Kerst smultaart ( vegan, no oven)

Zo rond de feestdagen zijn het vooral erg drukke en chaotische dagen. We moeten van alles in huis halen, voorbereiden, en oh ja…het huis moet ook nog eens worden versierd. We komen vaak tijd tekort en dan is iedere minuut extra welkom. Zeker in de keuken is tijd kostbaar. Het is daarom een uitkomst, deze heerlijke feestelijke kersttaart te maken!

Deze megalekkere taart maak je namelijk in nog geen half uurtje. Je hebt er geen oven bij nodig! Ja, je leest het goed, de oven hoeft niet aan. En veel ingrediënten heb je ook al niet nodig. De taart is geschikt voor 10-12 personen. Het is verder geschikt voor veganisten, mensen met allergieën voor bijvoorbeeld gluten, lactose, caseïne, en kleurstoffen, het bevat geen rare E nummers, is vrij van meuk, en is ontzettend voedzaam. Gezond snoepen dus.

Je kunt iedere gewenste vorm gebruiken voor de taart. Het leukste is een vorm met een leuk motief erin, maar je kunt ook gewoon een normale spring en/ of bakvorm gebruiken. Gebruik een grote bakvorm van tenminste 20 tot 26 cm doorsnede, Het wordt een grote taart! Voor de topping en ook in de taart zelf heb ik carobe gebruikt. Ik vind dit echt heerlijk. KLIK HIER om alles over carobe te lezen. Je kunt ook gewone cacaopoeder gebruiken.

De glazuur topping is gemaakt van greensweet-stevia ICING poedersuiker.  Dit is een zeer fijn vermalen variant van de bekende baksuiker. Het bevat dus geen calorieën, is tandvriendelijk en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel.

Dit heb je nodig:

  • 1000 gram havermout ( droog, 100% glutenvrij)
  • drie flinke eetlepels greensweet-stevia sweet XTRA
  • vier flinke eetlepels carobe of biologische magere cacaopoeder
  • warm water
  • een kleine banaan, gepureerd

Voor de topping:

  • zes tot acht flinke eetlepels greensweet-stevia Icing poedersuiker
  • twee eetlepels carobe of biologische magere cacaopoeder
  • diverse noten, zaden, pitten en gedroogde zuidvruchten als gojibessen, mango, incabessen, moerbeien enz

Zo maak je het:

Doe de havermout, carobe, bananenpuree en stevia in een grote kom, en voeg hieraan beetjes warm water toe tot de massa stevig en smeuïg is geworden. Bekleed de gewenste vorm met bakpapier. Stort het deeg in de vorm en druk dit heel goed aan. Laat liefst even een half uurtje hard worden, dit hoeft niet.

Maak een glazuur door de poedersuiker en carobe door elkaar te mengen en een heel klein beetje water toe te voegen tot de massa stevig wordt. Haal de taart uit de vorm en zet op een bord. Besmeer de taart met het glazuur en garneer verder af met o.a noten, zaden, pitten en gedroogde zuidvruchten.

Je kunt alles wat je wenst op het glazuur garneren. Je kunt bijvoorbeeld ook amandelschaafsel, of kokosrasp gebruiken, of cacaonibs. Maak het zelf zo leuk als je wilt!!!!!

Bewaar de taart op een koele plek, op kamertemperatuur.

 

 

 

 

2 Reacties op “Kerst smultaart ( vegan, no oven)

  1. ziet er erg vies uit en stevia is ook niet gezond. Sorry maar ik ga het niet eens uitproberen.

    • dat mag je vinden, maar waarom vind je het nodig om dit hier te vermelden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *