Innocent komt met plantaardige melk….is het wat?

De markt op gebied van plantaardige vervangers blijft continu bewegen. Het veganisme lijkt nog lang niet op zijn retour. Steeds meer consumenten weigeren , door alles wat er in de media wordt verspreidt, bepaalde voeding te consumeren. Dit loopt sterk uiteen, van het mijden van gluten en suikers tot het mijden van vlees en zuivel. Naar mezelf kijkend eet en drink ik al zo’n 32 jaar geen vlees, maar geniet ik wel biologisch-dynamische kwark en yoghurt. En eet ik geen suikers / suikerhoudende producten. Ik maak mijn brood zelf als ik dit eet, en qua drank ben ik “ saai” aan water en thee verslaafd. Voor mij is dit geen ding, het is gewoonweg iets wat ik doe omdat ik er gelukkiger , fitter en gezonder van wordt. Als kind dronk ik melk. Schoolmelk was in deze periode ( jaren 70 / 80) iets zeer gewoonlijk. Iedere morgen werden er van MELKUNIE pakjes melk uitgedeeld die we meteen mochten opdrinken in de klas. Als kind weet je niet beter, maar ik kreeg last van de melk. Omdat er in de jaren 70/80 bar weinig bekend was over lactose / caseïne intoleranties, is bij mij nooit geconstateerd, dat ik last had van het verteren van zowel lactose ( melksuikers ) als caseïne ( melk eiwitten) Pas toen ik als puber van 12 instinctief in de gaten kreeg dat het wel eens aan de melk kon liggen omdat ik dan altijd buikpijn en kramp kreeg, ben ik zelf gestopt met het drinken van melk. Daarna was ik klachtenvrij. Ik heb sindsdien geen melk meer aangeraakt. Wel heb ik genoten, en geniet ik nog steeds van kwark en yoghurt, daar lijkt mijn spijsvertering geen enkele moeite mee te hebben, waarschijnlijk door de fermentatie ( aangezuurd ) Omdat ik ook graag rekening wil houden met mens, dier en milieu in mijn voeding, kies ik tegenwoordig alleen voor bio-dynamische kwark en yoghurt. Daar voel ik mij meest prettig bij en meest senang.

PLANTAARDIGE MELK EXPLOSIE

In de jaren 80 heb ik ooit eens de gepasteuriseerde ( lang houdbaar buiten de koelkast ) sojamelk geprobeerd. Dit was van het merk ALPRO, die in deze periode de markt van de zuivel-vervanging in Nederland bekleedde. Ik herinner mij nog dat ik bijna over mijn nek ging, wat vond ik sojamelk smerig. Zeer zoet en vreselijk ranzig. Omdat ik melk totaal niet miste, vond ik het geen ramp, en ik kwam ook niets tekort. Wel vond ik in deze tijd de desserts van ALPRO ontzettend lekker. Er waren drie smaken: chocolade, vanille en karamel. Ik ging er speciaal voor naar een supermarkt die kilometers verderop lag, wat was ik verslaafd aan dat spul! Het bestaat nog steeds, best grappig. Nu kijk ik er heel anders naar. Want ik weet hoeveel meuk er eigenlijk in zit…..
Afijn, terug naar de plantaardige melk. In de jaren 70/80 was er nog bar weinig verkrijgbaar en moest je naar een “ reform-huis” ( de voorlopers van de biowinkels) om een sojamelk te kopen. En betaalde je twee keer meer dan je betaalde voor een liter melk uit de supermarkt. Ik heb die hele explosie in plantaardige melk meegemaakt. Zeker afgelopen 4/5 jaar zijn de soorten / varianten explosief gestegen, en zijn er gangpaden vol in de supermarkt. Dit komt door de opmars van de gezonde trends. We weigeren opeens zuivel te consumeren, en daar moest uiteraard snel wat op worden gevonden. Plantaardige melk was het logische antwoord, en dit werd uit het stoffige hoekje van vele supermarkten getrokken. Het is bijna niet voor te stellen dat nog geen jaren terug er nauwelijks plantaardige melk verkrijgbaar was. Nu struikelen we over de soorten en varianten die vanuit de hele wereld wordt gehaald. Biologische winkels hebben bijvoorbeeld hele bijzondere merken en varianten. Steeds meer supermarkten gaan ook steeds meer merken verkopen die normaal alleen in biowinkels verkrijgbaar waren, zoals OATLY en RICEDREAM. De prijzen blijven echter hetzelfde: EXTREEM , zelfs BELACHELIJK duur als je inhoudelijk gaat kijken wat er in zo’n literpak zit. Daar heb ik eerder veel over geschreven ( KLIK HIER ) Ook heb ik uitgebreid geschreven over de ongezonde nadelen van al deze plantaardige melkvervangers ( KLIK HIER )
Ondanks dat de prijzen de pan uit rijzen ( €3/4 euro per liter is niets ongewoons ) lijken we massaal te vallen voor al die leuke, grappige en een tikkeltje eigenaardige melkvervangers. Van notenmelk tot sojamelk, van rijstemelk tot kokosmelk, van havermelk tot zaden/pittenmelk. Het kan allemaal. Hoe leuk is dat? Heel leuk, vindt de voedsel en levensmiddelenindustrie, want die is er inmiddels steenrijk van geworden. Het levert 3 x zoveel meer op dan gewone melk. Worden we niet een beetje bedonderd? Ja, eigenlijk wel, maar….who cares? 😕 Het is hip. Het is trendy. Het is leuk. Het smaakt lekker. Dus waarom niet?  Waarom niet, dat lees je o.a in één van mijn vele artikelen die ik over dit onderwerp heb geschreven. De meeste plantaardige melkvervangers zijn ongezond. Barsten van de suiker / synthetische zoetstoffen, hulpstoffen en andere synthetische vitaminen en mineralen. En is duur betaald, omdat iedere pak voor het grootste deel uit water bestaat.

INNOCENT DIARY FREE

De melkvervangers beperken zich niet alleen in het schap, ook het koelschap staat inmiddels vol met gekoelde melkvervangers om het idee van melk meer beleving te geven. Voor deze plek en beleving betaal je wel meer. Net als met gekoelde pakken sap. De consument moet voor deze beleving wel opdraaien en betaalt circa € 30-40 eurocent meer voor exact hetzelfde product. Klinkt echt gestoord hé? 😳 Toch trappen we er met bosjes tegelijk in, want hoe leuk is een gekoeld pak plantaardige melk? Dat lijkt “ net echt”. Er zijn bepaalde merken die het koelschap op deze manier betreden. Extra goudmijntje, voor zowel fabrikant als supermarkt-baas. Merken die we veel tegenkomen is HEALTHY PEOPLE, ALPRO en INNOCENT. HUH? Innocent? Is dat niet dat merk wat puur sap verkoopt? Ja, klopt, DAT MERK komt nu ook met drie plantaardige melkvervangers in het koelschap. Te weten een HAZELNOOT melk, een KOKOS melk en een AMANDEL melk.  Er bestaat ook een havermelk, maar deze vond ik niet terug in mijn supermarkt. Je betaalt voor een ( PLASTIC, wel duurzaam / recyclebaar )  ) fles van 750 ml tussen de € 2,50 en € 2,90. Ik ben er eens in gedoken.
Innocent kennen we van de leuke reclames waarin gebreide hoedjes over de flesjes sap worden verkocht voor een goed doel. Ze zijn in Londen gestart in 1999, in 2004 werden de eerste verse smoothies in Nederland verkocht ( in warenhuis de Bijenkorf ) Het merk zet zich in voor het milieu en duurzaamheid. Ze gebruiken alleen duurzame, recyclebare verpakkingen die zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Ik kan alleen maar lovende woorden uitspreken over deze fabrikant. Iedere fabrikant die zijn best doet en zijn nek uitsteekt prijs ik de hemel in, al gaat het maar om kleinere zaken.
Innocent goes diary free. Dat is een zeer opmerkelijke stap, omdat dit merk juist beroemd is geworden om zijn sapjes. Maar als Blue Band chocoladepasta kan maken, kan Innocent uiteraard ook plantaardige melk op de markt zetten 😁
Het gaat dus om drie smaken. Laten we eens inhoudelijk kijken naar de samenstelling:
DE HAZELNOOT-VARIANT
BRONWATER: daar bestaat deze melk voor het grootste deel uit
11% RIJST: anders gezegd bestaat deze melk in basis uit water en rijst, welke rijst is onbekend, mijn vermoeden is dat het om gewone witte industriële rijst gaat ( genetisch gemanipuleerd) waar voornamelijk snelle koolhydraten in zit.
5,8% HAZELNOTEN: voor een melk wat “ hazelnoot-melk “ heet gaat het om belachelijk weinig hazelnoten. Dat gaat om hooguit 45 % van de 750 ml melk in totaal. Hazelnoot melk zou voor tenminste 90% uit hazelnoten moeten bestaan, en de rest uit water.
ZEEZOUT: veel gebruikte conservering in plantaardige melk.
DE KOKOS VARIANT:
BRONWATER: daar bestaat deze melk voor het grootste deel uit
11% RIJST: anders gezegd bestaat deze melk in basis uit water en rijst, welke rijst is onbekend, mijn vermoeden is dat het om gewone witte industriële rijst gaat ( genetisch gemanipuleerd) waar voornamelijk snelle koolhydraten in zit.
9% KOKOSMELK : wordt zeer veel industrieel gebruikt om zuivel mee te vervangen. Bevat behoorlijk wat verzadigde vetzuren. Bekleedt deze melk voor zo’n 65%.
0,3% CITRUSVEZELS: wordt toegepast om water te binden.
ZEEZOUT : veel gebruikte conservering in plantaardige melk
DE AMANDEL VARIANT:
BRONWATER: daar bestaat deze melk voor het grootste deel uit
11% RIJST: anders gezegd bestaat deze melk in basis uit water en rijst, welke rijst is onbekend, mijn vermoeden is dat het om gewone witte industriële rijst gaat ( genetisch gemanipuleerd) waar voornamelijk snelle koolhydraten in zit.
5,8% AMANDELEN voor een melk wat “ amandel-melk “ heet gaat het om belachelijk weinig amandelen. Dat gaat om hooguit 45 % van de 750 ml melk in totaal. Hazelnoot melk zou voor tenminste 90% uit amandelen moeten bestaan, en de rest uit water.
ZEEZOUT: veel gebruikte conservering in plantaardige melk.
Op de citrus-vezel in de kokosmelk na, komen de ingrediënten sterk overeen met elkaar, en ook zijn ze lekker kort gehouden. Daar kunnen we dan ook niet over mopperen. Maar wel over de samenstelling, die stiekempjes helemaal niet bestaat uit het ingrediënt wat groot op de fles staat, maar uit rijst. Anders gezegd zijn het melkvervangers op basis van water en rijst waaraan nog wat wordt toegevoegd voor smaak . Innocent maakt het dan ook weer niet zo bont als vele andere melkvervangers waarin we nog geen 2% ( het minimale toegestane aantal om de naam te mogen claimen ) van het genoemde ingrediënt terugvinden ( nog geen 20% op 1000 ml ) maar toch spreken we hier van een knap bedachte marketing truc. Je denkt hazelnootmelk / amandelmelk / kokosmelk te kopen, terwijl de basis rijst is. Mag dit dan? 😒 Ja. Wettelijk is dit gewoon toegestaan, omdat het product tenminste uit de vastgestelde 2% van het genoemde ingrediënt op de fles bestaat. Zo krom is de wet, we mogen gewoon worden belazerd.

WAAROM MAAK JE HET NIET ZELF?

Ik kan mij echt blijven verbazen over de gigantische populariteit rondom deze kant en klare melkvervangers. Alhoewel ze sterk in samenstellingen kunnen verschillen, blijft het linksom of rechtsom “ schijt-duur-betaald” om het in plat Rotterdams te formuleren. Als we inhoudelijk kijken naar de samenstellingen zien we dat vrijwel alle melkvervangers bestaan uit water en wat hulpstofjes, in synthetische vorm toegevoegd. Zo worden melkvervangers vaak verrijkt met synthetische vitaminen en mineralen om bijvoorbeeld veganisten en vegetariërs aan hun essentiële vitaminen en mineralen te laten bekomen. Meest gebruikt zijn vitamine B12, D en calcium. Voor zo’n mengsel (in water opgelost ) betaal je gemiddeld zo’n € 2 euro per liter. En zoals je eerder kon lezen, kunnen deze prijzen de pan uit rijzen, tot wel € 4 euro of meer per liter. BE-LACH-ELIJK. ☹️ Omdat je een pak water koopt, als je het wat nuchter bekijkt. En dat doe ik altijd. Vandaar ik mij tenenkrommend erger aan de marketing. En vooral stomverbaasd ben dat de consument er graag veel voor wil betalen. Waarom, in hemelsnaam, maken we dit niet zelf? Hoe moeilijk kan het zijn?
Nou, volgens velen erg moeilijk. Terwijl ze het nog nooit hebben geprobeerd, kijken ze op tegen “ gedoe” en “ tijd-beroving” terwijl de grootste grap is, dat dit juist helemaal niet zo is. Zeker als je het dagelijks / wekelijks zelf maakt wordt het een 10 minuten klusje van niets.
“ Ja, maar……je eigen melk bevat geen extra vitaminen en mineralen” …….🤔 Ook dit kan zeer eenvoudig worden opgelost door zelf natuurlijke ( ROYAL GREEN) vitaminen en minerale supplementen toe te voegen. HOE DAN? Gewoonweg door een capsule B12 / D / calcium open te maken of een pilletje bij je massa in de blender te gooien. Niks anders dan de fabrikant dit ook doet. Zo maak je je melk zo gezond en voedzaam als je zelf wenst.
Daarnaast zijn homemade melkvervangers sowieso veel rijker aan belangrijke voedingsstoffen omdat je de massa niet uit water laat bestaan, maar uit het ingrediënt waarop je je melk baseert, bijvoorbeeld noten, granen, rijst, zaden , pitten enz. Geproduceerd is het andersom: daar wordt er iets aan water toegevoegd. Je snapt, dat het niet rendabel is en zelfs een dure grap, als een fabrikant het desbetreffende ingrediënt gebruikt als basis. Noten, pitten, zaden en granen zijn veel duurder dan water. Je ziet dit bijvoorbeeld ook goed terugkomen in verkoop-prijzen. Biologisch of met meer procenten van het ingrediënt levert meteen een bonus verkoop prijs op.
“ Ja, maar….HOE die ik het dan zo snel en gemakkelijk mogelijk? …… Dat is zeer simpel: door een goede ( liefst hoge snelheidsblender) blender of keukenmachine aan te schaffen. Verder heb je hydrofiele / kaas doeken nodig, die je bij de ZEEMAN koopt voor een habbekrats. En een grote kom, een vergiet, en een trechter om het nog eenvoudiger te maken om de melk in een fles te krijgen. Deze trechters ( RVS) vind je in kook-bakwinkels en goedkoop bij de Action. Qua investering hoeft het niet veel te kosten. Een goede blender heb je al voor een paar tientjes tegenwoordig, een vergiet / trechter / hydrofiele doeken kosten geen drol. De doeken kun je oneindig uitspoelen onder de hete kraan en laten drogen voor de volgende rit. Deze investering haal je er al binnen een paar maanden uit, als je wekelijks pakken melkvervangers koopt.

HOE DAN?

Ik heb al vele filmpjes en artikelen geschreven over hoe je zelf melkvervangers maakt. De linkjes zal ik onderaan dit artikel plaatsen. Speciaal voor dit artikel / review wil ik jullie laten zien, hoe je op een zeer gemakkelijke manier zelf een notenmelk met toegevoegde vitaminen en mineralen maakt. Ik slik zelf alleen 100% natuurlijke supplementen, veelal van het merk ROYAL GREEN. Waaronder ook de B12 , de vitamine D3 slik ik momenteel van het merk CRESSANA ( dit zijn capsules met K2) Je kunt eventueel zelf nog calcium toevoegen ( natuurlijk, klik hier ) maar omdat ik geen calcium tekort kom, heb ik het in dit recept achterwege gelaten. Wat heb je nodig voor een liter?
 • – 400 gram gemengde noten ( ongezouten, ongebrand)
 • – 400 ml water
 • – een paar druppels zuivere stevia ( optioneel )
 • – een capsule vitamine B12
 • – een capsule vitamine D3
 • -een eetlepel lijnzaad, heel ( voor de Omega 3 )
Verder nodig:
 • – een goede blender
 • – een grote kom
 • – een vergiet
 • – hydrofiele doek
 • – trechter
 • – glazen fles
Je zet de kom klaar, met het vergiet erop, waarover je de doek drapeert. Doe de noten, stevia, lijnzaad, vitaminen en het water in de blender en blend tot de massa vloeibaar is geworden.
Dit schenk je op het doek, en pak de punten bij elkaar. Begin langzaam met het uitknijpen. Als het vocht behoorlijk is uit geknepen, gooi je de pulp terug in de blender en voor je weer 250 ml water toe, blenden, op het doek gieten en opnieuw uitknijpen. Dat is alles!
Schenk de opgevangen melk in de fles en klaar is je ECHT VOEDZAME volwaardige melkvervanger. Je drinkt geen water, maar notenmelk. Bewaar de melk zoals je gewend bent met kant en klare melk-vervangers. Omdat je geen hulpstoffen gebruikt, kan er wat pulp naar de bodem zinken. Door voor gebruik even goed te schudden, wordt dit weer gewoon in de melk opgenomen.
Als ik mijn ingrediënten bij elkaar optel, kom ik op een totaal van  gemiddeld € 2,50 / 3 euro per liter. Daar kan zelfs een literpak water- melk niet tegenaan hikken.  Zeker de mega prijzen van INNOCENT niet, die voor 750 ml gemiddeld € 2,90 vragen. En daar zit dan ook nog eens geen enkele toegevoegde waarde in aan vitaminen en mineralen. Tel jij je winst inmiddels ook al uit?
En weet je? Het is ZOVEEL LEKKERDER! Smaakvol, geen waterige ellende, maar een volle romige smaak van de noten, niet van een olie wat veel wordt toegevoegd om de romige smaak te verkrijgen ( het melk-mondgevoel )
Probeer het gewoon eens. Verras jezelf. Ik beloof je dat het je niet gaat tegenvallen.
NOG MEER INSPIRATIE?

7 Reacties op “Innocent komt met plantaardige melk….is het wat?

 1. OK je hebt me overtuigd. Ik ga het uitproberen. Ik weet dat ik ook eens ergens een speciaal toestel voor melkvervangers zag, naam effe kwijt. Heeft dit extra waarde of gemak want dit ziet er eenvoudig uit zo

 2. De multivitamines van Royal Green zien goed uit maar zijn vreselijk duur. Multivitaines van Vitaminecompleet, die ook in Nederland worden gemaakt en die ik al jaren gebruik, zien ook heel goed uit en zijn een stuk goedkoper. Voor de dagdosering Royal Green multi women betaal je €2,05 en voor de dagdosering multivitamines van Vitaminecompleet betaal je maar 44 cent. Mijn indruk is dat beide firma’s goed over hun produkten nadenken. Kijk maar eens op hun website Monique.

 3. Ok ik zal t ook eens proberen… t enige wat me tegenhoudt is de prijs van de noten, maar dat zal wel niet in verhouding zijn met de kosten van de pakken 🙂

 4. Ik mag ook beter geen melk hebben vanwege de caseine.
  Ik heb dus alle plantaardige melken al geprobeerd, maar de echt lekkere smaak komt nog in de verre verste niet in de buurt van melk. Als ik dan toch eens melk drink dan is het wel bio

 5. Ben het helemaal met je eens, Monique. Zelf maken is makkelijk, goedkoper en je weet wat je er in doet. Van mijn huisarts kreeg ik het advies geen koemelk te drinken. De enige melk die ik gebruik, is koffiemelk. Maximaal 2 kopjes per dag. Zij tipte me over kant-en-klare vervangende melk in de supermarkt, maar na het lezen van de etiketten heb ik ze terug gezet.

  Nu maak ik zelf amandelmelk door amandelen te weken en met de staafmixer fijn te malen. Dan kan ik ook de hoeveelheid zelf bepalen, want een liter melk is voor mij veel te veel. Op deze manier is het heel gemakkelijk om maar een beetje ‘melk’ te maken.
  Uitknijpen doe ik niet eens, ik maal het heel fijn en drink het met ‘gruis’ en al. Supplementen doe ik er niet in, die neem ik op een andere manier. Wel doe ik nu geregeld wat kaneel erbij in de koffie, dat geeft een heerlijke, extra smaak er aan.

  Wat betreft de kosten: Hou de aanbiedingen in de gaten. Ga ook eens naar een ander soort supermarkt, een Turkse bijvoorbeeld. Als je die in de buurt heb. Struin internet af. Noten kun je ook invriezen, heb ik wel eens gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *