Wat is keltisch zeezout en wat kun je ermee?

SAM_2239

Sinds dat keltisch zeezout hip and happening is geworden, zijn de varianten niet meer aan te slepen. Je kunt keltisch zeezout, maar ook vele andere soorten tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen. Over de kwaliteit valt te twisten, en daarnaast kunnen vele varianten ook toevoegingen hebben. Wil je een 100% garantie hebben dat jouw keltisch zeezout echt uit Bretagne afkomstig is, dan beland je al snel in de biowinkel en in de hoog aangeschreven webwinkels op internet. Als je ooit zelf in Bretagne ( Frankrijk) bent geweest en daar de vele kleimoerassen hebt mogen bewonderen, dan snap je ook het verschil tussen “ keltisch zeezout” en “ keltisch zeezout”. Want ook hierin schuilt helaas een donkere en zonnige wereld. 

WAT IS KELTISCH ZEEZOUT?

Om alles wat beter te begrijpen, eerst een korte omschrijving. Keltisch zeezout is er in twee verschillende vormen:

  • Als ‘sel gris’ (grijs zout), ook wel ‘gros sel marin’ (grof zeezout) genoemd
  • Als wit tafelzout, ‘fleur de sel’ (bloem van het zout) genoemd

Beide vormen zijn zeer rijk aan mineralen en spoorelementen, wat een bijzonder volle en complexe smaak geeft, dat behalve zout- ook zoet- en bittertinten bevat. Van alle zouten heeft Keltisch zout het laagste gehalte aan natriumchloride en is daarmee het zachtste en ‘vriendelijkste’ zeezout ter wereld. Het ruim tweeduizend jaar oude Keltische zoutwinningsproces is hiervoor verantwoordelijk.

Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele, meer dan 2000 jaar oude Keltische methode in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Water uit de koude zeestroom van de Atlantische Oceaan wordt via een ingenieus kanalenstelsel geleid naar ondiepe kleimoerassen. De zure klei in deze moerassen neutraliseert tot op zekere hoogte het zeer basische zeewater. Zeewater heeft van nature een natriumgehalte van 97 tot 99 procent, maar na de interactie van het Altantische zeewater met de bodem in de Keltische kleimoerassen wordt het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90 procent. Dit maakt Keltisch zeezout het meest natriumarme zeezout ter wereld. Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt. Dit komt de mineraleninhoud van het zout alleen maar ten goede!

De kleimoerassen hebben daarnaast ook een zuiverende werking. Het zeewater wordt via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een soort natuurlijke zuiveringsmethode, doordat microben in de klei onzuiverheden in het zeewater neutraliseren. Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zoute water verzameld wordt in een bassin waar het verdampt door de zon, zodat alleen de zoutkristallen overblijven. De zoutwinner (‘paludier’) schept het zout dan handmatig op. Het zout wordt niet gewassen, niet gedroogd en niet geraffineerd, dus de mineralenbalans blijft volledig intact. Bovendien tonen tests aan dat het zout 100 procent vervuilingsvrij is door deze aloude zuiveringsmethode. Keltisch zeezout bevat veel mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Dit is zichtbaar in de kristallen die van uiteenlopende grootte zijn en de zeer complexe, zachte smaak waarin behalve zouttinten ook zoet- en zelfs bittertinten proefbaar zijn!

Keltisch zeezout wordt op een andere manier gewonnen dan de manier waarop commercieel zeezout wordt gewonnen.Zeezout dat commercieel wordt gewonnen, bijvoorbeeld in het Middellandse Zeegebied, verkrijgt men door een bassin vol te laten lopen met zeewater en dit vervolgens af te sluiten. De warmte van de zon doet vervolgens de rest, waardoor het water verdampt en er zoutkristallen overblijven. Vervolgens schept men met bulldozers het zout op, zonder rekening te houden met de bovenste of onderste laag van het zout en zonder dat het zout gecontroleerd wordt op mogelijke vervuiling. Dit zout wordt vervolgens gewassen, gedroogd en vaak geraffineerd.

In Guérande liggen nog steeds de aloude, door de Kelten aangelegde zoutmoerassen. De Kelten lieten het zeewater binnenkomen via een ingenieus kanalenstelsel waarbij het zout van het ene naar het andere ondiepe bassin werd geleid. Het gehele proces duurde zo’n twee weken, waarna het zout in het laatste bassin door de zon gedroogd werd en handmatig opgeschept. Vandaag de dag wordt in Guérande nog op exact dezelfde manier zout gewonnen als de Kelten dit meer dan tweeduizend jaar geleden deden. Het mineraalrijke, zachte en zuivere karakter dankt het pure, ongeraffineerde Keltische zeezout aan dit unieke proces

HOE KAN ZEEZOUT UIT FRANKRIJK NU KELTISCH ZIJN?

Hoe kan zeezout uit Frankrijk nu Keltisch zijn, zul je je afvragen. Heb je je ooit afgevraagd waarom de namen Bretagne en Groot-Brittannië zoveel gelijkenis vertonen? Dat komt omdat het Keltische rijk zich in zijn hoogtijdagen gaandeweg vanuit West-Europa uitstrekte naar onder andere de Britse eilanden.Denk ook aan de Galliërs uit Asterix en Obelix. Deze stripserie gaat over het Keltische verleden van Frankrijk en de strijd tussen de Galliërs en de Romeinen. In Schotland, Ierland, Wales en de zuidwestelijke provincie Cornwall wordt nog Gaelic gesproken, de oorspronkelijke Gallische (Keltische) taal. Tot op de dag van vandaag wijkt het oude Bretonse dialect volkomen af van het hedendaagse Frans en heeft het meer gemeen met het Gaelic van de Britse eilanden.

Op de Britse eilanden mag de Keltische taal dan voortleven, in Bretagne is behalve de taal ook het eeuwenoude zoutwinningsproces van de Kelten bewaard gebleven. De leverancier van dit zout in Nederland, Breizh Import, dankt zijn naam aan de Bretonse naam voor Bretagne: Breizh. De eigenaar, Pascal Pichon, importeert het zout rechtstreeks van zijn broer, Patrick Pichon, in het plaatsje Batz-sur-Mer. Voor mij persoonlijk kun je niet dichter bij de bron komen. En beschouw ik dit zout als meest zuiver die er verkrijgbaar is. 

SAM_2240

CO OPERATIEVEN

Er zit een keerzijde aan keltisch zeezout. En deze keerzijde heet “ co operatieve”. De coöperatie is een vorm van zelforganisatie van producenten of verbruikers, gericht op het vergroten van economische macht en het behalen van schaalvoordeel. De wet in België, Nederland en andere landen maakt het bestaan van een  coöperatieve vereniging’ mogelijk. Pascal Pichon, mede eigenaar van www.keltischzeezout.com, en ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandige zoutboer in Bretagne,  heeft hier een ” ongezouten” mening over. “  Dit handelsbeleid is agressief ( geworden)  in de wereld van keltisch zeezout. Door deze coöperaties kunnen verkoopprijzen ook gigantisch laag worden gehouden. Zeker in Frankrijk vinden we ontzettend veel van dit coöperatief keltisch zout in supermarkten voor een belachelijk lage prijs. De zelfstandige zoutboeren kunnen mede door dit straffe handelsbeleid niet meer overleven op de zout-markt. Het lijkt een beetje op het verhaal van de grotere supermarkten die met hun macht de kleinere ondernemingen met de grond gelijk maken. De lijfspreuk “samen staan we sterker” van de coöperatieve heeft vast wat. Want inderdaad, zij zijn samen zeker sterker om alle zelfstandige zoutboeren compleet van de kaart te vegen.  Op verpakkingen van coöperatieven vinden we alle gewilde en geliefde keurmerken en certificeringen. We zien ook vaak “ label rouge” op de verpakkingen staan. Deze certificeringen zeggen totaal NIETS over de KWALITEIT van het zout. Ze werken echter prima om de consument gerust te stellen. Deze certificeringen worden dan ook alleen betaald door de grotere bedrijven omdat deze zich dat kunnen veroorloven, Net zoiets als Coca Cola miljoenen kan investeren in hun zogenaamde onafhankelijke onderzoeken naar de gevaren van aspartaam.  De ” label rouge” van de coöperatieve is dan ook niet echt betrouwbaar te noemen.  Doe eens een rondje google en het zal je verbazen. De twee belangrijkste criteria’s om het zout ” label rouge” te kunnen classificeren zijn de KLEUR EN DE KORRELGROOTTE. Dat is het. Verder wordt nooit gekeken naar kwaliteit. Het zout mag niet te wit zijn en onder een gemiddelde 3mm aan korrelgrootte blijven. Volgens de coöperatieve is hun zout met label rouge een “sígne officiel de qualité superieure” ! Anders geformuleerd zegt het dat dit keltisch zout een “hogere waarde” en “betere kwaliteit” dan “gewoon” keltisch zeezout heeft! Wat ze even “oepsie-per ongeluk” zijn vergeten is dat de grijze kleur en de grote korrels DE KENMERKEN zijn van sel de guerande en dus wel DEGELIJK een verschil maakt met het industriële zeezout. De consument is de gedupeerde: zij betalen in vrijwel alle gevallen het dubbele voor deze “sel superieur”…..

En dan nog het verschil tussen coöperatieve en de zelfstandige zoutboer:

Laat ik voorop stellen, dat de kwaliteit van het coöperatieve niet slecht is. Vaak worden er in vele blogs beweerd : ” keltisch zeezout = keltisch zeezout, het komt allemaal uit hetzelfde gebied”. Vooral de zelfstandige zoutboeren hebben daar een wat andere mening over. Er zijn meer dan 300 zoutboeren in Guerande en meer dan gemiddeld 200 werken voor de coöperatieve. Het zout van de coöperatieve is dus een mengeling van 200 producenten. Als je een zelfstandige zoutboer die al ruim 20 jaar of meer werkzaam is in Guerande, zou vragen of dit zout van een zelfde kwaliteit is, dan hoor je hen in ongezouten Frans NON! zeggen. Er zijn in Guerande goede en er zijn ook SLECHTE producenten, net als in de voedselindustrie het geval is. Zo ook bij de coöperatieve EN de zelfstandige zoutboeren. Koop eens een zakje sel de Guerande die je in het midden van de moerassen veelvuldig kunt kopen langs de wegen, de kans is zeer groot dat je klei koopt in plaats van zout. Het is ook geen fabeltje maar wel de realiteit, dat een aantal zoutboeren hun geoogste zouthopen niet afdekken bij hevige regenval. Een GOEDE zelfstandige zoutboer kan de GARANTIE EN TRACEERBAARHEID van zijn zout 100% garanderen, ook ZONDER peperdure certificeringen en allerlei hippe biologische keurmerkjes. Maar goed, vraag zowel een zelfstandige zoutboer als de coöperatieve welk zout de beste kwaliteit heeft en je hoort verschillende antwoorden.

SAM_2241

Gelukkig heeft de consument tegenwoordig alle keuze en vrijheid te kiezen voor keltisch zeezout afkomstig van zelfstandige zoutboeren en van de coöperatieve die goedkoper kan worden aangeboden. We kijken uiteindelijk allemaal naar onze portemonnee en die is en blijft doorslaggevend. Maar de vraag is: hoe lang zal dit nog voortduren? Want als de zelfstandige zoutboeren hun hoofden niet meer boven water kunnen houden zullen er veel zout-bronnen verdwijnen.”  ( bron: Pascal Pichon)

Duidelijke taal. Wat Pichon hier vooral vertelt, is dat er ook in keltisch zout wordt gesjoemeld met mengels en belangenverstrengeling. En die mengelingen kunnen bestaan uit “ goed” of “ fout” zout. Er zijn goede en slechte producenten onder de coöperatieve. Coöperatief zout inkopen is en blijft dus een gokje. Wil je 100% zekerheid hebben dat je zak zout 100% zuiver ( en eerlijk) is, koop dan keltisch zout via een zelfstandige zoutboer.  er zijn ook erg veel leveranciers die onder private label keltisch zeezout verkopen. Dit gebeurt meestal middels coöperatieve zoutwinning. Dit kost erg weinig en levert het meeste op. Het werkt zo’n beetje hetzelfde als kokosolie. Daarin is ook een complete wildgroei ontstaan via private labeling. Een leverancier kan zo erg goedkoop inkopen, zijn eigen label erom plakken met de gezonde claims en zijn eigen prijs maken. Het komt voor, dat een leverancier zowel coöperatief keltisch zout aanbiedt in originele verpakking, en daarnaast onder private label. De prijzen verschillen soms enorm, terwijl het om exact hetzelfde coöperatieve zout gaat. De consument is hier de benadeelde. 

Keurmerken en certificering zegt ook niet zo heel veel, zoals je in Pichon’s verhaal hierboven hebt kunnen lezen. Hoe kun je de beste keuze maken?

– zorg, dat het zout wat je koopt TRACEERBAAR is. Pas dan heb je 100% zekerheid, dat het zout afkomstig is van een zelfstandige zoutwinning.

– Controleer de fabrikant. Hoe werkt deze? Onder eigen label? Zo ja, is dit zout te traceren? 

– Is de kleur van het zout universeel? Of heeft het verschillende kleurnuances? Soms kun je een mengsel herkennen aan diverse kleurnuances in het zout. 

– Verzeker jezelf, dat het zout afkomstig is uit de streek wat wordt geclaimd op de verpakking. Verzeker jezelf van een zelfstandige zoutwinning. 

Velen gaan af op prijsklasse. Zoals je eerder hebt kunnen lezen heeft dit vrijwel geen enkele invloed omdat er ook onwijs veel onder private labeling wordt gewerkt en elke leverancier zijn eigen prijs kan bepalen. Je kunt dus duurder uit zijn met hetzelfde soort zout. 

WAT KUN JE ALLEMAAL MET KELTISCH ZEEZOUT?

Keltisch zout heeft een zilte smaak. Het geeft alles wat je maar een beetje extra pit en smaak wilt geven een karakteristieke smaak van de zee. Het geeft patat bijvoorbeeld een heerlijke smaak, of een kruidenboter. Keltisch zeezout is vrij heftig van smaak, en daarom heb je ook maar betrekkelijk weinig nodig. Sommigen doen daarom zeker een half jaar met een pond keltisch zeezout. Keltisch zeezout is OOK ZOUT. En dus gelden ook hier gezondheidsregels. Gebruik het matig. Je kunt hier meer over lezen in mijn artikel over solé. 

SAM_1554

Over solé gesproken: deze zoute drank is sinds de gezonde trends enorm in populariteit gestegen. Het is niets meer of minder dan water vermengd met keltisch zeezout. Iedere morgen wordt daaruit een eetlepel gedronken. Je kunt alles lezen in mijn artikel. Ook lees je, hoe je solé kunt maken. 

Schermafbeelding 2017-07-29 om 03.37.20

Veel mensen denken niet verder dan culinair gebruik, maar keltisch zeezout heeft nog veel meer voordelen voor de gezondheid. Het is weldadig voor de huid. Van badzout tot scrubzout, van voetbaden tot zoutbaden. In de wereld van lichamelijke verzorging is keltisch zeezout een graag geziene gast. Het wordt veel verwerkt in uiterlijke verzorgingsproducten. Je kunt zelf ook zeer eenvoudig de lekkerste scrubjes maken. Dit scheelt je enorm in geld. Ik werk bijvoorbeeld veel met mijn handen, zoals velen weten. Ik kom daardoor veel in contact met water en ik moet mijn handen daarom dagelijks goed insmeren. Eens per maand geef ik mijn handen ook een scrubje. Dit maak je zeer eenvoudig:

SAM_2242

1) Meng vier/vijf flinke eetlepels keltisch zeezout met twee eetlepels water, twee eetlepels amandelolie en twee eetlepels kamille olie. 

SAM_2244

2) Schep met je vingers een beetje uit het kommetje en wrijf VOORZICHTIG je handen in, maak lichte, ronddraaiende bewegingen. Je huid kan wat rood worden. Laat de scrub ongeveer 5 minuten even intrekken. Spoel je handen onder de warme kraan zorgvuldig af, dep ze voorzichtig droog met een zachte doek. Smeer ze in met een fijne crème. Voel eens hoe fluweel-zacht je handen na deze scrub-beurt zijn geworden!!!!

Deze zelfde scrub en behandeling kun je ook op je voeten uitoefenen. ik heb in de wintermaanden soms last van droge delen op mijn ellebogen, of kuiten. Dan werkt zo’n scrub ook heerlijk! LET OP: probeer altijd éérst even een klein stukje uit op de huid. Je huid kan mogelijk een overgevoeligheid-reactie geven. 

WAAR TE KOOP?

Bij www.puurmieke.nl kun je keltisch zeezout kopen die direct vanuit Bretagne wordt verpakt en geïmporteerd naar NL. Er is dus geen tussenkomst van een fabriek, alles wordt zelf ter plekke verpakt. Meer informatie: www.keltischzeezout.com  ( Breizh Import)  Je kunt ook direct  bestellen via www.keltischzeezout.com

NOTIFICATIE: dit artikel is geheel onafhankelijk geschreven. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, nog inkomsten. Pascal Pichon is niet op de hoogte gesteld geweest van dit artikel. Zijn verhaal is overgenomen uit een eerdere publicatie via social media. 

2 Reacties op “Wat is keltisch zeezout en wat kun je ermee?

  1. Monique, je schrijft dat Keltisch zeezout in jouw webshop te koop is. Waar kan ik die vinden?
    Heb mijn bestellijstje al klaar.
    vr.gr. Carin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *