innerlijk……uiterlijk……

Net als bij mensen, worden ontzettend veel voedingsmiddelen vooral beoordeeld op hun uiterlijk. Enerzijds is dit logisch: het is het eerste wat we zien en dus ook de eerste indruk die we krijgen. Maar vaak zegt het niets over het innerlijk van zowel mensen als voedingsmiddelen. Dat kan dan soms naast mooi ook enorm ” lelijk” zijn van binnen.

Als homemady maak ik alles zelf. En omdat ik zelf ook verre van perfect ben, zijn mijn baksels dat ook niet. Soms zien mijn baksels er minder mooi uit dan andere. Het ironische is dat juist deze misbaksels het lekkerste smaken.

Veel mensen die zelf wat willen bakken zetten hun verwachtingen hoog in. Ze zien vooral een plaatje in hun hoofd van ” het origineel” die we in winkels kunnen kopen. Die perfecte appeltaart, dat mooi geglaceerde koekje, dat mooi hoog uitgerezen brood. Ze zijn dan ook niet zelden ronduit teleurgesteld als hun baksels er niet op lijken.

IMG_6707

PERFECT

Alles wat we in winkels kunnen kopen, is tot in de perfectie gemaakt. Ieder product heeft een eigen “script” van instellingen voor de machines in de fabriek, perfecte verhoudingen van ingrediënten, met de hulp van de E nummers, suikers en vetten en zout kan het gewoonweg niet misgaan. Zit er onverhoeds toch nog een ” misbaksel” tussen, wordt dit ook machinaal gefilterd. Alles is tot in de puntjes uitgedacht, zodat er bijna griezelig perfecte producten van de band rollen. Ook de ambacht-winkels werken vandaag de dag met tal van machines om het hun werk een stuk makkelijker te maken. En kunnen we ook bij de warme bakker/banketbakker perfect ogende taartjes, gebakjes en broden kopen.

Neem eens de proef op de som als je vandaag boodschappen gaat doen. Kijk eens wat bewuster naar de uiterlijkheden van bijvoorbeeld een vers appeltaartje bij de AH, of de prachtig ogende bruine bolletjes bij de Jumbo. Geen stukje appel ligt scheef, geen enkel kleurverschil tussen de bruine bolletjes. Alles mooi, prachtig, tot in de perfectie voor ons gemaakt. Dat we ook voor deze perfectie flink in de buidel moeten tasten, daar zijn we ons nauwelijks van bewust. Fabrieken hebben meest geavanceerde machines nodig om al deze producten voor ons zo perfect en aantrekkelijk mogelijk te maken. Dit betalen we vrolijk mee in de prijs. Dit verklaart ook meteen waarom natuurvoeding over het algemeen duurder is: de kosten die moeten worden gemaakt om natuurvoeding ( zonder E nummers en andere kunstmatigheden) te produceren liggen vele malen hoger. Er zijn geen handige E nummertjes die een massa meteen kleur, kraak en smaak geeft. Er zijn ook, als een product een EKO keurmerk wil dragen, aan strenge regels te voldoen.

Waar we vooral voor moeten ” betalen” is in onze goede gezondheid. Als we op zo’n verpakking van een zak bruine perfecte bollen gaan kijken, is de lijst aan ingrediënten oneindig. Hele waslijsten aan E nummers komen voorbij. Wat al deze kunstmatigheden met ons doen, zijn we inmiddels allemaal aan het ontdekken.We worden zieker, dikker, allergischer en intoleranter dan ooit tevoren. Je kunt je dan best gaan afvragen of het alle perfectie waard is, als onze gezondheid de inzet is.  Waarom willen we graag perfecte bruine bollen? Appeltaart waarbij geen stukje appel verkeerd om ligt?

ZELF MAKEN

Ik krijg geregeld commentaar op mijn geplaatste kiekjes van mijn baksels. Sommigen reageren ronduit met woorden als ” kots” ” smerig” ” kattenvoer” en goor en walgelijk vies”. Ik smul er ondertussen heerlijk van. Want het gebeurt zelden dat iets NIET lekker is. Mijn handen zijn mijn perfecte machines. Die zijn geheel afgesteld via mijn brein. En niet via computers die alles tot in de griezelige perfectie kunnen afstellen. Ik heb erg veel van mijn oma geleerd, als klein meisje in haar kleine keukentje, waar ik maar net met mijn neusje boven het steenmarmeren aanrecht uitkwam . Mijn oma kon perfecte cakes en boterkoeken maken. Perfect, omdat ze perfect SMAAKTEN. Ze zagen er meestal erg mooi uit, maar soms waren ze ook minder mooi van kleur. Of waren ze wat ingezakt, kleiner of groter uit gerezen, maar hoe dan ook: ik kan zo weer die heerlijke smaken oproepen in mijn herinneringen. Ik kreeg van haar de basis voor het bakken. En dat is toch iets wat een computer, machine of fabriek niet kan nabootsen.

kokosboterkoek basis

De lekkerste boterkoek komt uit je eigen oven! 

BIJSTELLEN

De grootste denkfout die we maken als we graag alles zelf willen gaan maken, is dat we zowel qua smaak als uiterlijk een exacte kopie verwachten van ” het origineel” uit de supermarkt en bakker.

Naast dat dit niet haalbaar is omdat pure echte smaken nu eenmaal heel anders smaken dan dat we gewend zijn in de kunstmatige smaken te vinden, hebben we ook geen geavanceerde afgestelde machines in onze keukens staan die alles tot in de perfectie mengt, maalt, kookt, bakt en verpakt. Wat er uit de fabriek van de lopende band komt rollen is niet te vergelijken met iets wat geheel handmatig is gemaakt. Stap je over op 100% meukvrij eten, dan zul je opnieuw moeten wennen aan nieuwe smaken:  ECHTE smaken uit de natuur. Maar zeker als je een echte homemady wil worden zullen ” plaatjes” in het hoofd van originele producten uit de supermarkt flink moeten worden bijgesteld.

Het is uiteindelijk zelfs leuker om alles wat je zelf creeért te zien bloeien: je volgende baksel wordt beter dan de vorige. Oefening baart kunst. Zodra je een gevoel gaat ontwikkelen voor doseringen en baktijden heb je al de helft gewonnen.

Het gaat er vooral om wat je verkiest: perfecte bruine bollen volgepropt met E nummers, of wat minder perfecte bollen, die je zelf maakt en bakt zonder troep, en dubbel zo lekker is?

Een mooi appeltaartje, die wellicht uitgeserveerd op tafel hoge ogen gooit, maar vol zit met suiker, of je eigen gebakken appeltaart die misschien nét even wat minder mooi glanst, hier en daar de stukken appel verkeerd om liggen, maar je huis heerlijk laat geuren en je erg veel smaak geeft. Iets waar je ook nog eens trots op kan zijn!

stropie jopie bord

Wat geeft het dat mijn eigen homemade stroopwafels niet perfect rond zijn? Wat geeft het dat mijn taart wat is ingevallen? Wat geeft het dat mijn cakes wat kleurloos zijn? Ik hecht meer waarde aan smaak en gezondheid. Ik ben van mening dat dit zoveel belangrijker is dan een uiterlijk. Uiteraard: iets moet uitnodigen om je tanden in te zetten. En soms ziet een baksel uit je oven er iets minder aanlokkelijk uit dan een ander baksel. Ook zal je nooit echt steeds één zelfde baksel bakken. Net als de natuur zelf is dit grillig. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, is alles wat uit fabrieken komt rollen, tot in de perfectie afgestemd. En zullen producten nooit afwijken. Maak je alles zelf, is dit een ander verhaal. Ook al ziet je muffin er niet uit zoals je hoopte, als je deze uit je oven haalt, neem toch de moeite om over de ” lelijkheid” heen te kijken en je tanden erin te zetten. Het gebeurt zelden dat dit ook als smerig en vies wordt bestempeld. Onthou: oefening baart kunst. Ook ik maak nog regelmatig ” misbaksels” die ik afkeur als recept, maar overheerlijk vind om op te peuzelen.

Resumerend: Oordeel niet te snel. Zie je iets ( in jouw ogen) wat je ” er niet uit vind zien” slinger dan niet direct een botte reactie onder een foto. Realiseer je dat er wel veel liefde in is gestoken ( als je iets zelf maakt, is dan nodig) en dat botte woorden/opmerkingen kunnen kwetsen en ontmoedigen. Een mening geven, prima, maar let op HOE je dit brengt en ook of het meerwaarde heeft. Is de persoon gebaat bij je opmerking om iets te verbeteren? Dan kunnen opmerkingen en reacties zinvol zijn. Realiseer je ook, dat iedere homemady, me included, iedere dag weer bijleert. De natuur staat nooit stil. Het leerproces van de homemady ook niet.

15 Reacties op “innerlijk……uiterlijk……

 1. Helemaal mee eens. Stof tot nadenken. Geniet van de gezonde ingredienten, het zelf bakken, de heerlijke
  smaak en de imperfectie.

 2. Helemaal mee eens. Ik denk alleen dat wij zo lang al gewend zijn om iets’ perfect’ op tafel te zien.
  Snel omturnen dus is het advies.

 3. Mee eens maar in de praktijk lukt ’t niet altijd. Maar t doel blijft zoveel mogelijk zelf maken.

 4. Fantastsich en helemaal waar. Ik eet alles met heel veel smaak op. En daarnaast vind ik wat je maakt allemaal prachtig mooi. Sinds jouw bakboeken ben ik een gelukkig mens!

 5. Wauw wat heb je het goed en mooi gezegd.
  altijd is het innerlijk belangrijk. Jammer dat sommige al afhaken door het uiterlijk.
  als iedereen daar doorheen kan kijken, dan zou alles veel beter zijn

 6. Mee eens Monique! Gelukkig zijn er ook al supermarkten (in Frankrijk geloof ik) waar groente/fruit verkocht wordt wat normaal ‘niet verkoopbaar’ is omdat de vorm/kleur anders is. Gelukkig zijn er heel veel mensen blij mee!

 7. Ja ik denk toch, dat deze hang naar ‘perfectie’ wel weer op z’n retour is hoor. Deze ‘perfect’ ogende ‘plastic’ fabrieksproducten zijn voor iedereen haalbaar (want het kost ook nog eens relatief vrij weinig). En zodra iets voor iedereen haalbaar is, is de charme er eigenlijk vanaf, want het is daarmee ook niet meer exclusief.
  Volgens mij worden nu juist ambachtelijke en ‘homemade’ producten weer veel meer op waarde geschat. Naast dat er veel minder kunstmatigheden in zitten, zit er iets anders wel in, waar geen fabriek tegenop kan: aandacht, liefde, energie, creativiteit, geduld, passie, enz enz…Als ik ergens op visite ben, en iemand heeft de moeite genomen, om zelf iets te bakken, dan weet ik dat in ieder geval enorm te waarderen en zegt dat me meer, dan een ‘perfect’ ogend taartje of baksel van de supermarkt.

 8. Hoe iets dat je gaat eten er uit ziet vind ik erg belangrijk. Dat gaat niet om perfect of alles precies gelijk, maar het moet er wel aantrekkelijk en smakelijk uitzien en de eetlust opwekken. Ook ambachtelijk gemaakte producten kunnen er heel mooi uitzien. En ik denk dat het de kunst is dat voor elkaar te krijgen.

 9. Ik maak het liefst zelf alles wat we eten, ook het lekkers op een feestje. Het ruikt heerlijk in huis en ik weet dat het heerlijk is wat ik maak, anders zou ik het niet serveren. Maar ik moet zeggen: het oog wil ook wat.

 10. Toch is het ook bewezen dat smaak een kwestie is van meerdere zintuigen dan alleen proeven. De geur, de kleur en de textuur werken daar zeker aan mee of tegen. Laatst nog in het programma Proefkonijnen kregen ze zalm dat er uit zag als chocolade bonbons. Ze vonden het niet te eten! En blauw associëren we met giftig , vanuit onze natuur. Dus uiterlijk doet zeker wel wat aan je smaakbeleving! Ik heb het niet over perfectie. ..

 11. Spijker op zijn kop! Deze homemady heeft nog nooit zo lekker gegeten als t afgelopen jaar! Dank aan jou en aan Rineke Dijkinga………en ga door met die spitste columns…..ik geniet er van!

 12. Verschil tussen zelf thuis maken en een banketbakker is dat het voor deze zijn / haar werk is… Dan mag je verwachten dat het er netjes / “perfect” uitziet, daar betaal je ook voor ?
  En elke bakker heeft z’n eigen recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *