Hoe goed helpen natuurlijke alternatieven op kalmeringsmiddelen? Ik testte er twee!

Het is April 2021, voor mij een loodzware periode. Mijn lieve moeder, het meest dierbaarste in mijn leven, maakt op dit moment van schrijven haar laatste dagen vol. Helaas kreeg ook zij, net als miljoenen andere Nederlanders, in Oktober 2020 te horen dat ze ongeneeslijk ziek was en er geen hoop meer was, dat zij deze walgelijke kanker kon overwinnen. Het gaat om een zeer agressieve vorm, die zich niets tot weinig zou aantrekken van een chemokuur. Een zware operatie volgde afgelopen November, maar ook dat hield de uitzaaiingen niet tegen. Mijn moeder zal niet ouder gaan worden dan 73. We maken haar laatste dagen zo fijn en comfortabel mogelijk. We hebben daarom niet gekozen voor een hospice, maar we hebben haar lekker bij ons thuis geïnstalleerd op een groot bed. Mijn geweldige schoonzus Miranda en mijn lieve broer Martin nemen deze zeer zware taak op zich, alle kinderen helpen uiteraard mee. Het is erg moeilijk. Zeker als je ziet, dat ze pijn heeft, en achteruit holt met de dag.

Iedere dag moeten we weer een beetje meer gaan accepteren dat het snel over is. Dat drukt niet alleen lichamelijk op je, maar ook geestelijk. Ik ben momenteel een natte krant, die hele dagen non-stop mijn traanbuizen laat doorspoelen. Ik huil mezelf in slaap, hopende dat ik wakker wordt en ontdek, dat het allemaal een zeer nare droom was. Helaas….reality kicks-in-hard. 😞
Ik ben van nature een vrij nuchter persoon. Ik ben gewend, om alles zelf en alleen op te knappen, ik ben nooit zo fortuinlijk geweest op liefdesgebied waardoor ik nu geen echte partner heb die mij in deze loodzware tijd kan troosten. Als ik getroost moest worden, dan was mijn moeder daar altijd voor mij, en miste ik eigenlijk niet zoveel. Maar nu is alles uiteraard anders. Natuurlijk zijn daar mijn broer en schoonzus, en mijn nichten en neef, maar het is toch anders. Ik moet het zelf gaan doen, zelf gaan opknappen, mijn rouwproces doorlopen. Controlefreak as i am, ben ik zelfs dat proces zoveel mogelijk voor mezelf aan het voorbereiden, of nou ja, voorbereiden, ik zit er natuurlijk al middenin. Maar het is voor mij wel DE MANIER om hiermee te dealen. Wat kan ik zelf doen? Zijn er tools? Ik heb in mijn hoofd een plan van rouw uitgestippeld, ik hoop dat dit mij sterkt om erdoor te komen, want eerlijk..? Ik zie het gemis van mijn moeder niet zitten op dit moment en vraag mij alleen af of deze hartverscheurende pijn ooit stopt en HOE ik verder moet zonder mijn rots.
Mijn lijf raast. Het voelt, alsof er 24/7 een zeer zware steen op mijn maag ligt, twee molenstenen op mijn beide schouders, en een zeer donkere wolk boven mijn hoofd waarin het zwaard van Damocles hangt. Het helpt ook niet echt mee dat ik nu zeer slecht slaap. Ik raak uitgeput. En vind het steeds moeilijker worden om aan een dag te beginnen. Ik ga met een zeer zwaar en nerveus gevoel telkens naar mijn broer, waar mijn moeder ligt. Hoe zal ze zijn? Is ze nog aanspreekbaar? Heeft ze pijn? Ik zie vreselijk op tegen het einde. 😔

NATUURLIJKE KALMERING

Om beter te kunnen rusten, en wat minder onrustig te zijn, besloot ik om eens op zoek te gaan naar natuurlijke kalmeringsmiddelen. Ik weet daar wel het e.e.a vanaf via mijn werk, maar ik heb nooit eerder gebruik gemaakt van “ dit soort” middelen. Nu voel ik voor het eerst wel de behoefte. Als ik nu naar mijn huisarts zou gaan, zou deze mij meteen een een of ander kalmeringsmiddel voorschrijven, daar begin ik, als medicatie-hater, sowieso niet aan. Ik vind een paracetamolletje slikken al een hele uitdaging. Ik hoef ook niet naar de huisarts, want ik weet heel goed waar mijn klachten vandaan komen. Nu heb ik al een flinke streep voor met mijn gezonde leef en eetstijl, Zeker in perioden van spanning en stress is niets zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en te zorgen voor een goede weerstand. Maar al die zwaarte wat kunnen verlichten, daar voel ik zeker wel wat voor.
Ik begon met research. Daar vond ik vrij veel informatie over valeriaan, en  SintJanskruid , twee van de meest gebruikte natuurlijke rustgevers in al die natuurlijke alternatieven. Om wat meer te willen ontdekken, postte ik in mijn FACEBOOK GROEP een post waarin ik een oproep deed naar deskundigen op dit gebied en fabrikanten die bereidwillig waren om hun producten door mij te laten testen. Het leek mij sowieso erg nuttig om een artikel over dit onderwerp te gaan schrijven, omdat ik niet de enige ben. Ik wilde deze periode dan ook gebruiken om wat te gaan testen. Helaas waren er weer veel mensen die vonden dat ik lekker commercieel was, en zo naar GRATIS producten zat te vissen, ik was zo moe en verdrietig dat ik de kracht niet had om hierover in discussie te gaan, want natuurlijk was en is dat nooit mijn insteek. Ik verwijderde de post en ben zelf op zoek gegaan naar producten, die ik, even te informatie DUS ZELF HEB AANGESCHAFT. Dit artikel bevat geen commerciële doeleinden, zoals AL MIJN ARTIKELEN dit nooit zijn. Ik verdien niets, ik promoot niets, ik sponsor niets. Ik wil enkel en alleen mijn ervaringen delen, zodat anderen daar mogelijk ook wat aan kunnen hebben.

ONTSPANNING VAN MOEDER NATUUR

Kalmeringstabletten kunnen naast heftig ook verslavend werken. Dit is voor mij sowieso een directe reden om hier niet aan te beginnen. Maar sowieso ben ik geen medicijn-fan. Ik denk dat het zo’n zes jaar geleden was, dat ik mijn laatste echte medicijn innam, een antibiotica kuur. Zelfs met paracetamol ben ik een trut hola. Ik ga eerst de natuurlijke paden af. Heb ik hoofdpijn? Dan ga ik even liggen. Heb ik buikpijn? Dan gebruik ik wat verse gember. Ben ik snotterig? Dan stoom ik alles open met eucalyptus olie. Heb ik iets extra’s nodig? Dan drink ik kamille thee, die ik trek van echte gedroogde kamille. Ik weet niet beter, zo doe ik het al wat mijn hele leven.
Kalmerende middelen zijn voor mij nieuw. Natuurljk ben ik, net als ieder mens wel eens gespannen en sta ik stijf van de stress, maar deze perioden zijn te overbruggen, als je wat meer ontspanning zoekt en meer rust pakt. Een aangrijpend verlies is een ander verhaal, zoveel weet ik nu. Aanvankelijk dacht ik nog dat het te verdragen was, maar inmiddels is de zwaarte te zwaar geworden en zak ook ik, een stoere sterke vrouw, door mijn hoeven.
Op zoek dus naar natuurlijke middelen, nou…dat zijn er veel, vertelde een klein rondje op internet mij. Veel producten die zichzelf MATUURLIJK verklaren, zijn helemaal niet zo natuurlijk, en bevatten bijvoorbeeld behoorlijk veel synthetische hulp en vulstoffen. Ik ben eerst wat resreach gaan verrichten naar de meest gebruikte natuurlijke rustgevers uit de natuur. Dat zijn er vrij veel, maar er springen er een aantal bovenuit, ik noem de meest gebruikte in natuurlijke kalmeringsmiddelen
– Valeriaan
– Rhodiola
– kamille
– Sint Janskruid
– passiebloem
– hop
– lavendel
– citroen melisse
Valeriaan en Sint Janskruid staan samen op de eerste plek. De meeste natuurlijke middelen bestaan voor een groot deel uit deze twee natuurlijke rustgevers. Valeriaan is een kruidachtige plant die in veel delen van Europa voorkomt. Het geeft een rustgevende werking op het menselijk lichaam.  Uit de wortels van de valeriaanplanten wordt een extract gewonnen. Je kunt valeriaan in druppels kopen, maar meest in tabletvorm. Sint Janskruid wordt voornamelijk gebruikt bij stemmingswisselingen en wordt vrij veel ingezet bij natuurlijke antidepressivum. Ik kwam vrij veel natuurlijke kalmeringsmiddelen tegen waarin deze twee rustgevers waren gecombineerd.
Ik heb in totaal twee verschillende natuurlijke kalmeringsmiddelen gekocht en getest. Het zijn:
– DR VOGEL PASSIFLORA RUST & BALANS ( € 13.00 voor 30 tabletten, dagdosering twee per dag )
– LIVING NUTRITION RHODIOLA ( gefermenteerd, €31,95 voor 60 capsules, dagdosering twee per dag )
Meer wilde ik niet gaan testen, omdat ik ook geen cocktails wilde gaan creëren. Bovendien heeft het wat meer tijd nodig om in te werken. Deze twee spraken mij het meeste aan.

WAT IS RHODIOLA?

Er zijn schrikbarend veel natuurlijke kalmeringsmiddelen verkrijgbaar op basis van Rhodiola. Wat is dat precies? Rhodiola, ook wel rozenwortel genoemd, is een plant die van oorsprong uit Rusland komt en groeit op een hoogte van zo’n 5,400 meter. De botanische benaming van de plant is Rhodiola Rosea. De plant dankt zijn naam aan de vrij sterke geut=r van de wortel die meest lijkt op de geur van rozen. Rhodiola heeft een veelzijdige werking. Het gaat om te beginnen om een zogenoemde ADAPTOGEEN, wat zoveel betekent dat het een stimulerend werking geeft bij stress, spanningen en vermoeidheid. Een adaptogeen is een stof die ervoor kan zorgen dat het lichaam zich beter kan aanpassen aan de situatie. Zoals in mijn huidige situatie van veel verdriet en pijn.  Het biedt tevens kalmering bij rusteloosheid. Het is zeer rijk aan krachtige anti-oxidanten die onze lichaamscellen hard nodig hebben in tijden van stress en spanningen, het houdt de geest helder en geeft het meer focus. Rosavine en salidrosine zijn twee stofjes die in Rhodiola voorkomen, die zorgen voor een rustgevende en opbeurende werking.
Rhodiola is tevens in staat om ons stresshormoon CORTISOL te verlagen. Dit hormoon wordt in tijden van stress en spanningen door de bijnieren afgescheiden wat kan leiden tot een verminderde bloedsuiker-respons, verminderde energie, moeite met onthouden, en toename in buikvet.
Rhodiola kan een goede ondersteuning bieden bij stemmingswisselingen , stress, spanningen, onrust, nervositeit en gebrek aan energie. Het kan zorgen voor een betere concentratie, minder vermoeidheid een een algeheel fitter gevoel.  Het kan tevens worden toregepast als een natuurlijk slaapmiddel. De gezondheidsclaims staan voorlopig nog “ on hold” zoals ze dit noemen, maar de vele ervaringen zijn erg positief.
Rhodiola wordt erg veel toegepast in natuurlijke kalmering en anti depressiva. Meestal wordt het in supplement vorm vrij verkocht, aan de meeste supplementen worden nog vitaminen en mineralen toegevoegd. Er zijn ook 100% pure Rhodiola supplementen verkrijgbaar. Het kan verschillen in doseringen, zo kan er gebruik worden gemaakt van de wortel, maar ook van een extract. Dit komt het meest voor.  Ik koos zelf voor LIVING NUTRITION, een merk wat ik al een poosje ken, en erg enthousiast over ben. KLIK HIER om meer over dit vrij unieke merk te lezen. Dit merk is opgericht door natuurgeneeskundige Graham Botfield. Deze man is gefascineerd door oudere wijsheden. Met zijn kennis van de traditionele geneesmiddelen , de toepassing van o.a paddenstoelen en kruiden in de geneeskunde en zijn ruime ervaring ( meer dan 12 jaar) in productontwikkeling legt hij de focus en onderzoek op gefermenteerde voedingsmiddelen. En daar ligt dan ook meteen de uniekheid van deze supplementen.  Ze bevatten biologische, gefermenteerde ingrediënten, verse wortels en probiotica.
De fermentatie is bijzonder te noemen, het gebeurt met een traditionele kefir/ kombucha-achtige fermentatie, met een synergie van 35 soorten micro-organismen. Zodra de fermentatie is voltooid, worden de volledig levende voedingsmatrix van enzymen, voedingsstoffen en microben via een zeer delicaat vriesdroog-proces opgevangen. Hierbij komt geen hitte vrij, is er geen druk, en…worden er géén vulstoffen , bindmiddelen of andere toevoegingen gedaan. Dit maakt de capsules bijvoorbeeld meteen geschikt voor veganisten, de capsules zijn gemaakt van cellulose, een plantaardig alternatief. De voedingsmatrix levert een zeer hoge biologische beschikbaarheid, met vrij hoge niveaus van geactiveerde bio-stoffen. Dit omvat, om een voorbeeld te noemen betreft de Kurkuma capsules een toename van gemiddeld 1000 tetrahydra-curcumine. Aan de capsules wordt een niet gefermenteerde biologische kurkuma en gember toegevoegd. Voor de basisondersteuning.  Meer niet. Dus ook geen vulstoffen of bijvoorbeeld anti-klontermiddelen. Alle ingrediënten zijn 100% biologisch.
LN heeft meer dan twintig onderzoeken uitgevoerd, eer zij een product op de markt zetten. Het unieke fermentatieproces die zij handhaven, verhoogt de belangrijkste actieve voedingsstoffen in ons voedsel, waardoor ze biologisch beschikbaar worden. Vanaf de opname tot het gebruik op cellulair niveau. Hierdoor kunnen wij er veel beter van profiteren. LN zegt zelf “ onze producten leven” en dat is ook letterlijk het geval. Wat betreft de Rhodiola capsules, worden de  gehalten aan stoffen in Rhodiola ( rosavine, colofonium, solidroside en tyrosol) door de fermetering verhoogd.Er is tevens een veel betere biologische beschikbaarheid en het is rijk aan enzymen en microflora.
Ik ben zeer onder de indruk van de zeer korte ingrediënten lijstjes, ook de RHODIOLA bevat biologische gevriesdroogde gefermenteerde rhodiolawortel en gemberwortel. Een capsule bevat 140 mg gefermenteerde Rhodiola, en 120 mg gemberwortel. Geadviseerd wordt om 1-2 capsules per dag in te nemen, en liefst 30 minuten voordat je iets gaat eten.
Ik begon met één capsule per dag. Dit heb ik een week ( 7 dagen ) gedaan, daarna heb ik een week lang twee capsules per dag geslikt. Ik nam de capsules in 30 minuten voor mijn avondmaaltijden. De innerlijke rust ervoer ik eigenlijk al na twee dagen nadat ik één capsule per dag slikte. Het “ raaste ‘ minder in mijn lijf. Ik vind de capsules fijn om te slikken. Geen rare nasmaakjes of oprispingen. Ik slik deze capsules op dit moment nog steeds door. Ik ervaar goede resultaten, het lijkt voor mij zeker te werken. Ik ervaar rust in mijn lijf, dat opgejaagde gevoel wordt een beetje “ afgestompt” , zo kan ik het denk ik het beste omschrijven. Valt mij absoluut dan ook niet tegen en ik kan zelfs zeggen dat ik best blij ben met deze capsules. Ze helpen en ondersteunen mij goed in deze zware tijd.

DR VOGEL

Mijn andere “ reddingsboei” in deze moeilijke periode zijn de tabletten van DR VOGEL. Het gaat om de PASSIFLORA RUST EN BALANS. Over DR VOGEL hoef ik niemand nog wat uit te leggen want dit merk heeft zich afgelopen jaren een rotsvast imago weten aan te leggen, waardoor iedereen weet dat het om meest natuurlijke alternatieven gaat op gebied van zelfzorg en vrij verkrijgbare medicatie. Het merk is zo ingeburgerd, dat het tegenwoordig ook in de schappen van de AH te vinden is. Over de jaren heb ik ook wel eens een product gekocht van DR VOGEL, ik ben er zeker niet negatief over. Maar ik vind hun formules niet persee  bepaald “ meukvrij” te noemen.
De tabletten zijn vrij groot, maar eenvoudig door te kauwen, en de smaak vind ik echt niet vies. De tabletten zijn gemaakt op basis van plantenextracten:
– 3,3% passiebloem
– citroen melisse
– 0,4% valeriaan
– trimanesiumdicitraat
– vulstoffen : cellulose, calciumfosfaten, siliqua dioxide
– verstevigingsmiddelen: arabische gom, vernet cellulosegom
– glansmiddel: magnesiumstearaat en zink citaat
Een dag dosering van twee tabletten bevat 167,5 mg magnesium en 1,5 mg zink. De tabletten zijn in feite dus gebaseerd op magnesium, en niet zozeer op plantenextracten.  Wil je meer lezen over magnesium? KLIK DAN HIER. Daarnaast is het jammer dat er vrij veel hulpstoffen zijn gebruikt. Ik heb de tabletten, net als de Rhodiola capsules een week per één tablet gebruikt, daarna een week per twee. Ik nam de tabletten in voordat ik ging slapen. Zoals eerder gezegd is de smaak niet vies en vond ik het fijn kauwen dan ook geen enkel probleem. Geen rare nasmaken. Je kunt de tabletten uiteraard ook heel doorslikken maar daar vind ik ze persoonlijk net even iets te groot voor. En dus kauw ik de boel eerst fijn.
Ook hier ervoer ik fijne resultaten. Ook deze tabletten maken mij wat rustiger van binnen, maar om heel eerlijk te zijn, ervoer ik betere innerlijke rust bij de Rhodiola, ik denk dat dit voor mijn lichaam gewoonweg iets beter werkt. De Rhodiola maakt het ook in mijn hoofd ietsje rustiger wat echt enorm fijn is. Dat gevoel kreeg ik niet bij de tabletten van DR VOGEL, maar ik vond ze ZEKER NIET verkeerd.

MIJN EINDOORDEEL:

Ik ga voor de Rhodiola. Simpelweg omdat ik sterk het idee krijg dat dit nu eenmaal iets beter voor mij werkt. De DR VOGEL tabletten zijn in mijn beleving zeer geschikt voor mensen die onder lichte stress of spanning staan, en even wat nodig hebben om wat te kalmeren. De Rhodiola doet in mijn beleving en ervaringen meer dienst bij grotere spanningsbogen en stress. Ik werd er echt rustiger van. En het geeft mij voor nu de nodige innerlijke rust om beter te kunnen slapen en om beter te kunnen bijven functioneren overdag. Ik blijf de capsules dan ook gedurende mijn rouwperiode doorslikken tot het niet meer nodig is.

WAAR TE KOOP?

De RHODIOLA kocht ik bij onze eigen puur & fit, de DR VOGEL kocht ik in een reform winkel bij mij in de buurt, maar deze zijn overal wel zo’n beetje verkrijgbaar, bij Etos en Kruidvat bijvoorbeeld. De Rhodiola van LIVING NUTRITION is een unicum, en daarom ook niet verkrijgbaar in fysieke winkels, maar wel on line bij uit geselecteerde webwinkels, waar Puur & Fit onder valt.
Je kunt deze capsules bestellen DOOR HIER TE KLIKKEN

PS:

Mijn moeder is helaas op zaterdag 24 April 2021 overleden

23 Reacties op “Hoe goed helpen natuurlijke alternatieven op kalmeringsmiddelen? Ik testte er twee!

 1. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd. Denk alsjeblieft niet te veel over rouwen ,maar voel je wanhoop. Dan wijst het leven zich heel langzaam vanzelf. Heb je ook aan Bach bloesems gedacht?

 2. Gecondoleerd Monique! Het rouwen duurt wel even! Dat gaat in fases! Mijn jongste zus is vorige maand overleden en hebben haar ziekte en overlijden van dichtbij meegemaakt! Ook door n verschrikkelijke kankersoort! Ik wilde graag wat vertellen over haar op de afscheidsdienst.. en om rustig te blijven heb ik de tabletten van dr Vogel gebruikt! Dat beviel me heel goed! Ik kon rustig en kalm mijn verhaal doen! Zonder suf te worden! Ik wens je heel veel sterkte om dit verlies te dragen!

 3. Gecondoleerd met het verlies van je moeder, sterkte en kracht voor de komende tijd voor jou en je naasten

 4. Gecondoleerd!! En veel sterkte toegewenst.
  “Wat je in je hart bewaard, raak je nooit meer kwijt”

 5. Lieve Monique, wat een verlies. Gecondoleerd! Je moeder was jouw rots in de branding. Heel veel sterkte met de verwerking……Dikke digitale knuffel….💌

 6. Lieve Monique,
  Heel veel sterkte gewenst voor nu en alle andere keren dat het verdriet en het gemis je ineens weer overvalt. Een hele dikke knuffel.

 7. Lieve lieve Monique,
  Wat n verdrietig bericht
  Je moeder kun je nooit missen maar ook hun hebben niet t eeuwige leven
  Voor nu wens ik je alle kracht sterkte en goede voorbereiding voor haar afscheid
  We leven met je mee
  Lieve groet

 8. Ach lieve Monique, wat ontzettend verdrietig dat je je lieve moeder, je steun en toeverlaat, moet missen. Ik wens je heel veel kracht om dit enorme verlies te kunnen dragen. Ik weet wat je door moet maken. Je moeder kan je gewoon niet missen🥺 🕯sterkte en liefs ⭐️

 9. Heel, heel veel sterkte met dit grote verlies. Er is niemand op deze wereld die zo van je houdt als je moeder en om afscheid van haar te moeten nemen is intens verdrietig. Nogmaals veel sterkte en kracht.
  Liefs,

 10. Veel sterkte in deze zware tijd. Het gemis is enorm.
  De scherpe randen van het verdriet zullen ooit zachter worden maar je mooiste herinneringen blijven voor altijd bewaard. Ze zal niet worden vergeten…

 11. Monique,
  Herinneringen blijven voor altijd bij je. Ben trots op de band die er tussen jullie was.
  Ik wens je veel draagkracht in de rouwperiode .
  Het kaarsje dat ik brand vanavond is voor jou gemoedsrust.

 12. Gecondoleerd! Neem je tijd om dit grote verlies te verwerken.
  Heel veel sterkte 😘

 13. Lieve Monique, gecondoleerd en veel sterkte gewenst met dit verlies. Voor nu en voor alle keren dat het verdriet je overvallen zal. Lieve groet, Jacqueline

 14. Beste Monique,

  Gecondoleerd met het verlies van je moeder, en veel sterkte toegewenst.
  Tip: een andere manier om om te gaan met emotionele stress, verdriet, etc. is het gebruiken van E.F.T.. ( Emotional Freedom Technique) ook wel “Tappen” genoemd.
  Erg eenvoudig, je doet het zelf, en gratis. Inmiddels is het wetenschappelijk bewezen dat het helpt, in Amerika worden er veteranen mee behandeld met PTSS.
  Er zijn honderden filmpjes op internet over te vinden, bijv. van Brad Yates, of Nick Ortner.
  Het proberen waard.
  Hartelijke groeten, Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *