Knapperige kruidnoten ( vegan, gluten/ lactose/suikervrij )

Zo rond sinterklaas gaat het bij mij weer kriebelen. Dan krijg ik weer zo’n zin in kruidnoten, gevuld speculaas en banketstaven ! In de winkels kan ik niet terecht om gezond en lekker aan mijn ” sinterklaas-gravings” te voldoen. Ook de vele zogenaamde gezondere alternatieven zijn niet zo gezond als ze lijken. Neem bijvoorbeeld de lactose ( koemelk) vrije alternatieven. Super hoor, dat dit beschikbaar is, maar als je ziet waar de boel mee wordt opgevuld, kun je niet bepaald spreken van een enigszins gezonde lekkernij. Dit geldt ook voor de glutenvrij-hype, of de suikervrij-hype. En dan zijn er tegenwoordig ook nog de veganistische alternatieven. Nogmaals: super dat het beschikbaar is, maar van  betere , gezondere varianten kunnen we niet spreken.

Gelukkig kun je alles zelf maken. En zeker betreft sinterklaas lekkernijen is niets leuker om het zelf te maken. In mijn receptenboek DECEMBERLEKKERS vind je heel veel inspirerende en gemakkelijk te maken recepten, die 100% meukvrij zijn en ook nog eens echt lekker. Want jazeker: dat is echt mogelijk. Neem nu deze zeer simpel te maken knapperige, brosse kruidnoten. Gemaakt van hooguit zes gezonde ingrediënten. Niets geen synthetische meuk, niets van vervelende E nummers, geheel veganistisch, vrij van gluten, vrij van geraffineerde suikers, vrij van lactose / caseïne. Ja, echt, het KAN. Dat is juist meestal het ironische: dat alles wat vol zit gepropt met meuk, zeer simpel gezond ( er ) is na te maken 😉

De meeste alternatieven op kruidnoten zijn gezoet met bijvoorbeeld zogenaamde ” natuurlijke suikers” als kokosbloesemsuiker, honing, agave en ahornsiropen. Klinkt allemaal ontzettend verstandig en gezond, maar het blijven gewoon suikers . Ons lichaam heeft geen boodschap aan het feit of dit nu uit een natuurlijke bron afkomstig is of niet. Waar we dus op ,weten letten is de hoeveelheden glucose. Zuivere steviolglycosiden en zuivere erythritol zijn wat dat betreft de uitzonderingen. Deze zoetmiddelen zijn net zo natuurlijk, maar hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel. En omdat deze lekker met rust wordt gelaten, verlaat het ons lichaam ongebruikt. Zero energie, zero koolhydraten. Maar wel lekker zoet. Als je de echte zuivere varianten kiest, zoals de producten van www.greensweet-stevia.nl, kun je dus op een echt gezonde manier genieten van zoet.

Wat heb ik verder nog gebruikt? Niet veel meer dan een kleine / of halve gepureerde banaan, zonnebloempitten, havermout, speculaas-kruiden, en een klein beetje water. Is dat alles? Ja, Dat is alles. Want méér heb je niet nodig om heerlijke bos-knapperige kruidnootjes te maken.

Gruwelijk lekker! Je kunt er echt niet vanaf blijven, dat garandeer ik je. En omdat ze zo vreselijk simpel zijn om te maken, ook nog eens leuk om te doen. Zeker samen met de kids! De kruidnoten worden lekker knapperig. Dus geen slappe hapjes. Hoe kleiner je de kruidnootjes draait, hoe knapperiger ze worden. Wil je dus echt knapperige kruidnootjes maken, draai dan zo klein mogelijke balletjes tussen je handpalmen.

Hoe groter de kruidnoten, hoe minder knapperig ze van binnen worden, maar altijd nog een lekker bros / knapperige buitenkant krijgen. Ze zijn linksom of rechtsom dus nooit zompig of zacht. Door enkel pure, zuivere en gezonde ingrediënten te gebruiken zijn deze kruidnoten echt een gezonde snack. Je kunt ze, als je wilt, zelfs bij het ontbijt eten! Wat ik bijvoorbeeld vaak doe, is de kruidnootjes tussen een homemade broodje stoppen, echt verrukkelijk als brood-beleg. YUM YUM! De kruidnootjes zijn ook geschikt voor Coeliakie-patiënten, lactose-intolerante, diabeten ( let op: er zit banaan in ) en veganisten. Heb je dus een ” moeilijk publiek” op visite tijdens sinterklaasavond, kun je deze kruidnoten voor iedereen voorschotelen.

En zeg nu zelf: staat zo’n schaal gezonde kruidnootjes niet superleuk op tafel? Je kunt ze lekker tussendoor op peuzelen. Zonder je gezondheid meteen aan te vallen. Goed, genoeg gebabbeld Monique! Kom maar op met dat simpele recept van je!

 

Dit heb je nodig:

  • 150 gram zonnebloempitten, fijn vermalen in de blender tot meel
  • 175 gram havermout*, in de blender fijn vermalen tot meel
  • twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder
  • een eetlepel speculaaskruiden
  • 50 ml water ( indien nodig, ietsje meer toevoegen)
  • een kleine of halve gepureerde banaan
  • (* ik heb 100% glutenvrij havermout gebruikt )

…EN ZO MAAK JE HET!

Verwarm de oven voor op 175C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom stevig door elkaar, je kunt het beste met de hand kneden. Draai uit het deeg zo klein mogelijke balletjes ( voor knapperige kruidnootjes ) of wat grotere ( voor bros/knapperige kruidnootjes ) en leg deze op de bakplaat. Bak in het midden van de oven 15 minuten. Haal de plaat uit de oven en keer de nootjes om. Bak daarna nog zo’n 10-14 minuten na. Laat ze goed afkoelen, zo krijgen ze meer knapperigheid.

Natuurlijk kun je je eigen fantasie erop los gooien  Je kunt van alles extra aan het deeg toevoegen, of je kunt ze glazuren. Dit kun je echt heel eenvoudig toepassen met bijvoorbeeld de ICING poedersuiker van Greensweet of……je maakt zelf van de heerlijke andere ” smaak” suikers poedersuiker.

Alles wat je daarvoor nodig hebt is een ( liefst HS ) blender. De smaak-suikers van Greensweet-stevia zijn zuiver en bevatten absoluut géén kunstmatige en / of synthetische meuk. De smaken zijn afkomstig uit natuurlijke extracten. Er zijn vier smaken ( chocolade, vanille, karamel en kaneel ) waarmee je heerlijke poedersuiker met dat extra tintje kunt maken. Simnpeler kan niet: gooi de zak in de blenderkan en maal tot een poeder. Let op: de suiker stuift gigantisch. Laat de kan dus even 5 minuten nog gesloten, dan is het meeste stuif vervlogen. Deze chocolade poedersuiker smaakt echt verrukkelijk over de kruidnootjes! Wil je de smaak-suikers bestellen? KLIK HIER voor een overzicht. Wil je een glazuur maken? Meng dan door ongeveer 150 -200 gram poedersuiker steeds hele kleine beertjes water of plantaardige melk terwijl je roert. Er vormt zich dan vanzelf een glazuur, waar je je kruidnootjes in kunt dopen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *