Karamel fudge ( vegan)

Vroeger als kind woonde er naast ons een Engels sprekend echtpaar. Ze kwamen uit Brighton, een mooi dorpje in Engeland. Ik herinner mij nog goed, dat zij altijd voor ons heerlijke fudge meenam als zij voor enkele weken terug naar Engeland vertrokken. De vrouw was ontzettend lief voor ons, zelf had zij geen kinderen, waarvan ik later begreep dat zij deze niet kon krijgen. Ze beschouwde ons ( ik en mijn broers) zo’n beetje als haar kinderen, en we werden flink door onze lieve buurvrouw met een raar accent verwend. Door haar leerde ik fudge kennen. 

WAT IS FUDGE?

Fudge is snoep, wat is gemaakt van boter, suiker, melk en / of room. Dit wordt tot een bepaalde temperatuur verhit en met een garde opgeklopt tijdens het afkoelen. Door room en melk op deze manier op te kloppen verkrijg je een zeer romige en luchtige substantie. De smaak wordt vaak vergeleken met een vulling voor praline’s. Fudge is eigenlijk een vulling wat eetbaar is gemaakt zonder omhulsel. Er zijn inmiddels duizenden variaties en smaken bedacht met deze formule, maar de karamel fudge blijft het meest populair en meest verkocht. Je kunt fudge kopen in zachte vorm, als ijsbonbon, en in een wat hardere ” bite”. Iedereen heeft zo zjn eigen voorkeur.

DSC_0032

Suiker / room bom

Fudge is lekker, erg lekker. Ik moet de persoon nog tegenkomen die geen fudge lust. Ik deed voorafgaand aan dit artikel-recept een poll onder mijn fans en volgers, of zij geïnteresseerd waren voor een meukvrij recept. Daar werd binnen 24 uur bijna 400 keer JA! op gereageerd. Het mag duidelijk zijn dat de populariteit van fudge in Nederland alleen ook zeer hoog is.

Nadeel is, dat fudge niet gezond is. Niet een beetje ongezond, maar echt super-ongezond. Het bevat veel suiker en transvetten. Koop je originele fudge, dan heb je de minste ongezonde fudge te pakken, koop je fudge bijvoorbeeld in supermarkten maar ook biowinkels, zitten daar de meeste suikers en transvetten in plus in het ergste geval nog een heleboel hulpstoffen. Fudge is daarnaast zeer slecht voor het gebit omdat de substantie kleverig en plakkerig is en op je tandglazuur blijft liggen en tussen tanden en kiezen blijft plakken. Je smeert als ware je tanden en kiezen in met suiker. Het is snoep. En snoep blijft snoep.

Gelukkig is fudge, net als met vrijwel alles, na te maken met gezonde ingrediënten. Ik heb even lang moeten experimenteren om een juiste formule te verkrijgen maar het is mij uiteindelijk gelukt om met maar DRIE ingrediënten een heerlijke, veganistische variant op fudge te ontwikkelen. Deze fudge kun je zowel als ijsbonbon gebruiken, als fudge. Je moet het wel in de koelkast bewaren, anders worden ze erg zacht. Ze missen alle hulpstoffen om mooi hard te blijven, maar zet je ze in de koelkast, blijven ze net zo lekker! Ik persoonlijk vind deze fudge het lekkerst als ijsbonbon! Bewaar voor ijsbonbons de fudge in de vriezer.

DSC_0027

Wat heb je allemaal nodig?

De grap is dat je deze fudge in nog geen 10 minuutjes kunt maken. Je hebt dus zoals eerder geschreven maar drie ingrediënten nodig en dat zijn:

 

* Amandelpasta kun je kant-en-klaar kopen in de meeste biowinkels . Maar je kunt het ook zeer eenvoudig zelf maken door witte / en / of bruine amandelen in een hogesnelheidsblender fijn te malen. 

Daarnaast heb je nodig:

  • een steelpannetje, liefst van gietijzer met dikke bodem
  • leuke vormpjes / malletjes om je fudge een leuk tintje te geven

DSC_0020

Aan de slag!

Doe de amandelpasta, de greensweet druppels, en de kokosolie in het pannetje en verwarmop een laag vuurtje terwijl je goed en regelmatig blijft roeren . Als alles is versmolten in elkaar en de massa mooi glad is geworden, de pan van het vuur halen en deze zeer voorzichtig in de vormpjes schenken. Laat dit zeker 2-3 uur afkoelen.

IJS-FUDGEBONBONS:

Wil je ijsbonbons maken? Leg de vormpjes / mallen dan op een plaat die in de vriezer past. Na afkoeling zet je deze plaat in de vriezer. Na 5-8 uur zijn je bonbons al gereed om te eten. Ze zijn direct uit de vriezer te consumeren. Bewaar ze in de vriezer

FUDGES:

Wil je gewone fudge? Zet de afgekoelde fudge dan ongeveer 5 uur in de vriezer en bewaar ze daarna in de koelkast. Haal de fudge ongeveer een kwartier voor gebruik uit de koelkast. Bewaar ze niet buiten de koelkast, ze bevatten geen hulpstoffen om de boel hard te houden waardoor ze erg zacht worden.

 

 

 

 

2 Reacties op “Karamel fudge ( vegan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *