Hoe schadelijk zijn lippenstiften?

Vorig jaar, in September 2017, werden we nogal opgeschrikt door een vrij heftig bericht in de media: lippenbalsems zouden schadelijk kunnen zijn, bleek uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven, . Op mijn artikel kwam een soort kettingreactie aan vragen over lippenstiften. Dit was natuurlijk niet zo raar, want lippenstift werkt hetzelfde als lippenbalsem. We “ eten” het ook gedeeltelijk op.  Er wordt gesproken over een gemiddelde van zo’n 1,9 kilo  per jaar, wat we aan lippenstift opeten, als we deze dagelijks gebruiken. Ik ben er eens in gedoken. Want is lippenstift echt schadelijk? En zelfs gevaarlijk?

GEEN PRETTIGE STOFFEN

In de gemiddelde lippenstiften vinden we nu niet bepaald “ gezellige” stoffen, waarvan we zeggen “ zo, wat gezond!” Dat weet denk ik iedere leek wel te bevestigen. Er zitten bijvoorbeeld veel kleurstoffen in, maar ook lood, parabenen, BHT. Laten we eens beginnen met het meest voor de hand liggende ingrediënt, de kleurstoffen. Om een lippenstift mooi van kleur, glanzend en lang-houdend te maken bevat een lippenstift wel honderd verschillende chemische bindingen. Tientallen oliën zorgen voor een gladde textuur, en was zorgt voor een lang houdende tint op je lippen. Er wordt veelal carnaubawas gebruikt, deze was is bestendig tegen hogere temperaturen. Om mooie kleuren te verkrijgen worden bijvoorbeeld chili-extracten toegevoegd, om de lippen op te laten zwellen door irritatie.. Dit geeft vollere lippen en een rode kleur. Vijf procent in lippenstift bestaat uit geplette schildluis.
Verder worden in vrijwel alle lippenstiften metaaldeeltjes, lood en geurstoffen toegevoegd. Vooral lood, aluminium, chroom en mangaan komen in kleinere hoeveelheden voor.

WAT ZIT ER EIGENLIJK IN EEN LIPPENSTIFT?

Er zijn verschillende soorten lippenstift. Zo zijn er bijvoorbeeld lippenstiften die extra verzorgend werken, long-lastig werken, glanzend zijn of mat, metallic,  en ook hebben de kleuren veel invloed op de ingrediënten. De meest verkochte lippenstiften zijn de zogenoemde long-lastig lippenstiften. Daarin zijn ook weer veel verschillende varianten verkrijgbaar. Een algemene ingrediënten lijst van zo’n long-lastig lippenstift :
* Maximaal 12% Isostearrinezuur- kaliumisostearaat:
Dit is de triviale naam voor isooctadecaan. Het is een vetzuur wat voornamelijk voorkomt in dierlijke vetten. Voornamelijk gebruikt in cosmetica en geneesmiddelen. Lippenstiften zijn, tenzij anders vermeld, daarom nooit geschikt voor veganisten. De basis bestaat vrijwel altijd uit dierlijke vetten.
Kaliumisostearaat is het zuurestion van het isostearinezuur met toegevoegd kaliumion.
* Maximaal 12% kleurstoffen ( waarvan maximaal 8% parelmoerpigmentren/ titaandioxide, maximaal 6% myristyl-lactaat en lanoline)
De kleurstoffen zijn te verdelen in twee typen:  de onoplosbare pigmenten en de oplosbare kleurstoffen. Welk type er wordt gekozen is afhankelijk van de toepassing. Er zijn zoveel kleurstioffen, dat het gehele kleurspectrum beschikbaar is. Van paars tot kikkergroen, van vuurrood tot roze. De kleurstoffen moeten wel voldoen aan bepaalde eisen. Op de website van de EU ( Europese Unie) vind je een lijst. 
* Maximaal 3% bijenwas
Bijenwas bestaat voor ongeveer 70% uit esters. De belangrijkste daarvan is myricylpalmitaat. Bijenwas is een natuurlijke stof ( bijproduct van de honingbij)
* Maximaal 2% carnauawas
Bestaat voornamelijk uit cerotinezuurmyricylester, carnaubazuur, en cerotinezuur. Allen zijn het verzadigde vetzuren. Het wordt gewonnen van de waaierpalm, die groeit in de savannes in het noordoosten van Brazilië.
* Maximaal 1% paraffineolie
De vaste vorm van deze koolwaterstoffen is bekend als paraffine was, de vloeibare vorm wordt paraffine olie genoemd. Paraffine is het product van petroleum distillatie of wordt bekomen door het raffineren van ruwe petroleum.
* Tocoferol
Een vorm van vitamine E
* Parfums:
Synthetisch
* Restant- ricinusolie,
Onverzadigd vetzuur, waarvan 5% bestaat uit linolzuur en 85% ricinolzuur.
* Restant conserveermiddelen
Deze zorgen ervoor, dat de lipstick lang goed blijft.

ZIJN ZE GEVAARLIJK?

Zoals je inmiddels waarschijnlijk weet, wordt meer dan 60% van wat we op onze huid smeren opgenomen en komt in de bloedbaan terecht. Bij lippenstiften en lippenbalsems is dit nog erger, omdat we deze op onze lippen smeren en we altijd wat van deze producten “ opeten”. Ook al ben je nog zo voorzichtig.  De huid van onze lippen heeft een dunne hoornlaag. Door de hoornlaag heen kunnen we de lederhuid zien, daarom zijn onze lippen roze/rood van kleur. De lippen worden vochtig gehouden door het speeksel. Onze lippen bevatten géén vetlaagje, zoals de rest van onze huid, en drogen daarom dan ook vrij snel uit. Onze lippen bevatten talgklieren, die zelf vet produceren. Dit proces kun je niet beïnvloeden door stoffen die je op je lippen smeert. De hulpmiddelen die in comsmetica worden gebruikt om iets langer en effectiever te laten werken ( denk aan antitransparant deodorants, waterproof, kissproof) zijn vaak schadelijk. Lippenstiften bevatten vrijwel altijd hulpstoffen.

Een Amerikaanse studie van de Universiteit van Californië, Berkeley (UCB), ontdekte in 2013  dat lippenstiften een gevaarlijke hoeveelheid aan metalen als Aluminium, Cadmium, Koper, Titanium en vele anderen toxinen bevat. Deze verschillende metalen worden in het lichaam opgeslagen en kunnen behoorlijke gezondheidsproblemen geen. Als koper en aluminium in de hersens komen, dan kunnen ze daar onherstelbare schade veroorzaken. In 24 van de 32 stalen werd lood gevonden, maar de concentratie was niet hoog genoeg om van een risico te spreken voor volwassenen. De onderzoekers maken zich wel zorgen over gebruik van de lippenstift door kinderen. Ook de FDA (Food and Drug Administration) gaf opdracht voor een studie, waarbij 400 lippenstiften op koper werden getest. Het resultaat was, dat 95 % van de geteste lippenstiften een koperconcentratie aangaf, die de hoogst toegelaten waarde in chocoladerepen (!) overtrof. Toch kwam de FDA tot de conclusie, dat deze hoeveelheden koper geen gevaar voor de gezondheid betekenden… Een van de wetenschappers die meewerkten aan dit onderzoek, Sa Lui, is stellig van mening dat het FDA hier veel meer aandacht voor moet hebben. Hij vertelt, dat de lippenstiften die zij hebben onderzocht merken zijn die overal worden verkocht. Op basis van deze studie vindt hij het zeer wenselijk, dat er meer onderzoek en diepgaande studies plaats moeten vinden.

 

NIET VOOR KINDEREN

Het wordt vooral afgeraden, om kinderen hun lippen te laten stiften. Wie kent de kleine lieve prinsesjes niet, die graag hun moeders nabootsen en hun lipjes ook net zo mooi rood willen stiften…..Ook zien we duizenden filmpjes op you tube waarin we peuters en kleuters zien, die nogal “ aan de haal” zijn gegaan met de make-up tas van mama.  Dat is uiteraard grappig en aandoenlijk, maar kan voor een kind zeker gevaarlijk zijn. Hou make up dan ook altijd buiten het bereik van kinderen, en laat ze er al helemaal niet mee spelen.
 Denk daarbij ook aan sminck. Sminck wordt gemaakt van vrijwel dezelfde bestanddelen als lippenstift. Zeker peuters en kleuters kunnen dit aardig van hun gezicht “ opeten”. Wil je echt een keertje je kind smincken? Ga dan op zoek naar natuurlijke sminck, of gebruik natuurlijke/ biologische make-up. En hou de gebieden rondom de mond vrij van sminck.

GEEN LIPPENSTIFT MEER GEBRUIKEN?

Voordat je wanhopig je handen in de lucht gooit en “ ook dat kunnen we alweer niet gebruiken!” roept, wees gerust, want we hebben geweldig goede alternatieven. Op gebied van natuurlijke en meest biologische cosmetica bestaan al jarenlang  gifvrije alternatieven op lippenstiften, balsems en ook gloss. Ze zijn op dit moment enorm aan populariteit aan het toenemen, nu steeds meer bekend wordt hoeveel schadelijke stoffen er in cosmetica zit. En alhoewel het FDA er nog redelijk nuchter onder blijft, wil ik geen deeltjes lood in mijn lichaam stoppen omdat ik graag een kleurtje op mijn lippen zie. Gifvrije lippenstiften die bestaan uit natuurlijke en biologische ingrediënten  lijken op dit moment een rooskleurige toekomst tegemoet te gaan. Er zijn inmiddels al een aantal bekende merken overgestapt naar meer natuurlijke ingrediënten, maar de lippenstiften zijn nog altijd niet 100% gifvrij.
Je vind gifvrije, natuurlijke en meest biologische cosmetica in biowinkels, gezondheidswinkels en via webwinkels.
IMG_3053

VOORBEELDEN NATUURLIJKE/BIOLOGISCHE LIPPENSTIFT

Eerder beoordeelde/testte ik al een lippenstift van het biologische merk INIKA. KLIK HIER, om naar het artikel/review te gaan. De lippenstift die ik in dit artikel testte, os 100% veganistisch, biologisch en 100% natuurlijk. Ik heb vrij lastige lippen om te stiften, aan mij zijn de reguliere lippenstiften sowieso niet besteed. Zeker gebruikte lippenstiften kunnen bij mij een krater slaan in mijn lippen en zoveel pijn geven dat ik er ziek van word.
IMG_3055
Deze lippenstift geeft een prachtige tint aan mijn lippen. Ik gebruik hem vrijwel dagelijks, afwisselend met een andere lippengloss ( daarover verderop meer)  Het fijne is, dat vrijwel alle lippenstiften op biologische/natuurlijke basis verzorgend werken en bijvoorbeeld hydrateren.
IMG_2681
Ook worden de lippen veel beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Ze bevatten geen parfums en zijn geurloos. De kleuren zijn op basis van natuurlijke kleurstoffen. De betere merken hebben certificeringen . INIKA werkt gecertificeerd biologisch. Deze lippen tint is voor 73% biologisch.
IMG_3058IMG_3056
Een andere variant die ik afwisselend met boven genoemde lippen tint gebruik is lippengloss. Deze “ lip Glaze” is 100% natuurlijk ,  bestaat voor 88% uit biologische ingrediënten , en is geschikt voor veganisten. Ook deze glossy hydrateert, beschermt en verzorgt. Het bevat bijvoorbeeld Shea butter, joboba olie en Candelilla wax.
IMG_3061IMG_3060
Het geeft mijn lippen een prachtige kleur, en een mooie, subtiele glans. Ik hou niet erg van super-glimmende lippen, daarom vind ik deze variant zo geweldig. Hij blijft “ netjes” in zijn glans.
IMG_3052

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN LIPPENSTIFT?

Het ligt voor de hand, dat je de reguliere lippenstiften beter kunt laten liggen, als je graag schadelijke stoffen wilt mijden. Zeker goedkope lippenstiften ( die je bijvoorbeeld in discountwinkels kunt kopen voor nog geen euro/twee euro)  zijn vrijwel altijd gemaakt van zeer goedkope grondstoffen waar vrij veel lood in kan voorkomen. Maar ook hoog aangeschreven merken zijn niet gifvrij.
Natuurlijke lippenstiften bestaan o.a uit verzorgende planten-boter en oliën, vitaminen en mineralen. Ingrediënten die we bijvoorbeeld in natuurlijke, gifvrije lippenstiften tegenkomen zijn:
– zonnebloem oliën
– Castor oliën
– Joboba oliën
– Carnauba was en/of bijenwas
– Rozenblaadjes
– Vitamine E
– Aloë Vera
– Kruiden extracten en planten extracten
– Planten oliën 
– Bloemen oliën en extracten
Zorg ervoor, dat je een merk kiest die zoveel mogelijk gecertificeerd biologisch werkt. De wet en regelgevingen zijn op zich al vrij streng, maar werken fabrikanten gecertificeerd, gelden daar nog strengere eisen. Vrijwel alle natuurlijke lippenstiften zijn veganistisch. Ze worden in plaats van dierlijke vetten meestal gemaakt met natuurlijke en plantaardige oliën en vetten. Laat je vooraf goed informeren. Heb je een specifiek merk op het oog, loop deze na op internet. Meestal vind je dan ook meteen reviews en/of beoordelingen.
Staar je zeker niet blind op een bekend merk, of een merk wat wordt gezien als natuurlijk. Zo bevatten de lippenstiften van DE BODYSHOP irriterende parfums, en zijn deze niet geschikt voor veganisten.
Conventionele lippenstiften zijn vaak getest op dieren. Sinds 1997 is het in Nederland goddank verboden, maar toch liggen de schappen vol met lippenstiften die zijn getest op dieren. Dit komt, omdat heel veel cosmetica wordt ingevoerd uit het buitenland waar dierproeven ( nog) wel zijn toegestaan, ondanks de algehele test en handelsverboden die in 2013 inging. Er zijn merken die gelukkig vermelden dat zij 100`% dierproefvrij werken, maar een heleboel vertellen dit niet. Merken die 100% dierproefvrij garanderen zijn DE BODYSHOP, HEMA, MISS HELEN, KRUIDVAT, ETOS, DA, TREKPLEISTER en RITUALS. Wil je meer informatie? www.verenigingdierproefvrij.nl
Ruikt een lippenstift lekker? Dan bevat het irriterende parfums. De meeste natuurlijke lippenstiften zijn geurloos of ruiken zeer licht naar bloemen als er bloemen oliën/ extracten in zijn verwerkt. Lippenstift hoort niet naar parfum te ruiken. Parfums kunnen de lippen uitdrogen en irriteren. Dit kan uitmonden tot wondjes, en kloven.

 

5 Reacties op “Hoe schadelijk zijn lippenstiften?

  1. ik heb nog lipstick staan van 5 jaar oud nog nooit gebruikt,kan ik die nog gebruiken?
    Of moet ik die weg doen ?

    Bij voor baat hartelijk bedankt.
    Met vriendelijke groet van Jose.

    • hai, dat lijkt mij wel het beste, je kunt dit op de verpakking aflezen. Warme groet!

  2. Ik ben een beetje bang geworden om nog lipstick te gebruiken.

  3. Holland en Beret adverteert ook met 100 % natuurlijk. Klopt dat wel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *