Kerst karamel koekjes ( vegan )

Zo rond de kerstdagen lusten we wel wat lekkers. Dat dit niet meteen een aanval hoeft te zijn op je gezondheid, bewijzen mijn recepten al jaren. Ieder jaar probeer ik om de lekkerste feestelijke recepten te bedenken die naast ontzettend lekker ook meuk-vrij zijn. ( geen gluten / koemelk / dierlijke ingrediënten , suiker) Want dat is de grap: …we hebben al die suiker, transvetten en zout echt niet nodig om iets echt lekker te laten smaken.

Neem nu deze verrukkelijke karamel koekjes. Zien ze er niet feestelijk en zeer aantrekkelijk uit? Daar sla je dus absoluut geen flater mee als je dit aan je gasten serveert. Je maakt ze ook nog eens super eenvoudig. Ik heb ze gemaakt van , door mij zelf bedachte. superfood-meelmix.

De kracht van deze “ superfood-mix” zoals ik hem noem, zit hem in de veelzijdigheid. Omdat er diverse vetten, eiwitten en vezels in zitten, geeft de meel een goede binding, waardoor het in principe niet nodig is om een binder toe te voegen ( eieren) Met wat vocht bindt de meel direct. Het heeft ook betrekkelijk weinig vocht nodig. Het heeft dankzij de noten, zaden, pitten en gierst een enorm hoge voedingswaarde. Er is helemaal niets uit getrokken, wat bijvoorbeeld bij bloem wel het geval is. Qua investering kost het wat maar niet schrikbarend veel omdat ik twee vrij goedkope noot-soorten heb gebruikt. Dit houdt de aanschaf prijs in totaliteit laag. Je kunt de meel (goed afgesloten op een koele donkere plek ) lang bewaren en voor heel veel doeleinden gebruiken. Ok, wat moet je aanschaffen voor deze meel?
 • 500 gram bruine amandelen
 • 500 gram para noten
 • 500 gram pompoenpitten
 • 500 gram zonnebloempitten
 • 250 gram lijnzaad
 • 250 gram chiazaad
 • 750 gram gierst
Dit maal je apart fijn in de blender. Gooi alles vervolgens in een grote bewaardoos en meng alles door elkaar. Dit meel kun je zowel rauw als om te bakken gebruiken wat voor de RAW FOODIES ook interessant is. Het barst van de voedingswaarden, zoals eiwitten, vitaminen, mineralen , omega vetzuren en vezels. Dit meel is zo stabiel en vast, dat een beetje water toevoegen volstaat om een deegbal te verkrijgen. Daar kun je al meteen de lekkerste knapperige koekjes mee bakken. Zoals dus deze karamel koekjes.
Wat je nog meer nodig hebt om deze koekjes te maken, is meukvrije- homemade bruine basterdsuiker. Dit maak je zelf heel eenvoudig. KLIK HIER  voor het recept. Wil je liever snel en gemakkelijk en vind je een heel klein beetje suiker niet zo erg? Dan kun je ook de BROWN stevia van greensweet-stevia kiezen. KLIK HIER 

Dit heb je nodig:

VOOR DE KARAMEL TOPPING

 • zes eetlepels lucuma poeder
 • twee eetlepels bruine basterdsuiker
 • warm water ( circa 75-100 ml)
 • extra: bruine basterdsuiker

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom tot een smeuïge, opschepbare  massa. Schep bergjes op de bakplaat en vorm er ronde koeken van. Boor met je vinger in het midden van ieder koekje een gat. Bestrooi de buitenste randen met bruine basterdsuiker. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, blijf tussentijds controleren.

Maak een romige massa door de basterdsuiker en lucuma poeder eerst door elkaar te roeren en daar steeds kleine beetjes water aan toe te voegen. Vul de gaten in de koekjes met de karamel en laat drogen.

4 Reacties op “Kerst karamel koekjes ( vegan )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *