Hoe krijg je jouw kind ( eren) aan de groente?

Onlangs zag ik wel iets heel opmerkelijks op mijn tijdlijn voorbij komen. Het instant-meuk-merk KNORR lijkt het over een andere boeg te gooien, om hun producten op kinderen te gaan richten. Kinderen eten nog steeds niet al te graag groente. Knorr bedacht dat het zou helpen, om er een halve zandemmer suiker, transvetten en smaakversterkers overheen te schenken. Knorr komt met een grootschalige reclamecampagne waarin kinderen de hoofdrol spelen. Groente smaakt opeens “ werelds” als er een halve zandemmer van hun “ ge-wel-dige” wereldgerechten -ellende overheen of doorheen wordt gemengd. Eerder heb ik een artikel geschreven over deze wereldgerechten. KLIK HIER om dit artikel te lezen.

 

Ik heb voor de balans eens gekeken naar de ingrediënten van het desbetreffende product wat op social media wordt belicht, de borito’s. Zoals je kunt zien liegt dat er niet om en zit het bomvol met meuk. Naar mijn idee niet echt de meest ideale manier om kinderen meer groente te laten eten……😕
Natuurlijk wordt alles lekkerder met een boel suiker, vet en smaakversterkers. Je krijgt dan zelfs een drol smakelijk. Maar uiteraard moeten we deze kant niet opgaan, nu steeds meer bekend wordt dat alleen al de jeugd in Nederland steeds vaker te kampen heeft met overgewicht, en diabetes. Eén keertje lekker deze meuk over groente schenken, dat zal niet zo snel veel aanrichten, maar het probleem is dat in AL ONS HUIDIGE VOEDSEL veel meuk zit, zeker producten die zijn gericht op kinderen. Deze barsten meestel van de suiker.
Volgens recente cijfers ( 2018 )  op www.volksgezondheidszorg.info heeft bijna  12% van de Nederlandse jeugd vanaf 4-17 te kampen met overgewicht. In 2018 had maar liefst 9% matig overgewicht en 2,7 % ernstig overgewicht. In April 2019  maakte het Centraal bureau voor de Statistiek bekend dat het aantal procenten  onder de leeftijdsgroep 2-25 jaar is gestegen van 12 naar 16 %. Waarvan 3% lijdt aan ernstig overgewicht. Door de toename van overgewicht neemt ook ( het risico) op diabetes onder de jeugd toe. Wat wij vroeger “ ouderdom-diabetes ( type 2 ) “ noemden is inmiddels veranderd naar “ jeugd-diabetes”.  Ik kan mij daar echt serieuze zorgen over maken, sterker, ik maak mij hier al jaren zorgen over en zie nu gebeuren waar ik zo voor vreesde en vrees. De jeugd wordt ongezonder, met alle gevolgen van dien.
Ligt het alleen maar aan het huidige voedselbeeld? Nee, natuurlijk niet. We zijn afgelopen jaren steeds makkelijker en eenvoudiger gaan leven waardoor we tijd kunnen winnen. We leven inmiddels in een 24 uurseconomie. Ook de jongeren krijgen hier veel staartjes van mee. Skateboarden veranderen in boards waarop een kind alleen nog maar hoeft te sturen met zijn evenwicht, voetballen verandert in game-middagen, en buiten spelen is veranderd in binnen achter de computer zitten. Kinderen krijgen veel minder beweging. Alhoewel ik in mijn omgeving gelukkig nog wel een heleboel scholieren voorbij zie fietsen zie ik méér scholieren met de auto worden afgezet bij school. Tijdens pauzes wordt er vooral veel gegeten en gedronken in pauze lokalen, waar ook enkel wordt gezeten en met telefoons wordt gespeeld. Het gaat allemaal zo anders dan vroeger. Dit heeft absoluut zijn weerslag op de algemene gezondheid van onze kinderen.
Toch kunnen we de bal het dichtst bij voedsel leggen. Ik heb afgelopen jaren veel geschreven en veel zelf-onderzoek verricht naar de eet en drink gewoonten van jongeren tussen de 2-17 jaar. Het stemde mij niet vrolijk. Nog altijd zijn energiedrankjes erg hip en populair. En nog gewoon toegestaan in Nederland. Jongeren lopen massaal tijdens tussenuren of voordat ze naar school gaan supermarkten binnen om koek, snoep en andere zeer ongezonde zaken in te kopen. In 2016 deed ik een zelf-onderzoek naar het gebruik van deze energiedrankjes onder schoolgaande jongeren, en daaruit bleek dat een gemiddelde scholier ( jongen) 2-4 blikjes per dag drinken, bij meisjes lag dat tussen de 1-2 per dag. Dit is uiteraard echt zorgwekkend te noemen. Zo’n onschuldig ogend blikje bevat ontzettend veel ongezonde zaken als een berg suiker en oppeppende stofjes. ( KLIK HIER )
Niet alleen energiedrankjes zijn populair, ook koek, snoep, en luxe broodjes vol met transvetten zijn enorm populair. Supermarkten passen hun bevoorradingen hierop aan. Uit mijn zelf-onderzoek uit 2016 kwam ook naar voren dat jongeren niet erg bezig zijn met hun gezondheid. Meisjes zijn daar wel wat meer mee bezig, maar jongens kan het “ weinig boeien”. Het moet goedkoop zijn en lekker. Het ideale gespreide bed voor junk food dus.

GROENTE ETEN

Jongeren eten nog steeds veel te weinig groente en fruit. Ook de kleintjes ( peuters en kleuters ) eten veel te weinig groente en fruit om zo voldoende aan hun nodige voedingsstoffen te komen. Producten die ons vertellen dat het groente en fruit kan vervangen helpen daar niet bij. Deze bewerkte voedingsmiddelen zijn meestal vol gepropt met kunstmatige en synthetische vitaminen en mineralen en vezels terwijl ons lichaam het meeste baat heeft bij echte, natuurlijke vitaminen en mineralen. Veel bezorgde ouders grijpen naar voedingssupplementen ( meestal een multi) om hun kind zo nog aan wat vitaminen en mineralen een vezels te helpen. Maar aanvulling is geen voeding. Een pilletje kan geen vitaminen / mineralen/ vezels vervangen, iets wat nog altijd wel wordt gedacht. Zo werkt het niet. We hebben echt goede, gezonde voedingsmiddelen nodig om te groeien en om ons goede kunnen ontwikkelen.
Maar ja…..
Jij zit ondertussen wel mooi met een opstandige puber die weigert maar één hapje groente te eten, of met peuter die iedere dag een drama aanricht aan tafel omdat het totaal niets wil eten wat maar enigszins groen van kleur is. Het kan vele ouders tot totale wanhoop leiden. Er zijn inmiddels ontzettend veel hulpboeken op de markt, maar toch lijkt het probleem niet te stagneren, integendeel, juist te verergeren.
Kleuters die de iedere avond het hele huis bij elkaar jammeren omdat het geen hapje bloemkool wil eten, tieners die op hun kamer hun boterham met chocopasta opeten omdat de avondmaaltijd hen niet kan boeien, peuters die hun groente uitspugen….Binnenshuis kan dit leiden tot ontzettend veel spanningen en stress. En dat is uiteraard niet wat we willen. Hoe pak je dit nu het beste aan?

PEUTERS EN KLEUTERS AAN DE GROENTE KRIJGEN

Natuurlijk moet je er geen druk op zetten. Dit werkt alleen averecht. Iets afdwingen heeft jn dit geval echt geen enkele zin. Dit moet je dan ook op welke manier ook zien te vermijden. Dit wil echter niet zeggen dat een beetje gezag en gezonde lichte druk niet mag. Want zeker peuters en kleuters zijn ontzettend leergierig en goed te kneden. Wat je als ouders het beste kunt doen, is om in hun belevingswereld te stappen. Een paar nuttige tips:
1) BETREK JE PEUTER / KLEUTER BIJ VOEDING
Wil je je kindje leren gezond te eten en drinken, dan ligt de bal bij jouw voeten. Je kindje is in deze levensfase afhankelijk van jou en je partner. Maak samen met je partner goede solide afspraken. Val elkaar niet af tijdens een standpunt, en help elkaar. Stap in de wereld van je kleintje. Bekijk het van zijn of haar kant. En analyseer wat groente voor hen zo wanstaltig maakt. Vraag het ook. “ waarom vind je het niet zo lekker ? “   “ Vind je het een rare kleur hebben?”
Wees hun voorbeeld. Eet glimlachend en duidelijk genietend van iedere hap je groente en bespeel dit over en weer met je partner. “ HHHMM! Kees, dit is echt heel lekker! “  “ Ja, Miranda, inderdaad! HHHMM! Mag ik een hapje van jou? “ Door het voorbeeld te geven worden peuters en kleuters geprikkeld. Bied het niet steeds opnieuw aan, hou het per maaltijd op 2 x. Eet ondertussen van het bordje van de peuter / kleuter terwijl je genietende gezichten trekt. En speel samen met je partner het spel. Hou het luchtig. Maak er geen drama van. Heb geduld, blijf proberen.
Betrek je peuter / kleuter ook bij het bereiden van voedsel, en het boodschappen doen. Laat hun de groente uitkiezen. En vertel er leuke verhaaltjes bij. “ zie je deze groene kleine boom ? ( broccoli ) deze heeft mevrouw Aarde speciaal voor jou gemaakt. Zo word je een sterke meid / sterke jongen! “ Betrek je kind bij het bereiden er vertel leuke verhaaltjes, waardoor groente een interessant object wordt en geen straf om te eten.
2) VERSTOP GROENTE
Veel peuters en kleuters worden bij het zien van groente al opstandig. Door verschillende groente door elkaar te pureren worden bijvoorbeeld bloemkool-roosjes niet herkend. De vele soorten smaken verandert ook vaak al veel. Door tenminste één zoete groentesoort ( pompoen, zoete aardappel, zoete gekookte ui ) door andere groente te vermengen maskeer je de bittere smaken. De bittere smaken aan vele soorten groenten zijn meestal de boosdoeners waardoor het wordt geweigerd. Bied dit 2 x aan per maaltijd,  en wees niet dwingend of teleurgesteld als het niet in één keer lukt. Bouw het op. Eet de puree met veel smaak en blijdschap mee, en laat het kind vooral zien dat het plezierig is om te eten. Laat het kind ook eens meehelpen om de groente in de blender te pureren. Veel kinderen vinden dit prachtig en prikkelt hen om hetgeen wat zij hebben gepureerd, te proeven.
3) SPEEL MET LEKKERE KRUIDEN ERN SPECERIJEN
Zoals eerder gezegd zijn de bittere smaken meestal de boosdoener als het komt op groente weigeren. Zoet heeft juist een tegenovergesteld effect. Dit betekent niet, dat we groenten moeten gaan zoeten met suiker en andere zoetstoffen. Maar je kunt de groente zeker aantrekkelijker maken door ze te bestrooien met lekkere kruiden en specerijen. Kies voor zoete kruiden en specerijen als :
– ceylon kaneel
– gemberpoeder
– koekkruiden
– taai taai kruiden
– speculaas kruiden
– vanille bourbon
– nootmuskaat
– gedroogde pompoen poeder
– gedroogde zoete aardappel poeder
Door de groenten met een beetje van ( één of meer ) bovenstaande kruiden en specerijen te bestrooien, wat ook nog eens uit een super-stoere strooier komt, wordt groente een stukje minder bitter en dus lekkerder. Koop een leuke strooier waar je bijvoorbeeld een mx van alle bovenstaande kruiden en specerijen mee vult. Laat het kind zelf strooien. En vertel dat het om toverpoeder gaat. “ een beetje van dit poeder en je wordt beresterk! “
4) LAAT JE PEUTER / KLEUTER ZIJN EIGEN SMAAK ONTWIKKELEN
Ik hou erg van groente, at het vroeger daarom ook zonder problemen. Maar niet ieder kind is hetzelfde en heeft zo zijn eigen smaak-voorkeuren. Ik hou van iedere groente, wel heb ik groentesoorten die ik minder lekker vind, zoals witlof. Geef je kind ook de ruimte om zijn of haar eigen voorkeuren te ontwikkelen. Dit kun je doen door het kind zoveel mogelijk verschillende groente soorten aa te bieden. Blijf dus niet honkvast op bepaalde groenten omdat jij en je partner deze lekker vinden, laat het kind ook kennismaken met zoveel mogelijk groenten.
5) BIED OOK PEULVRUCHTEN AAN
Ondanks dat het jaren geleden eindelijk in de schijf van vijf is opgenomen, blijven we nog een beetje achter met het consumeren van verse, ( gedroogde) peulvruchten. Ook kant-en-klaar ( pot, blik ) worden ze nog niet zo massaal geconsumeerd, en dat is jammer. Veel peulvruchten zijn namelijk bijzonder geschikt voor kinderen, vanwege hun zeer verfijnde zoete smaken. Denk daarbij aan:
– zwarte en witte bonen
– Spaanse bonen
– doperwten
Allemaal soorten die kinderen waarderen. Peulvruchten zijn erg rijk aan vele goede voedingsstoffen, en zijn rijk aan vezels en eiwitten. Kies voor verse, gedroogde peulvruchten. Veel mensen denken dat het ingewikkeld en tijdrovend is om deze te bereiden maar dat is een fabel. Het heeft wat week-tijd nodig wat gemiddeld tot 8 uur ligt. Kooktijden liggen gemiddeld op 60 minuten. Sommige soorten linzen hoef je zelfs niet eens voor te weken. Binnen 45 minuten kun je dan een portie verse linzen op tafel zetten.

MAAR DAN…DE TIENERS!!!!!!!!!🙁🙁

Peuters en kleuters zijn nog lekker te kneden. Komt je kind in de puberteit, dan wordt het een heel ander gevecht om je koter ( s ) nog een beetje gezond te laten eten en drinken. Invloeden van buitenaf ( op het schoolplein, social media ) Tieners aan de gezonde voeding krijgen is een uitdaging geworden. Het is meestal een gevecht tussen de ouders en de voedsel en levensmiddelenindustrie die jongeren maar wat graag aan hun producten willen binden. De invloed onderling is ook een zeer grote factor. Tieners worstelen in deze fase toch al hevig met hun eigen zelfbeeld en uiterlijkheden, en willen daarom zeker niet buiten een groep vallen. Met een broodtrommel met verse groente en fruit en zelf gebakken meukvrije snacks op het schoolplein verschijnen is vaak een “ zonde” en het wordt daarom dan ook niet of nauwelijks nog gezien. De meeste schoolpleinen zijn gevuld met etende en drinkende en rokende tieners die al hun aandacht aan hun telefoonscherm schenken, in plaats van WAT ze nu in hun mond stoppen. Als het lekker is, en goedkoop is dit stoer genoeg. Met een rol koekjes van € 35 eurocent en een blokje red bull op het schoolplein verschijnen is stoer, met een broodtrommel en beker drank aankomen is voor softies.
Het is daarom een uitdaging om als ouder je tiener nog enigszins gezond te laten eten en drinken, omdat je een kind nu eenmaal niet vast kunt binnen en in huis kunt houden, veilig beschermd van al die slechte invloeden van buitenaf. Het is ook goed voor de ontwikkeling om een kind hieraan bloot te stellen. Het blijft echter lastig om je kind aan het verstand te peuteren dat gezond eten erg belangrijk is, ook voor later. Hoe pak je dit het beste aan?
– Voer geen discussies, maar voer GESPREKKEN. Zit met je kind ( eren ) rond de tafel en wees kalm. Hou je stem op de normale golflengte en vertel je kinderen waarom jij het heel erg belangrijk vind dat ze gezond eten. Vertel hem je zorgen. En waarom jij je zorgen maakt, wees specifiek. Hoe meer kinderen begrijpen waarom je dit zo belangrijk vind, hoe meer respect je kunt verwachten. Voel je het gesprek uitlopen op een vervelende discussie, staak het gesprek direct en probeer het op een ander moment opnieuw.
– Betrek ook je tiener ( s ) bij het bereiden en kopen van voedsel. Neem ze zoveel mogelijk mee uit winkelen, en toon hen wat er te koop is, vertel er indien nodig en als daar ruimte voor is, goede onderbouwende verhalen bij “ Kijk Linda, dit is zoete aardappel! Het is eigenlijk geen aardappel, maar een wortel, daarom loopt ie zo raar! “ Gebruik humor, als de gelegenheid zich aandient. Een tiener ziet veel liever een grappige moeder dan een mopperende moeder. Bied groente aan, maar ook hier: dring niets op. Laat je kind zelf kiezen. Laat het open staan voor hun eigen voorkeuren.
– Blijf kalm. Tieners kunnen ontzettend dwars liggen en alles stom vinden terwijl ze het eigenlijk heel leuk vinden. Je kweekt alleen maar spanning en stress als je continu tegen deze woede-aanvallen en uitbarstingen ingaat. Laat ze uitrazen, en probeer het later opnieuw. Wees altijd DUIDELIJK. Vertel waarom jij je standpunt hebt, en vraag of het duidelijk is.
– Vertel over het nut van gezonde voeding. Betrek nieuws feiten erbij , liefst de meest recente. Laat bijvoorbeeld cijfers zien van het overgewicht onder tieners, vetel hoe belangrijk vitaminen, mineralen , vezels, eiwitten, gezonde vetten en gezonde koolhydraten ( complexe ) zijn voor nu maar ook voor later. Je hoeft geen cursus voedingsleer te geven, maar vertel in hun taal waarom het belangrijk is om iedere dag daar wat van binnen te krijgen.
– Geef het goede voorbeeld. Dit geldt overigens voor iedere leeftijd. Als jij continu hamert op je tiener om gezond te eten en drinken terwijl je zelf s’avonds een zak chips uit de kast trekt, dan is dit geen goed voorbeeld. Laat zien wat gezond en lekker eten inhoudt. Bied het ook volop aan, en haal geen verleidingen in huis. Beperk snacks bijvoorbeeld tot alleen in het weekend en laat de tieners kennismaken met gezonde snacks. Dit houdt niet in dat je ze komkommers en snack tomaten voor moet schotelen, maar je kunt het wel aanbieden, proberen en kijken hoe zij dit oppakken. Maak er bijvoorbeeld een lekker dipje bij. Toon, dat er volop gezonde snacks zijn.

HOU HET LEUK!

Welke leeftijd je kind ( eren ) ook, de belangrijkste boodschap is om het luchtig , ontspannen en leuk te houden. Als je voeding beladen maakt kan het zelfs leiden tot ernstige eetstoornissen. Hou voedsel leuk. Want het is leuk. Iets om van te genieten, terwijl het gezond is voor je. Zijn je kids nog klein, speel dan met hen mee. Heb je tieners, maak alles bespreekbaar maar ga niet in discussie.
Natuurlijk ben je er niet met bovenstaande tips. Maar wellicht kunnen ze je wel een eindje op de goede weg helpen. Wil je wat inspiratie opdoen, klik dan HIER om naar lekkere en simpele recepten te gaan die in het bijzonder geschikt zijn voor kinderen.

Een reactie op “Hoe krijg je jouw kind ( eren) aan de groente?

  1. Bedankt blog. Gelukkig word er op de kinderopvang en op de buitenschoolse opvang veel groente en fruit gegeten en water/thee gedronken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *