Hoera! Zon, zomer, vakantie! Maar denk ook aan je haar!

In mijn artikel over de zon vertel ik zeer uitgebreid over de zin en de onzin van zonnebrandmiddelen. Je kunt daarin o.a lezen hoe belangrijk het is, om je in elk geval in te smeren. Gelukkig beseffen steeds meer mensen de ernst van het regelmatig smeren. En zijn zonnebrandmiddelen ieder jaar in de zomermaanden weer een heet topic.

Er wordt dus genoeg aandacht aan geschonken, en dat is a good thing. Want het IS echt ontzettend belangrijk.
Waar we helemaal geen aandacht aan besteden is ons haar tijdens de zomermaanden / vakantie. En da’s best een beetje gek. Zeker, als je weet dat ons haar voor een deel uit levend weefsel bestaat. Het deel van het haar wat wij zien, is dood materiaal. En dat is maar goed ook, anders hadden kappers ook met verdoving moeten werken. Elke haar groeit uit een haarzakje, en het levende deel van een haar zit in dit haarzakje. Het deel van haar wat naar buiten komt is dood materiaal.  Maar wel juist ontzettend belangrijk voor ons zelfvertrouwen en ons voorkomen.

DOOD OF BESCHADIGD?

Je hoort mensen vast wel eens spreken over “ dood” haar. Dit wordt gezien als ongezond haar, maar dat ligt anders. Dood haar hoeft namelijk helemaal niet ongezond te zijn. Wel kan er sprake zijn van beschadigingen van buitenaf. Denk daarbij aan:

– geen goede verzorging

– föhn 

– teveel agressieve producten gebruiken zoals haarlak

– te veel, te verkeerd en te hard borstellen kammen

– elastiekjes gebruiken om het haar op te steken

– de zon

– zwemmen in zwembaden ( chloor ) en in de zee 

Vooral de zon wordt ontzettend onderschat. Even een kort lesje. Een haar bestaat uit schubben die, als een haar intact is, aaneengesloten liggen. Dit noemen we een onbeschadigde haar. Het haar glanst, en voelt zacht en soepel aan. Wanneer een haar beschadigd raakt, gaan de schubben openstaan, wat vrijwel direct resulteert in dof haar zonder enige glans, droog, stug en klitterig haar wat snel afbreekt.

DE ZON

De zon heeft niet alleen veel invloed op de huid, maar ook op ons haar. Wat kan het allemaal veroorzaken?
UITDROGEN
Meest voor de hand liggend is het uitdrogen van het haar. Dit komt, omdat de zon het vocht uit de haren kan onttrekken. Gevolg: kurkdroog haar wat sneller kan afbreken, en pluizen.
VERKLEUREN
UV stralingen zorgen ervoor dat het pigment in het haar wordt afgebroken. Dit is de omgekeerde wereld i.v.m de huid, waar pigment juist een kleur opbouwt. Het haar verliest zijn kleur, wat resulteert in lichter haar. Daarom kan je haar in de zomermaanden een stuk lichter zijn van kleur, dan in de wintermaanden.
AGGRESSIEVE CHLOOR REINIGING
Heerlijk, even in het zwembad plonsen om af te koelen., Maar dat is niet zo geweldig voor je haar. Het chloor in zwembaden geeft je haar meteen een zeer agressieve reiniging, waardoor de natuurlijke talg op onze hoofdhuid compleet wordt verwijderd. Dit levert met name gespleten haarpunten op, maar het haar kan in het ergste geval ook gaan verkleuren naar de meest afgrijselijke kleuren, zoals groen. Zeker mensen met gekleurd haar moeten daar erg voor oppassen. De zon kan het haar in no time groen verkleuren.
ZEEWATER MET NAME SLECHT VOOR GEPERMANENT EN GEKLEURD HAAR
Het hoge zoutgehalte van zeewater kan met name haar wat is geverfd en / of gepermanent, flink uitdrogen. De vrij hoge gehalten aan mineralen en vitaminen kunnen zich vasthechten aan de omtrek van de haarschacht. Zwem je vrij veel in de zee en je spoelt je haar daarna niet uit, kan het haar gaan uitdrogen en kleverig gaan aanvoelen door de opbouw van deze deeltjes.
De zee is toch niet helemaal zo superslecht voor het haar, met name de hoofdhuid kan er veel profijt van hebben. Zeker mensen die problemen hebben met de hoofdhuid.

WAT KUN JE ZELF DOEN OM JE HAAR TIJDENS DE ZOMERMAANDEN TE BESCHERMEN TEGEN DE ZON?

Gelukkig kun je zelf de nodige voorzorgsmaatregelen treffen als je van plan bent om op vakantie te gaan naar een warm land of in Nederland dagjes strand te plakken. Ik zet de meest belangrijkste op een rij:
1) LET OP JE VOEDING! EET GEZOND!
Ja, ik weet het, het klinkt weer als die bekende open deur, maar het staat niet voor niets op nummer één in dit rijtje. Voeding is niet alleen belangrijk en essentieel voor onze organen en alles wat er binnen gaande is, ook de huid en ons haar en nagels hebben voeding van binnenuit nodig. Gezonde voeding heeft een directe invloed op de conditie van je haar. Eet je dus voldoende vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten en gezonde vetzuren, zul je daar zeker profijt van trekken op vakantie. Drink uiteraard ook voldoende water / water met zuivere stevia druppels. In deze druppels zit bijvoorbeeld vitamine C ( www.greensweet-stevia.nl ) wat meteen je vitamine C een boost geeft.
Mijn persoonlijk advies: eet VOLOP verse groente. Je kunt verse groente ongelimiteerd eten, het is gezond en voedzaam en vooral erg rijk aan belangrijke voedingsstoffen!
2) BEHANDEL JE HAAR NIET MET CHEMICALIËN 
Heb je je vakantie geboekt en staat de datum dus vast? Behandel je haar dan voorafgaand even niet met chemische meuk als verf en permanentvloeistoffen. Laat het alleen even bijpunten. Zeker chemisch behandeld haar kan voor veel haar-problemen zorgen onder de smeulende zon. En zoals ik eerder al aangaf, is zwemmen in zwembaden en de zee met chemisch behandeld haar FUNEST voor je haar.
Heb je al chemisch behandeld haar? Bescherm je haar dan zoveel mogelijk tegen de zon, chloor en zeewater door zwem-caps te dragen ( ik weet het, niet meest charmant …😕) en hoedjes te dragen. Je haar in een knot werkt ook goed, maar draag liefst toch een hoedje.
3) VOOR EN NA HET ZWEMMEN AFSPOELEN
Als je van plan bent een duik in de zee te gaan nemen of een plons in het zwembad, spoel je haar dan voorafgaand onder de kraan al nat. Doordat er “ schoon” water in je haar zit, kunnen zaken als chloor, zeewater ( mineralen) veel minder ren minder snel binnendringen. In veel vakantielanden zit er ook chloor in het kraanwater, maar dat is lang niet zo erg als in een zwembad. Voorspoelen is dan ook echt zinvol om het wel te doen.
Als je hebt gezwommen is het ook een pré om je haar weer opnieuw uit te spoelen. Alles wat is achtergebleven in je haar wordt dan weg gespoeld. Wat je nog meer kunt doen:
– probeer de verleiding te weerstaan om kopje-onder te gaan. Je kunt jezelf beter na het zwemmen geheel afspoelen onder de douche
– Als je lang haar hebt, draag het dan in een knotje. Dit zorgt ervoor dat je haar tijdens het zwemmen meest boven water blijft. 
– niet bewezen, maar toch: breng wat leave-in-conditioner aan voordat je gaan zwemmen. Dit zou de haarschubben sluiten waardoor zout en chloor minder kans krijgen m binnen te dringen. 
4) BLIJF ZOVEEL ALS MOGELIJK UIT DE VOLLE ZON
Inkopper ten top natuurlijk, maar het is echt heel erg belangrijk om je haar zo min als mogelijk bloot te stellen aan de zon, zeker als deze op zijn felst schijnt. Ga je in de zon lopen, zet dan een beschermend hoedje op je hoofd. Tegenwoordig zijn hoedjes dragen helemaal hip, dus echt voor gek zul je niet lopen. Er zijn bovendien ontzettend leuke hoedjes verkrijgbaar. Wil je het echt goed dien, dan kun je ook speciale hoeden kopen die extra bescherming bieden tegen de UV straling.
Als je lang haar hebt, kun je deze het beste inbinden en zoveel mogelijk onder je hoedje verstoppen.
5) GEBRUIK DE JUISTE EN DE GOEDE VERZORGING
Zeker tijdens de zomermaanden heeft je haar wat extra love and care nodig. Zeker als het behoorlijk warm wordt ( hittegolven) kan het haar een flinke klap oplopen, terwijl je niet eens zoveel in de zon komt en zwemt in de zee of in een zwembad. Je zult het vast ook wel eens hebben gemerkt tijdens een hittegolf, dat je haar gortdroog kan aanvoelen. De zon en de hitte drogen je haar uit.
Het is daarom onwijs belangrijk, om je haar wat extra’s te geven . Je hoeft niet meteen de meest dure verzorgingsproducten aan te schaffen, maar een goede natuurlijke shampoo, een goede natuurlijke conditioner en voor de extra care een natuurlijk serum of leave-in-conditioner is absoluut geen overbodige luxe. Veel websites vertellen om olie in je haar te smeren, maar dit is niet altijd zo’n goed idee. Veel oliën doen huis het averechte, namelijk het haar nog erger laten uitdrogen. Wat wel nuttig kan zijn, is ZUIVERE ( met de nadruk op ZUIVERE) kokosolie wat in de haarpunten knijpen. Maar gebruik nooit teveel.  Wat ook kan helpen is biologische pure avocado olie. Dit heeft een afsluitende werking ( legt als ware een laagje om je haren) maar ook hier nooit teveel gebruiken.
Je kunt beter vertrouwen op je shampoo / conditioner en leave-in-conditioner. Er komen steeds meer producten op de markt speciaal voor “ zomer-haar” te verzorgen. Veel oliën en andere poes-pas. Naast dat het 9/10 x vol zit met synthetische meuk, doet het NIET MEER dan dat je shampoo / conditioner en leave-in-conditioner doen.
Mijn persoonlijke “ rescue-rangers” zijn de shampoo / conditioner en leave-in van het merk GREEN PEOPLE. KLIK HIER om naar mijn review te gaan. De samenstellingen van de shampoo / conditioner zijn inmiddels veranderd maar doen nog steeds net zo goed hun werk.
Andere opties ( persoonlijke voorkeuren) vind je hier 
Als je, net als ik, je haar normaal gesproken hooguit 2 x per week wast, kun je dit in de zomermaanden op 3 x per week zetten. Als het erg warm is ( hitte en droogte-periode ) is het zeker geen overbodige luxe om 4 x per week je haar tenminste met een conditioner te behandelen. Iedere dag kun je wat leave-in-conditioner aanbrengen in je haar, en in de haarpunten knijpen.

LET EEN BEETJE OP STYLING

Ik gebruik zelf alleen natuurlijke styling-gel. Verder niets. Geen haarlak ( ik heb zeker geen fôhn ! ) en geen andere poes-pas. Het serum gebruik ik standaard iedere dag. Daar heb je geen klodders tegelijk van nodig, als het rustig zomerweer is, kun je voldoen met een erwtje.
Zeker in de zon kunnen stylingproducten het haar onnodig extra beschadigen. Let daarom echt een beetje op WAT je in je haar smeert of spuit. Kies voor 100% natuurlijke stylingproducten. Ik gebruik zelf een vrij dure gel, maar je kunt ook een zeer fijne en goedkope natuurlijke gel vinden in de biowinkel onder het merk ECO Voor een tube betaal je gemiddeld € 7,95. Deze stylingproducten zijn minimaal tot niet belastend voor het haar.
En….het is vakantie! Geef je haar ook even vakantie van styling en ander gespuis wat het kan beschadigen. Denk aan een krultang of een fôhn. Verstop het lekker onder een hoedje, zodat je er geen omkijken naar hebt. Het is tevens meest beschermend voor je haar!

Een reactie op “Hoera! Zon, zomer, vakantie! Maar denk ook aan je haar!

  1. Bij haaruitval of droge haren ook aan te lage schildklierwaarden denken. Komt bij vrouwen vanaf de middelbare leeftijd vaker voor, zeker bij een lage jodium-inname (via gejodeerd zout en/of brood). In biologisch brood ontbreekt het ook nog vaak, geloof ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *