jus ( vegan)

Jus kennen we als echte Hollandse kaaskoppen maar al te goed, en we kunnen het nog steeds niet goed missen bij ” het prakkie” waar we er speciaal een kuiltje graven. Jus is het sap wat overblijft van het bakproduct en vleessappen uit het vlees wat we braden. Hieraan wordt vaak dan nog wat water toegevoegd. Jus kennen we tegenwoordig ook uit pakjes en zakjes. En jus is nu niet bepaald geschikt voor vegetariërs en mensen met een koemelk allergie ( boter) Ook kan jus behoorlijk vetrijk zijn.

IMG_8521

Zo’n zakje instant-meuk lijkt erg handig, maar als je eens gaat kijken naar wat erin zit……

Ingrediënten: Aardappelzetmeel, zout, maltodextrine, smaakversterkers (E621, E627, E631), palmvet, aroma’s, gistextract, kleurstof (E150c), gehydrolyseerde plantaardige eiwitten (TARWE-eiwitten, zout), rundvleespoeder (0,5%), suiker, palmolie, kruidnagelextract. Mogelijke sporen van EI, SOJA, MELK, SELDERIJ, MOSTERD

Niet bepaald wat je noemt een gezonde aanvulling op de gezondheid.

Ik bedacht daarom jaren geleden een heerlijke variant op jus. Naast dat het homemade veel lekkerder is, is het ook voedzaam en rijk aan goede voedingsstoffen mede door het edelgist wat ik in het recept verwerk.Daarnaast is de jus geschikt voor vegetariërs en veganisten.    De jus kun je prima invriezen in porties. Ook kun je het terug laten stollen, en telkens voor nieuw gebruik een klont gestolde jus laten smelten. Bewaar de jus buiten de koelkast op een koele plek.

dit heb je nodig:

  • 75 gram edelgist
  • 40 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • vier flinke eetlepels gesmolten kokosolie
  • 400 ml water
  • twee flinke scheuten Teri Yaki tamarisaus ( biowinkel) of aminos
  • drie eetlepels gemengde kruiden naar keuze ( bijvoorbeeld kerrie masala, komijnpoeder en kurkuma-pepermix)

zo maak je het:

Doe de edelgist samen met het meel in een pan met dikke bodem. Zet dit op middelhoog vuur en  laat al roerende warmen tot er een geur vanaf komt. Voeg de kokosolie toe en roer goed door. Als alle olie goed is opgelost, de rest toevoegen en blijven roeren. Zet het vuur laag, en laat alles nog ongeveer 5 minuten pruttelen.

IMG_5668

Je kunt van alles extra’s toevoegen aan kruiden en specerijen. Zo krijg je steeds weer een andere jus. Een van mijn persoonlijke favoriet is deze kerrie-bieslook-jus:

Hou het bovenstaande recept aan, maar vervang de kruiden en specerijen met vier eetlepels gedroogde bieslook en twee flinke eetlepels kerriepoeder.

IMG_1980 IMG_1982

IMG_1979 IMG_1978

6 Reacties op “jus ( vegan)

  1. Wat een goede optie voor jus…vandaag gemaakt…lekker heb alleen kokosolie (niet meer in huis) vervangen voor ghee.

  2. Vandaag voor het eerst gemaakt met “Havermeel (demeter)”.
    Smaakt uitstekend.
    Bedankt Monique.

    Frans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *