed naar wat je nu echt koopt ( ingrediënten en voedingswaarden ) Wil je ECHT dagvers brood, maak dan een wandeling naar je plaatselijke echte warme bakker, die nog echt om 2 uur s’nachts opstaat om voor jou echt vers brood op zijn planken te leggen. De prijzen daar liggen overigens gelijk aan de luxe ( afbak ..) broden van de supermarkten. En…je steunt de kleine ondernemer.

ZIJN ER GEZONDE OPTIES IN AFBAK BRODEN ?

Net als vers brood, kun je ook op gebied van afbak brood best goed uit de verf komen wat betreft de meukvrij-ladder. Er zijn inmiddels aardig wat merken, die zoveel mogelijk meukvrij te werk gaan. Ze voegen bijvoorbeeld geen E nummers toe, geen suikers, geen overbodige ingrediënten. Er zijn zelfs ondermeningen die vers afbakbrood bakken om online te verzenden. Ik werd onlangs benaderd door één zo’n onderneming : KOEK EN BAKKERTJE , gevestigd in Andel. Zij vroegen mij, of ik wat van hun producten wilde beoordelen. Ze staan nog in hun startblokken. Ik was meteen nieuwsgierig en stemde toe om wat te gaan testen.

KOEK EN BAKKERTJE ?

De naam op zichzelf vind ik al erg leuk. Het gaat om een START UP bakkerij, die Ad van Ballegooijen samen met zijn vader is gestart. Ze hebben een mooie visie bedacht; COMP-EET-ANDERS. Aan hun woordspeling ligt het in elk niet, die vind ik geweldig. Ze gebruiken nog vele andere, zoals GE-ZONDER . Hun streven is het ontwikkelen van afbak broden, maar dan nét even anders. Zij willen niet alleen afbak brood maken, maar afbakbrood met een verhaal. Zonder E nummers, maar met echte PURE  ingrediënten. Ze bedachten dit, omdat zij van mening waren dat ons brood erg kunstmatig is geworden en daar geef ik ze geen ongelijk in.
Ze hebben een paar kernwaarden : puurheid / innovatie / transparantie / genieten en natuurlijk gezondheid. Ze maken broden op basis van voedzame bronnen van vezels, en functionele ingrediënten. Bijvoorbeeld op basis van zaden / noten / pitten, maar ook groente en fruit. De broden zijn 100% veganistisch, en vrij van de conventionele E nummers. Dit maakt al het brood niet alleen voedzamer maar ook smaakvoller en meest meukvrij. Alles wordt nog echt zelf gemaakt, zo worden er echte gekookte zoete aardappelen gebruikt en geen kant en klare poeders. Ook maken zij zelf dadenpasta door zelf de dadels te vermalen tot een kleverige massa.
Het afbak brood wordt op bepaalde dagen per week vers op gebakken en verpakt. Omdat dit op deze wijze gebeurt, kun je je bestelling iedere week voor woensdagen tot 17.00 opgeven online. Het wordt dan voor je gemaakt en op vrijdag en zaterdagen verzonden. Woon je in de buurt van Andel, dan kun je je bestelling ook afhalen op vrijdag en / of zaterdag.
Er is ook een mogelijkheid om hele brood pakketten samen te stellen, als je bijvoorbeeld een groot feest hebt. Een heel erg fijn systeem. Ik ontving mijn pakket op zaterdag, netjes in een doos.
De webshop is nog in een opstart fase, maar je kunt al aardig wat bestellen. Van koffiebroodjes tot broden en broodjes. De broden zijn NIET glutenvrij en NIET biologisch.  Ik ontving :
– een volkoren afbakbrood van 600 gram ( € 3,99 ) 
– twee naturel pizza bodems ( 2,49 )
– twee koffie/ dadel broodjes ( €2,49 ) 
– twee mega volkoren bollen ( €2,69) 
– twee chocolade broodjes ( pilot try-out ) 
– gevulde bol met o.a rozijnen ( pilot try out ) 
– een donker meergranen brood 600 gram ( €4,49)
Alles komt in een luchtdicht verpakte zak, ik vind de zakken ontzettend leuk. Ze zijn fijn, en ik ga ze zeker ook hergebruiken. De zakken hebben een doorkijk venster in het logo van koek en bakkertje, en een zip-close. Mijn eerste indruk is in elk geval goed. Ik vroeg mij af, hoe het zat wat betreft de houdbaarheid. Ik ontving mijn pakket op zaterdag 29 juni 2024 en de houdbaarheid stond op 7 juli 2024. Voor mij een erg prettige marge. Ik vind de prijzen ook enorm meevallen, als we het tegenover de supermarkt broden zetten.  Op naar de broden !

VOLKOREN AFBAKBROOD ;

Zo zie ik graag volkorenbrood: een brood zonder toeters en bellen, maar wel van 100% volkoren. Aan de volkorenmeel is zoete aardappel, zonnebloemolie, gist en zeezout toegevoegd. PUNT. Het brood ruikt uit de verpakking erg lekker. Het advies luidt om het op 180*C in 10 minuutjes af te bakken. En het brood te besprenkelen met water. Ik wilde testen, of alles ook in de airfryer kon worden opgepiept en heb ik dus in plaats van de oven mijn airfryer gebruikt. En deze op 175*c gezet in plaats van 180.
Het resultaat : ik vind het persoonlijk iets té zout, maar dat kan ook komen, omdat ik geen zout gewend ben, vriendlief had er bijvoorbeeld geen last van ( eet AH brood ) De malsheid is echt geweldig! En de geur ook. Ik heb lekkere dikke plakken gesneden en besmeerd met mijn Banana nuts spread * We hebben genoten! De volgende dag was het brood ook nog heerlijk vers en mals.
* banana-nuts spread: gooi twee middelgrote bio-bananen, vijf eetlepels biologische erythritol, 150 gram gemengde biologische gemengde noten, vijs / zes eetlepels cacaopoeder, 200 ml water en 100 gram havermout in de blender en vermaal tot een romige spread. Is de spread te dun, voeg dan nog wat havermout toe. Bewaren in goed afgesloten pot in de koelkast.

PIZZA BODEMS:

Om te beginnen vind ik de prijs echt voordelig want je krijgt twee grote pizza bodems voor €2,50. Het bevat precies dezelfde ingrediënten als het volkorenbrood, wat betekent dat het net zo voedzaam en vezelrijk is. De bereiding zegt dat je de bodem geheel naar eigen wensen en keuze kunt garneren, en dan op 220*C in de oven ongeveer tien minuutjes bakken. Ik deed het anders, ik gebruikte mijn airfryer. Dat was een beetje passen en meten, maar met wat drukken kreeg ik de bodem goed in de baklift.  De tweede keer heb ik de bodem in het 100% siliconen bakvormpje gedaan, waarin het eigenlijk perfect paste. Toch gaf dit een wat zompige bodem, zonder bakvorm is de bodem echt krokanter. Ik heb de bodem vanuit deze stap verder gegarneerd met tomatenpuree, lekkere verschillende fijn gesneden groenten die ik nog in de koelkast had liggen, een gesnipperd uitje, een eetlepel ras el Hanout kruiden, en wat af getopt met sesam zaadjes. Ik heb de temperatuur van de airfryer op 175*C gezet, en na 10 minuten even gecontroleerd. Genoeg, want de bodem was giga krokant! Smullen!

KOFFIE / DADELBROODJES :

Deze koffiebroodjes zijn BIG! En het leuke is dat ze zijn gevuld met een dadelpasta wat zelf homemade is gemaakt met enkel pure dadels. Ik ben geen fan van dadels, want suiker blijft suiker, maar in dit geval keur ik het wel goed, omdat alles zo enorm vers en homemade zijn gemaakt, en niets kunstmatigs te bespeuren is, ook niet bewerkt. Wat zit er nog verder in ? Weer die fijne vezel basis van 100% volkorenmeel, rozijnen, zoete aardappel, zonnebloem olie, gist, cashewnoten, hazelnoten, walnoten, amandelschaafsel, kaneel en zeezout. Deze moet weer op 180*C  besprenkeld met water in ongeveer tien minuutjes worden opgepiept. Ik heb deze ook in de AF opgepiept onder 175*c, 8 minuutjes waren voldoende.
Het resultaat ; ja, erg lekkere geur en smaak, alleen vonden wij ze aan de droge kant. Daar mag wel iets meer smeuïgheid in worden gebracht. Maar verder ? Prima koffiebroodje!

MEGA VOLKOREN BOLLEN :

Wat meteen opvalt is de grootte van deze units! Dat zijn geen bolletjes, noem ze gerust BOLLEN. Ook hier zeg ik, dat de prijs best fijn is te noemen voor wat je krijgt. Het heeft dezelfde samenstelling als het volkoren brood en ook dezelfde bereidingswijze. Omdat het nogal grote units zijn, heb ik ze per stuk gebakken in de airfryer op 175*C , 5 minuutjes per bol bleek in mijn geval voldoende.
Het resultaat : ja lekker hoor! Vooral dat ze zo gigantisch zijn, je hebt aan één broodje wel een goede stevige lunch of ontbijt. De smaak is geweldig en ook de volgende dag was het broodje nog kraakvers. Topper!

TRY OUT ; CHOCOLADE BROODJES

Ik kreeg twee nog te testen pilots ; chocoladebroodjes en een soort gevulde stol. Dit betekent, dat deze producten nog in ontwikkeling zijn en nog niet bestelbaar. De chocoladebroodjes zijn reepjes chocolade in deeg gerold, en ik heb deze besprenkeld met water, de airfryer op 175*C gezet en 7-8 minuutjes opgepiept. Ik heb ze direct uit de AF besmeerd met mijn Banana nuts spread en kokosrasp en ja, dat maakte alles ook weer wat smeuïger, want ook hier vond ik de hap erg droog. Dit heb ik meteen naar ad door gezet, zodat hij het hopelijk kan verbeteren. Aan de smaak mankeert verder niets, die is meer dan goed!

TRY OUT ; GEVULDE BOL / STOL

Deze is ook nog niet bestelbaar, maar mocht ik dit testen.
Als ik IETS op gebied van brood lekker vind, dan zijn het krenten / rozijnen bollen / broden. Liefst met zo’n lekkere kleffe klodder pure amandelspijs in het midden, 🤪 iets waar je ook juist van kunt gruwelen. Het is iets waar ik mijzelf tijdens de feestdagen in december op trakteer. Ik maak het uiteraard zelf. En ik was dus best benieuwd, hoe dichtbij deze gevulde bol kwam bij mijn eigen recept, die tot nu toe nog niet door wat dan ook is verstoten van de eerste plek.
De bollen zijn flinke units, en ik denk echt dat je aan één bol de hele dag genoeg hebt. Ze zijn namelijk ook best pittig gevuld met rozijnen, kaneel, appels en noten. De basis is weer opnieuw de basis waar ik blij van wordt, de 100% volkorenmeel, vol vezels. En daaraan is toegevoegd : dadel, rozijnen, zoete aardappelen, zonnebloemolie, gist, cashewnoten, hazelnoten, walnoten, kaneel, en zout. En ja, ook hier het broodje eerst met water besprenkelen en in de airfryer op 175*C tien minuutjes oppiepen.
Ik heb ook deze bol wat opgeleukt met mijn Banana-nuts spread, sinaasappel granulaat en kokosrasp, dit heeft de smeuïgheid wel opgekrikt, want ook hier vond ik het her en der wat te droog. Maar verder ? Smaak en geur weer geweldig!

DONKER MEERGRANEN BROOD :

Dit brood heeft een zelfde samenstelling als de andere grote broden, maar er is een extra zadenmix aan toegevoegd. Dat bestaat uit havervlokken, roggevlokken, rijstvlokken, gerstvlokken, geroosterd sojagrits, lupinegrits, lijnzaad, roggedesem, zonnebloempitten en sesamzaad. Een lekkere mix! En ook hier : brood besprenkelen met warer, 175*C in de airfryer en 10 minuutjes afbakken. Wat mij direct opviel was de heerlijke geur die uit de AF kwam zetten tijdens het bakken, daar kreeg ik echt honger van. Het brood heeft een heerlijke smaak dankzij de pitten. De volgende dag was het wel ietsje droger dan het volkoren brood, maar even nog zo goed erg lekker!

WAT ZIJN MIJN BEVINDINGEN ?

Ja, ik kan hier zeker blij van worden. Ik heb alle broden verdeeld over de dagen getest, en ik ontdekte hoe makkelijk het is, om even snel de AF aan te zetten, brood erin en binnen 10 minuutjes heerlijk warm vers brood op tafel. Vriendlief was denk ik nog meest enthousiast, hij heeft echt heerlijk gesmuld en ook mee naar werk genomen. Als je een “ geen-tijd-te-druk-met niets-en-alles “ type bent, zijn deze broden echt ideaal. Het brengt ECHT vers en meest meukvrij brood snel op je tafel. De luxere broodjes zijn voor mij té zoet omdat ik geen dadels consumeer, maar mocht jij daar geen problemen mee hebben, zijn deze wel de beste keuze die ik tot nu toe ben tegen gekomen. En ook hier is het ideaal, op een zondagmorgen lekker even in 10 minuutjes luxe broodjes oppiepen alsof je ze net van de warme bakker hebt gekocht. Het is wat mij betreft een erg leuk concept wat mag groeien. Ad vertelde mij dat hij momenteel volop in ontwikkeling is met nieuwe producten, zoals krentenbrood, chocoladebroodjes, en een “ halfje “ meergranen brood van 400 gram. Er komt dus genoeg lekkers aan. Neem nu zeker ook even een kijkje, want ik heb lang niet alles wat nu al bestelbaar is, getest .
KLIK HIER om naar de webwinkel te gaan.

10% KORTING!

Wil jij het ook gaan uitproberen ? Ik mag van Ad mijn fans en volgers 10% korting aanbieden op jullie bestellingen. Gebruik daarvoor de volgende code : “ 10KB2024”
Hoe werkt het ?
– plaats je bestelling TOT woensdag 17.00.
– gebruik de kortingscode
– vrijdag en zaterdag worden de bestellingen verstuurd.
– zijn er vragen ? Mail naar info@koekenbakkertje.nl of bel : 06-10595354

AD WIL JULLIE IETS VRAGEN …

Zoals jullie konden lezen, is het bedrijfje in een opstart. Ik vind het zelf echt ontzettend leuk om mee te denken / te helpen om dit leuke bedrijfje een markt te geven, ik denk mee met nieuwe producten en nee, daar krijg ik niets voor betaald. Aan dit soort bedrijfjes werk ik erg graag belangeloos mee.
Ad wil zoveel mogelijk aan de wensen van de consument voldoen. Hij zou het daarom ontzettend leuk vinden, als jullie hem een mailtje willen sturen met jullie ervaringen , wat vinden jullie van de smaak / de verpakking / het gebruiksgemak, enz . Dat is waardevolle info voor Ad, zodat hij het beste van zijn producten kan maken. Heb je ook leuke suggesties ? Ook die zijn welkom! Ik heb er ook al een paar, zoals glutenvrije alternatieven en nog veel andere, maar mocht jij ook leuke ideetjes hebben wat jij nu echt mist in je leven, geef dat zeker even door : info@koekenbakkertje.nl

7 Reacties op “Hoe gezond zijn afbak broden? Plus review meest meukvrije afbak broden !

 1. Ik zou onmiddellijk een bestelling hebben geplaatst als het brood biologisch zou zijn. Heel erg jammer.

 2. Zo te lezen een verbetering tov de supermarkt afbakbroden. Ik zou echt om zijn, als er biologisch meel zou worden gebruikt. Nergens in en om mijn woonplaats heen kan ik aan biologisch brood komen Ik wil graag af van de glyfosaten, want ze zijn slecht voor onze darmflora. Dus kom op bakker, bied dat ook eens aan.

 3. Fijn artikel weer Monique !! complimenten over de evenwichtige manier waarop je dingen beoordeeld.
  Maar helaas wat een negatieve reacties allemaal 🙁
  Mijns inziens een prachtige poging om meukvrij afbakbrood te maken. En gezien je review nog heerlijk om te eten ook. Opbouwende kritiek kan ook, gewoon aan Ad vragen of hij dit ook biologisch kan maken, dat is eerlijker i.p.v. hem direct af te kraken en het een flop te noemen…….

 4. Om uit te proberen heb ik twee volkoren broden en de koffiebroodjes besteld. De koffiebroodjes waren ontzettend lekker, echt een traktatie met de de noten er in en zonder al die E-nummers die je normaal in een koffiebroodje aantreft. Vanmorgen heb ik een volkorenbrood in de airfryer afgebakken. Monique heeft niets teveel gezegd. Heerlijk brood, zonder meuk, Ik ben fan en ga zeker meer bestellen.

  • wat gaaf! Ik ben nu ook nog wat nieuwe producten aan het testen, die komen er ook snel aan!

 5. Bedankt voor uw feedback en het delen van uw zorgen over de biologische status van onze producten. We waarderen uw betrokkenheid en de tijd die u heeft genomen om ons hierover te informeren.

  Onze primaire focus ligt momenteel op het produceren van voedzame producten die vrij zijn van e-nummers. We geloven sterk in de kracht van natuurlijke ingrediënten en besteden bijzondere aandacht aan het toevoegen van fruit en groenten in onze recepten. Dit is een bewuste keuze geweest om ervoor te zorgen dat onze producten niet alleen smakelijk, maar ook voedzaam zijn.

  We begrijpen echter dat er een groeiende vraag is naar biologische en glutenvrije producten. Hoewel dit momenteel niet onze belangrijkste focus is, sluiten we de mogelijkheid zeker niet uit voor de toekomst. We zijn voortdurend op zoek naar manieren om ons aanbod te verbeteren en uit te breiden, en uw feedback speelt een cruciale rol in dat proces.

  Nogmaals dank voor uw waardevolle opmerkingen. Als u verdere vragen of suggesties heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan altijd open voor feedback en kijken ernaar uit om samen met onze klanten de beste producten te ontwikkelen.

  Met vriendelijke groet,
  Ad van Ballegooijen
  Koek en Bakkertje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *