Hoe ” super” zijn de super-soepen + pompoenpit proteïne van PUUR RINEKE?

Bij mijn moeder ( 73) is helaas afgelopen Oktober ( 2020) een zeer agressieve vorm van kanker geconstateerd, en helaas is ze niet meer te genezen. Een  enorme klap. Ze wil het echter niet meteen opgeven en is daarom momenteel hard aan het vechten tegen de ziekte. Dit gaat niet over rozen, en dan druk ik mij nog zachtjes uit, ze heeft vrij veel bijwerkingen van o.a haar zware operatie. Ze kreeg er, als overmaat van ramp, ook nog eens Corona overheen. Dit resulteerde o.a dat ze slecht haar voedsel kan verteren en dus vrij veel moeite heeft gekregen met eten. Ze is snel misselijk en heeft erg snel braak-neigingen. Vlak voor en na haar zware operatie leefde zij zo’n beetje op zakjes cup-a-soup…..😕…ja, ik weet het, het was voor mij ok een afgrijzen, maar ik was ook allang blij dat ze IETS at en binnen hield. Ze kreeg de zakjes cup-a-soup overigens geadviseerd van de huisarts, die haar dit adviseerde vanwege het vele zout in deze zakjes meuk. Gelukkig eet ze deze zakjes inmiddels niet dagelijks meer.

Iedereen kent ze wel, die zakjes instant soep. We kennen instant als poedervorm.  Hier zijn vele manieren voor om te maken. Dit wordt Agglomeratie genoemd.  In dit artikel vind je een zeer duidelijke omschrijving van de verschillende technieken. Welke techniek cup-a-soup hanteert, is niet bekend. Ook bij navraag bij klantenservice werd dit “ top secret” bestempeld en dus niet vrij gegeven. Wat op zich best opmerkelijk te noemen is. Een vloeibaar of nat product ( bijvoorbeeld groenten)  drogen of in een poeder veranderen is een redelijk gecompliceerd proces. Er zijn verschillende droogthechnologiën op de markt, en iedere technologie is weer geschikter en ongeschikter voor diverse producten. Duiken we wat verder terug in de tijd, zien we, dat de instant droge soepen oorspronkelijk is uitgevonden door Julius Maggi, in 1889. Hij bedacht een manier om peulvruchten te vermalen en daaruit een gezonde soep te bereiden. De instant van vandaag lijkt echter in geen velden en wegen nog op de soep van welleer. Het zijn nu vooral kunstmatig in elkaar geknutselde poedertjes.  Met zout. HEEL VEEL ZOUT. En smaakversterkers. Zeker in de herfst en winterperiode zijn deze instant soepen niet aan te slepen. Waarom eten we toch zo graag deze meuk? Om te beginnen: het is lekker. Dit komt door de vele smaakversterkers en de suikers. Hierdoor gaan we meer eten dan we eigenlijk nodig hebben. En willen we steeds meer. Daarnaast is het onwijs gemakkelijk. Even wat heet water toevoegen en klaar ben je. Het wordt ook gezien als “ versterkend” als je even in een dipje zit. Het werkt eigenlijk hetzelfde als suiker: je krijgt even een opkikker dankzij de vele smaakversterkers, maar lang duurt dit nooit. Waarom niet? 🙁 Simpelweg om dezelfde reden, waarom veel suikers eten niet lang zorgt voor een “ upper” Het zijn snelle, en vooral lege energieleveranciers.
Al doen fabrikanten nog zo hun best om zo’n zakje instant-meuk neer te zetten als een gezond en opwekkend tussendoortje, het werkt dan best verwarmend door het kokende water wat je erop schenkt, inhoudelijk geven deze poeders nauwelijks voedingswaarde. Wel ontzettend veel ZOUT. Dit is ook de reden waarom deze zakjes zelfs door medici wordt geadviseerd om bijvoorbeeld zout-tekorten in het lichaam snel op te vullen. Of worden deze instant zakjes veel gedronken bij lange afstand lopen ( tochten ) in de hitte, als men veel transpireert. Een zakje is goed voor gemiddeld 1,5 -2 gram zout! Ja, je leest het goed: …een zakje cup-a-soup bevat gemiddeld zo’n 1,5-2 gram zout. Wil je meer lezen over zout m.b.t onze gezondheid? KLIK HIER 
Goed….het is dus niet erg gezond, maar laten we eerlijk zijn, zo’n zakje instant soep is verdomde makkelijk, smakelijk en het stilt de hongerklap voor even. Zijn er dan echt geen gezondere alternatieven? Gelukkig wel 😊

PUUR RINEKE SUPER-SOEPEN

Om te beginnen kun je uiteraard zelf “ instant” soep maken. DIT RECEPT bijvoorbeeld maakt zeer simpel en eenvoudig een gezond soepje . Meestal vraagt dit wel om gedroogde groenten, kruiden en specerijen, die met een voedseldroger eenvoudig zijn te drogen. Ook kun je in de meeste biologische winkels gedroogde groente ( poeders ) en kruiden en specerijen vinden, maar vooral gedroogde groenten kunnen nogal een zoektocht opleveren. Als je een voedseldroger hebt, kun je dus zelf eenvoudig instant soep-mixen maken, met welke groente en kruiden je wenst. Heb je geen voedseldroger, dan zijn de instant SUPER SOEPEN  van mijn zeer gewaardeerde en lieve collega Rineke Dijkinga wellicht jouw oplossing. Ik ben groot fan van Rineke. Alles wat zij op de markt brengt is zo puur, dat het is te vergelijken met wat er uit jouw eigen keuken komt.  De producten van Rineke zijn om te beginnen 100% puur, natuurlijk en biologisch. Daarnaast poogt Rineke zoveel als mogelijk is te werken met producten uit de streek, en al helemaal liefst uit Nederland afkomstig. Rineke woont in het prachtige Groningse Sellingen. Daar wordt veel verbouwd en onderling uitgewisseldRineke verbouwt zelf ook veel.  De super-soepen van Rineke bestaat uit enkel pure, gedroogde ingrediënten zonder verdere smaakversterkers, gisten, suikers en gluten.
De producten van Rineke zijn 100% EKO gecertificeerd. Dit betekent sowieso dat de soepen 100% vrij zijn van pesticiden, gist-extracten en ander chemisch gespuis. De verse ingrediënten worden op de meest zorgvuldige wijze op de juiste temperaturen gedroogd waardoor vrijwel alle voedingsstoffen intact blijven in poedervorm. En vooral…de smaken blijven intact. Want dat is één groot doel van Rineke:….ze wil de echte, pure smaken uit de natuur intact houden.
De verschillen tussen de super-soepen en instant soepen zijn groot. Naast dat de soepen van Rineke 100% vrij zijn van “ nasty’s” en 100% biologisch en puur zijn, VOEDEN ze ook. Dit komt, omdat er daadwerkelijk met pure, gedroogde groenten en kruiden en specerijen wordt gewerkt, die daardoor meer voedingswaarden behouden. Daarnaast bevatten ze een hoogwaardig zonnebloemeiwit, waar ik verderop op terug ga komen. Verder zijn de soepen niet opgevuld met industriele zetmelen, maar zijn er natuurlijke bind en verdikkingsmiddelen gebruikt als Johannes broodpitmeel. Wat de soepen ook erg uniek maakt, is dat ze zeekraal bevatten. Dit alles bij elkaar genomen maakt dat deze soepen wel voedzaam en gezond zijn. Bovendien zitten de soepen in glazen potten verpakt, wat erg milieuvriendelijk is, en vrijwel vrij van plastic. Dankzij het donkere glas, blijft de kwaliteit van het poeder zo lang mogelijk behouden.
Er zijn drie verschillende smaken: een TOMATENSOEP , een GROENTEN SOEP en een POMPOEN SOEP. Allen zijn ze in de basis hetzelfde van samenstelling, enkel verschillen de smaken uiteraard per soep. Waar bestaan de soepen uit? Ik nam de tomatensoep ingrediënten lijst door:
RINEKE’S MEDITERRANE SOEPKRUIDENMIX: deze mixen verschillen dus per smaak, voor de tomatensoep geldt: 30% tomatenpoeder, basilicum, oregano, rozemarijn, paprika, lavaswortel, kurkuma, tijm, chillivlokken, peterselie, peper, en knoflook.
GEDROOGDE GROENTEN: wortel, ui en prei
ZEEZOUT: tja, het blijft de smaakmaker…
RIJSTMEEL: wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en binder
JOHANNES BROODPITMEEL: eveneens een bindmiddel en verdikkingsmiddel
HELIAFLOR 45 ZONNEBLOEMOLIE 22% : dit gaat dus niet om industrieel zonnebloemolie, maar om een zeer hoogwaardig zonnebloem eiwit. Het wordt “ 45” genoemd, omdat het minimaal 45% eiwitten in droge stof bevat, dat door een speciaal koud pers-proces wordt verkregen. Gepelde, organische zonnebloempitten worden worden gemalen, en behouden door dit bijzondere productieproces hun hoogwaardige plantaardige eiwitten in oorspronkelijke vorm. Het eiwit bevat maar liefst ACHT essentiële aminozuren , waaronder het zwavelhoudende methionine. Dit kan bijvoorbeeld erg gunstig zijn om eiwitten uit peulvruchten als erwten, die meestal vrij arm zijn in zwavelhoudende aminozuren, te versterken. Het zonnebloem eiwit werkt goed als bindmiddel, consistentie versterker, stabilisator en heeft een vrij authentieke, noot-achtige smaak. Mooie eiwit-aanvulling dus voor veganisten en duursporters!
ZEEKRAAL: voor alle info over zeekraal, KLIK HIER
Zoals je ziet is er niet lukraak gekozen voor een poedertje samen mengen, in een potje stoppen en hup, verkopen, nee…..er is persoonlijk door Rineke goed over nagedacht. Zowel smaak-noten als voedingswaarden zijn zeer goed op elkaar afgestemd. Omdat er hoogwaardig zonnebloem eiwit is gebruikt, maakt dit deze soepen uitzonderlijk geschikt voor veganisten en duursporters, om tussendoor te drinken. Het versterkt, voedt en geeft nuttige energie waar je lichaam WEL iets mee kan.

HOE SMAAKT HET?

Uiteraard heb ik de soepen getest. Ik heb gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid, de smaak en hoe het mij vulde gedurende de dag. Ik werd sowieso erg blij van de heerlijke geur die uit de potten kwamen zodra je het deksel opent. De kleuren zijn prachtig, puur natuur. Een klein nadeeltje vind ik het plastic maatschepje in de soep. Natuurlijk is dat handig in gebruik, maar ik zie het toch een beetje als een plastic soep kandidaat. 🙁
Op de pot staat duidelijk omschreven hoe je een kom lekkere soep maakt. Dat gaat nét zo makkelijk als een zakje cup-a-soup. Je gebruikt één maatlepel per kom. Dit meng je met een beetje koud water en een vork los, en schenk daarop vervolgens kokend water terwijl je met een lepel roert. Klaar is je heerlijke kom soep.
De smaak is verrukkelijk, echt VERRUKKELIJK, ook de geur. Daar krijg je gewoon wel honger van. Het vulde mij echt heel goed, ik had na mijn kom soep zeker vier uur geen trek / honger. Ik vind de soepen meer dan geweldig. Ze passen geheel  “ in mijn straatje” en ik vind het echt heel erg fijn, om standaard een pot in mijn keukenkast te hebben. Het komt altijd wel van pas. Niet alleen om soep van te maken……
Want ….. je kunt ook ge-wel-dig bakken en garneren met deze soep-poeders! Zo geven ze een quiche, ovenschotel en pizza een verrukkelijke topping! Maak eens de heerlijke paprika cakes met de ;pompoen soep! Uiteraard kunnen de andere twee soepen ook prima! KLIK HIER om naar het recept te gaan.

WAT VIND IK?

TOPPERS! Ik kan niets anders zeggen dan TOPPERS! 😃 Zijn er echt geen nadelen? Nou…eentje…..de prijs. Want die is niet mild te noemen, met € 11,49 voor bijna 200 gram. Ja, ik hoor jou ook wat wegslikken….😔…het blijft oneerlijk, dat de echt pure producten zoveel duurder zijn dan voedsel wat ons ongezond maakt. Heel eerlijk gezegd is de zeer hoge prijs de reden, waarom ik het niet binnen heb gebracht bij Puur & Fit. Ik vind het echt heel erg jammer, maar ik vind de verkoopprijs gewoonweg echt te hoog. Laat ik zeer duidelijk zijn, dat ik het de prijs WEL WAARD vind. Het is echt een prachtig product, maar ik zie ons publiek niet snel € 12 euro betalen voor een potje instant soep, zo werkt het nu eenmaal. Daarom heb ik contact gezocht met de leverancier van PUUR RINEKE. Hij vond het een zeer leuk idee, om een leuke directe kortingsactie aan te bieden, speciaal voor de Februari plasticvrij maand. Wil je graag de soep toch bestellen?
KLIK HIER voor de pompoensoep
KLIK HIER voor de groentesoep
KLIK HIER voor de tomatensoep

Pompoenpit proteine

Rineke heeft nog meer prachtige juweeltjes in haar assortiment. Eentje waar ik erg van onder de indruk ben, is de pompoenpit proteïne . Dit is een plantaardig alternatief voor eiwitpoeder en bevat maar liefst 55% eiwitten per 100 gram. Dit is een zeer interssant product voor veganisten. De eiwitten in dit poeder dragen bij tot de instanthouding van spiermassa, en helpen de spieren na het sporten te herstellen.

Maar wat het extra bijzonder maakt, is dat het nog een toepassing biedt. En daar was ik specifiek erg nieuwsgierig naar geworden. Dit poeder kan namelijk worden gebruikt om baksels meer smeuïgheid en consistentie te geven, wat zeer interssant is voor mensen die graag meukvrij ( glutenvrij ) bakken. Het poeder geeft een baksel ook meer kleur , geur en smaak. De smaak wordt nog het meest omschreven als nootachtig. Dit maakt het mega interessant om bijvoorbeeld veganistische burgers van te maken.
Het poeder is superhandig en eenvoudig toe te passen in bijvoorbeeld smoothies, sauzen en burgers. Het zit verpakt in een volledig bio-afbreekbare verpakking, en geeft het poeder ( indien droog en goed afgesloten ) een langdurige kwaliteitsgarantie. Het poeder bevat naast eiwitten ook behoorlijk wat vezels ( 13 gram / 100 gram ) en zeer weinig suikers en koolhydraten. Het past daarom ook perfect in een suikerarm en koolhydraat-arm dieet.
Ik haal zelf mijn eiwitten uit biologisch dynamische kwark en Yomio yoghurt. Ik was daarom niet erg benieuwd naar de eiwitten in dit verhaal, maar ….hoe het bakt! 😀 Want eerlijk = eerlijk: meukvrij ( lees glutenvrij) bakken levert in de meeste gevallen nu niet altijd de beste resultaten. De volume en de elasticiteit en de smeuïgheid ontbreken toch wel steeds een beetje. Ik los het volume-probleem vaak op met psylium, maar de consistentie en smeuïgheid maak ik daar in regel nooit beter mee. Ik was dus echt bijzonder geprikkeld om met dit poeder te gaan bakken.
Ik hield de eerste vuurdoop simpel. Heerlijke muesli koekjes! Ik heb hiervoor de havermuesli van Puur Rineke gebruikt ( 200 gram )
 , een eetlepel stevia en twee eetlepels pompoenpit proteïne. Dit heb ik met water gemengd tot een stevige massa, ronde koeken van gemaakt en in een voorverwarmde oven op 175*C gebakken in ongeveer 35 minuten. Het resultaat vond ik echt VERBLUFFEND! Superlekker, maar…ook ontzettend stevig! Het viel niet uit elkaar en de “ bite” was ook superstevig. Dit viel mij niet tegen, sterker, ik ben enthousiast! Inmiddels heb ik meerdere keren deze pompoenpit proteïne gebruikt, o.a voor dit GLUTENVRIJE BROOD meer stevigheid te geven. Alles lukt tot nu toe geweldig! Ik heb sindsdien standaard een zakje in huis…om te bakken! Ook hier is de prijs even iets wegslikken, maar ik vind het echt de moeite waard, zeker als je net aks ik veel bakt. Een zak van 400 gram kost € 14,95.
NOTIFICATIE: ik ontving de soepen en proteïne poeder gratis via de leverancier. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron of vorm van inkomsten, ook niet via eventuele kortingsacties. Dit artikel / review is geheel vrijblijvend en onafhankelijk geschreven. 

14-15 FEBRUARI 2021 25% KORTING SCOREN!

Op 14 en 15 februari 2021 kun je 25% korting scoren op de drie super-soepen, en de pompoenpit proteïne,  exclusief voor MEUKVRIJ MET MONIQUE! Wil je gebruik maken van de korting? Mis de aankondiging niet op mijn social!

2 Reacties op “Hoe ” super” zijn de super-soepen + pompoenpit proteïne van PUUR RINEKE?

 1. Hoi monique bedankt weer voor je uitgebreide informatie, je maakt het ons een stuk makkelijker om verantwoorde voeding uit te zoeken, ben ik heel blij mee.
  In de mail van vandaag over pompoen proteine poeder zeg je dat je dit hebt gebruikt oa voor glutenvrij brood te bakken, heb je daarvan aub het recept voor mij,
  ik kon het niet zo gauw vinden.
  Veel liefs en een happy valentinesday
  Emmy

 2. Monique, wat ellendig voor je dat je moeder zo ziek is, op de foto die je plaatste in dec. 2020 kwam zij over als een hele lieve vrouw, maar òòk heel sterk. Vooral dat laatste is heel belangrijk in de strijd, dus wie weet, het kan ineens weer een stuk beter èn langer doorgaan.
  Ondertussen ben jij maar gezegend dat je haar al ruim 50 jaar bij je hebt. Mijn moeder verloor ik op mijn 13de…..
  PS; ik ben ook fan van Rineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *