Hoe gezond zijn kersen? Met verrassende recepten!!!

Zodra ze weer volop verkrijgbaar zijn, lijk ik bijna onverzadigbaar: kersen! Niet alleen word ik blij van de smaak, maar ook van de prachtige dieprode kleuren.  Tegenwoordig verkopen supermarkten kersen in een grote bak waar je zelf kunt scheppen. Ik koop ze liefst biologisch in, maar daar hangt wel een prijskaartje aan….Wat zijn kersen nu precies, en…zijn ze gezond?

WAT ZIJN KERSEN?

Kersen zijn kleine, bolvormige vruchtjes met een pit in het hart. Technisch gezien is het een steenvrucht, de kriek is een variant, dit zijn zure kersen. Alle krieken zijn dus kersen, maar niet alle kersen zijn krieken. Er bestaat ook een witte kers, de witbulk.
Kersen worden verdeeld in twee soorten:

– de zoete kers ( prunus avium)
de zure kers ( prunus cerasus)

Zoete kersen worden voornamelijk vers geconsumeerd, en zijn in het seizoen volop verkrijgbaar. De zure kersen worden meestal gebruikt voor de industrie. Er bestaan ontzettend veel zoete soorten/rassen. Omdat diverse instellingen in verschillende landen gericht werken aan de ontwikkeling van nieuwe rassen, komen er telkens nog nieuwe verbeterde rassen bij.
Door komst van nieuwe rassen, verdwijnen ook wel wat oudere rassen.
De kleuren kunnen variëren van dieprood tot geel, en zelfs tot dieppaars/rood. Helaas zijn het tegenwoordig vooral geïmporteerde kersen die we kunnen kopen, waarvan Griekenland als koploper de aanvoer verzorgt. Nederlandse kersen worden veelal in de Betuwe geteeld, buiten onder kogelwerende netten. In de Lente en begin zomer zijn ze volop verkrijgbaar.

IMG_3710

 

GEZOND?

Well … YEAAH!
Kersen zijn knettergezond. Zo bevatten ze een pigment, anthocyaan, die de kersen de rode kleur geeft. Bij onderzoek met ratten is aangetoond dat dit pigment pijn en ontstekingen vermindert. Tevens zijn anthocyanen extreem krachtige antioxidanten.
Kersen zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Zij zijn in het bijzonder erg rijk aan kalium. Ook bevatten ze aardig wat foliumzuur. De rode rakkertjes bevatten ook melatonine, dat is een stofje die onze nachtrust kan helpen verbeteren. Ze bevatten ook vrij veel anthocyanen, dit is de stof waar de kers zijn diep-rode kleur aan heeft te danken. Anthocyanen zijn kleurstoffen die in de celvacuole van hogere planten voorkomt.. Er zijn wel 250 verschillende anthocyanen. Ze komen voor in de gehele plant, maar voornamelijk in bloemen, vruchten en bladeren. Anthocyanen zorgen ervoor dat alles de bekende paars / blauwe  en rode kleur krijgt. Denk aan de rode kool, de blauwe bes, de zwarte bes en dus de kers.  Aan anthocyanen worden gigantisch grote gezonde voordelen gekoppeld. Eet je diep gekleurde groente en fruit zo rijp mogelijk, dan  profiteer je zo optimaal mogelijk van de ruim aanwezige anthocyanen. Anthocyanen behoren tot de groep fenolen. Waar anthocyanen meest bekend om staan m.b.t de gezonde voordelen zijn de zeer sterke antioxidanten. Zwarte bessen bevatten bijvoorbeeld van alle fruitsoorten de meeste anthocyanen.

EN DE SUIKERS …? 

Kersen bestaan gemiddeld uit zo’n 75% water, maar ook uit aardig wat fructose ( natuurlijke vruchtensuiker ) Ze zijn daarom niet ongelimiteerd eetbaar. De suikers liggen per 100 gram gemiddeld tussen de 18-22 gram, wat , bijvoorbeeld in vergelijking met aardbeien , best hoog is. Geniet daarom volop van kersen, maar overdrijf niet. Onthoud, dat ze ook vrij rijk zijn aan suikers.

 

GEBRUIK, BEWAREN

Bewaar kersen op een koele plek, zo rond de 15 graden Celcius. Ze blijven dan ongeveer 4-5 dagen goed. In de koelkast hou je ze minder lang goed: 2 dagen. Je kunt kersen ook invriezen.
Kersen zijn nogal kwetsbaar, let erop dat de kersen mooi stevig zijn en een mooie heldere kleur hebben. Ze moeten ook mooi glanzen ( blozen) Controleer op beschadigingen.

 

Als je de kersen wilt gaan verwerken in bijvoorbeeld taart/gebak, haal dan de pitten eruit. Was de kersen zorgvuldig in een vergiet en dep ze voorzichtig droog met een vel keukenpapier. Met een scherp mesje kun je de kersen door midden snijden en de pitten verwijderen. Er bestaan handige kersen-ontpitters, deze vind je in de betere kookwinkels.
Let op: kersensap is enorm moeilijk te verwijderen uit zowel kleding als aanrecht! Zorg er dus voor dat je een schort draagt en de kersen op een snijplank ontpit.
Eet ze lekker uit het vuistje, verwerk ze door verse salades of door baksels.

 

IMG_3715

Die vervelende pitten!

Kersen zijn dus lekker en gezond. Alleen eten ze niet zo handig. Ze bevatten harde pitten die niet eetbaar zijn, en we moeten deze dus verwijderen. Meestal worden kersen gegeten waarbij de pit gewoon wordt uitgespuugd. Dit is natuurlijk niet zo charmant als je in gezelschap bent. Bovendien kun je behoorlijk smerige handen krijgen als je de pit uit je mond haalt. Maar om nu iedere kers piene-peuterig met een mesje te ontdoen van de pit……dievenwerk waar we liever niet aan beginnen. Gelukkig is er een super-handig apparaatje bedacht ; de kersen-ontpitter. Dit apparaatje maakt het ontpitten een peulenschil. Je zet de kers in het apparaat, klikt en klaar. Lekker snel en handig!

 

WAT TE DOEN MET KERSEN ?

Kersen zijn verrukkelijk om zo uit het vuistje te eten, maar uiteraard verlenen zij zich ook perfect om mee te bakken. Ze worden erg veel gebruikt ter garnering, sterker, daar heeft de kers zijn uitdrukking “ de kers op de taart ” ook aan te danken, wat zoiets betekent als een laatste finesse op iets. Een kers kan iets net even dat lekkere zoete tintje geven aan een baksel of gerecht. Kersen worden daarom ontzettend vaak gecombineerd met taart en gebak. Uiteraard ben ik zelf ook op avontuur geweest afgelopen jaren met kersen in mijn keuken. Hieronder geef ik je linkjes naar een aantal lekkere recepten!

KOKOS KERSENKOEKEN

KERSENVLAAI MET SLAGROOM ( VEGAN )

KERSENTAARTJE

Maak bijvoorbeeld ook deze  deze kersen-abrikozenvlaai eens!

Tot slot speciaal voor dit artikel een lekker extra kersen recept die super eenvoudig is om te maken! Deze plaat-kersen-taart heeft een krokante knapperige bodem van pinda en zonnebloempitten-meel wat de taart een zeer uitzonderlijke unieke smaak geeft. De topping is een heerlijk romige laag kersen !

WAT HEB JE NODIG ?

  • 375 gram ongezouten pinda’s , fijn vermalen tot meel in de blender
  • 225 gram zonnebloempitten, fijn vermalen tot meel in de blender
  • vier volle eetlepels biologische erythritol
  • 2-3 druppels zuivere stevia kersen smaak of chocoladesmaak
  • optioneel, wel lekkerder: een paar druppels pure vloeibare vanille bourbon
  • warm water

VOOR DE TOPPING :

  • circa 250 gram kersen, ontpit en in helften gesneden
  • circa 700 ml plantaardige melk, bijvoorbeeld haver of sojamelk
  • vier volle eetlepels Agar Agar

Zo maak je het :

  1. verwarm de oven voor op 175*C , bekleed een vierkante langwerpige ovenschaal of bakvorm met bakpapier.
  2. Roer alles voor de bodem in een kom samen en voeg beetjes warm water toe tot er een vrij vloeibare massa ontstaat, stort dit in de vorm en verdeel
  3. bak de bodem in het midden van de oven goudbruin-gaar in ongeveer 45-50 minuten., blijf tussendoor controleren. Laat afkoelen
  4. Maak de topping door alles in een pan te gieten en de massa al roerend aan de kook te brengen.  Zodra de massa kookt, deze over de boden schenken. Laat dit opstijven.

KERSEN JAM!

Uiteraard kan in dit rijtje aan recepten de kersenjam niet ontbreken! Na aardbeien en abrikozen is kersenjam het meest geconsumeerde jammetje in Nederland, we lusten er wel pap van! Je kunt het mega eenvoudig maken. Deze jam is niet erg lang houdbaar en moet in de koelkast worden bewaard. Consumeer de jam daarna zo snel mogelijk, het zal ongeveer anderhalve week intact blijven. Ik vind het zelf een meest ideale manier om iedere keer opnieuw lekkere verse jam te maken. Kersen zijn niet zo rijk aan pectine, dat is de stof in vele vruchten die de vruchten tijdens een kookproces indikken tot een jam-achtige substantie. Ik vervang deze met chiazaad. Dit is een gelei-achtig zaadje als je dit laat weken. Wat het meest ideaal maakt voor deze jam zijn gelei-achtige textuur te geven, zonder suikerrijke gelei-suikers toe te voegen. Ik gebruik om het nog wat beter te verdikken wat Johannes broodpitmeel. Dit hoeft overigens niet.

Wat heb je nodig ?

  • circa 500 gram verse kersen, ontpit en in stukjes gesneden
  • vier eetlepels biologische erythritol
  • 2-3 druppels zuivere stevia ( liefst kersen smaak )
  • drie eetlepels chiazaad, in vier eetlepels water geweekt
  • een eetlepel Johannes broodpitmeel
  • eventueel optioneel toe te voegen : een theelepel ceylon kaneelpoeder en / of vier druppels pure vanille bourbon

ZO MAAK JE HET :

  1. Gooi alle ingrediënten behalve de chiazaad-gelei, in een pan en breng al roerend aan de kook.
  2. Zet de staafmixer in de massa en pureer tot een gladde massa
  3. voeg de chipzaad-gelei toe en roer tot de jam de gewenste dikte heeft bereikt
  4. giet over in een schone , goed afsluitbare pot en laat afkoelen

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Reacties op “Hoe gezond zijn kersen? Met verrassende recepten!!!

  1. Dag Monique,

    Een vraag… ik ben net lekker kersen aan het eten. En dan opeens een kers in mijn mond die verschrikkelijk vies smaakt. Heel wrang/bitter. Alsof je een heel erg wrange wijn in je mond hebt. Zo erg dat ik meteen de kers uitspuugde. Helaas gebeurde het nog een keer van hetzelfde bordje kersen. Weet jij wat dat kan zijn? Kan er verder niets over vinden op internet. Het waren Griekse kersen.

    • Dag Ellen,
      Dit komt voor. De kersen kunnen dan nog niet geheel rijp zijn. Gewoon niet eten dus. Warme groet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *