Je hebt appelmoes…en je hebt appelmoes

De jongere generatie is er groot mee geworden, en ook de oudere generatie eet het vrijwel dagelijks bij de maaltijd. Appelmoes. Bijna niet meer weg te denken in onze voeding. Nog steeds groeien generaties ermee op. Niet zo vreemd. Want het is lekker, en kan overal bij/op/ naast/ tussen/ worden gegeten. Appelmoes is bijzonder populair bij kinderen, vanwege de zoete smaak en de gladde constantie.

 

Als we naar de supermarkt gaan, zien we hele tegenwoordig hele schappen vol soorten en maten appelmoes. Van simpel en goedkoop, naar bijzonder en speciaal. Van compote tot light, maar ook worden steeds meer andere fruitsoorten toegevoegd, zoals peer en rabarber. We staan niet echt stil bij wat we kopen, we grijpen een pot appelmoes uit het schap, en zetten dit gedachteloos in onze winkelwagen. Appelmoes is appelmoes. Toch?

 

Nou nee. Want naast dat er tegenwoordig veel valt te kiezen, bezitten deze potten en kuipjes vaak erg veel suiker. Onnodig veel, en al helemaal niet van belang voor houdbaarheid/ conservering, omdat conserveermiddelen ook worden toegevoegd. Appelmoes is over de jaren zoeter dan zoet gaan smaken, en onze smaakpapillen zijn daarin mee gegaan, gewend geraakt aan de suiker-appelmoes.

IMG_7745

Als we naar het meest simpelste potje appelmoes gaan kijken, komen we erg veel suiker tegen. Dit potje appel-kaneelmoes bevat per 100 gram 18 (!!!!) gram suiker. Per potje van 360 gram tik je gemiddeld 65 gram suiker weg. Enorm veel dus.

IMG_7746 IMG_7747

 

Vaak bestaan deze potten uit appels met suiker, waaraan nog wat conserveermiddelen aan wordt toegevoegd. De suikers in de appelmoes zijn ook nadelig voor het gebit.

IMG_7749 IMG_7748

Een, in mijn ogen, erg eigenaardig product vind ik de ” appelmoes light”. Veel mensen zwichten nog altijd voor de term ” light” en denken zo ook te besparen op calorieën en suikers, koolhydraten en vetten. Wat we vaak tegenkomen in light-producten zijn kunstmatige zoetstoffen. Ook in light-appelmoes komen we dit tegen. Ook wordt het product niet gevrijwaard van suiker. Per 100 gram tik je alsnog een goede 11 gram suiker naar binnen. Het heeft dus niet erg veel zin om te kiezen voor light appelmoes.

 

IMG_7750 IMG_7751

 

Wat we tegenwoordig ook tegenkomen zijn biologische varianten op appelmoes. Ook hierbij wordt vaak de suggestie gewekt, dat het gezonder en dus beter is. Maar negen van de tien gevallen zeggen anders. Sterker: soms kan een biologisch product nog meer suikers bevatten dan niet-biologisch. Zoals in dit geval: zoals je kunt lezen wordt de biologische appelmoes hier op foto gezoet met rietsuiker, en bevat het per 100 gram 19 gram suiker, dat is zelfs een gram meer suiker dan gewone appelmoes.

 

Kortom: het ene potje appelmoes is het andere niet. En waarom zou je nog potten appelmoes kopen, terwijl het kinderlijk eenvoudig is om het lekker zelf te maken? Wil je weten hoe? Klik hier

Geniet van je eigen homemade appelmoes! Zoveel lekkerder, en echt een stuk gezonder!

5 Reacties op “Je hebt appelmoes…en je hebt appelmoes

 1. Hoi monique
  Ik heb je boek gekregen voor moederdag en wilde de appelmoes maken.
  In je recept lees ik dat de appels zo in de pan gaan.
  Moet daar dan geen water bij?
  Groetjes marieke

  • Ow hahaha ik lees hier op je site
   Zonder water!
   Dus we gaan het proberen!

   • Als je appelmoes zelf maakt, smaakt het lekker als je appels en peren combineert.
    De peer maakt de smaak wat zoeter, je mist de suiker niet eens.

 2. Weet jij mss hoeveel suiker er van nature al in zit?
  Want dat is iets dat je nu nergens kunt terugvinden maar waar ik best nieuwsgierig naar ben.
  Neem tenminste aan de vermelde hoeveelheid een combi is van de fruitsuikers EN de toegevoegde suiker.

  • Dat vertelt een fabrikant idd nooit. Well kept secret, wordt er gezegd als je ernaar vraagt. Het is moeilijk in te schatten wat de natuurlijke suikerwaardes zijn terwijl er ook geraffineerde suikers zijn toegevoegd. Dit kan veel meer zijn dan de appels. Warme groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *