Kipster eieren bij de Lidl…..zijn ze werkelijk 100% milieu en diervriendelijk???

Ik heb het grote geluk, dat ik mijn eitjes vers bij een boer in kan kopen. Vaak komt de boer ook in mijn wijk, en brengt hij ze zelfs even langs. Daar ben ik echt heel erg blij mee, want geen eitje lijkt eigenlijk hetzelfde. Ik gebruik zelf eieren, en verwerk ze ook in mijn recepten, maar ik eet ze niet dagelijks. Nu komt het wel eens voor dat de blije kippetjes van de boer niet zo’n zin hebben om veel eitjes te leggen waardoor hij geen aanbod heeft. Dan koop ik ze in de biowinkel van DEMETER ( het 0 ei) Maar eigenlijk komt dat nooit voor. Alhoewel de DEMETER eitjes ook erg lekker zijn, gaat er voor mij toch niets boven een vers eitje uit het kippenhok. 

LIDL GOES “ KIPSTER”

Onlangs liep ik in de Lidl tegen een groot display aan, waarop KIPSTER stond af te lezen. Daaronder een schap vol met erg leuk uitziende langwerpige lichtblauwe doosjes. Het prikkelde mij direct om het nader te gaan bestuderen. Ik las, dat het gaat om milieuvriendelijke, diervriendelijke en “ beter leven” eieren. Ik besloot een doosje mee te nemen om te gaan reviewen. Want daar wilde ik zelf ook best meer van weten. Thuis begon ik meteen mijn research en kwam al snel uit op een officiële website. Ik ga eerst in het kort vertellen wat KIPSTER precies vertelt en inhoudt, daarna ga ik de eieren testen en onderzoeken of alles inderdaad zo rooskleurig is als het doet lijken. 

WAT IS KIPSTER?

Kipster is volgens de initiatiefnemers zelf, het eerste echte diervriendelijke, milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld. De boerderij is een alternatief voor conventionele landbouw.Door de modulaire opzet behoren boerderijen van 3.3000 tot 96.000 kippen tot de mogelijkheden. Ze zijn gevestigd in Venray. Stijn Claessens ( boer en ondernemer), Ruud Zanders ( lector gezonde pluimveehouderij ), Maurits Groen ( milieu expert) en Olivier Wegloop ( communicatiestrateeg zijn de drijvende spil achter deze boerderij. Zij hebben deze boerderij ontwikkeld. Ze produceren exclusief voor de Duitse supermarktketen LIDL. Vooralsnog zijn de blauwe doosjes nergens anders verkrijgbaar. Ook over dat doosje is nagedacht. Het is gemaakt van aardappelzetmeel, celllulosevezels, en water en kan dus gewoon bij het GFT/composthoop.of oud papier. De uitloop van de kippen is met een net overdekt, waardoor gevaren van buitenaf ( vogels!) voor de kippen minimaal zijn. 

 

De eieren dragen code 2. Ter duidelijkheid hieronder de code verdeling voor eieren: De EU heeft naast wettelijke regels voor het houden van kippen ook een speciale code wettelijk vastgesteld. Via een speciale code op een ei kunnen zowel consument als leverancier aflezen waar het ei afkomstig is, de kwaliteit van het ei en hoe de kip is gehouden. Deze stempel komen we tegen op ieder ei. Het bestaat uit zeven of meer cijfers en letters. Het eerste cijfer staat voor het leefsysteem van de kip.

 • 0 = biologisch
 • 1 = vrije uitloop
 • 2 = scharrelei
 • 3= kooi ei

( meer lezen? klik hier)

De volgende twee letters staan voor het land van herkomst, in ons geval is dit dus NL. De volgende vijf cijfers van de code geeft aan waar het ei vandaan komt, het is een registratienummer van de houderij/ legpluimvee bedrijf. Eventuele extra cijfers geven een stalnummer aan. Op de kipster ei staat dus het cijfer 2, wat inhoudt dat het om een niet-biologisch scharrelei gaat,

Waarom kiest KIPSTER voor het scharrelei? Volgens hun verklaring op de website is zowel de wetenschap als de dierenbescherming van mening dat de wettelijk verplichte 10 hectare grond voor vrije uitloop ( 1) helemaal niet nodig is. Het schijnt vooral om de omgeving te gaan, omdat kippen bosdieren zijn. Omdat bij kipster alles is ingericht in open vlaktes, een binnentuin met daglicht en verse buitenlucht, boompjes en struiken heeft de dierenbescherming kipster drie sterren gegeven, het hoogst haalbare. Volgens kipster voldoende bewijs dat deze insteek erg realistisch is. En wordt er niet gekozen voor vrije uitloop. 

Nog een vrij prangende vraag; waarom zijn de eieren niet biologisch? Dat zou toch een vrij logisch gevolg moeten zijn op zo’n megagroot project. Ook hier hebben ze op de website een verklaring. Alhoewel ze zeer in biologische teeltmethodes geloven krijgen de kippen geen biologisch voer. Daar is een goede reden voor: ze hebben gekozen voor rest-afval van o.a bakkers in NL. Denk hierbij aan gebroken crackers/beschuiten, rijstwafels enz, en afvalstromen van het land, zoals zonnebloemschroot. Op deze manier hoeft er niets te worden verspild, Er wordt nu kippenvoer gemaakt van afvalresten zodat er geen biologisch voer hoeft te worden ingekocht, wat ervoor zorgt dat deze niet geteeld hoeft te worden. Maar waarom dan geen biologische afvalresten? Dit is volgens kipster niet haalbaar omdat de stromen onvoldoende zijn gescheiden. Vandaar geen biologisch voer en dus geen biologische eitjes. Mij rees de vraag, of de kippen dan geen restafval kregen met soja/GMO belastende afvalresten. En ook: hoe zit het dan met de bestrijdingsmiddelen? Ik heb ze gemaild, in afwachting van hun antwoord zal ik deze info later in dit review aanvullen.  

De eieren zijn wit en klein. In een bijgaand foldertje in de doos kunnen we lezen dat de eieren nog zo klein zijn omdat de kippen nog jong zijn. Zodra deze groter groeien, zullen de eieren ook groter worden.Witte eieren zijn minder belastend voor hert milieu dan bruine eieren. Kipster lijkt zijn deuren niet te sluiten voor de consument, Je kunt een kijkje komen nemen op de boerderij in Venray, en rond worden begeleid. Persoonlijk vind ik deze uitnodigende houdingen van fabrieken en boerderijen nooit echt betrouwbaar, maar dat is mijn persoonlijke mening, gebaseerd op ervaringen. Ik wordt vaak uitgenodigd te komen kijken, maar uiteraard krijg je alleen te zien wat je MAG zien. Zeker georganiseerde rondleidingen vind ik dubieus omdat deze tot in de puntjes zijn voorbereid en georganiseerd. Welke deuren blijven gesloten? Anderzijds vind ik het een goed initiatief van kipster, want ik kan mij zo voorstellen dat ontzettend veel mensen deze bijzondere boerderij willen bezichtigen. De boerderij is wel bijzonder te noemen, met zonnepanelen op het dak en speciale binnentuinen voor de kippen. Dit maakt het ei klimaatneutraal. De 1.097 zonnepanelen op het dak leveren meer energie dan er wordt verbruikt en er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstof. De boerderij is, naar mijn gevoel, wel erg commercieel opgesteld, want je kunt niet alleen worden rondgeleid. Er zijn zelfs ruimtes ingericht “ voor”feesten en partijen”. De zaal kan 75 man hebben en wordt ook opengesteld voor bijvoorbeeld vergaderingen. De boerderij heeft tevens een tentoonstelling genaamd “ Future Food. Ik persoonlijk ben van mening, dat een kippenhouderij een kippenhouderij moet blijven en geen kermisattractie. Dat vind ik best een beetje jammer. 

IMG_0393

DE EIERETEST

Ik besloot een eitje te koken. Gekookt proef je een ei tenslotte op zijn best. Zoals eerder geschreven zijn de eieren inderdaad erg klein.  Ik stoor mij daar nooit zo aan, net zo min ik mij stoor aan of een ei nu bruin of wit is. Een ei moet voor mij smaken, zijn werk doen aan voedingswaarden en in een baksel de bindende factor zijn. Mijn eitjes van de boer zijn altijd verschillend van kleur omdat hij verschillende kippenrassen heeft rondlopen op zijn erf. Je struikelt altijd bijna over de kippen als je zijn erf betreedt, die scharrelen daar gewoon rond, ontzettend leuk om te zien. 

IMG_0394

Het eitje smaakt prima. Echt lekker, en eigenlijk nét zo lekker als mijn geliefde verse eitjes van de boer. De dooier ziet er mooi uit. Prima eitje. Niets mis mee. BYTHEWAY: voor vijf eieren betaal je bij de lidl 1,19. Best prijzig. Ik krijg mijn verse eitjes vaak zelfs gratis maar soms betaal ik hooguit 5 euro voor drie etages vol eieren. 

WAT VIND IK?

Goed, laat ik voorop stellen, dat ik het hele plan en idee hierachter supermooi vind, en ik geloof zeker, dat dit toekomst heeft. Ik kan dit alleen maar ondersteunen, maar ik heb anderzijds mijn bedenkingen. Zo vind ik bepaalde dingen wat vaag. Om te beginnen het scharrelei. Waarom kies je niet voor het hoogst haalbare? Dus het 0 ei, biologisch en vrije uitloop? Alhoewel ik hun argumenten  om hier niet voor te kiezen ook zeer waardig vind, trek ik mijn twijfels bij het voer. Hoe zit dat met soja/sojaresten? Bestrijdingsmiddelen? Zolang ik hier nog geen antwoord heb gekregen blijf ik dit ei een beetje in twijfel trekken. Daarnaast vind ik het gewoonweg een gemiste kans niet “ all the way” te gaan en te kiezen voor biologisch. Verder ben ik persoonlijk nooit zo onder de indruk van keurmerkjes en hoeveel sterren iets krijgt van een dierenbescherming. Want in de praktijk laten deze sterren vaak te wensen over, dat weten we allemaal. Bij mij moet alles zwart op wit kloppen, en niet omdat een organisatie er drie sterren aan plakt. Ik ben echter wel zeer te spreken over de aanpak betreft duurzaamheid en milieu. Jammer, dat er wel een soort kermisattractie van is gemaakt. 

Zou ik deze eieren nog eens kopen, als mijn verse eitjes niet beschikbaar zijn? Jazeker!  Deze eieren zouden voor mij dan wel op een goede tweede plek komen. Mijn eindoordeel: het kan hier en daar nog worden verbeterd, om echt 100% milieuvriendelijk en diervriendelijk te zijn, maar het is zeker een onwijs fijne manier om eieren te produceren. De prijs is redelijk, de toegankelijkheid fijn, en de smaak is top. 

 

Aanvulling :

Inmiddels heb ik een mail terug ontvangen van één van de initiatiefnemers, Ruud Zenders. Ik kreeg helaas telefonisch meerdere keren geen gehoor, maar daar in tegen was de mail ontzettend nuttig, duidelijk en helder. Op mijn vraag, of er soja/GMO restafvak in het voer was vermengd, kreeg ik het volgende antwoord:

 

“Dat voer bestaat m.n. uit brood, beschuit, knäckebröd, rijstwafel, haverdoppen en eierschalen. Bij mijn weten zit daar geen soja in. Volgens mij ook geen GMO-producten. Maar voor de zekerheid ga ik het toch nog even voor je navragen. Als eiwitbronnen gebruiken we zonnebloemschroot en raapzaadschroot. En we doen testen met eiwitten uit insecten en eiwitten uit gras of plantenresten.”

Op mijn vraag hoe het zat met bestrijdingsmiddelen, kreeg ik het volgende antwoord:

“Pesticiden en bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt. De bloedluis bestrijden we op een biologische manier. Zie: https://www.rentokil.nl/bloedluis/

Ruud ging verder nog inhoudelijk in op mijn artikel. Kort samengevat kiezen zij voor scharreleieren ( dus 2) omdat zij 24.000 kippen hebben, wat kleinschalig is ( de gemiddelde scharrelkippenboer telt zo’n 80.000 kippen, en een biologische boet gemiddeld 20.000) Voor de kippen zouden zij dus wettelijk gezien 10 hectare grond nodig hebben als zij voor biologisch ( 0) kiezen. Volgens Zanders gebruikt de sector zeker 9 hectare NIET. Dit betekent, dat er 9 hectare onbenut blijft, want verder mogen boeren niets meer met deze grond doen. Uit duurzaamheid is er bij Kipster dus gekozen voor scharrelhouden. Zenders benadrukt ook wat ik al jaren benadruk: dat de Europese regels onzinnig zijn. Brussel heeft dit zo besloten terwijl niemand eigenlijk goed weet waarom. Dat komt mij in ieder geval erg bekend voor.

Met mijn stelling over keurmerken was Zenders het geheel met mij eens. Maar hij schreef dat het wel handig was, om hun uitgangspunten voor duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en diervriendelijkheid naar buiten te brengen.

Betreft mijn mening over de commercie rondom de boerderij, schreef hij dat zij bewust heel open zijn. Mensen kunnen echt gewoon zonder of met begeleiding binnen lopen, maar uiteraard wegens hygiëne niet tussen de kippetjes zelf 😉 Omdat er behoefte is aan uitleg, hebben zij de boerderij open gesteld.

Ik vind het fijn, dat ik A: erg snel antwoord kreeg ( binnen 24 uur) en B; de uitleg zeer verhelderend is. Zodra ik meer weet over de GMO kwestie betreft het voer, zal ik dit aanvullen.

November 2017:

Het antwoord van de voerfabriek: ” de deelstroom levensmiddelen bevatten GEEN GMO.. Resten van soja in levensmiddelen zitten niet in de geselectreerde stromen” Anders gezegd: het kippenvoer is vrij van GMO en soja.

40 Reacties op “Kipster eieren bij de Lidl…..zijn ze werkelijk 100% milieu en diervriendelijk???

 1. Monique, hoe zit het met bestreiding van bijvoorbeeld mijt? Hoe pakken ze dit aan? Met wat voor middelen worden de hokken schoongemaakt? Ik lees hierover niets op hun website en ook niet in jouw stukje? Gr. Marieke

  • Ik zal dit ook eens na gaan vragen. Op de website staat wel dat de kans op kippenziekten aanzienlijk zijn verkleind en indien het gebeurt, makkeijker is te bestrijden, maar hoe…?

 2. Zeer bedankt Monique voor dit artikel, scherp hoor! Ik blijf bij biologische eieren want ik sta niet achter het voer wat deze kipjes krijgen.. Veel succes met je verdere onderzoek!

   • De milieu-impact van eieren hangt vooral af van het soort voer en de manier waarop de kippen worden gehouden (kooi, scharrel, vrije uitloop of biologisch). Voor biologische eieren is de meeste ruimte nodig (voor de kippen zelf maar ook om het voer te verbouwen), voor kooi-eieren de minste. Scharreleieren en vrije-uitloopeieren zitten hier tussenin. Kippen die kunnen scharrelen, zorgen voor meer fijnstof dan kooikippen, omdat bij het scharrelen zand en stof opstuift. Fijn stof dat via het ventilatiesysteem van de stallen de omgeving in wordt geblazen, is slecht voor de gezondheid van omwonenden. Bij kippen met vrije uitloop komen schadelijke stoffen uit de mest (ammoniak, stikstof en fosfaten) in de lucht of het bodemwater terecht. In de stal kunnen deze stoffen afgevangen worden. Ook de energie die nodig is om stallen te verwarmen en te verlichten is belastend voor het milieu.

    • even een opmerking over de kleur van de eieren: die wordt bepaald door het ras van de kip, en nog specifieker de kleur van de oorlel, dus of ze meer of minder belastend zijn voor het milieu heeft niet veel met de eierkleur te maken.

     het kan wel afhangen van het ras aangezien sommige rassen meer/grotere eieren leggen waardoor er minder kippen nodig zijn voor dezelfde productie, en dus minder water, voer en uitstoot voor dezelfde hoeveelheid ei is.

    • witte kippen zouden ook minder voer nodig hebben en meer eieren leggen, zodat de witte eieren minder belastend zijn voor het milieu.

  • Het voer is inderdaad dubieus te noemen. Meneer Zanders zegt: ‘bij mijn weten zit er geen soja in’ en dat wordt dan voor waar aangenomen. Terwijl juist in vrijwel alle brood van de industriële bakkerijen sojameel gebruikt wordt, omdat dit stukken goedkoper is. Wat diepgaander onderzoek is wel gewenst. Meneer Zanders preekt voor eigen parochie tenslotte.

   • Bovendien worden er wel degelijk bestrijdingsmiddelen tegen meeldauw op zonnebloemen en raapzaad gebruikt. Als dit niet van biologische oorsprong is en niet uit Nederland komt waar de eisen nog een stuk hoger liggen dan in bijv. Frankrijk, is het maar de vraag of het zo’n milieuvriendelijk eitje is.
    Voor antwoorden op deze vragen moet je volgens mij niet bij de initiatiefnemers zijn.

    • Mee eens, in heel veel producten wordt sojameel gebruikt en op deze manier krijgt de kip het wel binnen.

     In kippenvoer voor biologische kippen wordt ook soja gebruikt, ik heb dit nagevraagd omdat soja voor mij een slecht product is

     • Late toevoeging maar bakker in opleiding hier. Ik volg een bakkersopleiding op een MBO school waar ons oud brood naar een varkensboerderij in de buurt gaat, dus misschien kan ik wat verheldering bieden.
      De producten die naar de varkensboerderij gaan: oude en niet verkochte producten uit de schoolwinkel, en deeg dat over is (als je bijvoorbeeld een deeg draait waar uiteindelijk 10 broden van 700 gram van worden gemaakt, is het moeilijk precies 7000 gram deeg te produceren. Dan maak je net iets meer en hou je expres altijd iets over) wordt afgebakken en ook naar de varkens gestuurd. Ik heb deeg met chocolade, pesto en frambozenjam (niet allemaal in 1 brood) naar de varkens zien gaan, ik vraag me af of dat gezond is of dat het wordt gecontroleerd. De mentaliteit aan onze kant is “het zal wel” en er wordt niet echt over nagedacht. Het is al een wonder dat men dit varkens gebeuren überhaupt doet, zeg maar, want de meeste mensen zijn niet heel ecologisch ingesteld.
      Vanuit mijn perspectief als bakker acht ik de kans zeer klein* dat Kipster precies weet wat er in hun bakkersresten zit. In veel bakkerijen gebeurt er enorm veel kruisbesmetting dus zelfs als ze één bepaald product zouden krijgen, kan het zijn dat er ook andere producten tussen zit. Ook kunnen er menselijke fouten worden gemaakt: een stagair die niet weet dat de boterkoekresten niet naar de kippen mogen bijvoorbeeld.
      Een heel grote *: dit hoeft niet uit te maken. Als de bakkerij waar zij hun resten van krijgen alleen kipvriendelijke producten maken, maakt het natuurlijk niet uit of er kruisbesmetting voorkomt.
      Sorry voor het boek aan tekst, ik hoop dat iemand er wat aan heeft. Bedankt voor het Kipster artikel, ik ben bezig met leren over eieren voor mijn opleiding dus zo kwam ik hierop. Toevallig!

 3. Dank voor je verhelderende uitgebreide review!
  Ik ben in de gelukkige omstandigheid, eitjes te kunnen kopen via een zorgboerderij, biologisch.

  Erg blij dat er zoveel aandacht wordt besteed aan het welzijn van de kipjes en de zorgvuldige productie.

 4. Ik heb ook vragen gesteld. Geen antwoord gekregen:
  -waarom zijn witte eieren minder belastend voor het milieu? Uitleg a.u.b.
  -recycling verpakking. Is de verpakking van karton of piepschuim? Er staat geen uitleg op de verpakking. Papierbak of restafval?
  -waarom 5 eieren i.p.v. 6 eieren? Is dat om prijsvergelijking moeilijker te maken? Prijzen zijn meestal per 6 stuks. De eitjes zijn ook nog eens kleiner.
  -doosje is niet handig. Blijft niet ‘staan’, valt om in de tas.
  -is een dieet van ‘bakkers-afval’ wel gezond voor de kippen en de consument?

  • Misschien de vragen op iets ander e toon stellen? De info over het doosje staat hier duidelijk in het artikel en ik heb totaal geen last van de vorm van het doosje, ik vind dat echt een beetje “muggeziften”.
   Ik ben blij met dit artikel, ik koop het liefst biologisch maar na dit gelezen te hebben zal ik zeker ook voor de kipster eitjes gaan.

 5. Hoi, een goed onderzoek met kritische aandacht, maar het enige aspect dat ik mis is dat de uitgekomen haantjeskuikens niet meteen vernietigd worden en dat telt toch echt ook voor mij.

 6. Volgens mij zijn alleen eieren beginnend met het cijfer “0” gelegd door kippen zonder afgehakte snavels. Zonder snavel valt er weinig te scharrelen.
  Ik vind het alleen al daarom zeer misleidend dat de indruk wordt gewekt dat de Kipsterkippen een gelukkig leventje leiden.

  • Ik wist ook niet zeker of de kippen hun snavels mogen houden. Ik vond wel op de beter leven website dat als beter leven 3 sterren geeft dat hun criteria zijn dat de kippen hun snavel mogen houden.
   Kipster eieren hebben die 3 sterren.

   Je vergeet dat er voor een 0-ei nog meer criteria zijn zoals het aantal hectare wat beschikbaar is. Het zou prima kunnen dat de kipster kippen hun snavels behouden en dat het niet behalen van 0-label door andere factoren komt. Het niet hebben van het beste label betekent niet direct dat aan álle eisen niet wordt voldaan.

   • Zet meerdere kippen bij elkaar en ervaar binnen de kortste keren waarom de snavel in tact laten geen goed idee is in een stal met veel dieren. Wij hebben er 4 die veel ruimte hebben, maar 1 moet ik echt apart houden. Die wordt afgemaakt als ik haar tussen de 3 soortgenoten laat. Waarom? Geen idee. Kippen hebben nu eenmaal pikorde en die wordt op zeer wrede wijze verdedigd. Letterlijk tot flink bloeden toe gepikt worden. 3 tegen 1. En niet even 1 x, maar steeds weer.

 7. Hallo Ik schrik toch een beetje van al het commentaar!Dacht ik, toch echt een ei met een gerust hart te kunnen eten!Heb toch nu mijn bedenkingen over de kipster! Ik heb me al verkocht aan de zogenaamde scharreleieren! Toch maarop zoek naar de echte boer met zijn vrije uitloop kippen??Groetjes

 8. Je uitleg maakt mij nog steeds niet duidelijk wat de invloed van de kleur van het ei is…

 9. Hallo allemaal, ik vind het kipster concept een mooi compromis tussen wat wenselijk is, namelijk een prima leven voor kippen, en wat nodig is. Biologisch eten verbouwen klinkt leuk, is ook een mooi streven, maar daarmee kun je niet de wereld bevolking voeden. We zijn met teveel. Zoals met zoveel zaken in het leven zijn extremere vormen van leven en ideeën niet volledig haalbaar. Ook de prijs speelt een rol. Het kipster ei is wat duurder inderdaad, maar door een slimme keuze van 5 eieren per verpakking krijg je wel een groter publiek mee. Ondermeer mijzelf. Dan bereiken we met elkaar veel meer dan een nog duurder biologisch ei die voor een kleine groep bereikbaar is.

 10. Mooi en duidelijk artikel! Ook goed dat je wederhoor hebt toegepast en duidelijke antwoorden hebt gekregen. Ik geloof er daarom ook in dat Kipster een goed compromis probeert te vinden in een goed leven voor de kip, het milieuaspect en het feit dat het een betaalbaar alternatief moet zijn voor de consument. Zeker bij de Lidl komen mensen die eindjes aan elkaar moeten knopen en sowieso voor het goedkoopste alternatief kiezen. Ik ben blij dat er zulke initiatieven zijn in Nederland. De volledig biologische industrie is ook echt niet heilig met de rare regelgeving (praat maar eens met een boer).
  Uiteraard blijft het een steeds groter wordend probleem om de groeiende wereldbevolking te voeden.

  Nu we een grote tuin hebben, zullen we in het voorjaar enkele legbatterij kipjes adopteren en kunnen we de beestjes zelf de zorg, aandacht en plaats geven die ze nodig hebben. En weet ik ook zeker waar de eitjes vandaan komen 🙂

 11. Zou het mogelijk zijn om het artikel te herschrijven met alle nieuwe kennis erin verwerkt. Dat leest makkelijk en het scheelt een hoop argwaan en suggestieve inbreng.
  Want als ik onder de streep kijk, dat kan dit ei de competitie aan met een kakelvers ei van een hobbieboer. Ik woon op vinexlokatie dus ben erg blij met het Lidl initiatief. Zelfs de verpakking kan in de gftbak.
  Bedankt voor de kritsche info/onderzoek. Ik heb liever een omgeving die bij kippen past dan de indeling 0,1,2 en 3. Het doet me deugt dat de dierenbeschermijng daar ook zo (met wijsheid) in staat.

 12. Ik moet zeggen dat ik mijn scharreleieren bij Albert Heijn koop, Rondeel eieren. Ze hebben ook drie sterrren van de Dierenbescherming. Ik heb ook de website bekeken. Wat mij niet helemaal duidelijk is dat ze ook daadwerkelijk buiten lopen, hoewel er wel staat dat ze bij de bosrand scharrelen. Kun je ook iets zeggen hoe diervriendelijk deze eieren zijn? Ik vind het prettig dat ze doosjes hebben van 3 eieren. De doosjes zijn gemaakt van kokos. Dan word ik toch enigszins alert, in Indonesie worden grote kokosplantages aangelegd ten koste van de jungle. Dit verkleint dan weer het leefgebied van o.a. orang oetangs en andere dieren.
  Alvast dank voor je reactie

 13. Je gaf aan de Kipster eieren prijzig te vinden 1,19€ a 5stuks. Verderop geef je aan pas voor de Kipster eieren te kiezen als je geen Demeter eieren kon vinden die 2,60€ a 6 stuks zijn. Best een verwarrend denk methode.

 14. Op 13-09 heeft de Keuringsdienst van Waarde een uitzending hieraan geweid. Mijn conclusie (net als bijna na elke aflevering) is, ik kies alleen nog maar voor eieren van Kipster. Mede vanwege de manier waarop consumenten voor de gek worden gehouden puur voor winstmaximalisatie. Ik heb niets tegen winstmaken, maar het moet op een verantwoorde manier gebeuren voor mens en dier.

 15. Al weken geen eitjes te koop bij de Lidl in mierlo. Ben er zeer teleurgesteld over
  Want sinds wij hebben kennisgemaakt met kipster willen wij geen andere eitjes meer. Waar kunnen wij deze eitjes nog meer kopen? We smachten naar een goed ei.

  • Hoi Diny,
   Als je echte verse eitjes wil van scharrelkippen dan gebben wij die voor je.

 16. Dank voor je kritische onderzoek. Kipster eieren zijn de meest betrouwbare eieren die ik kan kopen.
  Dat doe ik dan ook sinds deze te koop zijn bij Lidl.
  Vandaag werd een eierhandelaar weer beboet voor fraude bij het omkatten van eieren waar fipronil in zat.
  Ik vertrouw geen enkel ander ei meer, behalve Kipster.
  Helaas zijn ze bij Lidl altijd snel uitverkocht.

 17. Dank Monique voor al het werk en uitleg die je in dit onderzoek hebt gestoken!

  Gelijk even gebruik maken van al deze reacties…heeft iemand een aanbod van eitjes via een hobby boer of iets gelijkgestemde mogelijkheden in de omgeving Leiden Zuid-Holland….wil er graag moeite voor doen….

  Alvast bedankt,
  Met vriendelijke groet,
  Brenda

 18. Mooi geschreven Monique met hoor- en wederhoor. Het zal niet het ‘gouden’ei zijn maar naar mijn idee wel een van de betere keuzes in de supermarkt.

  • 7 dat vind ik nu ook. Een van de betere keuzes en niet duur in vergelijk met drie-sterren eieren van jumbo of plus ofzo. Tuurlijk jan het altijd beter maar persoonlijk vind ik dat overdreven milieuvriendelijke (over andere bedrijven dan kipster nog wel) van sommige personen hierboven toch echt muggeziften.

 19. Sinds ik kipster eieren eet, wil ik geen ander ei meer. Het is wel jammer dat ze snel zijn uitverkocht. Je zou elke dag moeten gaan kijken bij Lidl. Ze zijn al twee weken niet te koop. Dan maar geen eitje.

 20. Ik ben benieuwd wat voor voer de boer wat jij je eieren koopt aan zijn kippen geeft. In veel kippenvoer zit soja……

 21. Ik heb normaal eieren van mijn eigen kippen of van een lokale boer. Nu een keer kipster, maar zonder dat ze het wisten dat het andere eieren waren, klaagden mijn twee kinderen direct over de smaak, ze vonden het vieze eieren. Ik heb daarna ook geproefd en inderdaad ze smaakte niet lekker. Ik vermoed door het eten van broodachtige. Ze hebben vooral proteine nodig (beestjes uit de tuin aangevuld met meelwormen)

 22. Zo vaak dit mezelf afgevraagd! Toch twijfel, naar nu blijkt onterecht. Voortaan, wanneer andere kippen weer eens staken, op naar de Lidl voor Kipster eitjes… Dankjewel voor dit duidelijke onderzoek 👏🏻👏🏻👏🏻

 23. Naar ik heb begrepen worden de haantjes niet direct vernietigd, maar mogen ze nog een poosje groeien, om uiteindelijk te worden verwerkt tot kipster gehaktballetjes of burgers, ook te koop bij Lidl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *