Iers mos, bijzonder roodwier!
Dat zeewieren meer dan knetter-gezond zijn, dat lees je allemaal IN DIT ARTIKEL. Alhoewel zeewieren / algen afgelopen jaren in populariteit toenam dankzij de SUPERFOOD trends, is het als gangbaar voedingsmiddel nog niet echt goed geaccepteerd. We kunnen er anno 2024 met een vergrootglas in supermarkten naar zoeken. We vinden het voornamelijk in biowinkels en online.
Een ( rood ) wier, waar wat mij betreft veel te weinig aandacht aan wordt besteed, is IERS MOS. Dit is een mos wat overvloedig groeit langs de rotsachtige delen van de atlantische kust van Europa en Noord Amerika. Waarom verdient Iers mos meer aandacht en erkenning ? Wat is het precies en waar is het allemaal goed voor ??
Iers mos, ook wel CHONDRUS CRISPUS, ook wel eens SEA MOSS genoemd ( lees daar verderop meer over…) is een klein paars / rood zeewier die tot 22 cm lang kan groeien. De bladeren groeien uit een smalle onvertakte steel, zijn vlak, breed en hebben afgeronde uiteinden. Het uiterlijk van Iers mos kan sterk verschillen, omdat deze afhankelijk is van de mate aan blootstelling aan de golven van de kust. Iers mos neigt in fel zonlicht bijvoorbeeld groen te kleuren, terwijl het onder water de toppen van het blad iriserend kunnen zijn.
Niet veel mensen weten, dat Iers mos in de industrie vaak wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en stabilisator in meestal melkproducties. Het staat bekend onder carrageen, inderdaad, de bekende stof die we ook in wortelen tegenkomen. In Europa wordt dit verdikkingsmiddel en stabilisator aangeduid als E407 en E407a.
Iers mos bevat niet alleen maar carrageen, het heeft een zeer imposante rijtje aan vele andere nuttige voedingsstoffen, wat juist dit zeewier zo interssant maakt. Zo bevat het meer dan veertien mineralen, iets waar algen en wieren sowieso om worden geprezen, zoals magnesium, kalium, ijzer en calcium. Maar ook de vitaminen ontbreken niet in dit rijtje, zo is het wier vrij rijk aan vitamine A / B / C / D / E /F, en bevat het béta caroteen en eiwitten. Het bijzondere is dat je naast de rijkelijk aanwezige carrageen dus nog een volledig orkest aan belangrijke voedingsstoffen mee hapt als je in Iers mos hapt. Her rode zeewier wordt dan ook wel een “ synergie zeewier “ genoemd, wat zoveel betekent dat je een volledig pakketje binnen krijgt aan belangrijke voedingsstoffen in één keer.
Het meest gegeven advies is om per dag niet meer dan 5 gram gedroogd Iers / Sea mos te consumeren.
Er worden vrij veel gezonde voordelen aan Iers mos toebedeeld. Er wordt met name beoordeeld op de meer dan veertien essentiële mineralen voor de mens op de achttien. Er zijn vele studies vindbaar, maar geen van allen onderstrepen tot nu toe daadwerkelijk iets. Er is erg veel onderstreept onder zeewieren algemeen, maar specifiek Iers mos, daar vond ik nog geen echte wetenschappelijke onderbouwingen. Veel gerichte studies op Iers mos toonden, dat het een gunstige werking zou hebben op het cholesterol gehalte, en de bloeddruk. EEN STUDIE UIT 2018 toonde, dat zalm uit de atlantische oceaan die Iers mos aten, een opmerkelijk beter immuunsysteem hadden dan de zalm die geen Iers mos aten. Natuurlijk is vis iets anders dan de mens, maar opmerkelijk was deze studie wel te noemen.
In ieder geval moeten er nog veel meer studies gaan plaatsvinden op Iers mos, om alle gemaakte gezondheid claims hard te maken. We moeten het als een zeewier beschouwen, waarvan wel veel is onderstreept.
HOE ?
Je kunt Iers mos in vele vormen consumeren, zoals in suppletie, in poedervorm en vers gedroogd. Meest bekend in Nederland zijn de vers gedroogde vormen en de vlokken, die vaak als extra carrageen wordt geconsumeerd. Door het te rehydrateren in water met een snufje zout, krijg je smaakvolle vlokken die je kunt toevoegen aan je smoothies voor een extra boost aan voedingsstoffen. Bovendien kun je het gedroogde Iers mos vlokken ook gebruiken als bindmiddel in soepen of raw desserts. Laat het mos 24 tot 36 uur weken in koud water en mix het daarna met vers water tot een pasta. Bewaar het in een glazen pot en gebruik het binnen 10 dagen. Het versneden Ierse mos vlokken hebben een subtiele smaak die perfect past bij salades, visgerechten, soepen en stoofpotten. De gedroogde verse Ierse mos wordt vaak als smaakmaker gebruikt over gerechten. Vers gedroogd Sea Moss kennen we het best in gebruik als bindmiddel, het leent zich uitstekend voor het maken van gebonden soepen, sauzen maar ook in jams, gelei en zelfs pudding. De belangrijkste eigenschap is het binden van vloeistof, het werkt dan als verdikkingsmiddel en stabilisator.
Hoe ga je te werk? Week het mos 24 tot 36 uur in een grote kom met koud water in de koelkast. Giet het overtollige water af en blend de Ierse mos met vers koud water (begin op de laagste stand) tot een pasta ontstaat. Deze pasta blijft tot wel 10 dagen goed in een glazen pot. Het is zeker een lekkere, zilte smaakmaker.
IERS MOS ROOMBOTER
Als je van echt lekker en puur eten houdt, en niet van imitatie voer, dan is dit recept wellicht een geweldige voor jou : roomboter met Iers mos! Mijn persoonlijke persoonlijke favoriet is de biologisch-dynamische roomboter van Zuiver Zuivel. Deze roomboter draagt het Demeter keurmerk. Wil je weten wat dat betekent? KLIK HIER. De melk is van bio-dynamische afkomst, de koeien bevatten nog allemaal hun horens en de melk is afkomstig van unieke boerenbedrijven die continu in beweging zijn. De boter wordt het jaar rond op traditionele wijze gekarnd van aangezuurde biodynamische room. De boter is in de zomermaanden iets beter smeerbaar dan in de wintermaanden, vanwege de voortdurende andere vet-samenstellingen. De boter heeft een vetgehalte van 82%. Zuiver Zuivel is een onderdeel van Weerribben zuivel BV. Voor een pakje van 250 gram betaal je € 3.80. k maak vaak een heerlijke zeewier kruidenboter van deze roomboter. Daar verleent hij zich meer dan uitstekend voor. De kleur is créme-wit kleurig en de smaak….subliem. Romiger dan dit kun je wat mij betreft geen roomboter vinden. De smaak is ect verrukkelijk. Een echte topper onder de roomboter. Deze roomboter wordt dan ook voornamelijk gekocht door de echte liefhebber! Om deze heerlijke Iers mos roomboter te maken, laat je de roomboter op kamertemperatuur komen en meng je daar een flinke eetlepel Iers Mos doorheen. Je kunt het eventueel nog extra kruidig maken met wat lekkere Italiaanse kruiden.
IERS MOS……IS DAT HETZELFDE ALS SEA MOS ?
Er is vrij veel verwarring over de benaming. Er is heel veel te vinden op internet, waar veel artikelen zeggen dat Iers mos hetzelfde is als Sea mos, maar dat blijkt niet helemaal het geval. Hoe zit dat nu precies ?
De naam Sea mos is ontstaan door de enorme populariteit van verschillende roodwieren die in het Caribisch gebied voorkomen. Het verhaal begon in Jamaica, onderdeel van de Cariben, wat een voormalig Britse kolonie betreft. Na afschaffing van de slavernij ontstonden er problemen, en moesten mensen uit Europa het zware werk op de vele plantages gaan uitvoeren. Dit werden vele zogenoemde contract-arbeiders die voornamelijk uit Ierland kwamen. Veel Ieren trouwden met Jamaicanen en zo ontstond de “ Britisch Irisch community”
Van oudsher ware Ieren gewend om Iers mos ( Chrondus Crispus ) te gebruiken. In Jamaica werd lokaal zeewier geoogst, gingen het consumeren en noemden het “ Sea mos “, toegekend aan onder andere de zeewieren kucheuma cottonii. Alhoewel deze zeewieren in sommige opzichten vergelijkbaar zijn met Iers mos, zijn ze NIET hetzelfde.
Sea mos is een VERZAMELNAAM die wordt toegepast om te verwijzen naar verschillende soorten rood zeewier. En daaronder vallen ook de chrondus crispus, en Mastocarpus stellatus.
Mede door deze story is er zoveel verwarring ontstaan.
De chrondus scrispus vindt zijn oorsprong in noord atlantische regio’s waaronder dus ook Ierland, maar ook Scotland. In de volksmond wordt het Iers mos genoemd. Nauw verwant aan het Ierse mos en, wat dus ook bekend staat onder Sea mos, is Mastocarpus stellatus. Omdat dit mos heel erg sterk op het Ierse mos lijkt, wordt dat ook wel “ nep mos “ genoemd.
Resumerend zijn er dus twee soorten mos die domineren, en dat zijn de chrondus crispus, dus de Ierse mos, en de Mastocarpus stellatus, het nep-Ierse mos, wat dus ook vaak Sea mos wordt genoemd. Verwarrend ? Nee hor helemaal niet….😵💫
In de meest gemakkelijkste manier kunnen we concluderen, dat SEA MOS eigenlijk een verzamelnaam is voor verschillende soorten roodwieren. Iers mos ( chrondus scrispus ) en Sea mos ( Mastocarpus stellatus ) zijn daarvan de meest voorkomende en de twee die het meest worden geconsumeerd. Wat betreft gezondheidsvoordelen ontlopen ze elkaar nauwelijks, maar ze verschillen wel in geur / kleur en smaak. Iers mos wordt ook NOOIT verkocht onder de naam Sea mos. Als je dus Sea mos koopt, koop je in de meeste gevallen Mastocarpus stellatus.
De SEA MOSS ( poedervorm) wordt meest gebruikt als bindmiddel. Op dit moment van schrijven ( september 2024 ) zijn de prijzen van het populaire bindmiddel Johannes broodpitmeel ( KLIK HIER ) extreem hoog. Het is zelfs een reden geweest voor her bekende merk in babyvoeding NUTRICIA, om hun poedervormen uit het assortiment te nemen, omdat zij Johannes broodpitmeel als verdikkingsmiddel gebruikten, en het door de enorm gestegen prijzen niet rendabel meer was. Ook voor de consument is Johannes broodpitmeel een luxe product geworden, je betaalt het drie dubbele van de voormalige prijs. Door de schaarsheid van het product is het voor fabrikanten een dure grap geworden om in te kopen en te gebruiken als verdikkingsmiddel / bindmiddel. Je betaalt als consument voor 100 gram biologische Johannes broodpitmeel al snel rond de dertien euro. Ook niet biologisch ligt tussen de € 10-12 euro / 100 gram. Jammer, want ik ben zelf persoonlijk ook groot fan van de biologische Johannes broodpitmeel. Gelukkig kun je met de seamoss poeder johannesbroodpitmeel perfect vervangen, sterker nog, het is veel gezonder en ook nog eens voordeliger, terwijl de werking vrijwel gelijk blijft. Je betaalt voor biologisch gecertificeerde Sea moss € 8,50 / 100 gram ( KLIK HIER )
WAAR KAN IK VERS GEDROOGD IERS MOS / SEAMOSS KOPEN ?
Zoals gezegd is zeewier op dit moment ( 2024 ) meest verkrijgbaar in de biowinkel en online. Bij puur & fit kun je én voordelig, en meteen de allerbeste kwaliteit vinden, uiteraard biologisch gecertificeerd wat zeker betreft zeewieren belangrijk is. Waarom ?
Omdat zeewieren nogal eens vervuild kunnen zijn, en té slecht wordt gecontroleerd op zware metalen. Biologische certificaten hebben wel deze vrij strenge eisen, wat de garantie geeft dat het zeewier niet is bevuild. Wat betreft zeewier en dus ook Iers Sea mos, is het biologische certificeren dus mega belangrijk.
Wil je de carrageen vlokken bestellen, KLIK DAN HIER
Wil je de vers gedroogde Ierse mos bestellen, KLIK DAN HIER
wil je Sea mos bestellen in poedervorm, KLIK DAN HIER