Kikkerballen in saus ( voor een dagje geen vlees!)

Monique!!!!!!  Wat staat DAAR nou? KIKKERBALLEN? WTF!!!!!!  😉 Nee nee nee, begrijp mij niet verkeerd, ik heb het hier niet over de ballen of billen van kikkers, maar over ballen die zijn gemaakt van KIKKERERWTEN ( phoe….gelukkig) Deze heerlijke vervangers voor bijvoorbeeld de bekende bal gehakt smaakt heerlijk in de romige saus. Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels en vitaminen en mineralen. In de saus zitten ook alleen maar gezonde ingrediënten waardoor deze saus perfect aansluit op de ballen. Zo lust je de hele week wel je maaltijden zonder vlees!

IMG_0232

Maak eerst de saus, want je hebt een beetje van deze saus nodig om door de ballen te verwerken. Voor de saus heb je nodig:

  • 150 gram biologische tomatenpuree
  • een theelepel cardemon
  • twee kruidnagels
  • 75 gram havermoutmeel ( havermout in de blender fijn vermalen)
  • twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 350 ml water
  • twee zoete uiten, grof gesneden

Gooi de uiten in een koekenpan met dikke bodem, bijvoorbeeld een gietijzeren pan of anti aanbak koekenpan, en bak op middelhoog vuur glazig. Voeg de tomatenpuree, stevia, cardemon en kruidnagel toe en roer door. Voeg het meel en water toe en roer. Zet het vuur laag en laat 10 minuten pruttelen.

IMG_0235

We gaan snel verder met de ballen. Zet de oven aan en verwarm hem voor op 190 graden. Maal 450 gram gekookte kikkererwten ( uitgelekt) samen met vier flinke scheppen van de saus en twee verse eieren in de keukenmachine stevig door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Draai uit het beslag ballen, welke maat kun je zelf bepalen. Hou wel rekening met baktijden, als je bijvoorbeeld kleine balletjes draait. Deze zijn sneller gegaard. Bak de ballen in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Serveren met de saus.

IMG_0234

Je kunt de ballen ook invriezen. Ik maak er altijd meteen een paar tegelijk en vries deze in, superhandig om bij-de-hand te hebben. Ze zijn bijvoorbeeld ook heerlijk bij een lunch, De saus is ook lekker over pasta’s! De ballen in saus zijn heerlijk met gekookte Quinoa, haver, of gierst!

IMG_0236

OOK IN DE AIRFRYER!

Je kunt deze ballen ook in de airfryer maken. Zet de airfryer op 175 graden en bak de ballen in ongeveer 12-15 minuten gaar. Blijf tussentijds goed controleren, en draai ze tussendoor even voorzichtig om.

 

 

Een reactie op “Kikkerballen in saus ( voor een dagje geen vlees!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *