Jackfruit uit de supermarkt versus Jackfruit uit de biowinkel…zijn er verschillen?

Veganisme is populair. En dat merken we ook in de supermarkt. We kunnen inmiddels talloze veganistische alternatieven kopen op de meeste gemiste producten als kaas, vlees en vleeswaren, eieren en sausjes. Een naam die we afgelopen maanden steeds vaker voorbij zagen komen is JACKFRUIT.  Klik HIER om alles over jackfruit te lezen. 

Jackfruit wordt gezien als de vleesvervanger van de toekomst, omdat deze een erg vleesachtige bite en structuur geeft. In mijn artikel kun je lezen of dit terecht is.
Jackfruit is erg lekker. Het heeft een licht zoete smaak en geeft een vlees-achtig-mondgevioel. Jackfruit bevat vooral erg veel vezels, waar we in de Westerse wereld toch nog altijd veel te weinig van eten. Als je te weinig vezels eet kun je daar erg vervelende klachten van krijgen. Jackfruit is dus best een veelbelovende vezelbron. Daarnaast is het vrij rijkelijk bedeeld met eiwitten. Jackfruit is helaas geen volwaardige vleesvervanger. Het mist o.a de vitamine B12. Maar vanwege het vrij hoge eiwitgehalte, en de rijkelijk aanwezige vezels kan het bijvoorbeeld een uitkomst zijn voor flex-tariërs. Je kunt de ontbrekende voedingsstoffen ook via supplementen aanvullen. Resumerend: jackfruit is geschikt  ter vervanging voor vlees, maar niet volwaardig.

BIOWINKEL VERSUS SUPERMARKT

Verse jackfruits zijn eigenlijk nauwelijks te krijgen in Nederland. Je kunt ze soms vinden in toko’s en op markten, maar in winkels zijn ze niet verkrijgbaar. We zijn daarom aangewezen op verpakte jackfruit uit pak of blik. Jackfruit kun je zowel rijp ( zoete vrucht) als onrijp ( als groente) eten. En ook kun je het rauw, of gestoomd consumeren.Als je ze in blik koopt, kan je kiezen uit gele en young green jackfruit. De gele is rijp en is heel zoet van smaak – hij staat dan ook op siroop – en daarmee geschikt voor desserts. Let op: de siroop bevat erg veel suiker. Ik raad deze varianten af, kies liever voor varianten op eigen sap.  De groene jackfruit moet je gebruiken voor hartige gerechten, als je hem dus als vleesvervanger wil gebruiken. Deze is nog onrijp en heeft daarom de vlezige structuur en is nog redelijk neutraal van smaak. De young green jackfruit staat op water of ‘brine’ (zout water). En met deze kan je de lekkerste pulled jackfruit maken De harde stukjes van het vruchtvlees snijd je af, zodat je alleen het zachte deel overhoud. Dat kan je uit elkaar trekken, waardoor je het pulled effect krijgt. Dat bak je vervolgens gekruid in de pan, om het daarna nog in de oven te doen.
In de supermarkt vind je voornamelijk jackfruit in blik, maar AH verkoopt ook in pak. In de biowinkel vind je jackfruit voornamelijk in pak. De prijzen verschillen aardig. In de biowinkel betaal je zo’n € 4 euro voor een pakje, in de supermarkt betaal je voor een blijk gemiddeld € 2,50. Ik kwam onlangs in de supermarkt een blik jackfruit tegen. Fair trade. Ik koop mijn jackfruit normaliter in de biowinkel. En ik was dus best nieuwsgierig, of er nu veel ( smaak) verschillen zaten tussen de blikken varianten uit de supermarkt en de pakjes uit de biowinkel. Ik heb besloten deze twee naast elkaar te gaan testen. Ik maak met beiden pulled pork. Ik bereid beide soorten op exact dezelfde manier. Zijn er smaakverschillen? En hoe zit het met de samenstellingen?

FAIRTRADE ORIGINAL YOUNG JACKFRUIT ( supermarkt, blik)

Ik kocht dit blik bij de AH voor € 2,45. Het bevat 565 gram ( uitlek gewicht  280 gram),  heel wat meer dan de pakjes, die vrijwel altijd 200 gram bevatten.. Het jackfruit is handmatig geoogst in Somroiyad, in Thailand. Het is 98% gecertificeerd Fairtrade.  Wat zit erin?
50% JACKFRUIT : dat is dus de helft…..
WATER: daar is het in geconserveerd
ZOUT: voor conservering
VOEDINGSZUUR: ook wel citroenzuur, wordt ook toegevoegd ter conservering
Een heel blik jackfruit levert zo’n 10 gram vezels, en zo’n 3 gram eiwitten. Maar ook zo’n 1 gram zout.
DE GEUR, KLEUR EN STRUCTUUR
Het gaat om jonge jackfruit en dus is de kleur lichtgroen/ geel. ( jong en groen, staat op het blik) Ik vind de kleur eigenblijk gewoon geel, en niet groen. De geur vind ik zuur, en niet echt om van te watertanden. De structuur is taai achting.
BEREIDING
Ik heb de stukjes uit elkaar getrokken met een vork. Daarna heb ik de pulled-pork gemarineerd in een zeer klein scheutje tamarisaus en twee eetlepels kerrie Masala. Dit heb ik kort even laten intrekken. Daarna de oven voorverwarmd op 200 •C en de pulled pork op een met bakpapier beklede bakplaat verdeeld. Na zo’n 15-20 minuten waren de stukjes flink gegaard. Het rook heerlijk.
DE SMAAK
…….Tja…….wat kan ik zeggen? Erg zout. Echt HEEL ERG zout. Ik eet normaliter zoutloos, dus dat komt dubbel zo hard aan. Ik vond het echt niet lekker. Ook de structuur vind ik na het bakken erg droog en korrelig in de mond. Dit is voor mij absoluut geen succes. Erg zout en eerlijk = eerlijk: ook het feit dat het in een blik zit heeft niet mijn voorkeur. Vriendlief heeft het voor dit artikel ook geproefd, en hij houdt echt van hartig. Maar ook hij vond het behoorlijk zout.

LOTAO GREEN JACKFRUIT  ( biowinkel, pak)

Ik koop mijn jackfruit altijd in pak in de biowinkel. Mijn biowinkel verkoopt het van het Duitse merk LOTAO. Ik betaal er € 3,99 per 200 gram voor. Het jackfruit is vacuüm verpakt en ligt dus niet in ( zout) water. Over de ingrediënten kunnen we kort zijn: 100% jackfruit vruchtvlees. Geen andere rare toevoegingen, geen zout, en ook biologisch. Dit zie je meteen terug in de voedingswaarden. Deze biologische variant bevat veel meer vezels, per pakje 18 gram op precies te zijn. Dat is best een groot verschil met de jackfruit uit blik. Verder vinden we in deze jackfruit nauwelijks zout. De eiwitten liggen ook net als in blik op zo’n 3 gram per pakje .
DE GEUR, KLEUR EN STRUCTUUR
Die is wel even anders dan het jackfruit in blik. Om te beginnen zijn de stukjes bruin. Daarnaast geurt het veel aangenamer. Niet zuur en ranzig. De structuur vind ik een stuk elastischer  in vergelijking met het jackfruit in blik.
BEREIDING
Ook hier heb ik voor de pulled pork een heel klein scheutje tamarisaus gebruikt en anderhalve eetlepel kerrie masala ( omdat het 200 gram betreft) Dit heb ik ook op 200•C 20 minuten in de oven gebakken. De geur was heerlijk tijdens het bakken.
DE SMAAK
Super. Zoals ik het gewend ben. Niet zout, goede stevige bite. Vriendlief is niet echt wat je zegt “ into Vegan” maar hij smult altijd wel mee van mijn jackfruit als ik het maak. En hij vindt deze variant net als ik superlekker.

EINDOORDEEL:

Voor mij geen blik. Dat viel tegen. Het mag dan een stuk goedkoper zijn, ik vind lekker en smakelijk en gezond eten ook erg belangrijk. Er zit dus wel degelijk veel verschillen in de prijsverschillen. Voor 100% jackfruit zonder toevoegingen betaal je meer. Maar het is wat mij betreft de extra centen waard.

2 Reacties op “Jackfruit uit de supermarkt versus Jackfruit uit de biowinkel…zijn er verschillen?

  1. Hallo beste mensen,
    Ik woon op Noord-Beveland en daar zijn weinig Bio-winkels. Mijn vraag is zijn die pakken van dat Duitse merk ook on-line te koop?

  2. Hoi!

    Ik ben oriënterende qua jackfruit recepten en in blik is toch beter verkrijgbaar. Ben even benieuwd of je het jackfruit uit blik eerst goed afgespoeld hebt. Zou voor mij veel schelen als ik iets kan doen aan het zoutgehalte!

    Groet,

    JW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *