Kies voor natuurlijke vitamine C…kies voor Camu Camu!

“…eet maar flink wat sinaasappels, dan knap je zo weer op! Zit veel vitamientjes C in! “

Ik denk dat iedereen die eens verkouden of grieperig is ( geweest) dit goed bedoelde advies heeft gekregen. Het klopt dat sinaasappels vitamine C bevat, maar daarin blinken ze niet uit. Want ook alle andere citrusvruchten bevatten vitamine C, sommigen zelfs nog meer. Zodra de R weer in de maand komt, lijken we met zijn allen weer massaal naar de potjes vitamine C te grijpen in de hoop onze weerstand zo optimaal te houden.
Vitamine C is inderdaad een belangrijke vitamine voor onze weerstand. Maar het werkt het beste in combinatie met andere belangrijke vitaminen en mineralen, het samenspel zorgt uiteindelijk voor de juiste balans. Vroeger werd vitamine C echter gezien als de vitamine om onze weerstand hoog te houden en zit het nog altijd in heel veel mensen ingebakken. En worden met name in de herfst en wintermaanden erg veel potjes vitamine C verkocht.

WAT IS VITAMINE C?

Vitamine C (ascorbinezuur), een wateroplosbare vitamine, is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Vitamine C is verder een antioxidant, en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer. De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn groente, fruit en aardappels. Volwassenen hebben per dag 75 milligram vitamine C nodig. De maximale veilige dosis voor vitamine C is door de Gezondheidsraad vastgesteld op maximaal 30 x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), namelijk 2000 milligram per dag. Ter vergelijking: dit zijn zo’n 33 sinaasappels.

TEVEEL?

Een teveel aan vitamine C zal met de urine het lichaam verlaten. Dit heeft een grotere belasting van de nieren tot gevolg. In het verleden werd gedacht dat hierdoor het risico op de vorming van nierstenen groter was, maar dit is nooit bevestigd in onderzoek. Daarnaast heeft vitamine C in grote hoeveelheden een remmend effect op de absorptie van koper en verhoogt het juist de absorptie van ijzer, waardoor er een grotere kans is op een teveel aan ijzer. Een dagelijkse hoeveelheid vanaf 3000 milligram vitamine C kan laxerend werken.
Een tekort aan vitamine C zorgt in de eerste plaats voor verminderde weerstand, wondgenezing en opbouw van bindweefsel. De meest bekende ziekte als gevolg van een vitamine C-tekort is scheurbuik, vroeger berucht bij bemanningen van zeilschepen op lange routes. De verschijnselen van scheurbuik zijn eerst gewichtsverlies, slapeloosheid, grote vermoeidheid en een verminderde weerstand. Daarna tandvleesbloedingen en andere inwendige bloedingen. In een nog later stadium wanneer er sprake is van een zeer ernstig vitamine C tekort, vallen de tanden uit, waardoor het tandvlees nog verder achteruit gaat.
IMG_5289

NATUURLIJKE VITAMINE C

De vele potten vitamine C zijn synthetisch ( synthetische ascorbinezuur) Ook zogenaamde natuurlijke, biologische supplementen zijn synthetisch.Steeds meer wetenschappers raken overtuigd dat de kunstmatige vitamine C geen ( goede) gezondheidswerking heeft. Natuurlijke vitamine C daarentegen lijkt wel vele gezonde voordelen te kunnen bieden. Dit inzicht kwam met de volgende redenen:
* natuurlijke vitamine C is een veel complexere verbinding dan enkel ascorbinezuur
* Vitamine C werkt uitsluitend in combinatie met bioflavonoîden in groente en fruit
* Onderzoek wees uit dat mensen die vitamine C in synthetische vorm innemen, deze na 30 minuten alweer uitplassen. Dit is niet het geval met een natuurlijke vitamine C. 
  Er zijn erg weinig tot geen fabrikanten die echt met een natuurlijke vitamine C werkt, omdat dit naast duur niet veel oplevert. De enige fabrikant die ik tot nu ben tegengekomen is ROYAL GREEN. Roy Jongens, de founder, streeft naar het meest haalbare uit de natuur in zijn supplementen. Hij maakt dan ook erg veel gebruik van de vitamine C bom CAMU CAMU. Camu watteh…?
IMG_5292

WAT IS CAMU CAMU?

Camu Camu (Myrciaria dubia) is een struik die oorspronkelijk voorkomt in vochtige gebieden in het Amazone gebied;( Zuid-Amerika) Aan deze struik groeien geel/paarsachtige besjes die door de oorspronkelijke bewoners niet werden gegeten, waarschijnlijk omdat ze heel erg zuur waren. Tegenwoordig weten we dat ze een hoge dosis waardevolle voedingsstoffen bevatten, waaronder een extreem hoge dosis vitamine C. De belangstelling hiervoor is daarom de laatste tien jaar flink toegenomen. Tegenwoordig zijn er plantages waar deze struik wordt gekweekt. De rijpe bessen worden na het plukken gevriesdroogd en de pulp wordt vermalen tot een poeder. Dit poeder wordt in Zuid Amerika gebruikt als smaakmaker in bijvoorbeeld ijs, jam en snoepgoed. In het westen wordt het tegenwoordig vooral gezien als superfood. Het is beschikbaar in losse poedervorm of capsules. Camu camu heeft voornamelijk zijn bekendheid te danken aan de extreme gehaltes aan vitamine C, Het is zelfs op één na de rijkste bron van  natuurlijke vitamine C op de aarde, er schijnt in Australië nog een vrucht te groeien die meer natuurlijke  vitamine C bevat. Om je een idee te geven hoeveel vitamine C Camu Camu bevat: een theelepeltje Camu Camu poeder bevat ongeveer nét zoveel vitamine C als 20 sinaasappels. Camu Camu kiezen in plaats van synthetische vitamine C heeft nog veel meer voordelen dan alleen het verschil tussen natuurlijk en synthetisch. Het bevat nog veel meer goede voedingsstoffen. Deze hebben we ALTIJD NODIG om alles optimaal te kunnen opnemen en gebruiken. Zie het als volgt:
* eet gezond, volwaardig, gevarieerd en matig
* kom je hier niet aan, maak dan gebruik van natuurlijke alternatieven als voedingsrijke “ superfoods” en supplementen
* grijp als laatste naar supplementen. 

IMG_5290

WAT ZEGT DE WETENSCHAP?

Er zijn nauwelijks wetenschappelijke onderzoeken te vinden over de werking van Camu Camu. Het enige wat ik vond, was een onderzoek waarbij 10 mannelijke rokers dagelijks camu camu sap dronken, en 10 mannelijke rokers een vitamine C tabletten per dag slikten. Na zeven dagen bleek dat de groep rokers die het camu camu sap dronken een aanzienlijke verlaging van de mate van ontstekingen zichtbaar was. Camu camu bleek ook te werken als een zeer krachtig antioxidant, vele malen sterker dan de vitamine C tabletten. De verklaring is te vinden bij het feit dat Camu Camu veel meer in huis heeft dan enkel  vitamine C . Klaarblijkelijk werkt de vitamine C in Camu Camu uitstekend in samenwerking met andere vitale voedingsstoffen die in Camu Camu aanwezig zijn. Naast vitamine C bevat camu camu allerlei andere vitale voedingsstoffen, denk hierbij aan vitamine B1 en B2, calcium, ijzer, fosfor en kalium. Ook bevat het veel antioxidanten en allerlei andere stoffen zoals bètacaroteen, niacine en kalium.

IMG_5319

HOE  EN WANNEER GEBRUIK JE CAMU CAMU? 

Zoals eerder geschreven zullen wij hier niet snel verse besjes vinden. Het wordt verkocht als supplement en in een poeder. Het poeder is ontzettend prettig om te gebruiken, omdat je het overal in kunt verwerken. Van smoothies tot een maaltijd ( door desserts) en je kunt het ook door je baksels verwerken.  Een overdosis vitamine C plas je uit, wil je echt volop vitamine C binnenkrijgen, neem dan twee of drie keer per dag een theelepeltje camu camu in een glas water, of smoothie. Gebruik niet eenmalig drie theelepels, nogmaals, dan plas je het grotendeels uit. Camu camu is  verkrijgbaar in enkele goede webwinkels en biowinkels.  Het poeder smaakt licht fris-zuur. Ik vond een biologische variant van het merk MATTISSON ( één van mijn meest favoriete merken) Zij verkopen een biologisch poeder. zonder enige toevoegingen. Het poeder is afkomstig uit Peru. 
Gebruik Camu Camu niet op de bonnefooi. Naast dat je bij een onnodig gebruik een dure plas uitplast, kan het ook nadelig werken voor bijvoorbeeld de nieren. Als jij bijvoorbeeld onwijs snel verkouden / snotterig bent in het najaar en de wintermaanden, of snel een griepje te pakken hebt, of als je een zeer zwakke weerstand hebt, is Camu Camu ideaal ter aanvulling. Camu Camu werkt ook zeer ontstekingsremmend. . Je kunt Camu Camu ook als vitamine C supplement gebruiken.
MAAK DEZE HEERLIJKE  CAMU CAMU WEERSTAND BALLETJES ! Twee balletjes per dag is voldoende voor bijvoorbeeld je weerstand op te krikken!
IMG_5318
Roer door 500 gram havermout een volle eetlepel Camu Camu, twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra, een grote volle eetlepel zuivere kokosolie, een koffiekopje cacaobibs. Voeg hieraan steeds beetjes water toe en kneed de massa tot een soepele bal. Draai er balletjes uit en rol door wat kokosrasp ( dit laatste hoeft niet, maak het wel wat smakelijker) 

4 Reacties op “Kies voor natuurlijke vitamine C…kies voor Camu Camu!

  1. Oeps, ik heb net weer een volle bus Vitamine C ascorbatenpoeder van Bonusan besteld. Deze schijnt al beter opneembaar dan de gewone vitamine C en is volgens mij zover ik weet ook meukvrij. Desondanks zal ik volgende keer toch eens kijken naar de Camu camu poeder, des te natuurlijker, des te beter, lijkt mij..

  2. Als Ascorbinezuur echt niet zou werken zouden er niet zoveel ernstige ziekten mee te genezen zijn. Wie meer wil weten over hoe artsen dit fantastische middel gebruiken, kijk naar het werk van dr. Thomas E Levy.
    Lang geleden zijn we door een evolutionaire overlevingsstrategie het vermogen om zelf Vit. C aan te maken verloren, zelf maakten we ascorbinezuur aan. Net zoals de meeste dieren dat nog doen. Dus dat ascorbinezuur niet zou werken is klink klare onzin. Net zoals de fabel dat het slecht zou zijn voor de nieren. Even ter vergelijking: een geit onder stress maakt 100 gram, ja je leest het goed, 100 gram per dag aan. Dit krijg je echt niet met voeding binnen, al helemaal niet als je behoorlijk ziek bent. De hoeveelheid die we vergeleken met primaten (die het ook niet aan kunnen maken) binnen zouden moeten krijgen onder stressvrije omstandigheden is 3-4 gram. Knappe prestatie als je dat vandaag de dag met groenten en fruit kunt halen! Camu Camu is een goede aanvulling maar in de meeste gevallen niet voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *