Kant en klaar koekje als ontbijt?

Ik weet niet of ik de enige ben ( vast niet) maar ik ben een stevige ontbijter. Ik maak het de meest belangrijkste maaltijd van de dag. Veel havermout, groente en vers intact fruit, peulvruchten en zelfs knoflook en ui komen regelmatig voor in mijn ontbijt. Ik maak er iedere morgen een waar feestje van en ik kijk iedere morgen reikhalzend uit naar mijn ontbijtmoment. 

Ontbijten is nog altijd een zwaar onderschatte maaltijd. Terwijl we het meest belangrijkste maaltje van de dag zouden moeten beschouwen, verwaarlozen we het ontbijt het meest en slaan erg veel mensen het ontbijt zelfs over. Dat dit om diverse redenen absoluut een slecht plan is, lees je in een eerder geschreven artikel over het ontbijt. Omdat bijna het grootste gros aan consumenten als reden aangeeft dat er ontzettend weinig tijd is in de drukke ochtendspitsen in Nederlandse keukens om te ontbijten, hebben fabrikanten daarop perfect ingesprongen. Afgelopen jaren zijn er ontelbaar veel ” kant en klaar ontbijtproducten” op de markt verschenen. Van ” verantwoorde koeken” tot ” multi vitamine ontbijt drankjes”. Allen claimen ze dat deze producten erg rijk zijn aan alle meest belangrijkste voedingsstoffen om de dag op te starten. En daar zorgen ze inderdaad voor, om deze claims ook wettelijk te mogen gebruiken.

Verpakkingen met gezonde claims om toch volwaardig te ontbijten met een samengeperste koek.

IMG_6359

 

Als we een verpakking van zo’n kant en klaar ontbijt-product er op nalezen, dan zien we dat de fabrikant zijn uiterste best doet om de consument te overtuigen van het feit dat je ook goed en volwaardig kunt ontbijten met zo’n koek. Gaan we kijken naar de vele granen die erin zijn gepropt, dan kun je wel enigszins spreken van een koek rijk aan vezels en vitaminen. Wat we niet direct in deze rijtjes en opsommingen kunnen lezen zijn de andere additieven om een koek te kunnen produceren die ook lang houdbaar blijft en  en smaak krijgt. Zoet. Want ja, in al deze ontbijtproducten kom je onze grote vriend suiker dan ook in zowel alias namen als suiker zelf  tegen, in veel gevallen veelvuldig.

IMG_6357

 

Als we dit product onder de loep gaan nemen, dan komen we in de ingrediënten tabel opmerkelijk veel suiker tegen. Zo lezen we naast ” suiker” ook een additief waarin vele soorten suikers in één additief is gepropt. ( de karamelsuiker-stroop) Daarna volgen alias suikers als dextrose, gerstemoutmeel en tarwemoutbloem. En dan is er ook nog ” aroma” aanwezig, wat ook kan duiden op keiharde suikers. Anders gezegd bevatten deze koeken granen, en zijn er vitaminen en mineralen toegevoegd. Fabrikanten suggereren dat dit volstaat voor een volwaardig ontbijt. Als je zo’n koek eet, zul je je inderdaad wat energieker voelen. En meteen ook denken dat het werkelijk waar is. Maar deze korte energiestoot krijg je vooral van de vele suikers in dit product. Deze razen als een raceauto door je bloedbanen, die na een nachtje onthouding van voedsel en vocht van gemiddeld acht uur wel weer  om energie vragen. Het laat de bloedsuiker pieken.

IMG_6358

 

Eet je twee van deze koeken, krijg je 15 gram suiker binnen. Gemiddeld twee suikerklontjes per koek. Ook kun je je afvragen hoe bewerkt al die granen zijn in deze koeken. Vrij van genetische manipulatie zijn ze in elk geval niet. Dit heb ik telefonisch bevestigd gekregen van deze fabrikant. Resumerend: deze koeken zijn helemaal niet zo gezond als ze doen lijken. Ze bevatten vaak onwijs veel suiker, en zijn enkel ” volwaardig” volgens wettelijk vastgestelde richtlijnen waaraan een fabrikant zich moet houden om zijn claims te mogen maken op de verpakkingen. Bovendien: fabrikanten verschuilen zich flink achter al deze wetgevingen. Als je als consument belt naar een klantenservice, dan hoor je vrijwel altijd een bekende riedel: dat ze zich aan wettelijke normen houden. En wordt je als consument monddood gemaakt.

Mooie plaatjes, groene verpakkingen…aspecten die de consument een goed gevoel moeten geven

IMG_6356

 

Ook verpakkingen worden mooier gemaakt dan dat ze zijn. Op deze verpakking zien we bijvoorbeeld mooie havervlokken zitten op de koek, en prachtige koren. Terwijl er in de koeken zelf zeer weinig havervlokken en haver aanwezig zijn.

Het kan nog gekker…

IMG_6354

 

We kunnen het nog gekken maken: fabrikanten die hun product ook daadwerkelijk neerzet als “ koekje bij het ontbijt“. Met reclamecampagnes als koekjes in een eierdopje wordt de suggestie gewekt dat zo’n koek een gezond gekookte eitje kan vervangen. De fabrikant beweert dat je met vier koekjes ( per vier verpakt) een hele ochtend door kunt halen. Eerder heeft voedselwaakhond ” foodwatch” dit product ook flink onder vuur genomen vanwege deze zeer misleidende zaken. Inderdaad: ook hier komen we veel claims tegen die vooral vertellen dat deze koekjes volwaardig zijn als ontbijt. De ingrediënten op de verpakking zijn vrij moeilijk te vinden: aan de onderzijde vinden we deze lijst. Waarschijnlijk had de fabrikant alle ruimte nodig op de verpakking, om zijn klets en zwets kwijt te kunnen. We kunnen groots lezen dat de koeken zijn gemaakt van meergranen, is verrijkt met vitaminen en mineralen. Meergranen zegt echter totaal niets over de echte voedingswaarden, het zegt enkel dat er meerdere graansoorten zijn gebruikt. Staat er bijvoorbeeld in een ingrediënten tabel zaken als tarwebloem, maïsbloem, of roggebloem, dan kun je ervan uitgaan dat er veel elementen uit het graan zijn gezeefd. Lees je als eerste ingrediënt ” volkoren tarwemeel” of ” volkoren speltmeel” dan kunnen we pas spreken van echte granen die aanwezig zijn in het product.

De ingrediënten tabel: moeilijk vindbaar op de verpakking en zeer klein gehouden. Met als doel, om consumenten deze snel over het hoofd te laten zien.

IMG_6355

 

Als we naar de ingrediënten kijken van dit product, zien we dat er van beiden ( volkoren tarwemeel en volkoren speltmeel) maar 1 % in huist. De rest is dus bewerkt. Ook hier  vinden we veel suiker terug. Eet je een pakje van vier koekjes op, dan krijg je bijna 11 gram suiker binnen. Dit proef je ook, de koekjes zijn erg zoet. Verder krijg je 7,2 gram vet ( waarvan 0,8 gram verzadigd) 2,8 gram voedingsvezel en 33,2 gram koolhydraten binnen. De koekjes wegen per vier rond de 50 gram. Als we dit gaan vergelijken met 50 gram havermout, dan bevatten de koekjes meer vetten, meer calorieën, minder vezels en veel meer suiker. Koekjes gemakkelijker? Met hetzelfde gemak strooi je wat havermout in een pan en breng je dat met wat havermelk of andere melkvervanger ( of bij geen lactose-intoleranties gewone biologische melk) en wat stevia of erythritol suiker of kaneel aan de kook, binnen nog geen 5 minuten heb je een echt volwaardig ontbijt.

 

De onzin van kant en klaar ontbijtproducten

Goed, naast de complete misleiding kunnen we ons afvragen of we deze gemaks-producten nodig hebben. We hebben nooit gevraagd om dit soort producten, fabrikanten hebben dit voor ons bedacht en in onze magen gesplitst. En dit doen ze niet omdat ze rekening houden met onze gezondheid en ons welzijn. Dit doen ze vooral om ons goede geld uit onze portemonnee te kletsen. Onthou altijd dat de ” grote rakkers” ( de fabrikanten die de meeste marktaandeel bezitten) voedingskundig totaal niet met ons bezig zijn. Maar vooral met hun bankrekening.

Naast dat het onzin is, is al dit spul ook flink aan de prijs. Voor een pak van bovenstaande besproken ontbijt koeken betaalde ik respectievelijk 2.49 en 2.39 per pak. Voor een zak havermout van 500 gram, zelfs biologisch, betaal ik nog geen 1.65. Natuurlijk: daarbij komt nog producten bij als melk en kaneel bijvoorbeeld, maar zelfs dan ben je nog veel goedkoper uit. Onthou altijd dat wij ook moeten betalen voor al die onzin producten. Verpakkingen, grondstoffen…wij betalen er flink aan mee, en betaal je ook mee aan al die onzinnige luxe.

Ook verliezen we ons steeds meer door al dit gemak in onze drukte en tijd. Geen tijd meer maken voor ontbijten, omdat we ook onderweg in de auto of op de fiets zo’n koek of drankje naar binnen kunnen werken. Ik maak van iedere ochtend, hoe druk mijn leven op dit moment ook is, een klein feestje van mijn ontbijt. Ik maak er dus tijd voor, want er zit maar 24 uur in éen dag die je maar één keer kunt uitbesteden. Doe het dan ook goed, en maak van je ontbijt een rustpunt om aan een drukke dag te beginnen. Met een goede, gezonde bodem, en niet met suikerrijke rommel waar je heel even op kunt rennen en vliegen en hollen. Vergeet ook de stress-factor niet: hoe gejaagder je een dag begint, hoe stressvolle hij eindigt. Neem dus de tijd voor een ECHT GEZOND en volwaardig ontbijt.

Wil je meer weten over gezond ontbijten?  Lees dit artikel.

 

Een reactie op “Kant en klaar koekje als ontbijt?

  1. Heel mooi artikel over hoe misleidend verpakkingen mogen zijn.

    Vooral het gebruiken van onopvallende benamingen van suiker vind ik zelf altijd frustrerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *