Kipster eieren bij de Lidl…..zijn ze werkelijk 100% milieu en diervriendelijk???

IMG_0390

Ik heb het grote geluk, dat ik mijn eitjes vers bij een boer in kan kopen. Vaak komt de boer ook in mijn wijk, en brengt hij ze zelfs even langs. Daar ben ik echt heel erg blij mee, want geen eitje lijkt eigenlijk hetzelfde. Ik gebruik zelf eieren, en verwerk ze ook in mijn recepten, alhoewel beide niet zo heel erg vaak voorkomt. Ik vind een eitje op zijn tijd lekker, maar iedere dag gaat me wat ver dus ben ik geen grootverbruiker. 

Nu komt het wel eens voor dat de blije kippetjes van de boer niet zo’n zin hebben om veel eitjes te leggen waardoor hij geen aanbod heeft. Dan koop ik ze in de biowinkel van DEMETER ( het 0 ei) Maar eigenlijk komt dat nooit voor. Alhoewel de DEMETER eitjes ook erg lekker zijn, gaat er voor mij toch niets boven een vers eitje uit het kippenhok. 

LIDL GOES “ KIPSTER”

Vorige week liep ik in de Lidl tegen een groot display aan, waarop KIPSTER stond af te lezen. Daaronder een schap vol met erg leuk uitziende langwerpige lichtblauwe doosjes. Het prikkelde mij direct om het nader te gaan bestuderen. Ik las, dat het gaat om milieuvriendelijke, diervriendelijke en “ beter leven” eieren. Ik besloot een doosje mee te nemen om te gaan reviewen. Want daar wilde ik zelf ook best meer van weten. Thuis begon ik meteen mijn research en kwam al snel uit op een officiële website. Ik ga eerst in het kort vertellen wat KIPSTER precies vertelt en inhoudt, daarna ga ik de eieren testen en onderzoeken of alles inderdaad zo rooskleurig is als het doet lijken. 

IMG_0388

WAT IS KIPSTER?

Kipster is volgens de initiatiefnemers zelf, het eerste echte diervriendelijke, milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld. De boerderij is een alternatief voor conventionele landbouw.Door de modulaire opzet behoren boerderijen van 3.3000 tot 96.000 kippen tot de mogelijkheden. Ze zijn gevestigd in Venray. Stijn Claessens ( boer en ondernemer), Ruud Zanders ( lector gezonde pluimveehouderij ), Maurits Groen ( milieu expert) en Olivier Wegloop ( communicatiestrateeg zijn de drijvende spil achter deze boerderij. Zij hebben deze boerderij ontwikkeld. Ze produceren exclusief voor de Duitse supermarktketen LIDL. Vooralsnog zijn de blauwe doosjes nergens anders verkrijgbaar. Ook over dat doosje is nagedacht. Het is gemaakt van aardappelzetmeel, celllulosevezels, en water en kan dus gewoon bij het GFT/composthoop.of oud papier. De uitloop van de kippen is met een net overdekt, waardoor gevaren van buitenaf ( vogels!) voor de kippen minimaal zijn. 

De eieren dragen code 2. Ter duidelijkheid hieronder de code verdeling voor eieren: De EU heeft naast wettelijke regels voor het houden van kippen ook een speciale code wettelijk vastgesteld. Via een speciale code op een ei kunnen zowel consument als leverancier aflezen waar het ei afkomstig is, de kwaliteit van het ei en hoe de kip is gehouden. Deze stempel komen we tegen op ieder ei. Het bestaat uit zeven of meer cijfers en letters. Het eerste cijfer staat voor het leefsysteem van de kip.

 • 0 = biologisch
 • 1 = vrije uitloop
 • 2 = scharrelei
 • 3= kooi ei

( meer lezen? klik hier)

De volgende twee letters staan voor het land van herkomst, in ons geval is dit dus NL. De volgende vijf cijfers van de code geeft aan waar het ei vandaan komt, het is een registratienummer van de houderij/ legpluimvee bedrijf. Eventuele extra cijfers geven een stalnummer aan. Op de kipster ei staat dus het cijfer 2, wat inhoudt dat het om een niet-biologisch scharrelei gaat,

Waarom kiest KIPSTER voor het scharrelei? Volgens hun verklaring op de website is zowel de wetenschap als de dierenbescherming van mening dat de wettelijk verplichte 10 hectare grond voor vrije uitloop ( 1) helemaal niet nodig is. Het schijnt vooral om de omgeving te gaan, omdat kippen bosdieren zijn. Omdat bij kipster alles is ingericht in open vlaktes, een binnentuin met daglicht en verse buitenlucht, boompjes en struiken heeft de dierenbescherming kipster drie sterren gegeven, het hoogst haalbare. Volgens kipster voldoende bewijs dat deze insteek erg realistisch is. En wordt er niet gekozen voor vrije uitloop. 

IMG_0389

Nog een vrij prangende vraag; waarom zijn de eieren niet biologisch? Dat zou toch een vrij logisch gevolg moeten zijn op zo’n megagroot project. Ook hier hebben ze op de website een verklaring. Alhoewel ze zeer in biologische teeltmethodes geloven krijgen de kippen geen biologisch voer. Daar is een goede reden voor: ze hebben gekozen voor rest-afval van o.a bakkers in NL. Denk hierbij aan gebroken crackers/beschuiten, rijstwafels enz, en afvalstromen van het land, zoals zonnebloemschroot. Op deze manier hoeft er niets te worden verspild, Er wordt nu kippenvoer gemaakt van afvalresten zodat er geen biologisch voer hoeft te worden ingekocht, wat ervoor zorgt dat deze niet geteeld hoeft te worden. Maar waarom dan geen biologische afvalresten? Dit is volgens kipster niet haalbaar omdat de stromen onvoldoende zijn gescheiden. Vandaar geen biologisch voer en dus geen biologische eitjes. Mij rees de vraag, of de kippen dan geen restafval kregen met soja/GMO belastende afvalresten. En ook: hoe zit het dan met de bestrijdingsmiddelen? Ik heb ze gemaild, in afwachting van hun antwoord zal ik deze info later in dit review aanvullen.  

IMG_0391

De eieren zijn wit en klein. In een bijgaand foldertje in de doos kunnen we lezen dat de eieren nog zo klein zijn omdat de kippen nog jong zijn. Zodra deze groter groeien, zullen de eieren ook groter worden.Witte eieren zijn minder belastend voor hert milieu dan bruine eieren. Kipster lijkt zijn deuren niet te sluiten voor de consument, Je kunt een kijkje komen nemen op de boerderij in Venray, en rond worden begeleid. Persoonlijk vind ik deze uitnodigende houdingen van fabrieken en boerderijen nooit echt betrouwbaar, maar dat is mijn persoonlijke mening, gebaseerd op ervaringen. Ik wordt vaak uitgenodigd te komen kijken, maar uiteraard krijg je alleen te zien wat je MAG zien. Zeker georganiseerde rondleidingen vind ik dubieus omdat deze tot in de puntjes zijn voorbereid en georganiseerd. Welke deuren blijven gesloten? Anderzijds vind ik het een goed initiatief van kipster, want ik kan mij zo voorstellen dat ontzettend veel mensen deze bijzondere boerderij willen bezichtigen. De boerderij is wel bijzonder te noemen, met zonnepanelen op het dak en speciale binnentuinen voor de kippen. Dit maakt het ei klimaatneutraal. De 1.097 zonnepanelen op het dak leveren meer energie dan er wordt verbruikt en er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstof. De boerderij is, naar mijn gevoel, wel erg commercieel opgesteld, want je kunt niet alleen worden rondgeleid. Er zijn zelfs ruimtes ingericht “ voor”feesten en partijen”. De zaal kan 75 man hebben en wordt ook opengesteld voor bijvoorbeeld vergaderingen. De boerderij heeft tevens een tentoonstelling genaamd “ Future Food. Ik persoonlijk ben van mening, dat een kippenhouderij een kippenhouderij moet blijven en geen kermisattractie. Dat vind ik best een beetje jammer. 

IMG_0393

DE EIERETEST

Ik besloot een eitje te koken. Gekookt proef je een ei tenslotte op zijn best. Zoals eerder geschreven zijn de eieren inderdaad erg klein.  Ik stoor mij daar nooit zo aan, net zo min ik mij stoor aan of een ei nu bruin of wit is. Een ei moet voor mij smaken, zijn werk doen aan voedingswaarden en in een baksel de bindende factor zijn. Mijn eitjes van de boer zijn altijd verschillend van kleur omdat hij verschillende kippenrassen heeft rondlopen op zijn erf. Je struikelt altijd bijna over de kippen als je zijn erf betreedt, die scharrelen daar gewoon rond, ontzettend leuk om te zien. 

IMG_0394

Het eitje smaakt prima. Echt lekker, en eigenlijk nét zo lekker als mijn geliefde verse eitjes van de boer. De dooier ziet er mooi uit. Prima eitje. Niets mis mee. BYTHEWAY: voor vijf eieren betaal je bij de lidl 1,19. Best prijzig. Ik krijg mijn verse eitjes vaak zelfs gratis maar soms betaal ik hooguit 5 euro voor drie etages vol eieren. 

WAT VIND IK?

Goed, laat ik voorop stellen, dat ik het hele plan en idee hierachter supermooi vind, en ik geloof zeker, dat dit toekomst heeft. Ik kan dit alleen maar ondersteunen, maar ik heb anderzijds mijn bedenkingen. Zo vind ik bepaalde dingen wat vaag. Om te beginnen het scharrelei. Waarom kies je niet voor het hoogst haalbare? Dus het 0 ei, biologisch en vrije uitloop? Alhoewel ik hun argumenten hier niet voor te kiezen ook hele waardige vind, trek ik mijn twijfels bij het voer. Hoe zit dat met soja/sojaresten? Bestrijdingsmiddelen? Zolang ik hier nog geen antwoord heb gekregen blijf ik dit ei een beetje in twijfel trekken. Daarnaast vind ik het gewoonweg een gemiste kans niet “ all the way” te gaan en te kiezen voor biologisch. Verder ben ik persoonlijk nooit zo onder de indruk van keurmerkjes en hoeveel sterren iets krijgt van een dierenbescherming. Want in de praktijk laten deze sterren vaak te wensen over, dat weten we allemaal. Bij mij moet alles zwart op wit kloppen, en niet omdat een organisatie er drie sterren aan plakt. Ik ben echter wel zeer te spreken over de aanpak betreft duurzaamheid en milieu. Jammer, dat er wel een soort kermisattractie van is gemaakt. 

Zou ik deze eieren nog eens kopen, als mijn verse eitjes niet beschikbaar zijn? Alleen, als ik ook geen DEMETER eieren kan inkopen. Deze eieren zouden voor mij dan wel op een goede derde plek komen. Mijn eindoordeel: het kan hier en daar nog worden verbeterd, om jezelf echt 100% milieuvriendelijk en diervriendelijk te noemen, maar ze zijn al een heel eind op de goede weg. 

Aanvulling :

Inmiddels heb ik een mail terug ontvangen van één van de initiatiefnemers, Ruud Zenders. Ik kreeg helaas telefonisch meerdere keren geen gehoor, maar daar in tegen was de mail ontzettend nuttig, duidelijk en helder. Op mijn vraag, of er soja/GMO restafvak in het voer was vermengd, kreeg ik het volgende antwoord:

 

“Dat voer bestaat m.n. uit brood, beschuit, knäckebröd, rijstwafel, haverdoppen en eierschalen. Bij mijn weten zit daar geen soja in. Volgens mij ook geen GMO-producten. Maar voor de zekerheid ga ik het toch nog even voor je navragen. Als eiwitbronnen gebruiken we zonnebloemschroot en raapzaadschroot. En we doen testen met eiwitten uit insecten en eiwitten uit gras of plantenresten.”

Op mijn vraag hoe het zat met bestrijdingsmiddelen, kreeg ik het volgende antwoord:

“Pesticiden en bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt. De bloedluis bestrijden we op een biologische manier. Zie: https://www.rentokil.nl/bloedluis/

Ruud ging verder nog inhoudelijk in op mijn artikel. Kort samengevat kiezen zij voor scharreleieren ( dus 2) omdat zij 24.000 kippen hebben, wat kleinschalig is ( de gemiddelde scharrelkippenboer telt zo’n 80.000 kippen, en een biologische boet gemiddeld 20.000) Voor de kippen zouden zij dus wettelijk gezien 10 hectare grond nodig hebben als zij voor biologisch ( 0) kiezen. Volgens Zanders gebruikt de sector zeker 9 hectare NIET. Dit betekent, dat er 9 hectare onbenut blijft, want verder mogen boeren niets meer met deze grond doen. Uit duurzaamheid is er bij Kipster dus gekozen voor scharrelhouden. Zenders benadrukt ook wat ik al jaren benadruk: dat de Europese regels onzinnig zijn. Brussel heeft dit zo besloten terwijl niemand eigenlijk goed weet waarom. Dat komt mij in ieder geval erg bekend voor.

Met mijn stelling over keurmerken was Zenders het geheel met mij eens. Maar hij schreef dat het wel handig was, om hun uitgangspunten voor duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en diervriendelijkheid naar buiten te brengen.

Betreft mijn mening over de commercie rondom de boerderij, schreef hij dat zij bewust heel open zijn. Mensen kunnen echt gewoon zonder of met begeleiding binnen lopen, maar uiteraard wegens hygiëne niet tussen de kippetjes zelf 😉 Omdat er behoefte is aan uitleg, hebben zij de boerderij open gesteld.

Ik vind het fijn, dat ik A: erg snel antwoord kreeg ( binnen 24 uur) en B; de uitleg zeer verhelderend is. Zodra ik meer weet over de GMO kwestie betreft het voer, zal ik dit aanvullen.

November 2017:

Het antwoord van de voerfabriek: ” de deelstroom levensmiddelen bevatten GEEN GMO.. Resten van soja in levensmiddelen zitten niet in de geselectreerde stromen” Anders gezegd: het kippenvoer is vrij van GMO en soja.

13 Reacties op “Kipster eieren bij de Lidl…..zijn ze werkelijk 100% milieu en diervriendelijk???

 1. Monique, hoe zit het met bestreiding van bijvoorbeeld mijt? Hoe pakken ze dit aan? Met wat voor middelen worden de hokken schoongemaakt? Ik lees hierover niets op hun website en ook niet in jouw stukje? Gr. Marieke

  • Ik zal dit ook eens na gaan vragen. Op de website staat wel dat de kans op kippenziekten aanzienlijk zijn verkleind en indien het gebeurt, makkeijker is te bestrijden, maar hoe…?

 2. Zeer bedankt Monique voor dit artikel, scherp hoor! Ik blijf bij biologische eieren want ik sta niet achter het voer wat deze kipjes krijgen.. Veel succes met je verdere onderzoek!

   • De milieu-impact van eieren hangt vooral af van het soort voer en de manier waarop de kippen worden gehouden (kooi, scharrel, vrije uitloop of biologisch). Voor biologische eieren is de meeste ruimte nodig (voor de kippen zelf maar ook om het voer te verbouwen), voor kooi-eieren de minste. Scharreleieren en vrije-uitloopeieren zitten hier tussenin. Kippen die kunnen scharrelen, zorgen voor meer fijnstof dan kooikippen, omdat bij het scharrelen zand en stof opstuift. Fijn stof dat via het ventilatiesysteem van de stallen de omgeving in wordt geblazen, is slecht voor de gezondheid van omwonenden. Bij kippen met vrije uitloop komen schadelijke stoffen uit de mest (ammoniak, stikstof en fosfaten) in de lucht of het bodemwater terecht. In de stal kunnen deze stoffen afgevangen worden. Ook de energie die nodig is om stallen te verwarmen en te verlichten is belastend voor het milieu.

 3. Dank voor je verhelderende uitgebreide review!
  Ik ben in de gelukkige omstandigheid, eitjes te kunnen kopen via een zorgboerderij, biologisch.

  Erg blij dat er zoveel aandacht wordt besteed aan het welzijn van de kipjes en de zorgvuldige productie.

 4. Ik heb ook vragen gesteld. Geen antwoord gekregen:
  -waarom zijn witte eieren minder belastend voor het milieu? Uitleg a.u.b.
  -recycling verpakking. Is de verpakking van karton of piepschuim? Er staat geen uitleg op de verpakking. Papierbak of restafval?
  -waarom 5 eieren i.p.v. 6 eieren? Is dat om prijsvergelijking moeilijker te maken? Prijzen zijn meestal per 6 stuks. De eitjes zijn ook nog eens kleiner.
  -doosje is niet handig. Blijft niet ‘staan’, valt om in de tas.
  -is een dieet van ‘bakkers-afval’ wel gezond voor de kippen en de consument?

  • Misschien de vragen op iets ander e toon stellen? De info over het doosje staat hier duidelijk in het artikel en ik heb totaal geen last van de vorm van het doosje, ik vind dat echt een beetje “muggeziften”.
   Ik ben blij met dit artikel, ik koop het liefst biologisch maar na dit gelezen te hebben zal ik zeker ook voor de kipster eitjes gaan.

 5. Hoi, een goed onderzoek met kritische aandacht, maar het enige aspect dat ik mis is dat de uitgekomen haantjeskuikens niet meteen vernietigd worden en dat telt toch echt ook voor mij.

 6. Volgens mij zijn alleen eieren beginnend met het cijfer “0” gelegd door kippen zonder afgehakte snavels. Zonder snavel valt er weinig te scharrelen.
  Ik vind het alleen al daarom zeer misleidend dat de indruk wordt gewekt dat de Kipsterkippen een gelukkig leventje leiden.

 7. Hallo Ik schrik toch een beetje van al het commentaar!Dacht ik, toch echt een ei met een gerust hart te kunnen eten!Heb toch nu mijn bedenkingen over de kipster! Ik heb me al verkocht aan de zogenaamde scharreleieren! Toch maarop zoek naar de echte boer met zijn vrije uitloop kippen??Groetjes

 8. Je uitleg maakt mij nog steeds niet duidelijk wat de invloed van de kleur van het ei is…

 9. Hallo allemaal, ik vind het kipster concept een mooi compromis tussen wat wenselijk is, namelijk een prima leven voor kippen, en wat nodig is. Biologisch eten verbouwen klinkt leuk, is ook een mooi streven, maar daarmee kun je niet de wereld bevolking voeden. We zijn met teveel. Zoals met zoveel zaken in het leven zijn extremere vormen van leven en ideeën niet volledig haalbaar. Ook de prijs speelt een rol. Het kipster ei is wat duurder inderdaad, maar door een slimme keuze van 5 eieren per verpakking krijg je wel een groter publiek mee. Ondermeer mijzelf. Dan bereiken we met elkaar veel meer dan een nog duurder biologisch ei die voor een kleine groep bereikbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *